Episodes
Miljøgifter sniker seg inn i kroppen vår via det vi drikker og spiser, luften vi puster inn og gjennom utallige produkter som vi bruker i vår hverdag. Vi vet at de fleste av oss har for høye nivåer, En ganske fersk rapport fra FHI viste at nivåer av miljøgifter hos barn og unge i alderen 7-14 år var for høye og det er ikke gode nyheter.   I denne utgaven av Folkehelsepodden hører du seniorforsker Line Småstuen Haug som deler sin kunnskap og erfaring, og rådgiver Hanne Gustavsen i Fremtiden i...
Published 01/25/24
Published 01/25/24
Dette er en sluttprat med vår kjære avtroppende direktør, Camilla Stoltenberg. Hun har jobbet på FHI i 30 år og de siste 11 årene som direktør. Camilla snakker om her om sine refleksjon rundt åpenhet, lederskap og ikke minst kjærligheten til Folkehelseinstituttet og vårt samfunnsoppdrag.  Fem ansatte; Are Stuwitz Berg, Kjetil Berg Veire, Gunnhild Wøien, Elisabeth Hagen, Rune Nyrud og Svein Sandvik bidrar med noen refleksjoner over hva Stoltenberg har betydd for FHI, hva de kommer til å savne...
Published 06/30/23
Hva viser forskning om effekter av gratis skolemat? Vil en gratis skolematordning gi bedre læring, bedre helse, bedre skolemiljø eller mindre sosial ulikhet? Forskerne Elling Bere og Arnfinn Helleve fra Folkehelseinstituttet forteller om forskning på skolematordninger. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 04/13/23
I denne utgaven av Folkehelsepodden møter du lege og seniorrådgiver Jan Himmels ved FHI i samtale med Knut Forr Børtnes. Hva vet vi om senfølger av covid-19, og hvordan jobber vi for å få vite mer? Podkasten oppsummert Senfølger etter covid-19 handler om en stor rekke av symptomer, både utmattelse, trøtthet, nedsatt evne til å tenke og konsentrere seg (såkalt hjernetåke), nedsatt hukommelse, og endret smaks- og luktesans. Senfølger kan også handle om tung pust, hoste og muskelsmerter. De...
Published 03/27/23
Forskerne Janne Scheffels fra Folkehelseinstituttet og Rikke Tokle fra Oslo Met forteller om studie de har gjort av ungdoms e-sigarettbruk: E-cigarette use in global digital youth culture (https://doi.org/10.1016/j.drugpo.2022.103928). Hvordan bruker unge e-sigaretter, hva tenker de om produktene, og hvilken sosial mening har e-sigaretter i ungdomskulturen? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 02/28/23
Lykke, livskvalitet og hverdagsglede - handler det om flaks eller uflaks? Og snakker vi for mye om lykke og livskvalitet, eller snakker vi for lite om det? I denne episoden av Folkehelsepodden møter du seniorforskerne Thomas Hansen og Ragnhild Bang Nes i samtale med programleder Torunn Gjerustad. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 11/09/22
Den 5. september ble den årlige rapporten NORM og NORM-VET publisert. Rapporten oppsummerer datagrunnlaget fra fjoråret, 2021. NORM og NORM-VET gir en årlig status for antibiotikaresistens og antibiotikabruk i Norge hos mennesker og dyr. Hvordan står det til? Du møter programlederne Harald Pors Muniz fra FHI og Bryndis Holm fra Veterinærinstituttet i samtale med overlege Gunnar Skov Simonsen og seniorforsker og prosjektleder for NORM-VET Anne Margrete Urdahl. Denne podkasten er en...
Published 09/05/22
I Norge blir det født rundt 50 000 barn hvert år. Som oftest går fødslene fint, men av og til oppstår det dessverre alvorlige svangerskapskomplikasjoner. Og noen få ganger dør kvinner av graviditet. Hva vet vi om årsakene til komplikasjoner og dødsfall, og er det noe vi kan gjøre for å redusere risikoene? I studio er programleder Erik Bull-Valen med forsker Hilde Engjom fra FHI og Lill Nyfløt, overlege på fødeavdelingen i Drammen, og i tillegg forsker ved Nasjonalt Senter for...
Published 02/01/22
Flere hundre daglig innlagte, og flere titusenevis smittede de nærmeste ukene: Hvordan kommer egentlig FHI frem til tallene som sier noe om hvordan smitten kan utvikle seg i Norge, med alle de forbeholdene som hører til? Denne utgaven av Folkehelsepodden handler om modellering, og i studio møter du seniorforsker Jørgen Eriksson Midtbø i samtale med Kjetil Berg Veire. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Published 01/13/22
Hvorfor er det så mange utbrudd selv om så mange av oss er vaksinerte? Hva skjedde i 2021, og hva vil skje i 2022. I denne podkasten møter du kriseleder og avdelingsdirektør Line Vold og assisterende direktør og leder for koronavaksinasjonsprogrammet Geir Bukholm i samtale med Torunn Gjerustad. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Published 12/18/21
Er det som er bra for helsa vår, også bra for kloden? Går sunt kosthold og det å ta vare på klimaet hånd i hånd? Denne utgaven av Folkehelsepodden handler om klima og kosthold. Gjester denne gang er Ågot Aakra, som er FHIs nye områdedirektør for klima og miljø, og kostholdsforsker Helle Margrete Meltzer, som har 40 års erfaring med å forske på hva vi har på tallerkenen og i magen. Programleder er Torunn Gjerustad. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Published 10/27/21
Pandemien har gått inn i en ny fase, og etter ett og et halvt år med pandemihåndtering er det på tide å gjøre opp foreløpig status. Hva har gått bra, hva har gått mindre bra, og hvorfor har pandemien rammet skjevt i Norge? I denne episoden av Folkehelsepodden møter du direktør Camilla Stoltenberg og fagdirektør Frode Forland i samtale med programleder Hilde Holsten. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Published 10/16/21
Litt vanskelig å huske navn? Stadige samme spørsmål igjen og igjen? Vanskelig å lære nye ting? Vanskelig å huske dagligdagse ting? Over 100.000 lever med demens i Norge i dag. Innen 2050 forventer vi at dobbelt så mange får denne diagnosen. Det er ikke gode nyheter for de som rammes, deres nærmeste og samfunnet. Hva er egentlig demens? I denne podkasten har programleder Torunn Gjerustad i FHI samlet eldreforsker Heine strand ved FHI og forskningssjef og professor Aldring og helse Geir...
Published 04/17/21
Hva er en bivirkning, og hva er forskjellen på de som er vanlige og forbigående, kontra de uvanlige og alvorlige? I denne utgaven av Folkehelsepodden snakker vaksineekspert og farmasøyt Gro Evensen fra Folkehelseinstituttet og overlege Sigurd Hortemo fra Legemiddelverket med programleder Torunn Gjerustad fra FHI om temaet. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Published 03/02/21
Hva vil det si at en vaksine har effekt og hva er egentlig forskjellen på 95 v.s 60 % effekt. Hvorfor anbefales ulike vaksine til ulike grupper? Dette og flere effekt- og anbefalingsspørsmål vil vi snakke om i denne utgaven av Folkehelsepodden. Her møter du vaksineekspertene Sara Viksmoen Watle og Are Stuwitz Berg i samtale med programleder Torunn Gjerustad. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Published 02/19/21
CSI? Gammeldags detektivarbeid? Eller rett og slett mye prating i telefonen? Bli med inn i smittesporingens verden i denne utgaven av Folkehelsepodden. Her møter du Emily Macdonald og Umaer Naseer fra det nasjonale smittesporingsteamet i FHI i samtale med programleder Torunn Gjerustad. Hvordan jobber de? Har de eget helikopter? Og hvordan finner man ut hva som faktisk er en nærkontakt? See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Published 11/06/20
Når kommer vaksinen mot korona til Norge, hvordan virker den eller de, og hvem bør få vaksine først? Velkommen til en episode av Folkehelsepodden hvor du får vite alt du trenger å vite, og alt du kanskje trodde du ikke trengte å vite, om vaksiner :-) Gjester denne gang er direktør i Legemiddelverket Audun Hågå og leder for koronavaksinasjonsprogrammet på FHI Geir Bukholm. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Published 10/27/20
Hva betyr det at vi har oppdaget en mutasjon av koronaviruset i Norge? Kan flere bli smittet, og må vi ha andre tiltak enn de vi har nå? I denne episoden møter du avdelingsdirektør Line Vold og seksjonsleder Karoline Bragstad i samtale med Kjetil Berg Veire. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Published 10/14/20
Hvorfor får stadig flere skabb, og hva kan vi gjøre med det? I denne podkasten møter du medisinskfaglig ansvarlig lege Marius Johansen i Sex og samfunn og seniorrådgiver Horst Bentele fra Folkehelseinstituttet. Denne podkasten ble tatt opp 24. februar 2020, men ble ikke publisert da vi ble tatt av koronaen. Temaet er dessverre fortsatt aktuelt mange steder i landet. God lytt! See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Published 10/05/20
Hvordan blir årets influensasesong, hvem bør ta vaksinen, og når kommer den? I Folkehelsepodden denne gang snakker vi med overlege Siri Helene Hauge og seniorrådgiver og farmasøyt Kjersti Rydland om hva som kommer til høsten. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Published 09/23/20
Hva vet vi om cøliaki? Lars Christian Stene og Ketil Størdal ved Folkehelseinstituttet er blant forskerne som prøver å finne ut av mysteriet og gåten om hvorfor stadig flere får påvist sykdommen.
Published 03/02/20
Stadig flere får diabetes type 1 over hele verden. Hvorfor det? Er det genetisk, kan kosthold og trening påvirke risikoen, eller kanskje virus eller miljøgifter? Hva er forskjellen på diabetes type 1 og 2, og hvordan lever man med det? Hør hva overlege ved Sykehuset Østfold og forsker ved FHI Ketil Størdal, forsker Lars Christian Stene kan fortelle oss om type 1-diabetes i denne episoden av Folkehelsepodden.
Published 02/20/20
Hva vet vi på Folkehelseinstituttet om selvmord? Det er ingen økning i antallet som tar sitt eget liv her i landet. Og vi vet faktisk ganske mye om hva som skal til for å hindre i at folk tar sitt eget liv. I denne podkasten møter du møter avdelingsdirektør og forsker Anne Reneflot og forsker Kim Stene-Larsen i samtale med Kjetil Berg Veire.
Published 01/22/20
Sesonginfluensaen er i gang her i landet. Men i andre land herjer andre sykdommer, som utbruddet av et nytt coronavirus i Kina som fører til lungebetennelse. Hvor farlig er dette viruset, kan det spre seg ut av Kina og komme til Norge?
Published 01/14/20