Episodes
De Volkskrant experimenteert met nieuwspodcasts. In El Salvador is de bitcoin toegelaten als wettig betaalmiddel. In deze aflevering belt journalist Natalie Righton met economieverslaggever Koen Haegens, die vertelt wat deze stap voor ons betekent. En: is het een goed idee? Wilt u reageren op deze podcast of heeft u tips voor ons experiment? Mail dan naar [email protected]. See omnystudio.com/listener for privacy information.
Published 09/07/21
Published 09/07/21
De Volkskrant experimenteert met nieuwspodcasts. In deze aflevering belt journalist Natalie Righton met verslaggevers Wil Thijssen en Maud Effting over het MH17-proces dat wordt hervat. Hoe ver is het proces en wat betekent het voor de nabestaanden om te spreken in de rechtszaal? Wilt u reageren op deze podcast of heeft u tips voor ons experiment? Mail dan naar [email protected]. See omnystudio.com/listener for privacy information.
Published 09/06/21
De Volkskrant experimenteert met nieuwspodcasts. In deze aflevering belt journalist Natalie Righton met wetenschapsredacteur Maarten Keulemans over een nieuw fenomeen na corona: parosmie, een verschijnsel waarbij niets meer ruikt zoals vroeger. En: hij praat ons bij over wat we nu weten over een eventuele derde prik. Wilt u reageren op deze podcast of heeft u tips voor ons experiment? Mail dan naar [email protected]. See omnystudio.com/listener for privacy information.
Published 09/05/21
De Volkskrant experimenteert met nieuwspodcasts. In deze aflevering belt journalist Natalie Righton met onze Haagse verslaggever Avinash Bhikhie over hoe het nu verder moet met de kabinetsformatie. Wilt u reageren op deze podcast of heeft u tips voor ons experiment? Mail dan naar [email protected].  See omnystudio.com/listener for privacy information.
Published 09/02/21
Niet vanuit de archiefkast, maar vanuit quarantaine. Gijs Groenteman belt de komende tijd mensen om te vragen hoe het ze vergaat in deze vreemde tijd. Maarten van Rossem behoort tot de risicogroep maar ziet deze pandemie toch als een rimpeling in het licht van de geschiedenis.
Published 04/10/20
Het thema van deze boekenweek is ‘rebellen en dwarsdenkers’. Özcan Akyol schreef in zijn essay dat de boekenwereld incestueus is en dat jonge auteurs navelstaarders zijn. Maar klopt dit beeld wel? We praten erover met Wilma de Rek, chef boeken van de Volkskrant. See omnystudio.com/listener for privacy information.
Published 03/12/20
Het coronavirus zorgde de afgelopen weken voor een waar nieuwsinfarct. Ga je mee in de paniek of moet je deze juist temperen? Welke journalistieke keuzes maak je in tijden van een epidemie? We praten erover met Pieter Klok, hoofdredacteur van de Volkskrant.
Published 03/04/20
Het hele jaar door is ze feminist, behalve op haar trouwdag. Dan wil Bo van Houwelingen tóch die prinsessenjurk. Maar kan je als feminist zomaar een dagje vrij nemen? Je hoort het in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.
Published 02/27/20
‘Kies nooit, maar dan ook nooit voor gespreid betalen.’ Dat kon journalist Jeroen van Bergeijk wel schreeuwen tegen de de klanten die lening op lening stapelen bij Wehkamp, het onlinewarenhuis waar hij een maand lang undercover werkte op de klantenservice. In deze aflevering van het Volkskrantgeluid hoor je hem over zijn ervaringen daar.
Published 02/18/20
'Als je vandaag in het openbaar rondhangt, zal er volgend jaar gras op je graf groeien'. Met dat soort teksten probeert de Chinese overheid het coronavirus binnen de perken te houden, en draait de censuur- en propagandamachine zelfs nu op volle toeren. Voormalig China-correspondent Marije Vlaskamp vertelt er over in deze aflevering van het Volkskrantgeluid.
Published 02/13/20
Brecht De Backer moest voor een spermadonatie uitwijken naar Denemarken. Want, zo blijkt, in Nederland moet je als lesbische of alleenstaande vrouw daar speciale toestemming voor krijgen. Je hoort haar erover in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.
Published 02/06/20
Het is een steeds belangrijker wordende vraag: hoe gaan de grote techbedrijven om met alle data die ze online over je verzamelen? Je hoort het in deze aflevering van het Volkskrantgeluid van techredacteuren Laurens Verhagen en Niels Waarlo.
Published 01/30/20
Tankstations in regenboogkleuren, roze mayonaise of gay-chocoladerepen: grote merken claimen de laatste jaren massaal de symbolen van de lhbti-gemeenschap, terwijl ze daar niets voor terugdoen. Pinkwashing moet stoppen, zegt schrijver en journalist Maurits de Bruijn. Je hoort hem erover in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid. See omnystudio.com/listener for privacy information.
Published 01/23/20
Steeds vaker blijken er medische dwarsverbanden t… See omnystudio.com/listener for privacy information.
Published 01/16/20
De moord op generaal Soleimani zette de toch al niet zo warme band tussen Iran en de VS op scherp. Hoe kwam het zover tussen de twee landen en hoe moet het nu verder? Je hoort het in deze aflevering van het Volkskrantgeluid van buitenlandredacteur Sacha Kester.
Published 01/10/20
Eeuwenlang zijn vrouwelijke kunstenaars genegeerd, zegt kunstcriticus Wieteke van Zeil. Wordt het nu niet eens tijd dat ze in de kunstcanon worden opgenomen? Je hoort het in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.
Published 01/01/20
Knippen en plakken in ons DNA, de quantumcomputer, en het Higgs-deeltje. In vier podcastafleveringen vertellen onze wetenschapsredacteuren wat zij de grootste ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar vinden. In deze aflevering Maarten Keulemans en George van Hal over stappen die er zijn gemaakt in de wetenschap.
Published 12/20/19
Ooit werd het in de Volkskrant omschreven als een ‘ontspoorde incrowdfantasie’, maar de afgelopen tien jaar is het onmogelijk weg te denken uit ons leven: kunstmatige intelligentie. In vier podcasts vertellen onze wetenschapsredacteuren wat zij de grootste ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar vinden. In deze aflevering hoor je techredacteuren Laurens Verhagen en Niels Waarlo.
Published 12/20/19
We gaan anders dood dan tien jaar geleden. En elke ziekte heeft zo’n beetje haar eigen feestje. In vier podcasts vertellen onze wetenschapsredacteuren wat zij de grootste ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar vinden. In deze aflevering Ellen de Visser en Michiel van der Geest over de zorg.
Published 12/20/19
Is de klimaatverandering nu echt begonnen? In vier podcastafleveringen vertellen onze wetenschapsredacteuren wat zij de grootste ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar vinden. In deze aflevering Maarten Keulemans over of we ons écht zorgen moeten maken over het klimaat.
Published 12/20/19
Asiye Abdulaheb, een Oeigoerse Nederlandse, zat maandenlang op een bom in de vorm van Chinese staatsgeheimen over de beruchte kampen in Xinjiang. Marije Vlaskamp interviewde haar en haar verhaal werd groots opgepakt. Ze vertelt erover in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.
Published 12/10/19
Een dove scheidsrechter, Vlielands eerste voetbalclub, of de derde keeper van Feyenoord. Sportverslaggever Iwan Tol is altijd op zoek naar de verhalen die zich afspelen aan de rand van de sport. Je hoort hem in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.
Published 12/03/19
Het bestuur van ‘pedoclub’ Martijn dacht dat ze er begin jaren tachtig bijna waren, dat Nederland pedofilie zou aanvaarden en dat seks met kinderen legaal zou worden. Verslaggever Kustaw Bessems kreeg toegang tot de bestuursnotulen van de inmiddels verboden vereniging. Het archief biedt een unieke blik op een gigantische maatschappelijke omwenteling. In deze podcast praat hij daarover met Marthijn Uittenbogaard, oud-bestuurslid van de vereniging.
Published 11/26/19
Vier keer kwam ze er een tegen: een treinrukker. En dat overkomt veel meer mensen, blijkt uit de reacties op het stuk dat verslaggever Georgia Oost schreef over seksuele intimidatie in het openbaar vervoer. In deze aflevering van het Volkskrantgeluid is ze te gast om erover te praten.
Published 11/20/19