Episodes
In deze editie van Maagdenhuis op maandag bespreekt hoogleraar Internationaal publiek recht André Nollkaemper de in zijn ogen ambigue positie van Nederland in de internationale rechtsorde. Zijn lezing ontleedt deze schijnbare tegenstrijdigheid tussen het Nederlandse geloof in 'internationaal recht als recht' en de praktijk van 'internationaal recht als politiek'.
Published 02/21/13
Lezing van de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Ben Knapen, in de SPUI25-serie ‘Narratives for Europe: stories that matter'.
Published 02/21/13
Prof. dr. Barbara Oomen, bijzonder hoogleraar Rechtspluralisme, laat zien dat - na een periode van steeds sterkere uniformering van het recht - de laatste tijd een steeds grotere gelaagdheid in het recht is ontstaan. Dit heeft te maken met de komst van de EU en met globalisering van het recht en uitbreiding van het internationaal strafrecht. Oomen legt onder andere uit hoe globalisering van het recht een tegenreactie bewerkstelligt van steeds meer nadruk op het eigene, op de eigen...
Published 02/21/13
Henk van Os illustreert in de tentoonstelling Droom van Italië (nog te zien tot en met 18 juni) zijn liefde en die van West-Europese kunstenaars voor Italië. Eeuwenlang was het verre Italië voor veel ‘noorderlingen’ het land van hun dromen. In deze editie van Maagdenhuis op Maandag schetst Henk van Os de kunsthistorische ontwikkelingen in vier eeuwen dromen over Italië.
Published 02/21/13
Een jaar geleden was het hét onderwerp van de dag. Maar vlak voor de landelijke verkiezingen, als de politieke partijen de gelegenheid hebben om hun ideeën over de toekomst van de EU aan de kiezers voor te leggen, houden ze zich muisstil. Angst voor kiezersverlies? En hoe moet het volgende kabinet verder met Europa? Een discussie tussen Arjo Klamer (hoogleraar Economie van kunst en cultuur aan de EUR) en UvA-universiteitshoogleraar Abram de Swaan. Eerstgenoemde was tegenstander van de...
Published 02/21/13
Hoogleraar Moderne Europese letterkunde Joep Leerssen krijgt inmiddels te maken met eerstejaarsstudenten die niet geleerd hebben dat Lodewijk XIV en Lodewijk XVI twee verschillende vorsten waren met een verschillende historische rol en functie. 'Wat zou een Europese canon (kunnen) zijn?', vraagt Leerssen zich af in deze editie van Maagdenhuis op maandag. Hoe kunnen we daarover denken zonder in de denkfouten te vervallen die de nationale canondiscussies hebben gekenmerkt? En moeten we de...
Published 02/21/13
Eerste aflevering in een reeks van vijf dialogen over Europa, waarin prominente schrijvers, geschiedkundigen en filosofen het gesprek met elkaar aangaan. Is er een 'Europees' verhaal te ontwaren? Jens Christian Grøndahl gaat in gesprek met Joep Leerssen, onder leiding van Margot Dijkgraaf en Guido Snel.
Published 02/21/13
Derde aflevering in een reeks van vijf dialogen over Europa, waarin prominente schrijvers, geschiedkundigen en filosofen het gesprek met elkaar aangaan. Is er een 'Europees' verhaal te ontwaren? Ditmaal met het perspectief van een buitenstaander die Europa onder de loep neemt: de Nigeriaanse auteur Chimamanda Ngozi Adichie. Na haar lezing gaat ze in gesprek met Guido Snel.
Published 02/21/13
Vamba Sherif en Pieter Muysken gaan met elkaar in gesprek over het gedeelde verleden en de gemeenschappelijke toekomst van Afrika en Europa. Moderator: Wim Brands.
Published 02/21/13
Een minicollege door prof. dr. Arnoud Boot, hoogleraar Ondernemingsfinanciering. Dit minicollege is onderdeel van Het Glazen huis van de Wetenschap.
Published 09/03/12
Een minicollege door prof. dr. Joep Leerssen, hoogleraar Moderne Europese letteren. Dit minicollege is onderdeel van Het Glazen huis van de Wetenschap.
Published 09/03/12
Published 09/03/12