Episodes
Autisme of ADHD en voeding: daar valt veel over te vertellen. En dat ga ik dus in deze aflevering doen! Waarschuwing: de inhoud kan soms triggerend zijn, maar zoals gewoonlijk is ze wel even leerrijk. De volgende elementen komen aan bod:  Hoe AuDHD zorgt voor een moeilijke relatie met voeding Veelvoorkomende problemen en oplossingen uit de praktijk  De link met eetstoornissen  Hoe het gezonder kan  
Published 12/28/23
Published 12/28/23
Wist je dat onze hechtingsstijl niet alleen relaties beïnvloedt, maar ook de manier waarop autisme en ADHD tot uiting komen? Niet onbelangrijk dus om daar meer over te weten. In deze aflevering ontdek je het volgende: Hoe veilig gehecht zijn mensen met AuDHD?  De wederzijdse invloed van AuDHD en hechtingsproblemen  Welke rol spelen de ouders?  Hoe raak je veilig gehecht?
Published 12/13/23
Ik heb het geluk mijn diagnose op jonge leeftijd te hebben gekregen, maar veel vrouwen krijgen pas later of geen diagnose ADHD. Dat komt onder andere omdat ADHD zich anders presenteert bij vrouwen dan bij mannen. In deze aflevering kom je het volgende te weten: Wanneer ADHD laat of niet wordt opgemerkt  Bekende en onbekende kenmerken: hoe ADHD zich bij vrouwen  Waarom zoveel vrouwen ADHD-schaamte hebben  ADHD: een aandachtstekort, of een andere verdeling van aandacht?
Published 09/13/23
Dat autisme en ADHD vaak samen voorkomen in één persoon is geweten, maar trauma? Daar is nog te weinig over gepubliceerd. Impulsiviteit, het gevoel er niet bij te horen, maatschappelijk onbegrip, de atypische informatieverwerking en het makkelijk slachtoffer zijn omwille van de andere betekenisverlening aan prikkels, maken AuDHD’ers enerzijds vatbaar voor trauma. Anderzijds kunnen symptomen van trauma verdacht hard gelijken op autistisch of ADHD-gedrag. Daarom is deze aflevering er: een blik...
Published 08/29/23
Autisme en narcisme: er zijn overeenkomsten, en soms wordt daardoor de foute diagnose gesteld. Toch zijn de verschillen misschien nog talrijker: de aard van de “stoornis” verschilt, de  basis en oorzaak zijn anders, … Hoe zit dat nu precies en waarom is het überhaupt relevant? Wat betekent dat voor therapie? Met heel veel vertraging ben ik blij om deze vijfde aflevering van Autcast in te luiden!
Published 08/23/22
De omgang met autisme op het werk, daar is nog ... wel ja, veel werk aan de winkel. Wat kan een werkgever ondernemen om inclusief te zijn naar neurodiverse personen  zoals mensen met ASS toe? Welke zijn de do's en don'ts? Naar aanleiding van Wereld Autisme Dag 2022 gaat Magali De Reu in gesprek met Steven De Blieck, en delen ze beide hun eigen ervaring. 
Published 04/01/22
Als één of beide personen in een romantische relatie autisme heeft/hebben, dan kan dat voor problemen en uitdagingen zorgen op verschillende domeinen. Hoe ga je hiermee om als persoon met ASS of als partner van iemand met ASS? Dat komt in deze derde aflevering uitvoering aan bod. Omdat er zoveel over te vertellen valt, ga ik in de komende afleveringen nog dieper in op dit thema. 
Published 01/07/22
Waarom is een late diagnose autisme zinvol? Welke antwoorden en vragen levert die op? En waarom zijn geen twee autistische mensen dezelfde? Welke voor- en nadelen heeft neurodiversiteit? In deze tweede aflevering gaan we in gesprek met de Nederlandse Bianca Toeps, auteur van het boek 'Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit'. Ze vertelt hoe autismespectrumstoornis bij haar tot uiting komt, en geeft inkijk in haar leven. 
Published 11/22/21
Waarom zijn sommige, maar lang niet alle mensen met ASS gevoelig aan verandering? In welke mate is het zo dat mensen met ASS emoties minder fel voelen? Klopt het dat ze humor maar moeilijk kunnen begrijpen? In deze eerste aflevering van Autcast neem ik je mee in de grootste misverstanden die leven rond ASS. 
Published 10/27/21