Episodes
Episode 184: To mødre som foreldre, skeiv vampyrlitteratur og endometriose by Radio Nova
Published 05/18/21
Published 05/18/21
En ny kampanje fra FNs Free & Equal og Den internasjonale organisasjon for migrasjon setter søkelys på skeive flyktningers utfordringer. Vi ser nærmere på kampanjen og undersøker hvordan ståa er for skeive asylsøkere i Norge.
Published 05/05/21
Klassekamp og kvinnekamp henger sammen. Denne uken har vi funnet frem noen eksempler på hvorfor arbeidernes dag også er en viktig feministisk dag - enten det handler om saker her hjemme eller i et mer globalt perspektiv.
Published 04/27/21
Noen elsker å være feminine, andre opplever det som en trang boks de bare er plassert inn i. Noen er både feminin og tøff, andre opplever at samfunnet ikke gir rom for å være begge deler. I tillegg til å snakke om ulike syn på kvinnelighet og det feminine, har vi snakket med Maria Hilde i snowboardcrewet Sensesse - bl.a. om det å kunne være seg selv også i mer maskuline miljøer.
Published 04/19/21
Det har blitt sagt mange ganger at menn ikke gråter, men det stemmer jo ikke. Temaet om menn og følelser har de siste årene blitt tatt opp flere steder, sist høst i VG-podkasten "Hvordan har du det, mann?". Amanda og Linda har sjekket ut noen av episodene, og reflekterer rundt hvorfor slike samtaler er så viktige.
Published 04/12/21
Istanbul-konvensjonen, eller Europarådets konvensjon om forebygging og bekjempelse av vold mot kvinner og vold i nære relasjoner, er en internasjonal avtale som skal bekjempe vold mot kvinner. Likevel er det flere land som aldri har ratifisert avtalen, Polens justisminister vil ut av den, og Tyrkia trekker seg fra avtalen fra og med juli 2021. Hva er det avtalen innebærer, og hvorfor er den blitt så kontroversiell for enkelte land?
Published 03/30/21
Marte og Linda snakker denne uken om årets kvinnedag. Hvilke paroler stiller vi oss bak, og hvilke paroler ville vi selv tatt med oss dersom det hadde vært tog i år?
Published 03/06/21
Språkrådet vil ikke fjerne ordet "nordmann", men debatt ble det likevel. Et eget rom trekker i trådene og forsøker å nøste litt opp i hva det var som egentlig skjedde. I tillegg ser vi nærmere på gamle og nye kjønnsnøytrale stillingstitler og hvorfor dette er en viktig sak.
Published 03/02/21
Marte, Johanne og Linda forsøker seg på et feministisk blikk på hverdagen under lockdown og korona. Hvordan påvirker det kjønnsrollene hjemme, bør vi bli bedre på å inkludere personer med funksjonsvariasjoner når pandemien er over, og hva med digital partnervold når man ses sjeldnere og hverdagen er blitt så digital?
Published 02/23/21
Vi gjør et forsøk på alternativ podkastlaging. Hva er de gode og negative sidene ve TikTok? Kvinner i militæret har tatt til orde for gratis bind og tamponger, og myndightene i Nepal har kommet med et lovforslag for å motvirke menneskehandel.
Published 02/17/21
Heksa har historisk sett blitt sett på som ondskapsfull og farlig, men hvordan kan vi forstå den moderne heksa? Hva er relasjonen mellom heksa som figur og arketype og feminismen, og på hvilke måter kan vi se heksa som et feministisk ikon? Inneholder klipp fra: Jessi Huntenberg, Darienne Empire og City Gallery Wellington.
Published 10/26/20
Vi markerer årets Black History Month Norway med å snakke om representasjon, mangfold og minoriteters erfaringer. Skuespiller Judy Nyambura Karanja snakker om mangfold, og mangelen på mangfold, i teatret. Shazia Majid forteller om boken "Ut av skyggene" og om likestillingskampen til de første ikke-vestlige innvandrerkvinnene. I tillegg snakker vi om inkludering i kvinnebevegelsen.
Published 10/19/20
Maria Lervik og Xueqi Pang har startet Nettverk for øst-asiater i mediebransjen. I samtale med Linda Rosenberg snakker de om representasjon og mangfold i mediene, stereotypier og rasisme mot øst-asiater.
Published 10/17/20
Vi markerer årets Black History Month Norway med å snakke om representasjon, mangfold og minoriteters erfaringer. Dr. Michelle Tisdal snakker om viktigheten av Black History Month. Journalistene Xueqi Pang og Maria Lervik snakker om Nettverk for øst-asiater i mediebransjen og om mangfold og representasjon i mediene. Linda Strandmyr i Agenda X deler egne refleksjoner om det å være melaninrik feminist i Norge i dag. I tillegg forteller Lalla Coulibaly om sitt informasjonsarbeid om teksturert hår.
Published 10/12/20
P-pillen er 60 år i år! Vi snakker om pillen som ga kvinner mulighet til å styre når de selv ville ha barn, og på den måten bidro til å revolusjonere kvinners liv. I tillegg har vi deltatt på markeringen av verdens prevensjonsdag, og Tor-Hugne Olsen (Sex og politikk) og Gro Linstad (FOKUS) forteller om prevensjon som global kampsak og utfordringer under covid 19-pandemien.
Published 09/28/20
Hvordan kan skolen undervise om kjønn og seksualitet på en inkluderende måte? Og hvordan inkluderes ulike typer familier i barnehagen? Hilde Enger Arntsen forteller om Rosa kompetanse og hva de gjør. I tillegg får du et gjenhør med da vi snakket med Steffen Brekka-Brandshaug i Skeiv Ungdom om skeive i litteraturen.
Published 09/23/20
Vi ser tilbake på tidligere episoder og server en liten miks av feministisk innhold. Danske Emma Holten forteller om egne erfaringer og tanker om hevnporno, Carolina Øverlien ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress forteller om digital kjærestevold blant ungdom, og Hilde Sandvik og Victoria Øverby Steinland hjelper oss med en innføring i Berit Ås sine hersketeknikker.
Published 09/14/20
Katrine Opheim og Andrea Berg snakker om mangelen på representasjon i norsk kulturliv og hva vi kan gjøre med det. Linda Therese Rosenberg snakker med Balansekunst og Anita Kristiansen oppsummerer KHiO-debatten. Tekniker er Helje Svensson.
Published 09/07/20
Vi er tilbake med høstens første sending! I forbindelse med korona og diskusjonene om munnbind, snakker vi om grupper som får det vanskelig med krav og forventninger til munnbind. I tillegg tar vi en kort oppsummering av valget i Hviterussland og forrige ukes hendelser i Trøndelag AP. Klippet i sendingen er hentet fra the Fabric Ninja.
Published 08/31/20
En kan være privilegert nok til å passere som etnisk norsk, cisperson eller diagnosefri, men likevel oppleve utfordingene med å være minoritet. Dette kalles passing, og dette skal Lisbeth og Anita se nærmere på I dagens episode av Et Eget Rom.
Published 06/29/20
I anledning årets Oslo Prideuke kaster vi et skeivt blikk på koronapandemien, og ser nærmere på hvordan koronapamdemien har påvirket LHBT-personer ulike steder i verden.
Published 06/22/20
Et Eget Rom vil bli bedre anti-rasister. Vi begynner her. Innslag av Linda Therese Rosenberg, Katrine Opheim, Hanna Seth Johnsen, Anita Kristiansen og Aida Khorami. Talsperson for Arise og initiativtaker til demonstrasjonen i Oslo, Babu Katembo og samfunnsdebatant Lisa Esohel Ogbeibor Knudsen er gjester. Vi hører også fra daglig leder ved Godthåb og arrangør av plakatverkstedet før demonstrasjonen i Oslo, Oda Horgen. Andrea Berg er programleder.
Published 06/16/20
Seksuell trakassrering på internett er desverre noe vi har blitt alt for vant til. Og hva har det å si for trygghetsfolelsen kvinner har på nett. Aida Kohrami snakker om trakassering av kvinnelige politikere, Lisbeth Mangen forteller om konsekvensene av Gamergate og Andrea Berg avslører Fridtjof Nansens fortid som dickpickavsender, i dagens episode av Et eget rom. Du får også ukens feministiske nyheter presentert av Anita Kristiansen.
Published 06/09/20
Hvorfor setter vi så ofte kvinner og barn i samme bås? Hvilke konsekvenser har dette for kvinners posisjon i samfunnet? Vi snakker om infantilisering av kvinner, rasisme og white women tears i dagens sending. vi hører også fra Lisa Knudsen, som denne uken skrev en kronikk om hvordan det oppleves for en svart kvinne å konstant se videoer av vold mot svarte kropper i feeden sin.
Published 06/01/20