Episodes
Published 11/24/21
Published 11/24/21
FRITZ W. SCHARPF (f. 1935) er en af de største nutidige tyske samfundsforskere. Hans forskning har haft banebrydende betydning for statskundskaben og dannet skole for en praksisnær, men teoretisk informeret forskning af blandt andet beslutningsprocesser, politikforandring, legitimitet og studier af EU samt velfærdsstater. Husk at abonnere på vores podcast, find os i iTunes eller i din podcast-afspiller.
Published 03/09/20
James M. Buchanan (1919-2013) var økonom og anvendte ikke alene økonomiske redskaber til at belyse snævre økonomiske problemer, men også bl.a. politiske. ”James M. Buchanan”, der indgår i bogserien Statskundskabens klassikere, er skrevet Otto Brøns-Petersen. I denne podcast er Otto Brøns-Petersen i samtale med professor i statskundskab Peter Nedergaard. Husk at abonnere på vores podcast, find os i iTunes eller i din podcast-afspiller.
Published 01/16/20
Niccolò Machiavelli (1469-1527) har altid haft et blakket ry for sin fremstilling af politik som et kynisk magtspil, hvori vold, list og gunstne overlæg tæller.
Published 12/16/19
Montesquieu (1689-1755) er en af de helt centrale skikkelser i oplysningstidens politiske tænkning. Han har haft helt afgørende betydning for de moderne idealer om retsstat og liberalt demokrati. Særligt kendt er han for sin lære om magtens tredeling, som han formulerer i hovedværket Om lovenes ånd. For Montesquieu er magtdeling begrundet i idealet om frihed: Kun ved at begrænse magten, kan vi skabe et samfund, hvor borgerne er frie.
Published 11/19/19
Axel Honneth (f. 1949) er en hovedskikkelse i nyere kritisk samfundsteori. Hvis politik handler om fastsættelse og fordeling af værdier med gyldighed for et samfund, så er et afgørende spørgsmål, hvilke værdier og goder vi bør fordele. Bliv klogere på Honneths teorier om anerkendelse og frihed.
Published 11/06/18
Pierre Bourdieu (1930 – 2002) står som en af de mest indflydelsesrige europæiske sociologer i det 20. århundrede. Bliv klogere på Bourdieus sociologi og politiske tænkning.  Forfatteren til bogen om Bourdieu, Gitte Sommer Harrits, er i samtale med professor i statskundskab Peter Nedergaard.
Published 10/22/18
Max Weber (1864-1920) er ubestridt en af det 20. århundredes helt store klassikere inden for statskundskaben. Denne bog giver en omfattende indføring i hans tanker om politik. ”Max Weber”, der indgår i bogserien Statskundskabens klassikere, er skrevet af Hans Henrik Bruun. I denne podcast om den tyske økonom og politolog er lektor Hans Henrik Bruun i samtale med professor i statskundskab Peter Nedergaard.
Published 09/11/18
Hannah Arendt (1906-1975) er en af de få store politiske teoretikere, som forsvarer politikkens værdighed.  ”Hannah Arendt”, der indgår i bogserien Statskundskabens klassikere, er skrevet af Christian F. Rostbøll. I denne podcast om den tyske politolog er professor MSO Christian F. Rostbøll i samtale med professor i statskundskab Peter Nedergaard.
Published 09/11/18
Niklas Luhmann (1927-1998) er en af de helt centrale tænkere for enhver, der ønsker at forstå det moderne samfunds kompleksitet og aktuelle betingelser for politik, styring og ledelse. "Niklas Luhmann", der indgår i bogserien Statskundskabens klassikere, er skrevet af Justine Grønbæk Pors og Niels Åkerstrøm Andersen. I denne podscast om den tyske sociolog er professor Niels Åkerstrøm Andersen i samtale med professor i statskundskab Peter Nedergaard.
Published 07/16/18
Jürgen Habermas hører til blandt vores samtids allervigtigste og mest indflydelsesrige tænkere. Bliv klogere på hans politiske teori og hans interdisciplinære tilgang. Forfatteren af bogen om Habermas, Christian F. Rostbøll er i samtale med professor i statskundskab Peter Nedergaard.
Published 07/03/18