Episodes
Ivar Waldemarson om envishet, kreativitet, feedback, utbildning och dramatiseringen av Karin Smirnoffs romantrilogi om Jana Kippo. Med mera!
Published 03/13/24
Published 03/13/24
Anton Elmgren om lust och lekfullhet, campig skräck, rollspel, att ta ut sin frustration på inkorgen och den toxiska karaktär som tar med honom ut på äventyr när han skriver. Med mera!
Published 09/27/23
Lovisa Onnermark om trygghet, ansvar, att längta efter nya uttryckssätt och att inte regissera sina egna pjäser. Med mera!
Published 05/26/23
Dimen Abdulla pratar med Arne Lygre om rytm och replik, form, ekonomi, intuition kontra rationalitet, Lars Norén och vändpunktspjäser. Med mera!
Published 05/15/23
Christina Ouzounidis om att söka ett språk för det vi gör när vi skriver dramatik, teatertextens regelverk, befria sig från sig själv, spelbarhet, avhandlingen "Tvivel: replikernas poetik" och skrivandet av "Kung Mor" tillsammans med Jenny Tunedal. Med mera!
Published 12/14/22
Dimen Abdulla pratar med Alexandra Loonin om att levla konstnärligt, trender inom teatern, monopolisering av produktioner, Alex Schulman, den litterära och den dramatiska texten och scenkritiken. Med mera!
Published 09/23/22
Erik Holmström om form, lust, jobbiga skrivrutiner, sex med dockor, att vara omtyckt och vad han är riktigt stolt över. Samtalet är inspelat inför publik på Scenkonstbiennalen i Västerås 2022.
Published 07/04/22
Paula Stenström Öhman om att gå nära verkligheten, uppladdningen inför att börja skriva, hur rollfigurerna i hennes pjäser hänger ihop och det magiska mötet med dramaturgen Eva-Maria Benavente Dahlin. Samtalet är inspelat inför publik på Scenkonstbiennalen i Västerås 2022.
Published 06/21/22
Elmira Arikan om varför det är så härligt i att skriva tillsammans med andra, samarbetet med Farnaz Arbabi, att rucka på förlegade processer och examensproduktionen Brinn - en samproduktion mellan Teaterhögskolan i Malmö och Unga Klara.
Published 05/23/22
Samantha Ohlanders om att skapa bra stämning, bygga folkrörelse, landsbygd, skillnaden mellan att skriva musik-låttexter-krönikor-och-manus, bära sina egna ord och skaffa nya vänner genom att göra konst ihop.
Published 04/22/22
Sara Khaledi och Arina Katchinskaia om att skapa fiktion av dokumentärt material, syna sina privilegier i referensgruppsarbeten, föreställningen Med livet som insats och att skriva ihop när ens referenser kommer från helt skilda världar och traditioner.
Published 04/12/22
Jonna Nordenskiöld om familj och familjeföreställningar, att bli buren av skådespelare, dramatisera Astrid Lindgrens berättelser och utvecklingen av den nyskrivna dramatiken genom skriv- och repprocesserna.
Published 02/09/22
Gisela Nilsson om att dramatisera sin mammas vittnesmål från deporteringen till koncentrations- och krigsfångelägret Bergen-Belsen, att tro på sina egna idéer, lita på sin intuition och att skriva i nära samarbete med dramaturg.
Published 02/01/22
Tom Silkeberg om den progressiva dramaturgen, dans, adaption som kritisk praktik, idén om slutet på de stora berättelserna och samtalet som skapande form.
Published 12/21/21
Eva-Maria Benavente Dahlin om att skämmas, skrivandets faser, nycklar till att bli en bättre dramaturg, konsten att inte säga allt och att sakna sitt dramaturg-jag som dramatiker. Med mera!
Published 12/06/21
Manda Stenström om att växa upp med en väldigt liten kulturtillgång, estradpoesin gjorde henne till dramatiker, nya jobbet på Regionteater Väst, att skryta om sig själv och dramatiseringen av Jack Werners bok ”Jag skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå”.
Published 09/30/21
Högaktuella Martin Bengtsson om dramatikernas plats i manusrummen, att själv porträtteras på film (Tigrar) och att sin tur porträttera andra (kommande tv-serien om Börje Salming), vikten av nyfikenhet, idéutveckling, kreditering och att träna väldigt hårt för att bli bra på det man gör.
Published 08/02/21
Möt nyexaminerade regissören Sofie Orem Skoglund i ett samtal om adaption, outsiders, att våga vara politisk, text kontra berättelse och en djupdykning i Mary Shelleys Frankenstein.
Published 06/24/21
Jesper Pedersen about the dramaturg's future (it’s bright!), curating Teater Grob’s reading festival Pink Pavillion, diversifying audiences, his upcoming work and strategies to facilitate new playwriting and playwrights.
Published 06/10/21
Larry Loonin on his 60 years in theatre, getting into trouble, saying yes to everything, The Living Theatre, teaching, the 2100 playbills he stores, Bergman, Brecht and much more.
Published 05/20/21
Amina Szecsödy studerar koreografi och performance i Giessen och har skrivit Ge mig en fast punkt och jag ska rubba världen - en av de fyra platsspecifika hörlursverk som Teater Västernorrland lanserar idag (7/5 2021). I podden berättar Amina om sin text, sin konstnärliga praktik, utbildning och hur hon gör för att skapa ett språk. Mer mera! Jingeln är komponerad av Samantha Ohlanders och Staffan Jonsson.
Published 05/07/21
Möt Rebecka Berchtold i ett samtal om att vara skrivande dansare, fangirls, genier, kroppen, att vara väldigt bra på att dansa - och veta det! - plus kommande Norrdanspremiären Pianofavoriter.
Published 04/18/21
Möt Viktor Tjerneld i ett samtal om innerlighet, dramaturgens betydelse för skapandet av ny dramatik och varför han inte läser recensioner.
Published 02/08/21
Alexandra Loonin och Robin N Spegel framtidsspanar, delar med sig av idéer som förlag har ratat, idéer de vill göra ihop och pratar sex. Rätt mycket sex. Och begär, verk-och-person, politisk teater, skrivångest och cancel culture. Robin N Spegel är den första återvändande gästen i podden, som utlovat i avsnitt tio. Jingeln är komponerad av Samantha Ohlanders och Staffan Jonsson.
Published 01/25/21