Episodes
Det er et stort problem at niser vikler seg inn i fiskegarn og kveles. Flere tusen niser får hvert år en slik pinefull død.Men nå viser det seg at med å bruke en liten dings som sier ping, kan man berge nisene fra drukningsdøden.
Published 12/02/20
Lodda er en liten fisk som ofte ender livet brått og brutalt, etter en heftig gyteakt.Men tross sin lille størrelse og korte liv, spiller den en avgjørende rolle – både for økosystemet og middagen din.
Published 11/18/20
Klimaet vårt er i endring, og det påvirker liten og stor i havet. Forskerne har undersøkt hvilke arter som vil tjene på det, hvilke som vil tape – og hvilke konsekvenser det vil få.
Published 11/04/20
Hvordan finner man ut hvordan fisk og dyr egentlig har det? Det er jo vanskelig å spørre dem direkte, så Lars Helge Stien må undersøke dyrevelferden til oppdrettsfisken på andre måter. 
Published 10/21/20
Mange hadde troa på at kveita skulle bli det neste, store oppdrettseventyret på 80-tallet. Så ble det stille, helt stille. Men nå gjør endelig kveita comeback.
Published 10/07/20
Amerikaneren er ikke velkommen, men dukker likevel opp i norsk farvann med ujevne mellomrom. Det bekymrer forskerne, for inntrengeren er en trussel for vår egen hummer. 
Published 09/23/20
En død hval på Sotra satte et globalt miljøproblem på dagsorden. For plasten som havner i havet blir ikke bare borte i bølgene, men skader dyr og planter. Men er det i det hele tatt mulig å gjøre noe med det? 
Published 09/09/20
Forskerne har god oversikt over hvor mye de profesjonelle fiskerne tar opp fra havet. Men hvor stor del av kaka tar hobbyfiskerne? Og stikker de utenlandske turistene av med alt? Det har man ikke visst noe om. Før nå. 
Published 08/26/20
Visste du at i havet kan en syk fisk smitte en annen, på mange kilometers avstand? Hvordan virus og parasitter spres med havstrømmene er det jobben til Ingrid å finne ut av. Vi tar et dypdykk inn i oseanografien.
Published 08/12/20
Mange har hatt et ublidt møte med brennmaneter på badestranden. Men hva er dette for slags skapninger, egentlig? Hvordan lever de, hva spiser de – og dersom de brenner deg, hjelper det å tisse på det som svir?
Published 06/09/20
Flere steder i landet planlegges det å lagre gruveavfall i såkalte sjødeponi i fjordene. Hva vet vi om konsekvensene for de som lever i fjorden?
Published 05/27/20
Du har kanskje hørt om «miljøgifter» - men hva er det egentlig for noe? Hvordan havner det i havet og hvilken skade gjør det på fisk, dyr og vi mennesker som spiser fisken?
Published 05/13/20
Published 04/29/20
Du har sikkert hørt om lakselus – men hvorfor er den lille krabaten et stort problem? Og: kan problemet løses?
Published 04/29/20
Slåsskamp som kurtise, sexorgier og hunnen som bærer med seg hannen på ryggen – slik at han alltid er klar: Fisk og dyr i havet har et variert sexliv.
Published 04/01/20
Langt nord, i stiv kuling og store bølger – Randi har ledet flere forskningstokt inn i isødet i Arktis. Klimaforskeren har sett endringene i nord med egne øyne, og tar oss med til den sårbare iskantsonen.
Published 03/25/20
Havforskerne bruker CRISPR-metoden for å endre DNA-strukturen på oppdrettsfisken. Slik kan de slå av et gen, endre gen, eller til og med «lime inn» nye gen. Hvorfor i alle dager «tukler» de med DNA-et til fisk? 
Published 03/18/20
Den aller største tunfisken er nesten verdt sin vekt i gull - og verdens mest ikoniske fisk, i følge makrellstørje-entusiast Leif Nøttestad. Lenge var den sterkt truet og ikke å se langs norskekysten. Nå har den gjort «comeback». Hvordan fikk man til det? 
Published 03/11/20
Kongekrabben hører ikke hjemme i Barentshavet, men plutselig var den der. Hvor kom den fra? Hvorfor kom den hit? Og hvordan har den velsmakende fremmedarten påvirket økosystemet vårt? 
Published 03/04/20
Overfiske, kloakk, avrenning og truet kysttorsk: Hvor ille er egentlig tilstanden for Oslofjorden? Og kan pasienten berges?
Published 02/26/20
I 1989 synker en sovjetisk atomubåt ned i dypet i Norskehavet. I dag er vraket fortsatt en mulig radioaktiv trussel, som overvåkes av forskerne. Hvilke konsekvenser kan radioaktiv forurensning føre med seg i havet?
Published 02/12/20
Man kan fnise litt av at Didrik H. Grevskott analyserer bakterier fra bæsj, men bakteppet er alvorlig: antibiotikaresistente bakterier er en av de største helseutfordringene i verden i dag. Didriks forskning viser at antibiotikaresistens kan spres i havet – for så å havne på ditt middagsbord.   
Published 02/05/20
Visste du at fisk og hval bruker lyd til å prate, flørte og tøffe seg? Hva skjer med denne viktige kommunikasjonen når vi mennesker bråker med luftkanoner for å finne olje- og gassforekomster?
Published 10/23/19
Vilt, vakkert og omdiskutert: Lofoten, Vesterålen og Senja. Debatten har gått i flere år: Skal man åpne for oljeleting i dette området? Havforskningsinstituttets utvetydige råd er nei.Det var også rådet fra havforskerne tilbake i 2010 om Træna på Helgelandskysten, der det nylig ble gitt tillatelse til oljeboring.
Published 10/23/19
Norge er ett av få land i verden som jakter hval. Det er en kontroversiell fangst, både hjemme og ute i verden. Når hvalforsker Tore Haug drar på internasjonale møter, står det ofte rasende demonstranter utenfor. Likevel mener Tore at vi bør skyte langt flere hvaler enn vi gjør nå.
Published 10/23/19