Episodes
Vi läser och hör om hur barn och ungas psykiska ohälsa ökar och en ny rapport visar att många barn och unga saknar framtidshopp.   Till följd av det så behöver vi vuxna vara närvarande och hjälpa barn och unga att reflektera allt de möter genom livet. Undersökningar visar dock på att många barn saknar någon vuxna att prata med. Dela vanlig livssmärta. Hur kan vi vuxna stanna upp och bli mer närvarande? Stor frågan är räcker det med 7 minuter per dag?
Published 04/23/24
Published 04/23/24
Nu är vi igång igen efter flyttkaos!    Färsk undersökning visar att unga ser mörkt på framtiden – vad kan vi vuxna göra? Blunda eller ta tag i det? Vi behöver prata mer helt enkelt men hur?  Perfektionism – hög standard är ju bra, men kan ställa till det för våra unga. Behöver vi släppa på fasaden och dela med oss av det som inte är perfekt?
Published 02/22/24
Vad har vi lärt oss och vad ser vi fram emot? Vi konstaterar att hösten varit mörk på många sätt i vår värld men att man kan vara glad och ledsen samtidigt. Någon har kommit till insikt att du inte är din prestation, någon annan har växt fem skostorlekar under sommaren. Någon har haft ett känslomässigt år och någon annan ser fram emot att damma av rockbasen. Vi konstaterar att det varit ett händelserikt år. Ett bubbligt samtal med high and lows. Vi helt enkelt.    Vi rundar av med en...
Published 12/22/23
I många år kände pastorn Annika Karlsson att hennes brokiga livsresa var något hon skulle dela. Först när sjukdomen ALS slog till kom boken ”Omsluten” till på allvar. Innan hon ens fått bokkontrakt läste hon in sin färdiga text som ljudbok för att försäkra sig att hinna göra det innan sjukdomen tagit rösten ifrån henne. Även om förlåtelse och hur man håller ihop familjen när saker går sönder - dottern Madeleine, och sonen Andreas Carlsson, låtskrivare och musikproducent som skrivit världshits...
Published 11/09/23
De flesta av oss har nog hört begreppet fosterhem , men inte alla som vet vad det innebär i praktiken. Många av oss kanske tycker det verkar svårt och kanske till och med lite läskigt? I närmare 30 år har Thomas och Sussie Ardenfors har tillsammans med sin familj tagit emot över 30 fosterbarn och varit familjehem och jourhem.  Vi får höra om hur allting började och hur de som ungt par kastades in i livet som tonårsföräldrar när de tog hand om sitt första fosterbarn som då var 14 år.  ...
Published 10/05/23
Hur ska man tänka som förälder med gaming? Hur kan man engagera sig? Hur ska man sätta gränser? Inte helt lätt!   Vi pratar med Tomas Lyckedal - en av de mest erfarna inom e-sport och gaming. Tidigare strategichef på Dreamhack, och idag affärsutvecklingschef på Black Molly Entertainment som bland annat ligger bakom ”Esportstudion” som sänder många av de största turneringarna. Han är även förälder som gärna själv sätter sig och spelar med kompisar efter läggning.   Tomas menar att vi ofta...
Published 09/14/23
Här kommer vår andra live podd från Löttorp och Elcas sommarfestival! Vi kastar oss ut och pratar om den ärliga relationen. Hur svårt det kan vara att kommunicera, konflikthantera och hur kan vi prata om sex på ett bra sätt med varandra?
Published 08/10/23
Här kommer Föräldrapeppens första live podd! Inspelad på Löttorp från Elcas sommarfestival. Vi pratar om att sänka axlarna i sitt föräldraskap och hur viktigt det är att vi kommer med hopp till våra unga. Konkreta och ärliga tips!
Published 08/09/23
Vi pratar och tar tempen på några av sommarens konferenser som vi precis varit på. Måste man åka på konferens? Är det bra?    Gabbe kommer ut med en krämpa igen och berättar om ett traumatiskt besök hos sjukgymnasten. Lyssnarfrågor: Är det värt att bråka? Hur gör man om man har svårt att fatta beslut?    Vi ger en shoutout till Nettes farbror Joel 80 år som vi mötte på en härlig frukost i de småländska skogarna. 
Published 06/29/23
Vi pratar om gener och arv. Vad har vi med oss i bagaget och hur mycket kan vi påverka kring vilka vi är?  Bör vi påverka våra barn och våra relationer? Har ordet lagom fått en orättvist negativ klang? 
Published 05/25/23
Familj, par eller singel, så delar vi ofta in varandra, även i kyrkan. Hur kan vi mötas på riktigt? Mellan gränserna?   Vi pratar med Tina Fosselie som är singel och mamma till många barn och unga - dock inte biologiskt. Om hur vi har gjort att meningen med livet är att gifta sig och få barn. Vi kanske behöver se över vad som är vår identitet och vilka vi är? Vad är viktigt egentligen?
Published 04/27/23
Hur kan vi ge våra barn och oss själva bättre självförtroende att dela tro? Vi pratar med Fredrik Wenell, teolog och ledarskribent på Dagen.   Hur kan vi dela tro och inte bara verksamhet så att kyrkan inte blir ytterligare en förening.  Men även den för många smärtsamma frågan vad händer när barnen väljer en annan väg kring just tro? 
Published 03/28/23
Rickard Lundgren delar med sig ärligt om sina erfarenheter av livet som pappa till en son med en funktionsnedsättning och dotter med psykisk ohälsa.  Hur har det påverkat dem som familj? Ett ärligt avsnitt om hur vi kan hantera livet när det inte blir som vi tänkt. Han betecknar sig som den ständige praktikanten då han drivs av att hela tiden ge sig in i saker han inte gjort förut. I sin ungdom åkte han till ett land med dödsstraff för att sprida evangelium. Ovetande delade han ut en Bibel...
Published 03/01/23
Vi pratar om hur man som förälder kan hantera barnens och vår egen oro när det skjuts och krigas runtomkring oss, och elpriser och inflation gör ekonomin tuffare. Barnen matas med information 24/7 - hur ska vi som föräldrar hantera det?  Hur mycket ska man titta in i sina barns mobiler utan att det blir fel? Gör vår egen rädsla att vi får svårt att släppa kontrollen? Vi tar med oss ett proffs i ämnet – familjeterapeuten och socionomen Mikael Lundgren för att reda ut detta.
Published 02/09/23
Vi börjar året med ett par lyssnarfrågor: Hur kommunicerar man till sina barn att mytologi och tomten inte är på riktigt, men att Jesus finns på riktigt? Vardagsstressen för föräldrar - Hur får man vardagen att gå ihop och fortfarande ha tid för varandra?  Ett ärligt avsnitt om jämförelse och prioriteringar. Ska man komma överens om en ”rimlighetsnivå” för att inte krascha? För vems skull gör vi saker och tar på oss projekt? Behöver vi kommunicera bättre med varandra?
Published 01/18/23
Vi tar med alla våra barn och respektive och ser tillbaka på ett omvälvande och långt år. Om vad vi lärt oss och vad vi drömmer om. En del av oss har valt att göra saker annorlunda. Andra har landat i att vara mer här och nu. Hur kan man tänka när Gud inte svarar på våra böner?  Vad står Gabbes tre M för? Fred kontrar med tre V. Det blir inte basfiol och flöjt, men väl dragspel och gitarr, kryddat med en hel del sång och skratt.
Published 12/22/22
Vi pratar papparollen med trebarnspappan Steven Crosson, psykolog och ledarskribent.  Vad är papparoll och vad är manligt?  Pratar vi på olika sätt till våra barn som mamma och pappa? Manliga och kvinnliga olikheter – är det PK att prata om det? Har pappor dåligt självförtroende i sin roll, och vilken del har i så fall mammorna i det? Nette avslöjar också en brutal felsjungning.
Published 12/02/22
Har vi föräldrar slutat prata med våra barn och dela livet – hela livet? Livet som innebär berg-och-dalbanor och som ibland gör ont, av och till så ont att man vill dra täcket över sig. Har vi slutat dela det verkliga livet? Eller handlar allt bara om mig? Dessutom: Vi diskuterar det ”flow” som ger energi och glädje, men som ibland försvinner i alla ”måsten” vi själva tar på oss. Gabbe tycker vi blivit snyggare med åren, men Nette undrar om det inte bara är att vi ser sämre?
Published 11/10/22
Om vi inte pratar om det så finns det inte? Kanske en alltför vanlig strategi för att bli av med saker som gör ont? Vi möter paret Julia och Jörgen Röhs som varit med om att förlora ett barn. Hur kommer man vidare som par efter sorgen? Varför är man så rädd för att hjälpa till när någon har det riktigt tufft?
Published 10/20/22
Ärligt samtal med Sarah Lundbäck Bell som skrivit listettor till popband i Asien, tävlat i Talang i både Sverige och Australien, och som gatumusikant fått se människor gråta. Som mamma har hon hanterat pojkband, missbruk och adhd. Hon lyser som solen och sprudlar av kreativitet och glädje. Hur är det möjligt?
Published 09/29/22
Vi lever ett liv där vi springer fram. Gabbe konstaterar att män nördar ner sig i saker på ett orimligt sätt och hur vi alla ständigt söker kickar. Nette delar sin största fobi. Kan man förändras? Hjälper det att hålla hastighetsbegränsningen och gå långsammare?
Published 09/15/22
Höstuppstart med Nette och Gabbe. Vad tar vi med oss in i hösten? Om att drömma stort. Kan man ändra sitt bröllopsfoto efter 27 år? Håller par ihop bättre i svåra tider? Måste man vara källkritisk eller ska man vara källpositiv?
Published 08/25/22
Vi pratar med Micke Gunnardo, socialpedagog och även vad vi skulle kalla relationsexpert. Hur får man relationen att fungera – och helst också blomstra – under semestertid? Gabbe berättar också om en husvagnsfadäs.
Published 06/22/22
Vissa barn behöver mer stöd än andra barn. Charlotte Hopstadius, mamma och barn- och ungdomspsykiater delar med sig av konkreta tips och starka egna erfarenheter.
Published 06/02/22