Episodes
Mogen we straks nog vlees eten? Als het aan ‘tovenaar’ Joost van Kasteren en ‘profeet’ Martin Scholten ligt wel. Maar hun ideeën over hoe we dat vlees duurzaam moeten produceren, liggen ver uit elkaar.
Published 02/26/20
Published 02/26/20
Aan de Nigeriaanse boerin Patience Koku en de Zuid-Afrikaanse onderzoeker Zayaan Khan wordt gevraagd hoe Afrika volgens hen in 2100 vier miljard monden gaat voeden. Laat inheemse kennis zich combineren met moderne, westerse technologie?
Published 01/29/20
Mogen we planten genetisch modificeren om de wereld te voeden, of blijven we alleen op de natuurlijke manier veredelen? Miriam van Bree (Bionext) vindt dat Ernst van den Ende (Wageningen University & Research) niet moet willen knutselen met planten.
Published 01/14/20
Moeten we toe naar efficiënte voedselfabrieken, of juist kiezen voor verweving van kleinschalige landbouw en natuur, als we op een duurzame manier genoeg voedsel voor iedereen willen produceren?
Published 12/17/19
Wat is duurzamer; biologische landbouw of een veel intensievere voedselproductie? Moleculair bioloog Hidde Boersma en Food Hub directeur Joris Lohman gaan in debat over deze vraag. Over één ding zijn ze het eens, de voedselproductie moet radicaal anders.
Published 12/10/19
Europese consumenten maken zich steeds drukker om duurzaamheid en gezondheid, maar hechten ook veel waarde aan beleving en gemak. Ze kopen standaardproducten zo goedkoop mogelijk in zodat ze meer kunnen uitgeven aan bijzondere producten. Met name de middenmoters in de voedingsmiddelenbranche betalen hiervoor het gelag. Martijn Rol, Sectorspecialist Food bij Rabobank, geeft bedrijven tips om het hoofd boven water te houden.
Published 10/09/19
De Rabobank startte onlangs met Rabo Food Forward, een innovatieprogramma voor voedselvoorziening dat tot in alle uithoeken van Nederland reikt. Maar wat houdt dat programma precies in? Lambert van Horen, Research Analist bij Rabobank, legt het uit en vertolkt het enthousiasme dat hij voelde tijdens de eerste ‘keten-brede’ brainstormsessie in Friesland. Lees hier meer over Rabo Food Forward en hoe we samen voedseloplossingen versnellen: www.rabobank.com/foodforward
Published 09/26/19
Zal innovatie in de food- en agri-sector eerder van duurzame start-ups komen of van grote multinationals? Het doet er niet toe, vinden Maarten Ooms en Saskia Hoebee van het Rabobank Food & Agri Innovatie Team. Waar het om gaat – en waar zij zich voor inzetten – is dat goede ideeën voor een duurzame voedselvoorziening overwinnen en niet uit de markt gedrukt worden.
Published 09/25/19
Wereldwijd gaat een derde van alle voedsel dat we produceren verloren. Dat ondermijnt de mondiale voedselvoorziening en draagt significant bij aan klimaatverandering. Met de nieuwe Food Waste Challenge werkt de Rabobank er met verschillende partijen hard aan om hier iets aan te doen, vertellen Jos Klerx, Sectorspecialist Horeca en Recreatie bij Rabobank en Anna de Visser-Amundson, lector aan Hotelschool The Hague. www.horecafoodwastechallenge.nl
Published 09/04/19
De vraag naar dierlijke eiwitten stijgt wereldwijd. Protix maakt duurzaam voeder voor de vissen en kippen die wij eten van een misschien verrassende bron: insecten. Oprichter Tarique Arsiwalla in gesprek met Harm Edens van BNR. Meer weten? Ga naar Rabobank.com/nl/
Published 05/08/19
Recente cijfers wijzen uit dat onze toekomstige voedselproductie gedragen wordt door de schouders van een continu krimpend aantal jonge boeren. Iris Bouwers (25), mede-eigenaar van een boerenbedrijf in Drenthe, beschrijft de uitdagingen waar de nieuwe lichting boeren mee geconfronteerd wordt en schetst de steun die overheden, banken en consumenten hen kunnen bieden.
Published 04/16/19
Nederland is de tweede landbouwexporteur ter wereld. Dat hebben we te danken aan de innovatieve kracht van onze agrisector. Carin van Huët, hoofd Sectormanagement en directeur Food & Agri bij de Rabobank, denkt dat diezelfde kracht nu nodig is om te verduurzamen. Dankzij haar boerenachtergrond (en boerenverstand) kan zij ook gemakkelijk een brug slaan tussen boer en bank.
Published 03/28/19
Harm Edens/BNR interviewt Alex Datema, melkveehouder in Groningen, en Jeen Nijboer, projectmanager Food & Agri bij de Rabobank, over insecten en weidevogels die íédereen blij gaan maken.
Published 03/14/19
Harm Edens/BNR interviewt experts met de vraag hoe een bank kan bijdragen aan een betere wereld. Dit keer Harry Smit, senior analyst van het Farm Input Team. Over hoe de Bodemcoalitie de toekomst van boeren helpt veiligstellen.
Published 02/28/19
Venture capital investments in food and agricultural technology are on the rise. Adam Anders, Managing Partner at Anterra Capital, explains the latest advances and considers the role investors can play in shaping a more sustainable, safe, and secure future of food.
Published 11/08/18
In 2016 ging de sponsorstrategie van de Rabobank op de schop. De focus verschoof van zware topsporten zoals wielrennen en hockey naar het helpen van de lokale vereniging, het ‘cement van de samenleving’. Daarom klopt de bank nu aan bij alle sport- en cultuurclubs van Nederland met de boodschap: vertel ons je duurzame ambitie en wij gaan je helpen. Niet alleen met geld, maar ook – en vooral – met de inhoud.
Published 10/23/18
“Duurzaam koopgedrag moet worden gestimuleerd”, zegt David Kat van Wasteless. De start-up heeft een ingenieus dynamisch prijskaartjessysteem op basis van data ontwikkeld: hoe langer houdbaar het product, hoe hoger de prijs. In Spanje, waar dit systeem al is ingevoerd, hebben supermarkten hun verspilling inmiddels met meer dan veertig procent ingedamd.
Published 10/09/18
Albert Boogaard, Head Innovation bij Rabobank Foundation, schetst het belang van de nieuwste data-gedreven technologie voor kleinschalige boeren in ontwikkelingslanden.
Published 09/25/18
Banking for Food: Gilles Boumeester over de voedselketen by Rabobank
Published 07/24/18
Het bevorderen van zelfredzaamheid van boeren in binnen- en buitenland is het belangrijkste doel van de Rabobank Foundation, het maatschappelijk fonds van de Rabobank. Pim Mol is onlangs aangetreden als directeur-bestuurder en vertelt in deze podcast gepassioneerd over de projecten die de Rabobank Foundation samen met partners op touw heeft gezet, maar ook over de enorme uitdagingen die bij de duurzame missie ‘Growing a better world together’ komen kijken.
Published 07/10/18
Boeren in Afrika die niet alléén op het land werken of veehouden om hun eigen gezin te onderhouden, maar in staat zijn het hele continent te voeden – Marianne Schoemaker, CEO Rabo Development, beschrijft de enorme uitdagingen die de Rabobank en haar Afrikaanse partners voorzien om dat te bereiken. Vooral omdat Afrika een netto importerend continent is en de bevolking groeit als kool. Naar verwachting is het aantal Afrikanen in 2050 verviervoudigd (!). Een hechte samenwerking tussen banken en...
Published 07/03/18
Susan Hansen and Natasha Valeeva of RaboResearch explain China's bombshell decision to ban waste paper imports for recycling. Listen now (in English).
Published 06/14/18
De helft van alle agrarische klanten van de Rabobank, zo’n 25.000, heeft met bedrijfsopvolging te maken. Een emotioneel proces dat niet altijd zonder horten of stoten verloopt. Aan het woord is Ruud Huirne, directeur Food & Agri bij de Rabobank.
Published 06/05/18
Agrariërs overal ter wereld delen hun tips en ideeën binnen één groot netwerk: Global Farmers. Op die manier kunnen ze samen oplossingen bedenken voor het blijven voeden van de wereldbevolking én tegelijkertijd hun eigen bedrijfsvoering optimaliseren. Zo leert een boer in Brazilië van een boer in Australië en andersom.
Published 05/29/18