Episodes
För oss som lever nära någon med psykisk ohälsa behövs stöd för att vi ska orka den börda som vi bär. Särskilt då inte vårdapparaten är så bra på att fråga hur det går för oss. Anhörigstöd finns i många kommuner men inte i alla, där de finns ska vi ta kontakt för att få stöd. Martina och jag pratar om den situation vi anhöriga befinner oss i och den forskning som finns om anhörigskap
Published 05/03/24
När jag vill prata med nån om särskilt stöd, anpassningar eller lågaffektivt bemötande då väljer jag gärna Annelie Karlsson. Hon vet vad hon pratar om. I detta avsnitt behandlar vi tydliggörande pedagogik i anpassad skola och LSS. Annelie är också huvudförfattare till boken med samma namn. Medförfattare är - Jennie Linde, Helena Molker Lovén och David Edfelt. https://butik.funkkonsulten.se
Published 03/28/24
Från gravid till småbarnsförälder med npf eller utan diagnos Jag tyckte det var svårt att bli förälder, då visste jag inte att jag hade adhd och kanske lite extra svårt att hantera tillvaron när vi blev flera i familjen. I samtalet med Veronika och Johanna får jag veta hur det också kan vara för andra. Det var så givande att samtala med dem. Till N&K - https://www.nok.se/titlar/laromedel-b2/psykologi-for-modrahalsovard-och-barnhalsovard/ebf43d8e-13d0-415d-8df6-7e508b4f6a59
Published 03/10/24
Vi vet att långvarig stress hos barn kan leda till att uppväxten blir svår och skoltiden känns omöjlig att orka med då behövs återhämtning och en värld där man får fylla på energierna. För vuxna är sjukskrivningar på grund av stress och psykiskt dåligt mående alltför vanlig idag. Häng med in och lyssna när Agneta och jag tar oss an detta viktiga ämne.
Published 02/25/24
Har du nån i din omgivning som varit nedstämd länge, då kan det vara dystymi. I detta avsnitt samtalar jag med Emelie Blad hon arbetar som psykolog på Mindler och träffar människor som blivit kvar i sin nedstämdhet. Välkommen in att lyssna!
Published 02/01/24
Skrollandet är ett problem för många av oss. Hur ska vi göra för att komma loss ur det beroende som vår smarta telefon har gett oss. Sociala medier är upplagt för att vi ska tappa kontrollen och inte själva ha makten över vårt användande. Men nu vill jag ta över spakarna över den tid som jag lägger på skrollandet. Därför bjöd jag in Sofie Degerland till podden för ett samtal, det blev ett lärorikt samtal för mig. Kanske även för dig. Livet är för kort för att skrollas bort! - Sofie Degerland
Published 12/28/23
Emelie har tidigare varit min gäst. I #128 - En annorlunda uppväxt, mobbad och fem skolbyten senare kan du lyssna på det. https://soundcloud.com/familjebalanspodden/128-emelie-lindell Mycket har hänt sedan det avsnittet sändes i maj 2022, hon har gått genom motgångar till en mer stabil situation som hon nu lever i. Träffat sin man, flyttat, väntar sitt andra barn. Välkommen in att lyssna själv på hennes berättelse. Den är minst sagt innehållsrik.
Published 12/26/23
Att problematisk skolfrånvaro är ett stort problem är vi överens om. Sanna har skrivit en bok som heter Hemmakämpare. Boken har ett beskrivande namn då det kämpigt att inte känna att man orkar med skolsituationen och att våra elever som inte tar sig till skolan är kämpar i sitt liv.
Published 12/11/23
För den som har autism kan det kännas svårt att veta hur man ska få till en nära relation med en partner. Hur tar jag första steget? Var hittar jag nya bekantskaper? När är det läge att bjuda ut den jag känner mig dragen till? I Knäck kärlekskoden finns handfasta tips för den som känner sig osäker på hur man ska närma sig en människa som jag känner intresse av. I avsnittet berättar Lisa som är en av författarna till Knäck kärlekskoden om upplägget av boken, varför de skrev boken och hur man...
Published 05/17/23
Hoppsan nu blev det fel, detta avsnitt hör hemma i Tvångspodden, men det var nog nån mening med att jag la det på fel ställe ;) David Ohlsson skapade minidokunentären Hoarders på radions P1. Bra att patologiskt samlarsyndrom lyfts så människorna kan få den hjälp de behöver. Det finns barn även i dessa familjer, de behöver också få en uppväxt som inte kantas av en samlande förälder. Stödet och rätt hjälp är oerhört viktigt. Del 1 -...
Published 05/11/23
Fanny har varit gäst i Familjebalanspodden två gånger tidigare, i avsnitt #16 och 25. I avsnitt #26 berättar Fannys mamma Malin om hur hon då såg på tillvaron. Det är gått många år sedan dess, det är 7 år nu 2023 sedan Fanny var med första gången som min gäst. På 7 år har det hänt mycket så välkommen in att lyssna!
Published 04/11/23
Marina önskar sig en stabil psykisk hälsa, länge har hon kämpat. Nu har hon landat i att söka efter friskfaktorer istället för att försöka avvärja riskfaktorerna. Att hitta sina viktigaste delar i livet kan vara riktigt tufft innan bitarna faller på plats. Inget går att ta för givet när man drabbas stup i kvarten av psykiska problem.
Published 02/26/23
Tror du på att man kan gå från kaos i sin familj med npf till att kunna hantera familjesituationen? Det har Boel koll på. Det är precis det som vi pratar om i detta avsnitt i Familjebalanspodden. Du hittar Boel på - Hemsidan - https://bredvidnpfcoach.se/ FB - https://www.facebook.com/people/Bredvid-NPF-coach/100076529753778/?paipv=0&eav=Afa68ofCBAYzj5KzpmihExaTt0z_JyBla2PX5CMWCccv3UoSKgA4IayndCadfhx2vwA&_rdr
Published 01/21/23
Erik har genomgått en behandling för att få ordning på sin sömn. I avsnittet berättar han om sina sömnproblem och hur han haft det med sin psykiska hälsa under en lång tid.
Published 11/09/22
Föräldraguiden vid autism & adhd är en handbok för dig som är anhörig eller finns runt en person som har endera adhd eller autism eller både och. En guide hur du vägleder ditt barn från ung till vuxen. även om ditt barn numer är vuxen passar denna bok. I detta avsnitt samtalar vi om denna viktiga bok.
Published 10/21/22
Att ta sig stillsamma stunder i naturen där jag ger mig själv tid att se, lyssna, känna, dofta och höra vad som händer där. Kanske rent av på en myras nivå. Att stubbsitta eller rygga ett träd kommer vi att prata om i detta avsnitt. Välkommen in att lyssna på hur vi känner för skogh och natur. Följ Bosse på https://utemaningen.se/
Published 10/16/22
Mat och np-diagnoser kan vara en jobbig situation, för hela familjen. Hur man ska hantera det får du tips på av Sara som är barndietist och har arbetat med mat och matsituationer i många år nu har hon släppt en bok om barn och mat tillsammans med Lisa Bjärbo och Louise Winblad Hej Hej vardagsmat!
Published 09/30/22
En sexuell hälsa ska alla människor få möjlighet att uppleva, den sexuella hälsan är lika viktigt vid np-diagnoser som för människor utan diagnos. Anna Linde arbetar för att göra det möjligt. Snart kommer ett föräldramaterial som hon tillsammans med Tina Wiman just nu sammanställer för att hjälpa anhöriga hur de ska förhålla sig till sina barns sexuella hälsa. Vill du komma i kontakt med Anna så gör du det här: [email protected]
Published 09/25/22
Ylva vill vara med och göra situationen bättre för personer med samsjuklighet bättre än vad det varit för henne. Vad betyder samsjuklighet? Vad är egentligen beroende och vem har det? Kan monstret i bröstet på barnet vara ångest? Kan den busiga eleven vara en elev med helt andra problem än de du ser? Det här och annat får du ta del av i vårt samtal. Välkommen in!
Published 06/13/22
Emelie vill förmedla att det går att få ett bra liv även om skolan var ett bekymmer. Hon har haft det svårt under sin skolgång. På grund av mobbing blev det fem skolbyten sammanlagt. En känslig tjej som andra elever gav sig på, tillslut visade det sig att hon har adhd. Det hon missade under skoltiden har hon tagit igen genom att gå på folkhögskola.
Published 05/07/22
Att behandla samsjuklighet är boken som är en manual med MI, KBT, ACT och tydliggörande pedagogik för en transdiagnostisk behandling vid skadligt bruk och beroende skriven och sammanställd av Liria Ortiz, den innefattar även en arbetsbok.
Published 04/27/22
Hur förhåller man sig när ens närstående insjuknar i psykossjukdom. Kan man skrota skammen då? Hur Tove förhåller sig får du lyssna till i vårt samtal.
Published 03/28/22
Vi reder ut begreppen om vad ett SIP-möte är. Vem som kan få ett sånt? När kan man få ett sånt? Varför ska man ha ett sånt?
Published 03/08/22
Autism-utredning, högfungerande autism och sen diagnos
, empati, hypokondri. Ett samtal som ger hopp och tar hål på ett gäng myter. Välkommen att lyssna till vårt samtal.
Published 02/02/22