Episodes
Published 02/19/24
Published 11/16/23
Published 05/16/23
Published 03/10/23
Published 02/08/23
Published 01/16/23
Published 12/01/22
Wat gebeurt er als psychologen zelf tegen mentale problemen aanlopen? In deze podcast vertelt Karin van Maurik, GZ-psycholoog voor psychologen en tevens wandelpsycholoog, hier meer over. Karin voert in plaats van in een reguliere spreekkamer, haar gesprekken buiten in de natuur. We spreken Karin over de meerwaarde van buiten werken, hoe het is om een psycholoog te behandelen die op de hoogte is van toegepaste gesprekstechnieken en over de openheid van psychologen omtrent hun eigen mentale...
Published 07/07/21
Published 07/07/21
In de vorige podcast vertelde Thijs Launspach al over stress en burn-out onder studenten. Deze podcast zal hierop voortborduren. In aflevering 4 van de SPS-NIP Hersenkrakers is Inge Speelman te gast om ons meer inzicht te geven in wat Arbeid- en Organisatiepsychologie inhoudt en hoe burn-outs er in de praktijk uitzien. Daarnaast geeft zij antwoord op de vraag hoe iemand die dreigt uit te vallen op de werkvloer het beste ondersteund en geholpen kan worden.
Published 01/29/21
De negatieve effecten van stress worden vandaag de dag steeds eerder zichtbaar in jongeren. In deze podcast is Thijs Launspach, psycholoog en schrijver van het boek “’Fokking druk”, te gast om ons meer te vertellen over stress. Wat is stress? Wat heeft FOMO hiermee te maken? Waarom krijgen steeds meer jongeren een burn-out? Het antwoord op deze vragen hoor je in deze aflevering van SPS-NIP Hersenkrakers!
Published 11/24/20
Hoe wordt onze psyche beïnvloed door het klimaat? En waarom is het zo lastig om mensen te stimuleren tot milieubewust handelen? In deze podcast is hoogleraar psychologie Paul van Lange te gast om antwoord te geven op deze vragen, en ons meer te vertellen over klimaatpsychologie.  Hij legt uit hoe wij psychologische kennis kunnen gebruiken om duurzaam gedrag te stimuleren en vertelt over wat duurzaam gedrag nou eigenlijk inhoudt. 
Published 10/08/20
In deze podcast vertelt PhD-student Jerome Herpers ons over hoe MDMA, voornamelijk bekend als partydrug, in de toekomst misschien ook een rol zou kunnen spelen bij het behandelen van trauma. Het is belangrijk om in therapie gebruik te maken van evidence based behandeltechnieken. Voordat een behandelmethode evidence based is, is er veel onderzoek nodig. Jerome Herpers zal meer vertellen over het onderzoek naar klinisch gebruik van MDMA en hoe zo'n behandeling er dan uit zou zien.
Published 04/14/20