Episodes
Hongkong - Brexit - Rojava (Noord-Syrië)
Published 09/02/19
Deal met Taliban - Nederlander demonstreert in Hongkong
Published 08/30/19
Zimbabwe - Duitse deelstaatverkiezingen
Published 08/29/19
Johnson zet parlement buitenspel - Turkse krant intimideert Nederlandse columnist
Published 08/28/19
Donald Trumps beleid - Vluchtelingen Oeganda
Published 08/27/19
Nieuwe crisis in Syrië - Brieven aan Andalusië
Published 08/26/19
De Turkse president Erdogan praat morgen met zijn Russische collega Poetin over de situatie in de Syrische provincie Idlib. Daar zijn deze maand al een half miljoen mensen gevlucht voor gevechten tussen het regeringsleger en opstandelingen. Turkije is bang voor een nieuwe humanitaire crisis net over de grens. Arabist Leo Kwarten blikt op de ontmoeting vooruit.
Published 08/26/19
Morgen begint de G7, de top van de zeven grote industrielanden, in Biarritz. Speciaal ook voor Duitsland staan daar grote belangen op het spel. Sowieso gaat Duitsland een heel spannend politiek en economisch najaar tegemoet. En daar is in Nederland veel te weinig aandacht voor, stelt de laatste gast in onze serie Zomerverhalen: Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut. Waar moeten we de komende tijd op letten en waar komt Jürgens grote liefde voor Duitsland eigenlijk vandaan?
Published 08/23/19
Bureau Buitenland - Vast in de Griekse modder
Published 08/22/19
Groeiende ongelijkheid als gevolg van het roofzuchtige kapitalistische systeem waar we in leven: dat is volgens Jan Breman het grootste probleem van onze tijd. Een groot deel van de wereldbevolking kan niet fatsoenlijk rondkomen van zijn salaris. De politiek doet daar te weinig aan, en internationale organisaties sluiten hun ogen. Breman schreef samen met andere wetenschappers een boek over de zogeheten ‘sociale kwestie’ om te laten zien hoe het thema weer urgent is geworden.
Published 08/21/19
Op zoek naar voedsel in het woud van Congo
Published 08/20/19
Midden-Oosten-correspondent Ana van Es reed als eerste westerse journalist door de frontlijn in Jemen. Met haar bijzondere verhalen in de Volkskrant geeft ze mensen een gezicht en doet ze verslag van een regio die volop in beweging is. Haar werk werd afgelopen jaar bekroond met een Tegel. Ana van Es over haar werkplek: het Midden-Oosten en de uitdagingen van haar vak.
Published 08/19/19
Er is, naar goed Italiaans gebruik, weer een groots, meeslepend politiek theater gaande ten zuiden van de Alpen. De Italiaanse regering hangt aan een zijden draadje. Vicepremier Matteo Salvini wil zijn virtuele winst verzilveren, verkiezingen forceren en premier worden. Maar overspeelt Salvini hiermee niet zijn hand? Oud-correspondent Cecile Landman is het lachen om deze Italiaanse komedie inmiddels vergaan.
Published 08/16/19
Venezuela, Klein- Venetië, de naam die een ontdekkingsreiziger volgens populaire wijsheid aan dit Zuid-Amerikaanse land heeft gegeven. Rijk aan olie, unieke natuurgebieden en een melange van ontelbaar culturele invloeden. Maar wij kennen het land helaas vooral van het nieuws en neerwaartse spiraal onder president Nicholas Maduro. Met dichter, kunstenaar en schrijver Rachel Rumai Diaz aandacht voor de politieke situatie, maar vooral voor de gewone Venezolanen.
Published 08/15/19
Zelden was de uitdrukking ‘Arm Mexico, zo ver van god en zo dicht bij de VS’ zo actueel als de afgelopen maanden. De drugsoorlog wordt nog altijd gevoed door de vraag naar cocaïne en wapensmokkel vanuit de Verenigde Staten. En daar kwam het afgelopen jaar ook nog een migratiecrisis bij. Wat gaat de nieuwe linkse president Andres Manuel Lopez Obrador, ook wel AMLO genoemd, hieraan doen? Hoogleraar Wil Pansters van de Universiteit van Utrecht over deze uitdagingen.
Published 08/14/19
Wat je van Denen leren kan
Published 08/13/19
Twee grote schietincidenten en een onverklaarbare zelfmoord
Published 08/12/19
Nieuws en achtergronden uit het buitenland
Published 08/09/19
Op naar China
Published 08/07/19
De tijd dat Russische burgers zich weinig tot niets van politiek aantrokken, lijkt voorbij. Het was alweer een tijdje geleden dat de straten van de Russische hoofdstad dienst deden als strijdtoneel. Maar nu is het al enkele zaterdagen op rij raak: massaprotesten vergezeld door massa-arrestaties. Is de maat vol? En wat betekent dit voor president Poetin,die bezig is aan zijn laatste termijn? En vooral ook: doet dit iets voor de leefbaarheid van bijvoorbeeld een correspondent? We vragen het Eva...
Published 08/05/19
Het is zaterdag precies vijf jaar geleden dat nietsontziende aanvallen op de Yezidi’s plaatsvonden: mannen werden vermoord, vrouwen tot slaaf gemaakt en kinderen opgeleid tot IS-strijders. Nu terreurbeweging Islamitische Staat verjaagd is uit de Noord-Iraakse Sinjar-regio, zouden de gevluchte Yezidi’s kunnen terugkeren. Corruptie, politieke spanningen en angst voor een terugkeer van de radicalen voorkomen dat de vluchtelingen huiswaarts keren en hun leven weer oppakken. En toch zien...
Published 08/02/19
Sjanghai is de stad met de meeste inwoners wereldwijd en was lange tijd uithangbord van de snelle economische groei en vooruitgang. Het ene na het andere hoge gebouw van staal, beton en glas verrijst nog altijd in de Yangtze-rivierdelta. Hier woont en werkt onze correspondent Eefje Rammeloo.
Published 08/01/19
Suriname is prachtig ondanks de politieke rafelrandjes
Published 07/31/19
Hoe je over Afrika moet berichten
Published 07/30/19
Spanje moet leren polderen
Published 07/29/19