Episodes
Hayatımız Çorba ve Konuşmada Şibumi kitaplarının yazarı, eğitmen Nihal Şirin Yücelgen ile şefkat ve dharma üzerinden dolu dolu bir sohbet gerçekleştirdik. Şefkat ve merhamet arasındaki farkı hem etimolojik açıdan hem de yaygın kullanımının yarattığı kavram karmaşası açısından ele aldık. Şefkatin bilimine ve maneviyatına yönelik aradığınız her şey bu bölümde :)
Published 01/24/24
Published 01/24/24
Fulya Nanba "Ya bildiğimiz anlamda zaman yoksa?" diye sordu ve cevaba dair keşiflerimizi sinir sistemi, travma ve kadim öğretiler ekseninde yaptık. Sohbetimizin sonunda Zaman = Güven formülü çıktı, nedenini merak ediyorsan seni de sohbetimize bekleriz :)
Published 11/07/23
Berna Köker Poljak, ölüm ve yas konuları üzerine farkındalığımızı bileyen, bu konuda çalışmalar yapan bir ölüm eşlikçisi. Kendisiyle bu bölümde Ölüm Yaşamın Mührü adlı yeni kitabı üzerinden sohbet ettik. Sıkı bir bölüm oldu. Yas cahilliği, ölümün medikalleşmesi, Ebedi Umut Masalı ve yasın vahşiliği gezindiğimiz kıyılar oldu. https://yasveolumbilgeligi.org
Published 08/28/23
"tek başına da güçlüsün" "ilişkiler ayak bağı" gibi zamanın yaygın söylemi giderek yalnızlığı yüceltirken ve buradan bir tek başınalık miti yaratırken Berna ile bunun ne kadar mümkün olduğunu sinir sistemimiz üzerinden konuştuk. Zorluklar karşısında bir yabancının dahi elimizi tutması o zorluğa dair algımızı değiştirirken bu yalnızlık miti nasıl ortaya çıktı? Yeni ilişkilenme şekli "Situationship" ise bonus olarak bu keyifli sohbete dahil oldu :)
Published 07/06/23
Mutluluk kavramına dair ortak bir fikir birliğine varmak zor olsa da hepimiz ona ulaşmaya çalışıyoruz. Bu bölümde mutluluk kavramına hem doğu hem de batı felsefesi ekseninde bakmayı denedim. Aristotales'ten Lama Alan Wallace'a uzanan kısa ama yoğun bir inceleme oldu, keyifli dinlemeler.
Published 06/06/23
Didem ile özgüven, kendini bulma, kendini gerçekleştirme temaları üzerinden " Ya sandığımız gibi sabit, kalıcı, değişmeyen bir öz, bir benlik yoksa.." dedik. İnsanın kendilik algısını derinden sarsan deneyimlerden biri; başka diyarları gezmek, başka kültürlere ve insanlara tanıklık etmek. İşten çıkarıldıktan sonra yollara düşen seyyah Didem Mollaoğlu ile bu kendilik algısına ve modern bireyin kanayan yaralarına dair samimi ve keyifli bir sohbet oldu.
Published 04/03/23
Kendimize dair, nasıl olduğumuza, kim olduğumuza dair yapmaya gönüllü olduğumuz değişimlerle daha iyi bir varolma haline geçeceğimizi yaş aldıkça farketmişizdir.En çok da ilişkilerdeki zorlanmalarımız sanırım bizi değişmeye yönlendirmiştir. Kısacası öyle ya da böyle bir şekilde hepimiz değişim isteriz, değişmek isteriz. Ve yine hepimiz bilir ki çoğu zaman bunu gerçekleştirmek o kadar da kolay değildir. İstesek de değişemeyiz. Peki ama neden? Değişime dair, şifalanmaya, iyileşmeye dair...
Published 03/12/23
Lama Alan Wallace'tan öğrendiğim bu meditasyon, metta pratiğine farklı bir yaklaşım içeriyor. Kalbimizdeki şefkatin bulunduğumuz odadan tüm dünyayı kapsayacak şekilde yayılmasına vesile olan güçlü bir pratik.
Published 02/20/23
Dipa Ma : Işığın Annesi kitabının çevirmeni Ayşıl Tokcan ile Dipa Ma'nın hayatını, öğretilerini ve bizlere nasıl ilham olabileceğini konuştuğumuz keyifli bir sohbet oldu. Dipa Ma, manastıra kapanmak yerine ev işlerinin ortasında, çocuğunu büyüten bir anne olarak farkındalık ve meditasyon çalışan ve kendisini ziyareten gelen batılı gençlere de hem annelik hem de öğretmenlik yapan bir dharma öğretmeni. İçinden geçtiği tüm zorluklara rağmen kısa sürede derin içgörü seviyelerine ulaşmış eşsiz...
Published 02/01/23
Budist psikoloji, insanların temelde iyi olduğu fikrine dayanır, ve dünyayı da iyi bir yer olarak deneyimlemenin mümkün oluşundan bahseder. Basic Goodness (temel iyilik) olarak geçen bu kavrama bakıyoruz.
Published 01/25/23
Girişte Chögyam Trungpa'dan Türkçe'ye çevirdiğim bir pasajı okuyorum. Chogyam Trungpa kendinle arkadaş olmak ne demek çok sade bir dille anlatıyor. İkinci bölüm de ise kendinle arkadaş olmanın adımlarına bakıyoruz. 
Published 01/10/23
Kalbindeki arzu ne? Dünyaya sunmak istediğin armağanını biliyor musun? Kendinle bağlantıya geçeceğin bu meditasyonla armağanlarını keşfe çıkıyoruz. 
Published 12/28/22
Öfkemizde haklı olduğumuzda ne olur? Budist Psikolojinin öfkeye yaklaşımına bakıp birkaç farkındalık sorusunu bohçamıza atıyoruz.
Published 12/27/22
Bu kanal nereden nereye doğruldu evrildi ve bundan sonrasında neler paylaşacağım?
Published 12/24/22
https://www.patreon.com/dokuzuncuev
Published 12/13/21
Boğa'dan Akrep'e; sade, basit ve yalın
Published 11/15/21
Kova Dolunayı
Published 08/20/21
12 Nisan'daki Koç YeniAyı, Black Moon Lilith, Yaralı Savaşçı ve Don Kişot'tan mesajlar
Published 04/03/21
Merkür Balık burcuna girdi....
Published 03/16/21
2021 hakkında anlatmaya devam... Satürn- Uranüs karesi, Kova arketipleri...
Published 01/26/21
2021 hakkında yaptığım podcast serisinin bu ilk bölümünde 21 Aralık 2020'de gerçekleşecek olan Satürn-Jüpiter kavuşumu hakkında anlattım
Published 12/13/20
14 Aralık'ta gerçekleşecek olan Yay burcundaki Güneş tutulmasını yorumladım. 
Published 12/07/20
Yay Tutulması, 21 Aralık, İnancıma Dokunma!
Published 11/17/20