Episodes
Noen barn gjør som de får beskjed om. Andre tøyer grenser. Er det bare positivt å være «englebarn» og bare negativt å være «rebell»? Hedvig Montgomery forteller hvordan vi kan møte disse barna på best mulig måte. Og hva bør vi absolutt unngå?
Published 04/22/24
Dette er episoden for deg som vurderer et samlivsbrudd eller nettopp har vært gjennom et – og for deg som kjenner noen i en slik situasjon. Finnes det et punkt hvor man bør skille lag? Og hvordan kan foreldre ta best vare på barna i en slik fase og årene som kommer? Hedvig Montgomery gir råd og tips. Programleder: Amalie Lereng.
Published 04/15/24
Livet med barn kan være hektisk. Det finnes heldigvis en rekke ting det ikke er vits i å stresse med i de ulike fasene i barnas liv. Hedvig Montgomery gir deg råd som kan senke skuldrene noen hakk. Programleder: Amalie Lereng.
Published 04/08/24
Finnes det fortsatt sosiale hierarkier i skolen? Ja, mener Hedvig Montgomery. Så hvordan skal vi forholde oss til dem? Hedvig gir råd til foreldre med barn på toppen, på midten og på bunnen av hierarkiet. Programleder: Amalie Lereng.
Published 03/25/24
Alle foreldregenerasjoner får sin utfordring, og skjermen er vår, mener Hedvig. Så hvordan kan vi unngå at skjerm blir en konstant kilde til dårlig stemning i familien? Hedvig gir råd til – enten du er veldig bekymret for skjerm, ikke er bekymret i det hele tatt eller ligger sånn på midten. Med Hedvig Montgomery. Programleder: Amalie Lereng
Published 03/18/24
1217Hedvig Montgomerys overlevelsesguide for familiejulen. Vi snakker om gaver, forventninger, jul hos svigers og søtsaker. Hvordan unngå at julaften blir et stort antiklimaks? Og hva svarer du når barnet ber om pepperkake nummer 100?
Published 12/11/23
Selvstendighetsalderen, seksårspuberteten, «preteen»-tiden og puberteten: Eksplosive faser i barnas utvikling krever at også vi foreldre endrer oss. Men hvordan? Hedvig Montogomery gir råd om alderne 3, 6, 9 og 13.
Published 12/04/23
Hvor viktig er det egentlig å ha søsken? Hvor stor forskjell er det på å ha to og tre barn? Og hva vet vi om enebarna? Hedvig Montgomery gir råd til deg som ikke blir enig med deg selv eller partneren om hvor stor familien skal være.
Published 11/27/23
Forskjellsbehandling er ikke alltid negativt. Men hva bør foreldre være obs på? Hedvig Montgomery gir om råd om favorisering, store vs. små søsken og søsken med diagnoser.
Published 11/20/23
Vurderer familien å skaffe hund? Lurer du på hvor mye barna kan bidra? Eller har du et barn som er redd for hunder? Da er dette episoden for deg. Hedvig Montgomery er straks i gang med utdanning innen dyreassistert terapi og gir sine råd.
Published 11/13/23
Føler du at du kjefter for mye? Er du redd for å overføre egne dårlige egenskaper til barna? Eller kanskje har du med deg ting fra din egen barndom som er vanskelige? Hedvig Montgomery gir råd.
Published 11/06/23
Hvor mye skal man pushe? Er topping en god idé? Og hvilke feller bør du unngå dersom du er trener for ditt eget barn? Hedvig Montgomery gir råd.
Published 10/30/23
Hva gjør du som forelder da? Skal du pushe barnet til å dra likevel? Hvordan kan du ta vare på både deg selv og barnet i en slik situasjon? Psykolog Hedvig Montgomery gir råd.
Published 10/23/23
Er det en god idé med felles regler for bursdagsfeiring? Og hva gjør du om mange i klassen har fått mobiltelefon, men du selv vil holde igjen? Og hva gjør du om du plutselig blir “den kjipe forelderen”? Hedvig gir råd.
Published 10/16/23
Vurderer du å flytte med barn? Eller kanskje har du allerede flyttet? Da er dette episoden for deg. Hedvig Montgomery gir råd om hvordan man kan ta vare på barna når man flytter. Dessuten: Hva gjør man dersom foreldre er uenige om bosted? Og om besteforeldrene maser om at dere skal “flytte hjem”?
Published 10/09/23
«Barn har godt av å kjede seg,» kan voksne finne på å si. Samtidig pøser vi på med stimuli for å slippe «kjeder meg»-gnål. Hva handler kjedsomhet egentlig om? Og hva er det som gir barna hverdagslykke, driv og engasjement?
Published 06/05/23
Kropp, kjefting, rus og opprør. De stormfulle årene kommer brått på. I denne episoden deler Hedvig sine beste råd om foreldreliv i ungdomstiden.
Published 05/29/23
Mobbing. Bare ordet er nok for å fryse til. I denne episoden utforsker vi mobbingens psykologi. Hva gjør barn til mobbere og mobbeofre? Og hvordan griper du inn som forelder? Er det andre spilleregler når mobbing og utfrysing har flyttet seg fra skolegården til mobilen?
Published 05/22/23
Hun ville bare være som alle andre tenåringer. Så fikk Aurora Østmo Monrad diagnosen. Hva skjer i en familie når et barn får en tilleggs-utfordring? Kanskje til og med en potensielt kan være livsfarlig? Hvordan balansere behovet for å beskytte mot barnas egen trang til løsrivelse og normalitet? Det er en skvis mange foreldre til barn «det er noe ekstra med» må takle. Aurora Monrad, som nå er voksen, vet også alt om hvordan det føles fra barnets perspektiv. Hun hadde epilepsi.
Published 05/15/23
Alle vil ha et ryddig og rent hjem. Men hvordan få barna med? Hva kan man forvente i ulike aldre? Og er belønning lurt?
Published 05/08/23
Kjenner du at det napper i reisefoten? Reiser du mye i jobben? Å reise fra barn kan kjennes godtvondt. Tårevåte avskjeder i gangen. Kald skulder når du kommer hjem. Hvor mye foreldrefravær tåler egentlig barn i ulike aldre? Hvor lenge kan du være borte? Og når kan tenåringen være alene hjemme en helg? Hedvig greier ut.
Published 05/01/23
«Jeg klarer ikke prøven.» «Jeg er den dårligste på laget.» «Jeg er stygg og dum.» Lyder det kjent? Noen barn har nesten en kraft i seg til å se hva som kan gå galt og hva de ikke får til. Vi kan kalle dem grublebarna. Hva skal man si til barna som rutinemessig slakter seg selv? Hvordan skal du oppmuntre barna som ser halvtomme glass overalt? Oppgaven kan være krevende, men vit: Grublebarna har også ofte et verdifullt fortrinn.
Published 04/24/23
Kan sjefen forvente at du bidrar når du er hjemme med sykt barn? Hvordan balanserer du jobb og omsorg? Hvor mye skjermtid er greit når barna er syke? Hvor tilstedeværende må du være? Er «vondt i magen» gyldig grunn for å bli hjemme? Når er barna friske nok til å gå tilbake til skolen? Og hvorfor kan Daffy og druer være en magisk kombinasjon i sykdomstider?
Published 04/17/23
I pulken, i solveggen, i bakken, i pysjen, foran peisen. Knips, knips, knips. Ferier får oss til å gå amok med utløserknappen. Men hva gjør det med barna når de alltid skal være i fokus? Når bør du spørre dem om lov til å dele et bilde av dem? Og hva signaliserer du egentlig når du klistrer en emoji over ansiktene deres i sosiale medier? I denne episoden deler Hedvig Montgomery sitt syn på dele- og synlighetskulturen.
Published 04/03/23