Episodes
Published 11/13/23
In deze informatieve aflevering wordt het structuur van het onderwijs uitgelegd. In het reguliere voortgezet onderwijs kennen we 4 richtingen. In deze afleveringen worden deze richtingen uitgelegd door docenten/leerkrachten van de basisschool en het voortgezet onderwijs.  1. Praktijkonderwijs (6 jaar) 2. VMBO (4 jaar) Het VMBO kent 4 leerwegen. Basis beroepsgerichte leerweg, kader beroepsgerichte leerweg, gemengde leerweg en theoretische leerweg.  3. Havo (5 jaar) 4. VWO (6 jaar) 
Published 11/13/23
Wat gebeurt er allemaal op de basisschool in voorbereiding op de middelbare school? En waarom is de naam van de CITO eindtoets verandert in doorstroomtoets? Wat is de rol van de leerkracht? Wat is de rol van de ouder? En wat wordt er allemaal nog meer aangeboden naast informatieavonden, open dagen, meeloopdagen en kennismakingsmiddagen.  
Published 11/13/23
Een aantal scholen in de regio Tilburg werkt met een lotingsprocedure. Hoe werkt zo'n procedure? Wat gebeurt er als je uitgeloot zou worden? In deze korte aflevering wordt het haarfijn aan je uitgelegd. 
Published 11/13/23
Wie maakt de keuze, de ouder of het kind? Hoe ga je samen een goed beeld vormen? Is er niet te veel aanbod? En is het belangrijk om rekening te houden met vriendjes? Zijn er foute keuzes? Hoe kijken we naar prestatie en persoonlijke ontwikkeling? Welke aspecten zijn belangrijk? 
Published 11/13/23
Gelijke kansen vraagt om ongelijke aandacht. Ieder kind zou de mogelijkheid moeten krijgen voor passend onderwijs. Is dit altijd het geval? Wat zijn de kansen en wat zijn de mogelijkheden? En wat zijn er voor initiatieven als je niet de financiële middelen hebt of de Nederlands taal onvoldoende spreekt.  Wat zijn Ouderkamers? Hoe kunnen we elkaar hierin helpen?
Published 11/13/23
Kinderen uit groep 7 en 8 stellen hun vragen aan brugklassers. Hebben kluisjes wel nut? Hoe weet je de weg op school? Maak je snel nieuwe vrienden? Word er gepest? Mag je van het schoolplein? Hoe verliep de eerste dag op de middelbare school? En nog veel meer prachtige vragen werden gesteld. Een leuke aflevering om samen jouw kind te luisteren. 
Published 11/13/23
Kinderen kijken heel anders dan hun ouders. Hoe start je met jouw kind deze ontdekkingstocht naar het vinden van de juiste middelbare school? Hoe leer je je kind eigen keuzes maken? Wanneer kun je deze gesprekken het beste voeren en hoe doe je dat? Scholen van nu zijn al lang niet meer de scholen van toen. Mogen we onze eigen beeldvorming wellicht wat meer loslaten en er met een "open blik" ingaan. Maak het ook niet te zwaar. Houd het speels en luchtig samen.    
Published 11/13/23
Elke ouder wil natuurlijk dat zijn of haar kind wordt gezien. In deze aflevering wordt o.a. verteld over de warme overdracht tussen de basisschool en de middelbare school. Maar wat gebeurt er nog meer op die grote middelbare school? Hoe houden we lijntjes kort tussen ouders, kind en de school? Elk kind is het waard om gezien te worden. 
Published 11/13/23
Je wilt je kind natuurlijk zo goed mogelijk begeleiden in zijn of haar keuze. Kinderen kijken anders dan hun ouders. Maar als ouder heb je ook vragen. Moeten we als ouder alles aan de voorkant willen bedenken? Elke school wil zichzelf mooi presenteren tijdens de open dagen, maar stroomt dit met de werkelijkheid? 
Published 11/13/23
Ik heb prachtige gesprekken gevoerd met kinderen uit groep 7 en 8, brugklassers, ouders, docenten, leerkrachten, pedagogen en brugklas coördinatoren. Mooie inzichten opgedaan. Ik kan wel zeggen dat ik door een "frisse" bril ben gaan kijken.  Ik merk dat het onderwijs volop in beweging en ontwikkeling is. In deze laatste aflevering deel ik mijn inzichten en reflecties. 
Published 11/13/23
Trailer van de Podcast Die Kant Op
Published 10/30/23