Episodes
מצד אחד מילים הם הבסיס לכל תקשורת ולכל פעולה שלנו בעולם, ומצד שני יש יאמרו שזה פלא שאנו בכלל מבינים אחד את השני. ד״ר דורית למברגר מהתוכנית לפרשנות ותרבות תסביר איך בכלל נוצרת הבנה דרך מילים, אבל גם, איך המילים שלנו פועלות במרחב הממשי ויוצרות מציאות. מראיין: ד"ר אסף אוזן
Published 05/21/24
Published 05/21/24
מהו תחום 'ניהול המוצר' ובמה שונה ניהול מוצר בתעשיית ההיי טק מניהול מוצרים אחרים? רפאל לאופר, מקים שותף של החטיבה ללימודי ניהול מוצר באוניברסיטת בר-אילן ופרופ' לניהול מוצר ב- WIX, מסביר מדוע חברות ההייטק מעדיפות להעסיק מנהל או מנהלת מוצר שהוכשרו באקדמיה.
Published 05/20/24
כיצד הבחירות לראשות הממשלה בהודו יכולות לספר לנו על האופן בו המדינה הופכת להיות דמוקרטית יותר מאי פעם? ד"ר לורן דגן עמוס מהמחלקה למדעי המדינה מתארת את האופן בו הבחירות בהודו מתנהלות, ומסבירה מהן הסוגיות שמוציאות כמיליארד הודים לבחור?
Published 05/19/24
בעתיד לא יהיו יותר מדינות. נשמע מפתיע? מוזר? מפחיד? אנחנו חיים בתקופה שבה הרעיון של מדינה משתנה והגלובליזציה מקבלת משמעויות מעשיות. האזינו לד"ר מור מיטראני מהמחלקה למדעי המדינה, שמסבירה כיצד הגלובליזציה משפיעה על מחירי הבגדים שאתם לובשים, על מכשירי הסלולר שבהם אתם משתמשים וגם על כוח העבודה הזול שנמצא מאחורי הקלעים ומאפשר זאת.
Published 05/17/24
הישראלים הם אלופי העולם בצפייה בתוכניות ריאליטי. פרופ' מוטי נייגר מבית הספר לתקשורת מדבר על סוד הקסם של הז'אנר, ומברר מה אמתי ומה שקרי בתוכניות הריאליטי?
Published 05/16/24
דוד בן גוריון התבטא רבות בסוגיית הילודה והצהיר כי מה שחסר ליהודים הוא דווקא "אנשים ולא שטח". עם זאת הוא פעל רק מעט לעידוד הילודה. פרופ' לילך רוזנברג פרידמן מהמחלקה ללימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה מתארת את תפיסת בן גוריון את האישה, ויחסו לערביי ישראל ולחרדים.
Published 05/15/24
כדי להתגבר על המחלות האוטואימוניות ולפתח תרופות חדישות, משתמש המדע בידע שנצבר בתחום ההנדסה הגנטית. פרופ' ירדן טשיל מהמחלקה לכימיה מסביר את הביולוגיה של התרופות ברמה המולקולרית ואת הקשר בין שושנת ים בקריביים ובין תרופה לטרשת נפוצה.
Published 05/13/24
ב-2016 אירע ניסיון להפיכה צבאית בטורקיה, שהיה רק קצה הקרחון של תהליך עמוק יותר שמתרחש במדינה בשנים האחרונות: המאבק הדתי בין רג'יפ טאיפ ארדואן ויריבו האולטימטיבי פתהוללה גולן. מי הוא המיליארדר הטורקי גולן, ואיך ידידותם ליריבות מרה? ד"ר אפרת אביב מהמחלקה ללימודי המזרח התיכון ומרכז בגין-סאדאת למחקרים אסטרטגיים, על האיש שממשיך להקצין ולהשפיע על טורקיה עד היום.
Published 05/12/24
מגוש אמונים ועד תג מחיר - הציונות הדתית וחוק המדינה, הרצאתו של ד"ר יצחק הרשקוביץ מהמחלקה למחשבת ישראל, שניתנה במרתון הרצאות בסגנון TED, בנושא יהדות באוניברסיטת בר-אילן.
Published 05/10/24
למרות התפיסה הרווחת, מעמדה של ישראל בתחרות השירים האירופאית נשאר יציב לאורך השנים, גם בתקופות מתוחות מבחינה פוליטית. האם אירועי מלחמת חרבות ברזל ישנו את המצב? ד"ר גילעד גרינוולד, מבית הספר לתקשורת, דן בחשיבותו של האירוויזיון ובהשפעתו על תדמיתה של ישראל באירופה. כדי לעקוב אחרי הערוץ בר-דעת | הפודקאסט של בר-אילן 🎙️ב-WhatsApp
Published 05/09/24
בראשית ההתיישבות בישראל הייתה הציונות הדתית מאוחדת תחת תנועות המזרחי ותחת מפלגת המפד"ל. בראשית שנות ה-70 החלה להתרחש ההתפלגות הפוליטית שסימנה גם את הפילוג שחל בחברה הציונית דתית. פרופ' קימי קפלן מהמחלקה לתולדות ישראל ויהדות זמננו מדבר על הציונות הדתית בישראל.
Published 05/09/24
מהי מחלת הסוכרת וכיצד היא גדלה לממדי מגפה בעולם המערבי במאה האחרונה? פרופ' אריה גרוזמן מהמחלקה לכימיה מתאר את הגורמים למחלת הסוכרת והסיבוכים הכרוכים בה. בנוסף, הוא מציג את הפיתוחים הטכנולוגיים החדשים שעשויים להביא למיגור המחלה.
Published 05/08/24
מה הנושאים העומדים על סדר היום לקראת הבחירות לנשיאות ארה"ב בנובמבר 2024? פרופ' איתן גלבוע, מייסד וראש ביה"ס לתקשורת והמרכז לתקשורת בינלאומית, מנתח את הפוליטיקה האמריקאית בתקופת הבחירות לנשיאות בארצות הברית, ודן בשאלות: מהם הגורמים שיכולים להכריע את הבחירות, מדוע מדובר במערכת בחירות מיוחדת, ובעיקר איזו השפעה יש לבחירות לנשיאות ארה"ב - על מדינת ישראל.
Published 05/08/24
הרצאתו של פרופ' נתי רונאל, מהמחלקה לקרימינולוגיה, שניתנה במרתון הרצאות קצרות בנוסח TED, בנושא רפואה ובריאות.
Published 05/07/24
כיצד המשחקים האולימפיים שאנחנו מכירים הושפעו מתרבות יוון העתיקה? ד"ר איילת פאר מהמחלקה ללימודים קלאסיים- יוון ורומא מותחת קווים מקשרים בין המשחקים האולימפיים שהתנהלו ביוון העתיקה לבין המשחקים האולימפיים המודרניים.
Published 05/07/24
המוסתערבים הם היהודים שחיו בארץ ישראל וסביבתה דורות רבים, ועד היום מעידים על עצמם כמי שמעולם לא עזבו את אדמתם. ד"ר דותן ארד מהמחלקה לתולדות ישראל ויהדות זמננו, מספר על אנשי עדת המוסתערבים ועל היחס שקיבלו מהיהודים שהגיעו לארץ מאירופה.
Published 05/02/24
בשנים האחרונות הולך ומתגלה בית הקברות היהודי העתיק בבלקן שהופך לציר מרכזי בהחיאת זכרה של הקהילה העתיקה שנכחדה בשואה. סביב בית הקברות מתקיימים מפגשים בינתרבותיים בין כל בני הדתות ואירועי חדשנות. האזינו לד"ר רחל לוי דרומר המזכירה האקדמית של האוני' על הקשר המתהדק בין צפון מקדוניה לישראל. מראיין אורי טולדנו
Published 05/02/24
מדוע כל-כך הרבה ישראלים נשבים בקסמה של הלאדינו, בעוד שרק מעטים מהם משתמשים בה? פרופ' שמואל רפאל, מהמרכז לחקר הלאדינו במחלקה לספרות עם ישראל, מתאר את סוד המשיכה של השפה ומסביר איזה חותם רוצים אוהביה להותיר בחברה הישראלית.
Published 04/30/24
מדוע בזמן מלחמה, יש עליה במספר מקרי האלימות בתוך המשפחה? ד"ר ענת בן פורת מבית הספר לעבודה סוציאלית מתארת את תופעת האלימות במשפחה ובוחנת מדוע היא מתגברת בזמן מלחמה. בנוסף, היא מציגה כלים להתמודדות עם התופעה.
Published 04/30/24
המהפכה הטכנולוגית של העשורים האחרונים, לא פסחה גם על בתי המשפט הנעזרים יותר ויותר בכלים טכנולוגיים בתהליכי קבלת ההחלטות. ד"ר חנן מנדל מהפקולטה למשפטים מדבר על הכלים החדשניים שבהם משתמשים בתי המשפט בתהליכי קבלת ההחלטות, ובהשלכות של הכלים הללו על פעילותם.
Published 04/29/24
כיצד שימוש במשחקים יכול לקדם מטרות שונות בלמידה? בפרק שני בסדרה "יצירתיות בהוראה" ד"ר עטרה איזקסון מהפקולטה לחינוך והמחלקה למוזיקה, מסבירה ומדגימה את היתרונות שבלמידה באמצעות משחקים.
Published 04/28/24
מה תפקידו של המורה המודרני - להעביר ידע, או ללמד ילדים כיצד ללמוד בעצמם? מערכת החינוך ניצבת בימים אלה על סיפו של שינוי גלובאלי שיוביל לשינוי הכרחי גם בגישות ההוראה. ד"ר עטרה איזקסון מהפקולטה לחינוך והמחלקה למוזיקה מדברת על יצירתיות בהוראה ועל תפקידו של המורה בעולם משתנה.
Published 04/26/24
הקשר של המוזיקה היוונית לישראל והפופולריות הרבה של המוזיקה הזו החלו כבר בשנות החמישים של המאה שעברה. אז זו הייתה הזדמנות לראות הופעות חיות מלהיבות עם ניחוח אירופי. ד"ר עודד ארז מהמחלקה למוזיקה מחזיר אותנו אל ראשית המוזיקה היוונית בארץ ומצביע על הקשר לצמיחתו של הזמר הים תיכוני.
Published 04/25/24
מהן מחלות ניוון שרירים, והאם ניתן לרפא אותן? פרופ' אריה גרוזמן מהמחלקה לכימיה מסביר את המנגנון הגורם למחלות ניוון השרירים, ומתאר את הפיתוחים הטכנולוגיים בשוק התרופות המשמשות לטיפול בחולים.
Published 04/24/24