Episodes
Teo de la 16 la 18, de Raluca Nagy, este nominalizarea României la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură din acest an. Mai este și un roman nominalizat la Premiul Național de Proză „Ziarul de Iași”, iar anul trecut s-a numărat printre cele care au concurat la Premiile „Sofia Nădejde” pentru literatură scrisă de femei, la categoria „proză”.
Un bildungsroman aparte, în care boala - sau bolile - determină multe dintre cele care vor veni.
Teo crește și se maturizează într-o lume cu repere...
Published 03/28/22
Un an nou, un sezon nou-nouț de Books are Magic, lunar, cu teme și invitați din lumea cărții sau din imediata ei apropiere.
Această primă ediție din 2022 este dedicată ritualurilor de lectură, dar mai ales modului în care ne putem găsi mai mult timp pentru citit. Cât am vrea să citim anul ăsta? Câte cărți și care autori? Cât de lungă e, dacă e, lista de pe Goodreads?
Irina Markovits este una dintre fondatoarele unul club de carte lunar - Books, Tea and More - și spune despre ea că și-ar...
Published 01/26/22
Vasile Adnan e artist grafic, designer, ilustrator și motion designer de mai bine de 15 ani. Face parte din echipa editurii Nemira din 2018 și e responsabil pentru multe dintre coperțile și campaniile editurii, în special pentru direcția vizuală a imprint-ului de science-fiction și fantasy Armada, dar și pentru branding-ul Orion și platforma de audiobooks Echo.
E un veteran al scenei de muzică underground din Timișoara, implicat în animație și game development, dar și în acțiuni civice și...
Published 12/22/21
Dacă spui Dune, de Frank Herbert, e cam ca și când ai spune Războiul Stelelor, Stăpânul inelelor sau Urzeala tronurilor: ai citit sau n-ai citit, te-ai uitat nu te-ai uitat trebuie să fi auzit de Arrakis, planeta dunelor ori despre viermii de nisip,ai văzut meme cu Let the spice flow sau ai dat peste Litania fricii. Acum, odată cu ecranizarea lui Dennis Villeneuve, mulți noi cititori (re)descoperă Dune.
Episodul 16 din podcastul Books are Magic powered by Nemira, e despre fenomenul Dune,...
Published 11/23/21
Invitata lui Filip Standavid este scriitoarea Maaza Mengiste, autoarea romanului Umbra regelui, nominalizat la prestigiosul Booker Prize, povestea extraordinară femeilor-soldat din Etiopia care au ținut piept invaziei fasciste din anii 30.
____________
Cartea anului pentru THE NEW YORK TIMES, GUARDIAN, ELLE, TIME, SPECTATOR
Povestea femeilor-soldat care l-au înfruntat pe Mussolini. Un capitol șters din istoria Africii. O luptă care a devenit legendă.
Etiopia, 1935. Hirut este orfană și...
Published 10/29/21
Poate literatura să salveze lumea? Putem găsi alinare și liniște în lectură? Răspunsul ferm că acolo putem găsi plutele de salvare de care avem nevoie vine de la invitatul acestei ediții: scriitorul și traducătorul Radu Vancu.
Tune in!
Published 10/14/21
Episodul #13 din podcastul Books are Magic powered by Nemira e despre povestea unei librării independente din Timișoara și a comunității de cititori strânse în jurul ei, spusă de bufnițele Raluca Selejan și Oana Doboși.
Tune in!
Published 10/01/21
Podcastul Books are Magic powered by Nemira e despre cărțile, poveștile, ideile și oamenii care schimbă lumea. În această ediție, aflăm de la actorul Mihai Baranga cum reușește să dea glas zecilor de personaje complexe din Urzeala tronurilor de George R.R. Martin, în primul audiobook în limba română lansat de Nemira. Despre voci, interpretare și o experiență 360 a fenomenului Urzeala tronurilor!
Ascultă audiobook-ul (și multe altele) aici: www.echo.ro.
Enjoy!
Published 09/09/21
Episodul #11 din podcastul Books are magic, cu Filip Standavid, e despre istoria Nemira - 30 de ani de plăcere a lecturii, alături de Florin Chirculescu.
Pe scurt, povestea e următoarea: Nemira e un vârf de munte din Carpații Orientali și numele pe care Valentin Nicolau l-a dat, în 1991, editurii care publica Ziarul Științelor și al Călătoriilor - una dintre miile de publicații apărute după 1990. Prima carte publicată la Nemira a fost Monte Cassino, a lui Sven Hassel, pe 22 iulie 1991:...
Published 07/30/21
Podcastul Books are Magic powered by Nemira e despre cărțile, poveștile, ideile și oamenii care schimbă lumea. Tema episodului #10 este romanul extraordinar al lui C Pam Zhang, Cât aur ascund aceste coline, iar invitatul lui Filip Standavid este jurnalistul și cititorul de cursă lungă Marius Constantinescu.
Cât aur ascund aceste coline e un debut rapid remarcat - a ajuns pe lista lungă a Premiului Booker -, dar e greu să spui din prima, în câteva cuvinte, despre ce este: goana după aur din...
Published 07/06/21
Episodul #09 din podcastul Books are Magic powered by Nemira, alături de Filip Standavid, și Elena Vlădăreanu.
Elena Vlădăreanu este o artistă și jurnalistă care face cam de toate și care nu se prea dă în vânt după etichete: este una dintre cele mai importante poete contemporane, are o emisiune radio, face spectacole neconvenționale, animă viața culturală a locului și crește două fete.
Cel mai recent volum al său, August, apare la editura Nemira și e, după vreo câțiva ani buni de poezie,...
Published 06/16/21
100 de femei afurisite, volum din imprintul de nonficțiune Orion, este o istorie alternativă a unor vieți care-au scăpat, cumva, de destinul unor note de subsol ale așa-zisei istorii mari. 100 de femei în stare să înfrunte lumea întreagă pentru pasiunile lor, chiar și regimuri opresive sau - acolo unde a fost cazul - dictatori în toată regula.
Autoarea cărții, Hannah Jewell, spune în episodul #08 din podcastul Books are Magic că nu a încercat cu tot dinadinsul să rescrie istoria, ci mai...
Published 05/28/21
O plimbare relaxată prin univers alături de astronomul Adrian Șonka: de la Pământ la Lună, pe sateliți, planete și stele. Totul despre cerul fascinant care ascunde atâtea secrete fascinante, în episodul #07 din podcastul Books are Magic powered by Nemira, alături de Filip Standavid.
Prima carte a unui cercetător român din imprintul de nonficțiune Orion al editurii Nemira, O plimbare prin Univers - carte de relaxare astronomică, de Adrian Șonka, livrează exact ce scrie pe copertă: nu atât o...
Published 05/17/21
A doua jumătate a lui aprilie aduce, între altele, Ziua Internațională a Cărții - la data de 23 aprilie. E un bun pretext, dacă de pretexte ai nevoie, pentru campanii proaspete de încurajare a lecturii, dar e și un bun prilej să tragem cu ochiul în activitatea unei agenții literare - cea mai importantă, fără exagerare, din România.
E condusă de Simona Kessler de pe la mijlocul anilor ‘90 și a făcut posibilă apariția celor mai multe dintre titlurile străine de pe piața locală. Din nou fără...
Published 04/29/21
Orion: viața bate ficțiunea
Trăim de mai bine de un an cu efectele unei supradoze de realitate, așa că nimeni nu l-ar putea condamna pe cititorul care nu mai vrea s-audă decât de povești nemuritoare și comedie: fierbe - la propriu - Pământul, politica (globală și locală) e un concurs de certuri, iar prin lume bântuie un virus letal.
Pare, la o primă vedere, un moment în care ficțiunea bate viața, dar cum rămâne cu nonficțiunea? La asta răspunde Laura Câlțea, odată cu lansarea unui imprint...
Published 04/14/21
Suntem în martie, iar luna aceasta atrage în mod invariabil un ocean de clișee despre mame, soții și surori. În al patrulea episod din podcastul
Books are Magic powered by Nemra, profităm de ocazie ca să stăm de vorbă cu două scriitoare care, chiar dacă nu publică tocmai ceea ce s-ar numi cărți mainstream, au reușit să ajungă la un număr impresionant de cititori: Cristina Andone, autoare de cărți pentru copii, și Svetlana Cârstean, autoare de cărți de poezie.
Published 03/26/21
Într-o biografie pe care a publicat-o în Viața Medicală, doctorul Vlad Stroescu se declară un cititor de cursă lungă: „Petreceam multe ore la Institutul Francez, în frumoasa lor sală de lectură de la mansardă, unde vedeai cerul printr-o magnifică lucarnă centrală. Mă scufundam în cărțile lui Ey și Minkowsky și în ce mai găseam pe acolo, plus tot ce mai descopeream prin anticariate (astea sunt un fel de librării cu cărți vechi; nu mai există acum, dar în nu foarte îndepărtata vreme a...
Published 03/10/21
Ce este „tonul universal” al lui Carlos Santana? Cum devine un muzician mexican abia ieșit din adolescență o vedetă internațională? Care-i sunt influențele? Cine îi sunt urmașii? Despre toate astea, pornind e la autobiografia lui, Tonul universal, discută Filip Standavid alături de invitatul său, Mihai Dinu.
Mihai Dinu este producător și realizator de emisiuni radio, fost director muzical la RFI și Radio Guerrilla și un audiofil vechi.
"În anii '70 am avut primul meu contact cu Santana,...
Published 02/10/21
Prima ediție a podcastului Books are magic powered by Nemira nu putea avea altă temă decât o firească și necesară privire asupra anului 2020: ce cărți s-au publicat în România și în străinătate, ce cărți au citit românii în izolare, cum s-au schimbat obiceiurile de lectură odată cu schimbarea globală adusă de pandemia care a afectat lumea întreagă? Filip Standavid o are ca invitată pe Alexandra Rusu ca să caute împreună răspunsuri la toate aceste întrebări.
Ce și cum s-a citit în 2020? S-a...
Published 02/10/21
Ascultă un fragment în exclusivitate, din cea mai nouă carte a scriitorului britanic Matt Haig: „Biblioteca de la miezul nopții”, în curs de apariție la editura Nemira.
O singură bibliotecă. O infinitate de vieți. Care e cea mai bună?
Undeva, la marginea universului, există o bibliotecă infinită de cărți, iar fiecare poveste din ele provine dintr-o altă realitate. Una spune povestea vieții tale așa cum e, alta spune povestea vieții tale așa cum ar fi fost dacă ai fi luat altă decizie...
Published 09/14/20
Invitatul episodului cu numărul 8 al podcastului n’autor, parte a seriei #BooksAreMagic, este Doru Preda, un povestaș șarmant, după cum veți putea observa apăsând butonul play. :)
În dialogul său cu Eli Bădică, gazda seriei, îl veți auzi pe scriitorul Doru Preda vorbind despre vacanțele feerice ale copilăriei, despre cum a ajuns să scrie poeme contra cost în timpul adolescenței, despre cum a renunțat la visul de a deveni arheolog și a cotit spre studiile economice, despre ce s-a păstrat...
Published 08/25/20
Irina Georgescu Groza este o povestitoare caldă, cu o tolbă inepuizabilă de istorii.
Vă puteți convinge de asta ascultând cel de-al 7-lea episod al podcastului n’autor, parte a seriei #BooksAreMagic, în care vorbește, stârnită de Eli Bădică, despre verile copilăriei sale la Constanța, despre cariera sa îndelungată ca analist economic, despre încurajările importante într-ale scrisului, despre relația pe care o are cu protagoniștii textelor sale, dar și despre ce a declanșat scrierea...
Published 07/28/20
O ediție specială a podcastului Armada #BooksAreMagic - episodul #07 e despre aniversarea Nemira de 29 de ani, așa că avem un invitat special - Cătălin Teniță, un bun prieten al editurii și un mare pasionat de science fiction. Tune in pentru o discuție despre ce au însemnat cei 29 de ani pentru noi, dar mai ales, despre science fiction & everything in between, alături de Marian Coman, Alexandra Florescu și Cătălin Teniță!
Published 07/21/20
Ion Pleșa, informatician și scriitor, autor al volumului „Anotimpuri care nu se repetă”, este cel de-al șaselea invitat al podcastului n’autor, parte a seriei #BooksAreMagic.
Tune in pentru a-l asculta citind o pagină din viitorul său volum, „Geografia uitării”, și a păși, ghidați de subiectele propuse de Eli Bădică, în miezul literaturii sale, al procesului său creativ, al imaginarului, al debuturilor, al alegerilor profesionale și câte și mai câte, adevărate povești-confesiuni, pline de...
Published 06/26/20