Episodes
3. sezon 20. bölümümüzle karşınızdayız. Biz bu sezon Tiffany Watt Smith'in "Duygular Sözlüğü"nün izinden gidiyoruz. Yeni kelimeler, yeni duygular öğreniyor, üzerine düşünüyor, araştırıyor ve bu duyguların sanatta, edebiyatta, hayatta, yaşamın içindeki yerlerini bulmaya çalışıyoruz. Geldik U harfine.. Utanç duygusuna.. Keyifli dinlemeler dileriz..
Published 03/11/24
Tatmin duygusu denince sizin de aklınıza bir gülümseme geliyor mu? Peki mutluluktan farkı nedir tatminin? Sanat nasıl göstermiş, anlatmış tatmini? Duygular sözlüğünün sonuna yaklaşırken sohbetimizi sizinle paylaşmak istedik. Keyifli dinlemeler dileriz.
Published 12/23/23
Published 12/23/23
Tiffany Watt Smith'in "Duygular Sözlüğü"nün izinden gidiyoruz. Geldik S harfine. Duygumuz Sahtekarlık. Bu duyguyu şu sıralar çok konuşulan "Sahtekarlık Sendromu" ile ele almaya başladık; yapay zekaya kadar genişlettik. Elbette sanattan, kitaplardan birçok örneğini de sohbetimize ekledik. Keyifli dinlemeler dileriz.
Published 08/09/23
Rahatlık
Published 04/08/23
“Siz içeri girince herkes susuyor, oda sessizleşiyor. Otobüs durağındaki okul çocukları siz geçerken gülüyor. O önemli zarf, önceden açılmış. Telefonda garip cızırtılar var. Kalbiniz güm güm atıyor. Avuç içleriniz terliyor ve dünya vites değiştiriyor. Biri peşinize düşmüş. Düşmemiş mi?” Tiffany Watt Smith'in "Duygular Sözlüğü"nün izinden gidiyoruz. Geldik P harfine.. Paranoya.. Türkiye'de paranoya yaşamak için sebepler çok dedik, ama belki de yüzleşemediklerimizden bir kaçış hikayesidir diye...
Published 03/25/23
Sıradaki duygumuz Öfori. Baş döndürücü ve bulaşıcı. Kalbimizi büyütüp bizi fır fır döndürüyor. Bir aşk hikayesinin nefesini kesen ilk haftalarında hissediliyor ya da gece yabancı bir şehrin yarattığı zihninizi canlandıran sarhoşlukta. Her yer ışıl ışıl ve birbirine bağlı gibi geliyor, dünya parlıyor, hatta kokular ve renkler bile daha yoğun. Nasıl bir duygu bu, biz ne zaman böyle hissettik, sanatta izleri neler, bunları konuştuğumuz sohbetimize sizleri de bekleriz.
Published 03/04/23
Bu bölümün duygusu, Nostalji. Bugünü anlamak, aidiyet ve kimliğimizle ilgili devamlılık ve süreklilik hislerini beslemek için bu duygunun önemine dikkat çekiyoruz. Edebiyatta, tiyatroda, müzikte ve diğer sanat dallarındaki yerine de bakarak zengin bir sohbete sizi davet ediyoruz.
Published 01/24/23
Bu bölümde M harfinden bir duygu seçmek gerekti. En bilinen duyguyu, mutluluğu seçtik. Mutlulukla ilgili çok söylenip yazıldı, kitap ya da biz buna yeni bir şey ekler miyiz diye sorguladık önce. Science of being wellness, iyi olmanın bilimi,  a life of happiness and fulfillment yani mutluluk ve tatmin dolu bir hayat adlı iki eğitime katılınca hala mutlulukla ilgili bilinen yanlışları fark ettik ve bunları sizlerle paylaşmak istedik. Bir mutluluk reçetesi de verdik. Üstelik bu reçete, şimdiye...
Published 11/27/22
Litost, başka dillere çevrilmesi olanaksız Çekçe bir sözcüktür. Peki bu kelime hangi duyguyu ya da duyguları ifade etmek için söylenir? Bu bölümde Hale ve Pelin  sanattan pek çok örneği Litost merceğinde değerlendirirken bakın neler buluyorlar.  Kapak Görseli: Marc Chagall
Published 09/03/22
Hayat Bazen podcast serimizin 3. sezon, 11. bölümüne hoş geldiniz. Geldik yeni bir duyguya.. belki de şimdiye kadar konuştuğumuz duygular arasında en çok duyduğumuz, baskın duygulardan biri: Kıskançlık. 7 günahtan 1'i olarak yasaklanmış bir duyguyu kabul etmeye; bununla ilgili sanatta, diziler, filmlerde bulduklarımızı dinlemeye hazır mısınız?
Published 08/14/22
Merhabalar, hayat bazen podcast serimizin 3. sezon 10. bölümüne hoş geldiniz. A’dan Z’ye duyguları ele alıyoruz ve sıra geldi i harfine. Kitabımız i harfi duyguları içinde: ilınx, iç ferahlığı, iğrenme, ijirashii, ikstsuarpok, infiale kapılma, istifleme duygularına yer vermiş. Biz bu duygular arasından  İstifleme duygusunu seçtik. Sohbetimize davetlisiniz.
Published 05/07/22
Bu bölümün duygusu Hınç.  Şimdiye kadarki duygular içinde sanatta izlerini en çok bulduğumuz, örneklere doyamadığımız bu duygunun neler yaşattığına, neler yaptırdığına, bedenimizdeki yerine gelin beraber bakalım. 
Published 04/18/22
Tiffany Watt Smith'in duygular sözlüğündeki duyguları tanımaya ve üzerine konuşmaya devam ediyoruz ve sıra geldi G harfine. Duygumuz Gönülsüzlük. Farklı durumlarda farklı şekillerde ele aldığımız bu duygunun bedenimize neler yaptığını, sanatta nasıl karşımıza çıktığını konuştuğumuz bölümümüze hoşgeldiniz.
Published 03/12/22
3. Sezonda, Tiffany Watt Smith’in “Duygular Sözlüğü"ndeki, A'dan Z'ye duyguları ele alıyoruz. Sıra F harfinde. Daha  önce ikimizin de hiç duymadığı ve söylemesi oldukça zor bir duygu ile karşınızdayız. FİLOPROJENİTİFLİK duygusu.. Neymiş, ne değilmiş, sanatta ve bedenimizde nerelerdeymiş diye merak ediyorsanız, hepsi bölümün içinde.. Görsel: Pinterestten alınmıştır.
Published 02/19/22
6. Bölümün duygusu Empati. Çok bilinen, hakkında çok şey paylaşılan bu duygu hakkında bizim de diyeceklerimiz vardı. Özellikle empatinin ne olmadığı ile ilgili. Sohbetimize bekleriz.
Published 01/09/22
Bu bölümde Hale ve Pelin birbirlerine sormak için 10'ar soru hazırladılar ve soruları yayın sırasında yanıtladılar. Bu keyifli bölüme siz de soruları yanıtlayarak katılabilirsiniz. Hoş geldin 2022
Published 12/27/21
Bu bölümün konusu D harfinden, Diğerkam duygusu. Bizim için çok yeni bir kelime oldu. Siz biliyor musunuz bu duyguyu? Böyle hissetmenin insana ne yaptığını, peki dünyadaki etkisini? Hepsini konuştuğumuz sohbetimize bekleriz. Görseldeki heykel: Benjamin Victor
Published 12/05/21
4. bölümün duygusu çaresizlik. Duygular sözlüğüne "Hem acı verici, hem özgürleştiricidir. Hem büyük bir dehşet, hem de büyük bir mutluluk kaynağıdır" tanımıyla giren bu duyguyu hem tarihten hem kendimizden örnekler vererek konuştuk. Kapak fotoğrafındaki orijinal görsel: Sisyphus by mathiole on DeviantArt
Published 11/07/21
3. bölümde kaçınmaya çalıştığımız duygulardan birini daha seçtik: Belirsizlik. Hayatın en büyük yol ayrımlarında şüpheye düşmek katlanılması kolay bir şey değil. Biz nasıl katlanıyoruz, baş etme yöntemlerimiz neler, sanatta belirsizlik kavramının yansımaları neler, bunları konuştuk. Kapakta kullandığımız görsel: Tahlia Stanton
Published 10/24/21
Bu bölümün duygusu Acıma. Şefkatten aşağılamaya doğru evrim geçiren bu duygunun hem sanatta hem bizlerde örneklerinin izini sürüyoruz. 
Published 10/08/21
3. sezonda Tiffany Watt Smith’in "Duygular Sözlüğü" kitabından yola çıkıp, her bölüm bir duyguyu ele alarak kendi rotamızı çizeceğiz. A harfinden bir duygu ile başlayıp, Z harfine doğru ilerleyen bir akışımız olacak. Her bölümde bizde, bedenimizde ve sanatta izini süreceğiz duyguların, sizlerin de katkılarıyla zenginleşecek listemiz. Duygular sözlüğünün sanatla buluştuğu yerde, duygularımızı tanımak, alan açmak, onu yaşarken destek almak ve birbirimizle temas edip, beraber çoğalmak niyetimiz....
Published 10/02/21
12. bölüm konuğumuz çok değerli tiyatro sanatçısı Bihter Gülgeç'le kuklaların dünyasını, kuklacılığı konuşurken, içimizdeki çocukla ve hayatla kuklalar aracılığıyla nasıl bağ kurabileceğimiz üzerine tecrübelerimizi paylaştık... Sanatın, tiyatro ve kuklanın hayatımızdaki önemine dair yaptığımız bu keyifli sohbeti dinlemeye sizleri de davet ediyoruz...
Published 07/06/21
11. Bölümümüzde İngiltere’den Hande Karabatak Binns’i konuğumuz olarak davet ettik. Kendisi sosyal psikolog, insan kaynaklari ve kültürel çeşitlilik uzmanı, 45 ülkeyi gören bir gezgin ve aynı zamanda bir yazar. Kültürler, toplum, bir gruba ait olma dinamikleri ve toplumsal baskı üzerine yaptığımız bu sohbette kendisinin anlattıkları bizim için çok değerli. Merakla başlayan sohbetimiz, çözüm önerilerini konuştuğumuz finalde, yine merakla son buluyor, keyifli dinlemeler.
Published 05/16/21
10. Bölümümüzde komşu podcastten çok sevgili Burcu Özer Katmer’i konuk aldık. Kendi seslerimizi duyurma ve var olma ihtiyacımızdan, başka seslerle bir araya gelme serüvenimizi konuştuk. Kurtlarla Koşan Kadınlardan yola çıkarak, kadınların bir arada olma ihtiyacından ve  birlikte nasıl güçlenip, yeni hikayeler oluşturduklarından bahsettik.  Burcu bize “Kabilesini Arayan Kadınlar” ın yolculuk hikayesini anlattı.
Published 05/01/21