Episodes
Canvi climàtic, pèrdua de biodiversitat, contaminació… tots aquests i molts més són processos que condicionen la mala salut del nostre planeta. Prendre mesures és urgent perquè aquest no és un problema del futur. És un problema del present. En aquest episodi, la Cristina desgrana la complexitat del concepte de salut planetària i ens anima a tots a moure fitxa per fer seguir vivint bé a la Terra.
Published 07/29/21
Published 07/29/21
La metàstasi és responsable del 90% de les morts per càncer. Però totes les cèl·lules d’un tumor, son capaces de formar una metàstasi? En aquest episodi, en Toni explica quines són les característiques de les cèl·lules metastàtiques i els tractaments que estan estudiant per combatre-les i reivindica les dificultats d’aconseguir tirar endavant la carrera científica.
Published 07/27/21
El medi en el que vivim, igual que les espècies són canviants. I l’evolució controla tots aquells canvis hereditaris. Per això, estudiant el genoma podem conèixer la història de les espècies que ens envolten. En aquest episodi, la Clàudia narra com la genètica pot preservar les poblacions de ximpanzé mentre explica el dia a dia d’una estudiant de doctorat.
Published 07/25/21
Els organoids són estructures tridimensionals que han revolucionat els estudis de biologia cel·lular. Permeten reproduir petits òrgans de manera sintètica, però també permeten estudiar les primeres fases del desenvolupament. En aquest episodi, el David ens explica la física de les primeres etapes del desenvolupament, mentre narra com és això de combinar diferents disciplines a la feina.
Published 07/22/21
El febrer del 2001 es va fer pública la primera seqüència del genoma humà. Un codi que semblava que ens havia de canviar la vida, però que 20 anys després encara no entenem del tot. En aquest episodi, la Sílvia ens explica què sabem del nostre genoma mentre ens deixa entreveure com d’important és fer arribar les troballes científiques a la societat
Published 07/20/21
El cervell és l’òrgan més complex del nostre cos. I malgrat tots els misteris que envolten, sabem que hi ha estructures que estan molt conservades a través de l’evolució i que els humans compartim amb organismes tant petits com el peix zebra. Anima’t a descobrir amb aquesta catedràtica del DCEXS - UPF què en sabem del desenvolupament del cervell posterior mentre ens explica com és dirigir un grup de recerca.
Published 07/16/21