Episodes
Den här gången bjuder vi på ett samtal inspelat inför publik! Den 5 september besökte jag och Marie Statarmuseet i Torup utanför Malmö. Det var Litteraturrundan och vi var inbjudna för att prata om vittnesmål och litteratur utifrån Maries avhandling i pedagogik Det omöjliga vittnandet. Såhär såg det ut i programbladet: Statarmuseet gästas av podcasten Arbetarlitteratur för en live-inspelning, med folkbildaren och förläggaren Mattias Torstensson och författaren och lektorn vid...
Published 10/09/20
Published 10/09/20
En ny säsong av podcasten är här! I första avsnittet pratar vi om skogen! Skogen är till för människan, det är vår slutsats. Antingen i form av rekreation eller produktion. I vår moderna värld har skogen fått en nästan religiös betydelse. Den är det äkta. Samtidigt är all skog i Sverige planterad. Antingen för att vi ska tillbringa vår fritid där eller för att vi ska hugga ner den för råmaterial. Vi snackar om litteraturen som skildrar skogen. För några år sedan vann Sven Olov...
Published 09/23/20
Ingrid Sjöstrand
Published 05/08/20
Folkbildningen har varit en central del av den svenska arbetarrörelsen. För att ta makten över samhället krävdes bildade människor. Folkhögskolan gav många begåvningar ur arbetarklassen möjlighet att studera, och många av studenterna gick senare vidare till politiken, facken och journalistiken. Även arbetarlitteraturen har bildningen att tacka för mycket, liksom bildningen har litteraturen att tacka. Många arbetarförfattare fick sin bildning genom folkhögskolorna. Men vad är bildning? Hur...
Published 04/24/20
"jag måste få in mer pengar. / det är jag. som måste få in mer pengar." skriver Johan Jönsson återkommande i sin senaste diktsamling. Och ja, pengar har alltid varit författarens problem. Skrivandet är sällan en ekonomiskt lönsam sysselsättning. Vad gör det med litteraturen? Vilka är det som fått möjlighet att skriva? Jo, de som har pengarna, såklart. "Jag känner många författare som tvingas leva på sina föräldrars förmögenhet" som en författare uttryckte det. Citatet säger ganska mycket om...
Published 04/10/20
Hur gör alla de med skrivardrömmar som inte kan "tvingas" leva på sina föräldrars förmögenhet? De som aldrig träffat en författare och inte vet vilka vägar som är möjliga? Mattias och Marie diskuterar skrivandet och författarskapet utifrån Anneli Jordahls essä Orm med två huvuden.
Published 03/27/20
Är ensamhet en förutsättning för skrivandet? Det är åtminstone svårt att skriva med svärmor över axeln. Vill du skriva på tåg är ett bra tips att lägga ryggsäcken på sätet bredvid så att du slipper sitta intill någon som studerar din skärm. Dessutom om ensamhet i det kollektiva skrivandet, för visst är det en förutsättning även där?
Published 03/13/20
Vad jobbar du med? Det är den första frågan som ställs när du träffar nya människor. Idag identifierar vi oss starkt med våra arbeten. Men vad händer om man tycker att ens yrke ljuger i fråga om vem man är? Hur har arbetarförfattarna skildrat identitet? Samtidigt som de tillfälliga arbetena är fler tenderar arbetarlitteraturen fokusera mer på enskilda yrken. Hur kommer det sig?
Published 02/28/20
Visst låter det som att hat och kärlek är varandras motsats? I själva verket har de mycket gemensamt. Ragnar Jändel har diktat om både kärleken och hatets betydelse för den socialistiska kampen. Och Hanna Arendt säger att vi älskar världen så mycket att vi besvärar oss med att skaffa barn och uppfostra dem att föra den vidare. Men kanske älskar vi världen så mycket att vi älskar sönder den, när klimatförändringarna blir allt mer påtagliga.
Published 02/14/20
Finns det glädje i arbetet? Enligt Josef Kjellgren gör det. Där de flesta arbetarförfattare skildrar arbetet som en möda och ett förtryck lyfter Kjellgren fram de ljusa sidorna. Den korta stunden med kollegorna i pauserna och människans behov av att skapa. Men är det okej med en sådan positiv syn på arbetet om man är socialist? Är det skillnad på arbete och lönearbete? Säljer du ditt leende och tar du ansvar för din arbetsglädje? Också managementkulturen tvingar oss att vara glada på jobbet,...
Published 01/31/20
Hur upptäckte du litteraturen? I antologin Mitt möte med boken från 1943 berättar tjugo svenska författare om hur de började läsa och skriva. Utifrån boken samtalar vi om litteraturens kraft och möjligheter och hur vi ska få fler att läsa i en tid då allt färre regelbundet öppnar en bok. Medverkande: Mattias Torstensson och Marie Hållander
Published 01/17/20
I vår får podcasten ett helt nytt format och du hör en helt ny röst! Här presenteras vem som kommer medverka i de flesta avsnitt framöver. Dessutom lite kort info om höstens utgivning av arbetarlitterära klassiker. Lyssna! Här kan du köpa böckerna: arbetarlitteratur.com/butik/
Published 11/27/19
Vartannat år ger Föreningen Arbetarskrivare ut en antologi. I höstas kom den senaste, som fått titeln "Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar". I det här specialavsnittet hör du fem författare själva läsa sina bidrag. Du hör Erik Haking, Robert Jonsson, Karin Nilsson, Mija Åhlander och Meri Alarcón.
Published 06/15/19
Vilhelm Moberg är en av våra allra största författare. I det här avsnittet pratar jag om honom med litteraturvetaren och kulturjournalisten Jens Liljestrand. Jens har skrivit den första heltäckande biografin om Moberg, "Mannen i skogen". Hör om det politiska i Utvandrarserien, Mobergs skörhet och varför alla påstår att Moberg hade tyckt som dem.
Published 05/21/19
Erika Petersson är drottningen i kassan. I sin debutbok, som gjort stor succé och sålt slut på förlaget, vittnar hon om arbetet bakom kassan i en matbutik.
Published 05/30/18
Tillsammans med forskare runt om i världen har Magnus Nilsson studerat arbetarlitteratur i olika länder. Resultatet möter vi i Working class literature(s).
Published 05/16/18
Marie Hållander har undersökt vilka möjligheter som finns i vittnesmålet. I arbetarlitteraturen finns full av vittnesmål om levnads- och arbetsvillkor.
Published 05/02/18
Henrik Johansson kommer nu med sin tredje bok. Han kallar det en bageriroman. I fokus står huvudpersonen Raya, som arbetar på ett bageri.
Published 04/18/18
I Agneta Thomasin Svenssons bok Alla röster, alla ljus skildras Göteborgs radikala arbetarhistoria. En berättelse om kamp och överlevnad.
Published 12/20/17
När Malin började arbeta på Ica anställdes hon på knappt tre timmar i veckan. Resten av passen fick hon jaga. Antonio är inte mer än trettio år men har redan fördärvat sin rygg i arbetet och tvingas nu proppa i sig tabletter för att orka gå till jobbet. I boken Lösa förbindelser möter vi människor som är anställda inom handeln. I egna texter och för journalister berättar de om sin vardag.
Published 11/29/17
Arbetsplatshumorn är i många fall nödvändig för att utstå vardagen. Men vad kännetecknar arbetsplatshumorn och hur skriver man humoristiskt om arbete?
Published 10/18/17