Episodes
Det finns ett före och ett efter i Linda Mobergs liv. I det här avsnittet pratar Linda med Maria-Pia om sin resa, både den yttre och inre, och om den nya relationen till döden. Du vet det där som vi alla är på väg mot, men som vi kanske ändå inte tror ska hända. Linda fick ett bevis för att det kommer att ske.
Published 03/05/22
Published 03/05/22
Hur bygger du starka hjärnmuskler, laddar energi och skapar livsglädje? Möt succéförfattaren och föreläsaren Lena Skogholm som kommer att ta din hjärna med storm. Maria-Pia pratar med Lena om hennes senaste bok Livskoden enligt hjärnan. Kanske är det här avsnittet din bästa airbag mot stress?
Published 02/19/22
Josefine och Tina definierar sig som högkänsliga och möter andra högkänsliga i sitt arbete. Maria-Pia är nyfiken och vill veta allt om begreppet HSP – Highly Sensititive Person. Hur vet jag om jag har drag av högkänslighet och hur kan jag tänka och agera? Hur märker jag om mitt barn är högkänslig? Och vad är bra att tänka på i parrelationen? Många konkreta tips och spännande kunskap om det som var femte person sägs ha som personlighetsdrag – högkänslighet.
Published 11/27/21
Hur påverkas vi känslomässigt av svår sjukdom och tuffa behandlingar? Yoga- och hälsoinspiratören Karin Björkegren Jones berättar öppenhjärtligt om sin cancer och vad den gjorde med henne liksom hur hon tog sig ur traumat. Maria-Pia vill också prata om Karins syn på kvinnolivet mellan 50 och 60 vilket slutar med att den ena förslås gå i terapi för att bota sin inre surkäring.
Published 11/06/21
Att få barn är ofta en omvälvande upplevelse som väcker känslor till liv vi tidigare inte varit i kontakt med. Och även barnet har en massa känslor som ackompanjerar uppväxten, allt från chocken att födas till de första stapplande stegen eller att börja i förskolan. Maria-Pia pratar känslor under småbarnsåren med Paulina Gunnardo beteendevetare och bloggare på Motherhood.
Published 10/23/21
Vad händer med våra barn? Hur kommer det sig att femåringar känner sig stressade och varför är så många ungdomar utmattade och deprimerade? Maria-Pia bjöd in Margareta Öhman, leg psykolog och familjeterapeut för ett samtal om hur vi kan stärka barns psykiska hälsa. Konkret, filosofiskt och hoppfullt!
Published 10/09/21
Kärlek och hat. Ibland är skillnaden hårfin. Det är slitsamt att leva i en parrelation när inte kommunikationen fungerar. Inte ens äkta kärlek orkar med alla gräl och besvikelser. Maria-Pia har träffat parterapeuten Eva Berlander som bjussar på konkreta tips för att få relationen att funka.
Published 09/25/21
Hur kommer det sig att en kille kan slå ihjäl en tjej utan att förstå hur det gick till?  En del av svaret är en oförmåga till emotionell självreglering och att härbärgera sina känslor. I det här avsnittet pratar vi om känslor på liv och död och slirar även iväg på andra frågor som rör status. 
Published 08/15/21
Maria-Pia Gottberg har precis lanserat boken "Jag är här" tillsammans med illustratören Lisa Lanning. Med anledning av boksläppet kom vi att fundera på vad barnböcker har betytt för oss - både när vi själva var barn och som föräldrar.  Välkommen till ett avsnitt fyllt av bullerbybarn och känslor. (Och ett stort grattis till Maria-Pia och Lisa till en fantastiskt fin bok!)    
Published 05/15/21
Just nu går Anna en utbildning i litterär gestaltning på Ädelfors folkhögskola. För några veckor fick hon och hennes författarkollegor uppgiften att skriva haiku-dikter. Trams tyckte Anna först.   Men sedan fattade hon grejen. Haikus är känslodynamit och sprängstoff för utvecklingen som människa. 
Published 04/17/21
Kan det vara så att många av oss går runt och är trötta för att vi inte förstår hur mycket kraft det obetalda arbetet tar av oss. Och nu tänker vi inte på det praktiska obetalda arbetet - utan det emotionella och relationerna arbetet.  Hur kommer det sig att det emotionella arbetet har så låg status? Hur kommer det sig att vi inte förstår att det också är ett jobb som behöver göras för att familjer och samhället ska fungera - precis som lönearbete.  Och hur kommer det sig att det är så svårt...
Published 04/03/21
Är psykisk hälsa frånvaro av psykisk ohälsa, eller?  I det här avsnittet gästas vi av Johanna Cresswell-Smith och Nonni Mäkikärki som har lång erfarenhet av arbete med psykisk ohälsa i Finland. Men de har också djupdykt i vad som främjar den psykiska hälsan och håller utbildningen "Första hjälpen för psykisk hälsa".  De ger oss konkreta tips på vad vi kan göra för att främja vår psykiska hälsa, och vad som gör att den utmanas.   
Published 03/13/21
När livet känns som en enda lång hinderbana eller när utmaningen du ställts inför är en medfödd funktionsnedsättning är det skönt att lyssna på andra i samma situation. Maria-Pia möter entreprenören och eldsjälen Maria Berghäll. Maria berättar om hur hon har tagit sig över och förbi trauman från barndomen, hur hon bröt ihop och sen kom igen när hon trots dyslexi lyckades skriva boken Empatiministeriet.
Published 03/06/21
Förr ställde vi oss frågan vad som skiljer människan från djuren. Numera är det kanske viktigare att vi frågar oss vad som skiljer människan från AI robotarna? Är empati människans sista utpost innan AI robotarna helt tar över vår värld? Maria-Pia har träffat Maria Berghäll, författare till boken Empatiministeriet. Ett samtal om en snar framtid som vi inte kan värja oss mot.
Published 02/20/21
Hur är det egentligen att leva i en pandemi? Där så mycket av det vi tyckte var självklart inte längre är det och där vi inte vet hur det kommer att bli framöver. Säker kan man förvisso aldrig vara på något - men just nu är vi mer medvetna än vanligt om den osäkerhet som präglar vår tillvaro.  Men allt är inte bara nattsvart, utan pandemin är också en lärandeprocess. Så frågan är vad vi har lärt oss och vilka insikter, och kanske nya vanor, vi vill ta med oss till framtiden. 
Published 02/06/21
Nytt år ger en chans till nystart. Men den möjligheten finns förstås till hands oavsett om det är januari eller juni. I det här avsnittet pratar vi om vikten att tydliggöra för oss själva vad vi vill, och att utforska hur våra personliga hinder kan se ut. 
Published 01/23/21
Vi tror att det bor en dålig förlorare i oss alla. Även om de flesta av oss är lite, lite mer sofistikerade än Donald Trump när han förlorade presidentvalet. I det här avsnittet stegar vi oss igenom SCARF-modellen och utforskar den i relation till världens kanske sämsta förlorare. Och som om inte det vore nog berättar Maria-Pia att hon kan vara en dålig vinnare och kan känna sig lite bättre än andra. Anna erkänner att hon smygtävlar i potatisskalning (och vinner varje gång). 
Published 12/19/20
Med hjälp av ny kunskap och ett nytt förhållningssätt vände pedagogerna Anna och Sara en barngrupp där det hade varit konflikter till en trygg grupp inom loppet av några veckor.  Hur de gjorde? I det här avsnittet berättar de med ord och känsla hur de lyckades. (Och det skulle inte förvåna oss om du också bli lite kär i dessa underbara kvinnor, precis som vi redan är!)
Published 12/05/20
Yoga och meditation är två sätt att vara tillsammans med sig själv och som ger en möjlighet att få nya perspektiv på saker. Inte minst våra känslor. I det här avsnittet relaterar vi våra liv och upplevelser till yoga och meditation på olika sätt - och håller oss på intet sätt till ämnet! 
Published 11/21/20
Vad innebär det att vara nervös? Hur känns det att vara nervös, och varför blir vi nervösa? Nervositet kan vara paralyserande och om vi låter den sitta vid ratten kan den hindra oss från att leva våra liv fullt ut.  Maria-Pia berättar om hur hon trotsade nervositeten under en stand up-session och Anna om hur hon blev kompis med sin nervositet.   
Published 11/07/20
Vi ställs inför olika typer av utmaningar i våra liv. I det här avsnittet pratar vi mest om utmaningar som vi själva väljer och hur vi kan använda oss av kunskap om känslorna för att inte låta känslorna hindra oss från att nå våra mål. 
Published 10/24/20
Efter samtalet med Jan Jönsson fick vi en massa tankar kring normer och rätten att vara sig själv. Vi utforskar könsroller som kostymer som kan upplevas som trånga och pratar om hur man kan ge sig själv utrymme att vara mer av den man är. 
Published 10/10/20
Jan Jönsson arbetar som socialborgarråd för Liberalerna i Stockholms Stad. Han har tidigare jobbar som lärare och rektor i områden som beskrivs som särskilt utsatta och efter en egen insiktsresa landade han i att den traditionella mansrollen skapar problem för pojkar, män och deras omgivning.  Vad ska till för att vi ska kunna bryta mönstret? Hur kan vi ge alla människor rätt till hela sin personlighet och alla sina känslor? Vad tror Jan är vägen framåt? 
Published 09/26/20
Efter en två månaders lång poddvila är vi tillbaka i etern. I det här avsnittet som vi kallar för nystart pratar vi om saker som vi har funderat på under sommaren och kikar på vilka teman vi ska utforska under höstens avsnitt.    I höst kommer vi att publicera ett nytt avsnitt varannan lördag. Besök gärna Känslosmarts facebooksida och kom med förslag på ämnen som du skulle vilja att vi tar upp i podden. 
Published 09/12/20