Episodes
2016 fick vi kännedom om det brittiska företaget som kombinerade djuppsykologisk research med miljontals Facebook-användares data. Tjänsterna såldes till företag och regeringar över hela världen, och nu kommer boken som berättar historien om Cambridge Analytica inifrån. Hur blev vi frivilligt villebråd för all världens datainsamling? Katrine Marçal och Maria Borelius läser visselblåsaren Christopher Wylies bok Mindf*ck om hur vi låter oss påverkas i sociala medier. 
Published 12/19/19
Published 12/19/19
Vad kan Karl Marx teorier säga oss om Kinas framtid? Vad skulle Adam Smith säga om att så många av oss jobbar inom tjänstesektorn? Och vad kan de stora ekonomiska teorierna lära oss om innovation i dagens ekonomi? Katrine Marçal och Maria Borelius diskuterar Linda Yuehs ”The Great Economists - how their ideas can help us today” i Leva som man läser.
Published 12/12/19
Vilka är de vanligaste felen folk gör i karriären och affärslivet? Den norske hotellmiljardären Petter Stordalen är aktuell med sin bästsäljare "Äntligen vardag!” där han kommer med råd som går lite på tvären. I nytt avsnitt av Leva som man läser diskuterar Katrine Marçal och Maria Borelius boken och utforskar om man kan lära sig älska måndagar mer än helger, varför kondomstrategin alltid misslyckas och hur man klättrar ned för det Stordalen kallar för "Mount Stupid".
Published 11/28/19
Enligt en legend så grundades världens tuffaste förhandlingsskola i Kreml på 1920-talet. Med viss svårighet läser Katrine Marçal om de fem grundläggande principerna för att förhandla som en ryss. Maria Borelius är något skeptisk.
Published 11/07/19
Uber förstörde stora delar av taxiindustrin och skapade den moderna gig-ekonomin. Uber var företaget som spenderade 25 miljoner dollar på bara en personalfest och som slutligen 2017 blev symbolen för allt som var fel med techbranschen. Katrine Marçal och Maria Borelius tar sig an "Super Pumped - the battle for Uber" av Mike Isaac i Leva som man läser.
Published 10/14/19
Kan man bli en bättre chef med trick från psykologins värld? Katrine och Maria läser en ledarskapsbok riktad till alla som blir bortskrämda av vanlig amerikansk managementlitteratur. Med hjälp av Björn Hedensjös bok Helikopterfaktorn tar Maria en viktig förhandling med sin man samt försöker hantera en konflikt med en allmänt uppjagad Katrine.
Published 09/26/19
Är vi människor för godtrogna? Eller för misstänksamma? Varför insåg inte finansmarknaden att Bernie Maddoff var en bedragare? Varför trodde Neville Chamberlain på Hitler? Varför har vi så svårt att bedöma andra människor och deras motiv? Malcolm Gladwell har med bästsäljande titlar som ”The Tipping Point” och ”Framgångsfaktorn” på många sätt definierat den moderna populärvetenskapliga boken. Katrine och Maria läser och testar hans nya bok ”Att prata med främlingar: Vad vi borde känna till om...
Published 09/12/19
Kan man behandla konsumenter hursomhelst? Ja, nästan. Eftersom allt fler marknader i dag i praktiken är monopol. Techbolag, flygbolag, friskoleföretag och banker. Dagens kapitalism är de stora företagens kapitalism, menar ekonomerna Denise Hearn och Jonathan Tepper i sin bok The Myth of Capitalism: Monopolies and the Death of Competition. Katrine testar att handla enbart från små företag, men hon misslyckas efter bara en dryg vecka. Och Maria undrar: är det trots allt ändå inte rätt bra...
Published 07/26/19
”Vad är nästa sak som kan döda mig?” Så lär sig astronauter att tänka. Vad händer om du applicerar det tankesättet i ditt vanliga liv? 50 år efter månlandningen pågår ett nytt race i rymden, och den här gången handlar det om att tjäna pengar. Kommersialiseringen av månen är i full gång. Kan galna idéer om månhissar bli verklighet och finns lösningen på klimatkrisen rentav i rymden? Maria och Katrine diskuterar boken Moon Rush av Leonard David och Maria försöker hitta sin inre astronaut med...
Published 07/11/19
Apples vd Tim Cook stiger upp i ottan varje morgon. Han är bara en i raden av morgonpigga toppchefer. Är det genom att gå upp innan klockan 5 som du blir en vinnare? Maria testar. Allt i enlighet med ledarskapsgurun Robert Schamas storsäljare ”The 5 AM Club”. Katrine ifrågasätter: är det här inte bara ledarskapsfloskler och machofilosofi? Och har inte folk gått upp tidigt på morgonen i alla tider?
Published 06/27/19
Går det att leva fördomsfritt? June Sarpongs bok Diversify behandlar människans oförmåga att komma över fördomar och ger tips på hur vi kan bli bättre på mångfald. För att testa tipsen försöker Katrine Marçal förstå folk som läser Daily Mail och Maria Borelius sätter sin -ism på prov.
Published 06/13/19
Är det viktigt att ha talang? Eller, är det tvärtom hårt arbete, uthållighet och passion som räknas? Forskaren Angela Duckworth har satt begreppet grit på kartan. Katrine testar ett system för att öka sin grit och Maria funderar kring varför det har blivit ett av näringslivets nya modeord.
Published 05/30/19
Våren 2018 korsförhördes Mark Zuckerberg av den amerikanska senaten och fick sen åka på turné runt världen och förklara sig och sitt företag Facebook. Den före detta förtrogna kollegan Robert McNamee var den som såg till att det skedde. Nu har han skrivit boken om hur Facebook på ett katastrofalt sätt påverkar samhället och våra liv. Maria har läst den och utmanar sin familj.
Published 05/16/19
Maria Borelius och Katrine Marçal läser bestsellern Dare to lead av sociologen Brene Brown. En ny typ av ledarskap är i ropet. Ett mer blottande och sårbart ledarskap styrt av egna värderingar. Maria tar mod till sig att testa metoderna i boken och Katrine ifrågasätter.
Published 05/02/19
Boken Moneyland av Oliver Bullough beskriver en global maktförskjutning där de stora vinnarna är korrupta skurkar. Katrine Marçal och Maria Borelius har läst boken som har prisats av Sunday Times, Daily Mail och the Times. Som vanligt försöker de leva sig in i bokens budskap. Det boken beskriver är hur de rika nu kan flytta sig själva, sina familjer och sina pengar dit de vill och dit där reglerna passar deras syften. Maria Borelius tar oss bland annat runt i London där de gamla...
Published 04/18/19
Föregångaren Vem snodde osten? sålde 28 miljoner exemplar. Uppföljaren Out of the Maze handlar om labyrinten som människor och företagare så lätt fastnar i. Samtidigt har företag som Uber och Netflix tänkt i nya banor och blivit vinnare. Katrine Marçal och Maria Borelius läser Dr. Spencer Johnsons bok och försöker än en gång ”leva” boken. Och i det här fallet handlar det om att ifrågasätta invanda mönster och tankegångar.
Published 04/04/19
I senaste avsnittet av Leva som man läser utforskar Maria Borelius och Katrine Marçal med hjälp av boken Vägen till ofrihet hur Putin har drivit på de illiberala vindarna i Västvärlden. Vilka lärdomar kan vi dra av auktoritärt ledarskap? De testar att använda Putin som mentor för att se hur vänskapskorruption och statussymboler kan få oss att avancera på jobbet i Vladimir Putin: Life Coach.
Published 03/21/19
Leva som man läser tar sig an senaste boken av succéförfattaren Yuval Noah Harari, 21 tankar om det 21:a århundradet. Maria Borelius och Katrine Marçal provar att följa råden i boken, bland annat genom att ställa sig kritisk till sin identitet, sin religion och sina egna ekonomiska system. Inte helt enkelt, visar det sig.
Published 03/07/19
Ditt liv på internet lämnar efter sig osynliga spår. Spår som säljs vidare av företag och som hamnar i helt okända händer. Hur ska man egentligen göra för att navigera det komplexa digitala livet? Katrine Marçal och Maria Borelius tar sig an matematikern Hannah Fry’s bok Hello World: How to be Human in the Age of the Machine, och testar att söka sig bortom våra invanda algoritmer. Vad finns egentligen på sidan åtta i våra Google-sökningar?
Published 02/20/19