Episodes
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch intervjuas av Staffan Dopping. Hur ska hon göra för att lyfta sitt parti från bottenläget? KD ligger än så länge stadigt under fyraprocentsspärren. Var är realismen i regeringens plan på ny kärnkraft klar senast om elva år? KD-ledaren svarar också på frågor om turbulensen runt Sara Skyttedal och hur Jimmie Åkessons ord om ”självgoda finborgare” har påverkat atmosfären i Tidöpartierna.
Published 04/26/24
Published 04/26/24
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard intervjuas av Magnus Thorén. Hon har en av de tyngsta portföljerna i regeringen. Litar hon på att EU:s nya migrationspakt kan förhindra en ny flyktingkris? Kommer hon kunna leverera på löftena om att skapa ordning när det gäller utvisningar, falska identiteter och så kallade papperslösa? Och hur ser hon på risken för en ny åsiktskorridor i flyktingfrågan när allt färre verkar våga stå för idéerna om öppna gränser och handhjärtan?
Published 04/19/24
Rikshemvärnschefen Laura Swaan Wrede intervjuas av Henrik Höjer. Efter Rysslands anfall mot Ukraina skedde en rusning till hemvärnet. Svenska befäl har utbildat ukrainska soldater och har också lärt sig själva av ukrainarna. Hur påverkas hemvärnet av Sveriges inträde i Nato? Rikshemvärnschefen berättar också vilka tre saker hon inte ansågs ha rätt att göra, och vilka två hon ändå gjorde.
Published 04/12/24
Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, intervjuas av Jörgen Huitfeldt. Hans tal på Rikskonferensen i Sälen om att det kan bli krig i Sverige väckte många reaktioner. Alarmism som skrämmer barn, tyckte vissa. Men för Bohlin var talet bara en del i ett större projekt: att få fler svenskar att inte bara hoppas på det bästa utan att också, i stort som smått, planera för det värsta.
Published 04/05/24
Den tidigare generaldirektören för Migrationsverket Mikael Ribbenvik Cassar intervjuas av Jörgen Huitfeldt. Han är långvägaren som till sist fick leda hela myndigheten. Och under sitt kvartssekel på Sveriges mest utskällda myndighet har han varit med om flera svängningar: Från "järnkäkarna" på Statens invandrarverk som utgick från att alla asylsökande ljuger om allt till de vidöppna gränserna 2015.  – Migrationsfrågan är underskattad. Den har fortfarande kraften att hjälpa och stjälpa...
Published 03/29/24
Freds- och konfliktexperten Therese Pettersson intervjuas av Henrik Höjer. Forskargruppen UCDP började räkna döda och skadade i konflikter för ungefär 40 år sedan. Idag är de den ledande källan som används av forskare och journalister runt om i världen. Det innebär bland annat att värdera hur pålitliga siffrorna är från Hälsoministeriet i Gaza. Men en uppgift som kan låta som ett torrt räknande innebär i praktiken bland annat att sitta och skärskåda vidriga filmer där människor lider och dör....
Published 03/22/24
Ulf Kristersson intervjuas av Magnus Thorén. Moderatledaren fick som statsminister ta det historiska steget för Sverige in i Nato. Men vägen blev både längre och mer dramatisk än vad många trodde. Försökte han övertala Finland att vänta på Sverige? Hur djup kris orsakade koranbränningarna? Och hur ser han på kritiken om att regeringen tvingades ”krypa” för Turkiets president Erdoğan?
Published 03/15/24
Polisavhopparna del 2. Den tidigare polischefen Ulf Merlander intervjuas av Jörgen Huitfeldt. Förra våren valde han att lämna polisjobbet efter 30 år i yrket. De sista åtta åren var han lokalpolischef i Göteborg Nordost, ett område som rymmer några av Sveriges mest utsatta områden. Istället blev han vd för Gårdstensbostäder. Han längtar inte tillbaka till polisen. ”Här kan jag påverka ett samhälle i rätt riktning”, säger han.
Published 03/08/24
Polisavhopparna del 1: Christoffer Bohman intervjuas av Jörgen Huitfeldt. Under hela sitt vuxna liv hade han varit polis, en stor del av tiden i den absoluta frontlinjen i kampen mot gängkriminaliteten. Men förra våren valde Christoffer Bohman att lämna yrket för att i stället börja arbeta för stiftelsen Idéer för livet. Nu kan han lägga hela sitt fokus på att färre unga ens ska välja den kriminella banan. 
Published 03/01/24
Psykiatriprofessorn och författaren Christian Rück intervjuas av Jörgen Huitfeldt. Sedan 15 år tillbaka har Sverige haft en nollvision mot självmord. Ändå är antalet människor som själva väljer att avsluta sitt liv oförändrat. Är det meningsfullt med en vision som experter avfärdar som orealistisk? Och om självmord alltid är fel – varför förespråkar alltfler aktiv dödshjälp?
Published 02/23/24
Aron Verständig, ordförande i Judiska centralrådet, intervjuas av Staffan Dopping. Antisemitismen har alltid varit närvarande, säger han i intervjun men känner sig ändå trygg som jude i Stockholm. Aron Verständig är en av tre judar som skulle mördas av ett iranskt par som avslöjades av Säkerhetspolisen 2021 efter att ha fått asyl på falska grunder 2017. Säkerheten runt judiska institutioner måste vara en bottenplatta för att säkra judiskt liv i Sverige, och vi judar kan ses som ett...
Published 02/16/24
Rektor Damian Brunker intervjuas av Magnus Thorén. Med disciplin, högt ställda förväntningar och ”tough love” bestämde sig Damian Brunker för att vända utvecklingen på Internationella engelska skolan i utsatta området Fröslunda i Eskilstuna. Men hur gör man när öppen knarkhandel sker på skolgården, gängen äger gatan utanför och bara två föräldrar dyker upp på föräldramötet?
Published 02/09/24
Ekonomen David Sundén intervjuas av Magnus Thorén. Det fossilfria stålet i norr har hyllats av politiker, näringsliv och medier som närmast en mirakelkur för svensk ekonomi, Norrland och klimatet. Investeringarna handlar om många hundratals miljarder kronor och kräver enorma mängder el. Men hur genomtänkta och hållbara är egentligen satsningarna?
Published 02/02/24
Centerledaren Muharrem Demirok intervjuas av Jörgen Huitfeldt. Det har gått ett år sedan den relativt okände kommunpolitikern från Linköping efterträdde Annie Lööf. Hans aversion mot Sverigedemokraterna är lika stor som hennes. Men någon drömstart har han inte fått: Dåliga opinionssiffror och lågt förtroende gör Muharrem Demirok i desperat behov av en framgång i sommarens EU-val. 
Published 01/26/24
Uppdrag gransknings ansvarige utgivare Axel Björklund intervjuas av Staffan Dopping. Allt oftare säger myndighetschefer, politiker och andra makthavare nej till att medverka i "ansvarsutkrävande intervjuer" för SVT:s flaggskepp Uppdrag granskning. Sannolikt har de gjort en kalkyl om att det kan vara skadligt att ställa upp, men programmets chef hävdar i Fredagsintervjun att man är snällare än ryktet säger.
Published 01/19/24
Reportrarna Carolina Jemsby och Karin Mattisson intervjuas av Jörgen Huitfeldt. Den stora och snabba ökningen av framför allt tonårstjejer som upplever sig vara födda med fel kön har förbryllat vården. Och trots att majoriteten lider av flera psykiatriska problem som autism och ångest har de sällan fått frågan om könsdysfori verkligen är deras primära problem. I stället har de fått ”könsbekräftande” behandling som inte går att backa tillbaka ifrån. I boken ”Ånger” beskriver reportrarna en...
Published 01/12/24
Generalmajoren och tidigare arméchefen Anders Brännström intervjuas av Magnus Thorén. 2018 tvingades Anders Brännström lämna jobbet som chef för Försvarsmaktens Totalförsvarsavdelning efter skarpa uttalanden om brister i försvaret. Här berättar han om varför det var viktigt att ”säga sanningen”, trots att det kostade honom karriären. Och varför han anser att länderna i Väst måste ställa in sig på att ett krig med Ryssland kan vara oundvikligt.
Published 01/05/24
Nationalekonomen och lyckoprofessorn Micael Dahlen intervjuas av Henrik Höjer. Vilken är samhällsnyttan med lycka och vad säger vetenskapen om hur man blir lycklig? Och hur ofta ska man ha sex för att bli lycklig? Micael Dahlen är världens första professor i lyckoforskning.
Published 12/29/23
Klimatutredaren John Hassler intervjuas av Henrik Höjer. Han är en av Sveriges mest välkända nationalekonomer, verksam vid Stockholms universitet och med flera tunga regeringsuppdrag i sitt CV. Senast som utredare av klimatpolitiken. Vad tänker han om klimatförändringen, och exakt hur ska elektrifieringen gå till? Varför är klimatfrågan så känslig? Och – hur är det att ha varit lärare åt två blivande finansministrar?
Published 12/22/23
Journalisten och författaren och Onlyfanskreatören Linda Skugge intervjuas av Staffan Dopping. Skugge har i år gjort ännu en positionsförändring och erbjuder bilder av sig själv i avancerade sexsituationer. För nästan 25 år sedan var hon en av redaktörerna bakom feministbibeln Fittstim. Är det fortfarande feminismen som styr hennes livsval? Varför gillar hon porr och  hur lik är hon sitt alter ego Lady Lazarus?
Published 12/15/23
Doktorn i socialt arbete och regeringens utredare av socionomutbildningen Michael Tärnfalk intervjuas av Jörgen Huitfeldt. Den eskalerande ungdomskriminaliteten är ett av vår tids allvarligaste problem och lagstiftningen går snabbt i repressiv riktning. Samtidigt upprepas ständigt samma mantra: "Vi måste satsa mer på det förebyggande arbetet!" Men vad innebär det i praktiken? Vet vi ens vad som fungerar och varför socialtjänstens gängse metoder inte längre tycks vara särskilt framgångsrika?
Published 12/08/23
Kärnkraftsdirektören Patrick Fragman intervjuas av Magnus Thorén. Från att ha beskrivits som farlig, dyr och ålderstigen är kärnkraften åter inne i den politiska värmen. Sverige ska bli en ledande kärnkraftsnation igen, lovar regeringen, och även inom miljörörelsen höjs röster för att vägen bort från kol, olja och gas inte bara kan gå via sol och vind. Som vd för ett av världens största kärnkraftsföretag har Patrick Fragman upplevt den radikala omsvängningen från första parkett. Hur ser han...
Published 12/01/23
Den ukrainafrivillige svenske soldaten Oliver Mets intervjuas av Magnus Thorén. Under anropsnamnet ”Engine” stred han i Internationella legionen i Ukraina. I Fredagsintervjun berättar han om krigets vardag, hur ryssar är att möta i närstrid och om att hitta lager av döda unga män i intagna skyttegravar. Men också om hur hans uppväxt i forna Sovjet bidrog till beslutet att riskera livet för att stoppa Putin.
Published 11/24/23
S-politikern Lawen Redar intervjuas av Jörgen Huitfeldt. Efter förra årets valförlust ska Socialdemokraterna omvärdera politiken. ”Sverige behöver en ny samhällsgemenskap inför 2030-talet”, heter det. I ett omfattande grupparbete ska ny politik mejslas fram på nästan varje område. Och det finns starka förväntningar på svåra omprövningar i kontroversiella frågor. Lawen Redar leder en grupp som handlar om hur ett gemensamt språk ska stärka gemenskapen i Sverige. 
Published 11/17/23