Episodes
Hvordan har samfundet forholdt sig til amning gennem tiden, hvilken indflydelse har sundhedsmyndighedernes anbefalinger haft på kvinders praktisering af og tro på amning, og hvad præger ammevejledningen i dag? Alle disse spørgsmål sætter Nanna Cæcilie Thrane under luppen i denne episode.
Vært: Jordemoder og pædagogisk antropolog Nanna Cæcilie Thrane
Medvirkende: Pia Fris Laneth (forfatter og foredragsholder), Mette Byriel Thygesen (undervisningsredaktør og museumsinspektør ved...
Published 04/05/23
I dag anses amning ofte som noget meget naturligt og let tilgængeligt – måske endda som noget, der kommer eller læres helt instinktivt.
Amning er som udgangspunkt et fysiologisk anliggende – det kræver et bryst og et barn, der dier. Det involverer hormonelle reflekser og anatomiske forandringer, som ikke kan styres med viljestyrke – uanset hvor meget vi end ønsker det. Men udover at være et fysiologisk anliggende, er amning også et kulturelt anliggende.
Hvordan amning forstås og praktiseres...
Published 03/29/23
Amning har mange gunstige virkninger for både mor og barn. Modermælk virker forebyggende mod en række sygdomme og infektioner hos barnet, fx diarré og mellemørebetændelse; mængde, indhold og temperatur er tilpasset barnets behov; og for den, der ammer kan amning formentlig virke forebyggende mod brystkræft.
De gavnlige effekter ved amning er mange, argumenterne for at amme står i kø, og viden om netop de gavnlige virkninger er vidt tilgængelige og vidt udbredte. Men den hyldest til amning,...
Published 03/22/23
Hvor længe børn skal ammes er op til moren og barnet eget forgodtbefindende. Således lyder de sundhedsfaglige, nationale anbefalinger for amning. For så længe, at mor og barn begge trives med amningen, er der intet til hinder for at fortsætte.
Mange langtidsammende kvinder oplever dog at få stærke modreaktioner fra andre, der kan finde på at kalde langtidsamning for ulækkert, unaturligt eller perverst. I denne episode undersøger Nanna Cæcilie Thrane langtidsamning som fænomen, og hun sætter...
Published 03/15/23
Amning i det offentlige rum har igennem de seneste ti år været til debat flere gange. Debatten har fyldt meget i de danske medier og er præget af stærke holdninger om ret, hensyn, blufærdighed og nødvendighed. De stærke holdninger i det danske mediebillede har medført, at amning i det offentlige rum i dag er et emne, som rigtig mange har en holdning til.
I denne episode undersøger Nanna Cæcilie Thrane, disse holdninger er opstået, og hvorvidt der er fremkommet eller genopstået en...
Published 03/08/23
Vil du gerne kunne løbe, hoppe og tumle igen, uden at tisse i bukserne eller få ondt i ryggen? Måske har du forsøgt at træne mavemusklerne op igen, uden held? Måske er det umuligt at finde tid til træning i livet med små børn?
Efter en graviditet og fødsel vil kroppen være belastet, og skulle finde sin styrke på ny. Det gælder alle, uanset hvor plaget man måtte være, og det kræver en god portion tålmodighed og accept. Men ikke al slags træning er hensigtsmæssig for efterfødselskroppen.
I...
Published 11/03/22
Hvilke følelsesmæssige reaktioner gennemlever man ofte som ufrivillig barnløs, og når man gennemgår fertilitetsbehandling? Hvordan kan det have indvirkning på parforholdet og det sociale liv – venskaber, familie og arbejdspladsen? Hvordan kan man tage hånd om dette?
Hør Maria Salomon fortælle om de psykosociale aspekter ved ufrivillig barnløshed og ved at være i fertilitetsbehandling. Maria forklarer, hvad man kan have brug for, og hvordan man som pårørende kan støtte op om par i...
Published 10/27/22
Hvad er fødselsdepression? Hvilke symptomer er ofte i spil? Hvordan undgår du, at det går ud over relationen til dit barn?
Hør Svend Aage Madsen fortælle om fødselsdepression, de klassiske kendetegn og hvad man kan gøre for at komme videre. Svend Aage Madsen skyder hul i udbredte misforståelser og fordomme, og forklarer, hvordan man som pårørende kan støtte en forælder, som er ramt af fødselsdepression.
Vært: Nanna Cæcilie Thrane
Gæst: Psykolog, formand for Forum for Mænds Sundhed og...
Published 10/20/22
Må du op mange gange om natten? Er putningen, trods bamser og sang, en ikke-hyggelig og tumultarisk affære? Er du træt, udmattet og rådvild? Så lyt med, når Karen Kildahl deler ud af sin viden om 1-3-årige børns søvnmønster. Hun fortæller om udfordrede søvnvaner og putte-problemer og giver råd til, hvordan man på en omsorgsfuld måde kan lære sit barn at sove mere og bedre.
Vært: Nanna Cæcilie Thrane
Gæst: Jordemoder, børnesundhedsvejleder og søvnekspert Karen Kildahl
Published 10/13/22
Hvor går du hen som far, hvis du søger rådgivning eller fællesskab? Hvilken betydning har det, at du som far tager del i graviditetskonsultationerne og den tidlige spædbarnsomsorg? Hvordan opnår vi en stadigt større anerkendelse af faren som omsorgsperson?
Farrollen har gennemgået kolossale forandringer gennem de seneste 50 år. Fra fraværende og distancerede til engagerede og nærværende omsorgspersoner. Hør Svend Aage Madsen fortælle om hvorfor denne forandring har fundet sted, og om hvilken...
Published 10/06/22
Måske føler du dig ensom i sorgen, måske har du mistet tiltroen til din krop, eller måske lider du af søvnløshed. Psykomotorisk terapeut Mette Axel Petersen fortæller i denne episode, hvordan mange forældre befinder sig i sorgen efter at have mistet sit barn i graviditeten, under eller efter fødslen. Hun fortæller om, hvilken støtte man kan have behov for, om at finde sammen med andre forældre i samme situation, og hvordan man kan genvinde tillid og kontakt til kroppen. Podcasten er lavet af...
Published 01/27/22
Har dit spædbarn svært ved at sove? Powernapper din baby døgnet igennem? Vugger du dit barn ind i søvnen, men ryggen ind i skader? Må du hoppe på pilatesbold i timer for at lade din baby sove længere? Ønsker du at hjælpe dit barn (og dig selv) ud af søvnløshed og søvnproblemer, kan du i denne episode høre jordemoder og søvnvejleder Karen Kildahl fortælle om omsorgsfulde og brugbare teknikker til bedre søvn for børn op til etårsalderen. Podcasten er lavet af aftenskolen FOF Aarhus – kurser og...
Published 01/20/22
Du har fået lavet et kejsersnit, og hvad nu? Hvor meget må du bære? Hvad skal du være forsigtig med? Hvad er godt at gøre? I denne episode fortæller fysioterapeut Heidi Holm om den første tid efter kejsersnit, og om hvordan det aldrig er for sent at hjælpe arret, kroppen og nervesystemet på vej. Podcasten er lavet af aftenskolen FOF Aarhus – kurser og foredrag.
Vært: Jordemoder og pædagogisk antropolog Nanna Cæcilie Thrane
Gæst: Fysioterapeut Heidi Holm
Tilrettelæggere: Nanna Cæcilie...
Published 01/13/22
Har du smerter, når du ammer din baby? Er der for lidt mælk til dit barn? Er der for meget mælk? Hør amme-ekspert Camilla Kristiansen fortælle om de hyppigst forekommende amme-problemer, hvorfor de opstår, og hvad man kan gøre for at løse dem. Podcasten er lavet af aftenskolen FOF Aarhus – kurser og foredrag.
Vært: Jordemoder og pædagogisk antropolog Nanna Cæcilie Thrane
Gæst: Jordemoder og ammekonsulent Camilla Kristiansen
Tilrettelæggere: Nanna Cæcilie Thrane, Sebastian Thinggaard og...
Published 01/06/22
Har du gjort dig tanker om at amme efter fødslen, og er du godt forberedt? At etablere en amning, så både mor og barn trives, er oftest lettere sagt end gjort. Men ruster du dig med kompetent viden om amme-opstartens typiske forløb, er du et lille skridt nærmere et velfungerende forløb. Hør jordemoder og ammekonsulent Camilla Kristiansen fortælle hvordan. Podcasten er lavet af aftenskolen FOF Aarhus – kurser og foredrag.
Vært: Jordemoder og pædagogisk antropolog Nanna Cæcilie Thrane
Gæst:...
Published 12/30/21
”Hvornår kommer sexlivet igen?” Sådan er der nok mange nybagte forældre, der spørger sig selv under barsel. Den ene har lyst, den anden har absolut ulyst. Kroppen er forandret efter graviditeten og fødslen, der er tusind stofbleer at vaske og tusind lure at indhente, før der er overskud til intimitet – eller hvad? Nana Ernst Toldam, der er jordemoder, pædagogisk antropolog og sexolog, forklarer hvordan sexlivet som nybagte forældre ofte tager sig ud, og hvordan man kan mødes på midten....
Published 12/23/21
Hvordan ruster du dig godt til fødslen som partner og som gravid? Hvilke mentale og fysiske strategier kan man lære sig forinden? Hvilken indflydelse kan partneren have på fødslens forløb? Hør om dette og meget andet, når jordemoder Lea Bøgelund Laugesen fortæller om fødselsforberedelse. Podcasten er lavet af aftenskolen FOF Aarhus – kurser og foredrag.
Vært: Jordemoder og pædagogisk antropolog Nanna Cæcilie Thrane
Gæst: Jordemoder Lea Bøgelund Laugesen
Tilrettelæggere: Nanna Cæcilie...
Published 12/16/21
Maven er stor, fødslen nærmer sig, og måske har du også forstoppelse, åreknuder, halsbrand og bækkengener. Jeg besøger fysioterapeut, jordemoder, akupunktør og kraniosakralterapeut Winnie Elholm i hendes klinik, som foreslår forskellige strategier til at håndtere de hyppigst forekommende gener i den sene graviditet. Podcasten er lavet af aftenskolen FOF Aarhus – kurser og foredrag.
Vært: Jordemoder og pædagogisk antropolog Nanna Cæcilie Thrane
Gæst: Fysioterapeut, jordemoder, akupunktør...
Published 12/08/21
Kvalmen buldrer, hovedet dunker, mad er nærmest afskyeligt, og du er så uendeligt træt. Sådan kan det være at være gravid i første trimester. Hør om de forskellige måder at afhjælpe de hyppigst forekommende gener i den tidlige graviditet ved Winnie Elholm, der er fysioterapeut, jordemoder, akupunktør og kraniosakralterapeut. Podcasten er lavet af aftenskolen FOF Aarhus – kurser og foredrag.
Vært: Jordemoder og pædagogisk antropolog Nanna Cæcilie Thrane
Gæst: Fysioterapeut, jordemoder,...
Published 12/02/21
Er der nullermænd på gulvene, er bluserne gylpet til, har du glemt, hvornår du sidst sov igennem eller fik kysset ordentligt med din kæreste? Dette skal du vide: du er ikke alene! Psykomotorisk terapeut Dorte Wahlberg har lavet en række dogmeregler til din barsel, der inviterer dig til at acceptere situationen og finde positive energi i det, der gør dig glad. Podcasten er lavet af aftenskolen FOF Aarhus – kurser og foredrag.
Vært: Jordemoder og pædagogisk antropolog Nanna Cæcilie Thrane
...
Published 12/02/21
Myldrer tankerne om graviditeten, når du lægger hovedet på puden? Måske er du bekymret for fødslen, der kommer? Ser du dine egne forældre med helt nye øjne? Tankerne får ofte nye og store dimensioner, når man venter sig et barn. Hør jordemoder og psykoterapeut Lykke Dyrvigs forslag til, hvordan du får ro på øverste etage. Podcasten er lavet af aftenskolen FOF Aarhus – kurser og foredrag.
Vært: Jordemoder og pædagogisk antropolog Nanna Cæcilie Thrane
Gæst: Jordemoder og psykoterapeut Lykke...
Published 12/02/21