Episodes
Hvad findes der af belønning ud over skærmtid og penge, det får du ideer til og hvad kan belønning egenligt bruges til i hverdagen sammen med dit barn?
Du hører også om, hvordan du kan bruge belønning sammen med dit barn og hvordan vi kan udnytte signalstofferne dopamin og endorfin i hjernen.
Du finder ud af hvorfor skærmen som iPad og telefon er så tillokkende for os alle og hvorfor det er så svært at lægge den fra os.
Husk at tryk følg i din podcastapp, så får du besked når næste episode...
Published 11/19/24
Hvad skal der til for at sikre trivsel og udvikling for barnet med autisme? Og hvordan kan vi benytte samregulering til det?
I denne episode får du viden om tolerencevinduet og hvordan du gennem viden om nervesystemets reaktioner, kan hjælpe dit barn tilbage til trivsel og udvikling og hvordan du kan undgå at barnet reagerer med kaste med ting eller blive voldsom, altså gå i affekt, men også hvad du skal være opmærksom på, hvis dit barn ikke reagerer, men bliver passivt.
Du hører om kamp,...
Published 11/05/24
Egenomsorg er en del af kuren mod stress og udbrændthed og det er vigtigt at lave en god rutine, inden det går galt.
I denne episode får du ideer til, hvordan du undgår udbrændthed, når du i længere tid lægger al din energi i dit barn med autisme, som måske i en længere periode ikke trives.
Du får i denne episode ideer til at forebygge udbrændthed gennem at prioritere at give dig selv egenomsorg, både som fysiske, mentalt og følelsesmæssigt omsorg.
Jeg svarer også på, hvordan du...
Published 10/22/24
Hvordan sikrer du bedst muligt at efterårsferien bliver til ferie og at du efter ferien har fået ladt batterierne op og er klar til hverdagen igen?
I denne episode får du bud på, hvad du kan være opmærksom på ift. at få en dejlig ferie med din familie.
Nogle af nøgleordene i denne episode er ‘pause’, ‘bevægelse’ og ‘fællesskab’.
Du bliver klogere på:
- Så hvordan får du skabt pauser for alle i efterårsferien?
- Hvordan kan bevægelse være med til at skabe mere ro og glæde i familien og...
Published 10/08/24
Jeg har besøg af Jakob Lentz, som oprindeligt er uddannet skolelærer, men nu afholder kurser og foredrag i low arousal tilgangen, også kaldet afstemt pædagogik.
Jakob forklarer, hvordan low arousal bruges, men også tankegangen bag og du får konkrete ideer til at bruge low arousal i samspil med dit barn, men også hvordan du bliver ved med at stå distancen og bevarer roen sammen med dit barn.
I low arousal er tankegangen at barnet altid gør sit bedste og at det altid er den der har ansvaret,...
Published 09/24/24
Hvad er det der gør at børn og unge får overbelastede nervesystemer og hvordan hjælper vi dem, når det er sket?
Du får svar på, hvad der rent faktisk sker i hjernen, når nervesystemet har været på overarbejde al for længe.
Jeg har besøg af Pernille Thomsen, som er fysioterapeut og som ved rigtig meget om, hvad der sker i kroppen og hvordan vi klogt arbejder med at stress-redusere, med den viden vi har om nervesystemet.
Vi taler om sanserne, signalstoffer og strukturer i hjernen og hvordan...
Published 09/10/24
Er græsset grønnere på den anden side, hvis andre kunne se ens barns udfordringer?
Jeg har besøg af Kis som er mor til sin voksne datter med knogleskørhed, som sidder i elkørestol og som samtidig ser lidt anderledes ud.
Vi taler om forskellen på at have et barn med fysisk handicap kontra en usynlig diagnose, som bl.a autisme er.
Er livet mon nemmere som familie, hvis det er tydeligt at ens barn er udfordret?
Denne snak har sit udspring fra at jeg selv flere gange har stået med min...
Published 08/27/24
Jeg har besøg har Trine som er mor til Bertram på 7 år med CP -Cerebral Parese og sin datter Hannah på 11 år, som er neurotypisk.
Trine vil dele sine erfaringer omkring hvordan hun og hendes mand skaber tid til deres datter som søskendepårørende.
Da Bertram blev født fik han 5 uger gammel en hjerneskade, hvilket betød at familiens liv tog en drejning og deres store datter fik pludselig en lillebror med særlige behov, som har en stor indvirkning på deres familie.
Lyt med for både...
Published 08/13/24
Dette er del 3 af en serie af 3 episoder, som bliver genudgivet hen over sommeren 2024.
Rigtig mange børn med autisme har et lavt selvværd, da de desværre rigtig mange gange har oplevet at blive misforstået, ikke følt set, fået mange nederlag eller ikke følt sig lyttet til.
Mange børn med autisme har også oplevet mange skift i deres hverdag ex. skoleskift og dermed afbrudte relationer til klassekammerater og pædagoger/lærere og de har måske oplevet magtanvendelser på sig selv eller på...
Published 07/30/24
Dette er del 2 af en serie af 3 episoder, som bliver genudgivet hen over sommeren 2024.
I dag taler jeg med Heidi om ensomhed i forældreskabet, når man har et barn med autisme.
Jeg har tidligere haft besøg af Heidi i podcasten og denne gang giver Heidi indblik i, hvordan hun oplever ensomheden som mor til børn med autisme og ADHD.
Heidi fortæller om følelsen af, at være alene med et barn med autisme, om at spontaniteten forsvinder og om savnet til venner og familie, samtidig med at det kan...
Published 07/16/24
Dette er del 1 af en serie af 3 episoder, som bliver genudgivet hen over sommeren 2024.
Ferie er ikke altid ferie, i en familie med autisme og så er det, at vi kan komme til at tænke ‘Åh nej’, når ferien står for døren.
I dette afsnit får du 6 ting, du med fordel kan gøre for at får en god ferie og hvad du skal være opmærksom på og hvordan du allerede inden ferien, kan være med til at gøre ferien til ferie.
Link til Sommerferieplan 2024, som jeg taler om i denne episode. Hent den gratis her
Published 07/02/24
Hvordan passer du på søskende i ferien?
Det får du 8 forslag til i denne episode.
Når hele familien har ferie, opstår der nemmere konflikter, nedsmeltninger og svære situationer, da hverdagen ikke er som den plejer for autisten.
Du får viden om, hvordan du via enkle greb også får taget hensyn til søskende og hvorfor det bliver vigtigt, at du også passer på dig selv.
Gennem Sommerferieplanen, som du finder ganske gratis lige her, er du også med til at skabe tid og overskud til...
Published 06/18/24
Kamilla fortsætter med at give indblik i at være mor til et barn med diagnoser, samtidig med at hun selv har diagnoser.
Denne gang deler Kamilla ud af en undersøgelse, hun lavede omkring hvilke fordele og ulemper, der er ved selv som forælder at have diagnoser samtidig med sit barn har diagnoser. Men også hvilke fordele der er, når man som forælder ikke har diagnoser, hvordan ser det ud?
Kamilla kommer ind på emner som sorg og bekymringer for fremtiden, taknemmelighed for trivsel, om...
Published 06/07/24
Kamilla fortsætter med at give indblik i at være mor til et barn med diagnoser, samtidig med at hun selv har diagnoser.
Denne gang deler Kamilla ud af en undersøgelse, hun lavede omkring hvilke fordele og ulemper, der er ved selv som forælder at have diagnoser samtidig med sit barn har diagnoser. Men også hvilke fordele der er, når man som forælder ikke har diagnoser, hvordan ser det ud?
Kamilla kommer ind på emner som sorg og bekymringer for fremtiden, taknemmelighed for trivsel, om...
Published 06/04/24
I denne episode har jeg besøg af Kamilla som er mor til sin søn på 12 år med autisme, ADHD og PDA-profil.
Kamilla er selv autist og ADHD-kvinde.
Vi taler om, hvilke udfordringer det kan give, når både ens barn og sig selv har diagnoser. Kamilla deler, hvilke fordele det kan være at have et barn med diagnoser, når man selv har diagnoser.
For kan det give nogle udfordringer? Eksempelvis ift. både at tage hensyn til sig selv og samtidig til sit barn?
Er det måske en fordel selv som...
Published 05/21/24
I denne episode sætter jeg fokus på, når ens barn både er autist og ADHD’er.
Hvordan ser det ud og hvordan opleves det, at være forælder til og hvordan støtter man sit barn bedst, når det har dobbeltdiagnoser, også kaldet komorbiditet.
Jeg har besøg af Birgitte som er mor til hendes søn på 6 år, som har begge diagnoser.
Hør Birgitte fortælle om, hvordan hun oplever at autisme- og ADHD-diagnoserne trækker i hver sin retning, men også hvordan de spiller sammen.
Birgitte pointerer,...
Published 05/07/24
I denne episode vil jeg tale om Isbjergmodellen, da den for mig at se, er essentiel at kende til, når vi møder børn med autisme.
Isbjergmodellen kan nemlig hjælpe med at se bag om barnets adfærd og finde ud af, hvordan vi kan støtte barnet til større trivsel og udvikling.
For hvorfor er det, at han altid slår, råber eller løber væk? Eller hvorfor er det, at hun får den ene nedsmeltning efter den anden?
Det får du i dag en forklaring på gennem Isbjergmodellen, men også hvad du...
Published 04/23/24
I denne episode skal du høre om brugen af struktur, visualisering, piktogrammer og andre støttesystemer.
Jeg har besøg af Rikke Lauritzen som er mor til sin knap 14 årige søn, som dagligt bruger forskellige støttesystemer.
Rikke giver et indblik i, hvordan hun bruger visualisering sammen med sin søn og hvordan de gennem tiden har udviklet støttesystemer til forskellige situationer og hvor stor gavn hendes søn har haft af at bruge dem.
Jeg spørger også Rikke, hvordan hun får...
Published 04/09/24
I dag har jeg besøg af Iben, som er søster til en autist. Iben er en voksen kvinde, som vil give os et indefra perspektiv på, hvordan det er at vokse op med en søster med autisme og hvordan det har påvirket hendes opvækst og personlighed.
Mine følgere på Instagram @familieraadgivningmedhjertet har været så søde at stille spørgsmål til Iben, omkring det med at være søster til en autist og hvad hun tænker om det.
I episoden hører du blandt andet om det svære i følelsesmæssigt at...
Published 03/26/24
Dette er anden del, hvor du kan høre om de psykologiske behov, som er fundamentalt for alle mennesker at få opfyldt, når vi vil sikre trivsel.
Så når vi oplever at barnet ikke trives eller vi selv ikke trives, kan vi være opmærksom på, om de 3 psykologiske behov er opfyldt?
De 3 psykologiske behov er Autonomi/selvbestemmelse dvs. behov for valgmuligheder og sidde i førersædet i eget liv.
Kompetence dvs. oplevelsen af at ens handlinger har de virkninger, man tilsigter.
Samhørighed,...
Published 03/12/24
I dag kan du høre om de 3 psykologiske behov, som er fundamentalt for alle mennesker at få opfyldt, når vi vil sikre trivsel.
Så når vi oplever at barnet ikke trives eller vi selv ikke trives, kan vi være opmærksom på, om de 3 psykologiske behov er opfyldt?
De 3 psykologiske behov er Autonomi/selvbestemmelse dvs. behov for valgmuligheder og oplevelsen af at sidde i førersædet i eget liv.
Kompetence dvs. oplevelsen af at ens handlinger, har de virkninger, man tilsigter.
Samhørighed,...
Published 02/27/24
Som forælder til et ungt menneske med særlige behov som eksempelvis autisme, kan man nemt få ondt i maven, når ens barn skal ud og møde arbejdsmarkedet.
For kan ens barn overhovedet passe et arbejde og hvis ikke det kan det på fuld tid og har brug for at der bliver taget særlige hensyn, hvad gør man så?
Det spørger jeg min leder Rikke Tidselholdt Nielsen om, som taler ud fra hendes erfaring som arbejdsgiver. Men Rikke taler også ud fra hjertet og hvad hun selv er blevet mødt med, da...
Published 02/13/24
Rigtig mange børn med autisme har et lavt selvværd, da de desværre rigtig mange gange har oplevet at blive misforstået, ikke følt set, fået mange nederlag eller ikke følt sig lyttet til.
Mange børn med autisme har også oplevet mange skift i deres hverdag ex. skoleskift og dermed afbrudte relationer til klassekammerater og pædagoger/lærere og de har måske oplevet magtanvendelser på sig selv eller på andre.
I denne episode giver jeg dig tip til, hvordan du giver dit barn et godt...
Published 01/30/24
I denne sidste del af serien om nedsmeltninger, kan du høre, hvordan du får afrundet nedsmeltningen hurtigst muligt.
Det handler nemlig om forskellige former for afledning.
Men også hvordan du tager dig kærligt af dit barn og ikke mindst dig selv. En nedsmeltning er nemlig utrolig energikrævende, både for dit barn og dig selv.
Du hører også om, hvordan du håndterer skyld og skam hos dit barn, som måske har sagt grimme ting eller ødelagt noget under nedsmeltningen.
Oplever du mange...
Published 01/16/24