Episodes
Musiker Katinka Bjerregaard åbner døren til sit litterære univers i en samtale, der fører omkring bøger af Olga Ravn, Tine Høeg og Cecilie Lind og også handler om at have sin egen "klub" med Herman Bang, om at samle på litteratur, der skriver fysisk råt om moderkroppen, og om fællesmængden mellem Herta Müllers Nobelprislitteratur og Benny Andersens "Snøvsen".  Samtalen fandt sted ved BEAT:LITT på Roskilde Bibliotek d. 24. september 2020. Produceret af Anya Mathilde Poulsen. Samtalen er...
Published 09/28/20
Savner du at blive blæst igennem på COPENHELL? Det gør Zelina og Anders fra Roskildes lokale metalspillested obSCENE. Hør deres tips til acts fra COPENHELL-plakaten 2020, som de havde drømt om at opleve. Medvirkede: Zelina Ozol og Anders Stenberg Sørensen. Produceret af Ulla Hoberg Lyhne, Roskilde Bibliotekerne.
Published 07/03/20
Berlin i 1980erne var en by splittet i to dele af en grå betonmur. Vestberlin lå som en ø midt i Østtyskland og her opstod en rå, kompromisløs og dybt nyskabende musikscene, hvoraf Einstürzende Neubauten blev det allermest indflydelsesrige orkester. Alexander Hacke fra Neubauten oplevede Murens fald på tæt hold i 1989. Lars Top-Galia fra Sort Sol tog tit til Berlins klubber og spillesteder. Hør de to kunstnere fortælle om tiden og miljøet fra dengang i en samtale modereret af journalist Erik...
Published 11/27/19
Artist talk med skuespiller Thomas Bang, som stod bag idéen til Aarhus Teaters Reumertpris-belønnede forestilling over Nick Caves tekstunivers, 'Nick Cave Teaterkoncerten'. Med sine oversatte tekster er forestillingen et unikt kig ind i Nick Caves lyriske temaer. Det er Thomas Bang, der har stået for at omsætte de oprindelige ord til dansk, så de originale stemninger stadig står blodrødt og knivskarpt. Samtidig spillede han en bærende rolle i forestillingen. Samtalen er optaget ved en...
Published 10/21/19
Hun kæmper for en verden fri for racisme, fascisme og patriarkalsk dominans. Svenske Silvana Imam er et ikon i sit hjemland, og ved Roskilde Festival 2019 er hun den første kvindelige hovedartist, der åbner Orange Scene i mere end et kvart århundrede. Dyk med ned i hendes univers, der favner både politiske statements, sprængfarlig rap og refleksioner fra litteraturens verden. Produceret af Anya Mathilde Poulsen, Roskilde Bibliotekerne
Published 07/03/19
Sanger og komponist Kira Skov og forfatter Naja Marie Aidt har begge oplevet at miste en af deres allernærmeste og kæreste. I 2015 døde Naja Marie Aidts 25-årige søn Carl, og i 2017 døde Kira Skovs mand, musikeren Nicolai Munch-Hansen. Begge kunstnere har bearbejdet sorgen og tabet i kunstneriske udtryk. Naja Marie Aidt i bogen ‘Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage’ og Kira Skov på albummet ‘The Echo of You’. Sammen gæstede de i november 2018 Roskilde Bibliotek til en samtale om...
Published 04/05/19
’Dagene er data’ – og digtet og duerne på Toftegårds Plads. Lone Hørslevs nye digtsamling stiller skarpt på den gennemdigitaliserede tid, vi lever i. En række af digtene er blevet til sange på ep’en af samme navn med UHØRT – Hørslev/Mechlenburg. I denne podcast fortæller Lone Hørslev om data, digte, dyr der rumsterer i forfatterskabet, Inger Christensen version 2.0 og andre værker, hvor musik og poesi løfter hinanden. Produceret af Anya Mathilde Poulsen, Roskilde Bibliotekerne
Published 02/20/19
Billie Holiday er jazzmusikkens legendariske stemme og first lady. Hun var barn af en enlig teenagemor, blev udsat for seksuelle overgreb i barndommen og var henvist til at lytte til den musik, hun elskede, på et bordel, som havde en grammofon. Men hun formåede at skabe sig en enestående karriere og uden skoling udvikle en vokalteknik, der stadig inspirerer og forundrer i dag. Produceret af Anya Mathilde Poulsen, Roskilde Bibliotekerne
Published 12/08/18
Jeanett Albeck er den musikalske mastermind i kunstnerkollektivet Sort Samvittighed, det overdådigt kreative ensemble bag teatersucces'er som 'Tove! Tove! Tove!' og 'Hvid Magi'. Hør hende fortælle om at omsætte Tove Ditlevsens digte og prosa til musik, om at spille på skrivemaskine, om hvordan Shakespeares massive ord kan blive til melodier, og hvor grænseoverskridende det er at lave sin egen kontaktannonce.Produceret af Anya Mathilde Poulsen, Roskilde Bibliotekerne.
Published 10/25/18
Dén klaverintro, dén stemme, dén melodi - og "Heathcliff, it's me, Cathy, I've come home...". Bare 19 år gammel udgav Kate Bush sin enestående debutsingle 'Wuthering Heights'. I år har den 40 års jubilæum. Kom med dybt ind i historien om både sangen og den mørke og brutale romanklassiker, der inspirerede den - Emily Brontës 'Stormfulde højder'.Produceret af Anya Mathilde Poulsen.
Published 08/08/18
Flydende køn, gender politics, aktivisme, kompromisløs kunst og musik, der både er catchy, kantet og eksperimenterende, er de eksplosive elementer i Karin Dreijers farefulde Fever Ray-univers. Kom tættere på den helt unikke svenske kunstner, der også har en fortid i det skelsætttende band The Knife.Produceret af Marie Rørbæk for Roskilde Bibliotekerne.
Published 06/27/18
Charlotte Gainsbourg har markeret sig som både sanger og skuespiller med sin sensible og dog konfronterende stil. Bliv klogere på den generte franske provocateuse, der er vokset op som datter af et farverigt kunstnerpar, og som kan opleves live på dette års Roskilde Festival. Produceret af Marie Rørbæk for Roskilde Bibliotekerne.
Published 05/14/18
Caspar Erics digte er fyldt med musikreferencer. Hør ham fortælle, hvorfor hans debutdigtsamling '7/11' starter med et citat af Lil’ Wayne, hvordan Placebo og den amerikanske teoretiker Judith Butler hænger sammen, hvilken lighed der er mellem rapper Chief Keef og det kvantemekaniske tankeeksperiment Schrödingers Kat, og om den politiske kritik i Beyoncés “pels og Gucci-lort”. Og find ud af, hvad man kan bruge hans og andres Spotify-playlister til. I en samtale der fri-associerer popkultur...
Published 04/13/18
BEAT:LITT er artist talks med aktuelle musikere - med ordene i centrum. UkuleleHanne fortolker møgbeskidte danske hiphop-hits som Suspekts 'Sut den op fra slap' på blid ukulele og har udgivet ep'en 'Den onde guffer'. Sammen med ep'ens producer Henrik Marstal taler hun her om teksterne, og hvad der sker, når de synges af en kvinde. Vi advarer: Der er vulgære gloser og dybt sexistisk sprog forude. Men du har sikkert hørt originalnumrene før. De bliver spillet vidt og bredt i det ganske...
Published 02/02/18
Renæssancekomponisten Palestrina levede i 1500-tallet. Hvorfor skal du overhovedet vide noget om ham? Find ud af hvorfor lige præcis Palestrina stadig er vigtig, hvis man interesserer sig for musik.
Published 12/04/17
Hvem var Palestrina, og hvorfor er han stadig så relevant i dag? Få en kompakt introduktion til den italienske renæssancekomponist, som du bare skal kende.
Published 11/27/17
BEAT:LITT er artist talks med aktuelle musikere - med et blik til litteraturen. Kira Skov og Maria Faust drog til Maria Fausts hjemland Estland for at skabe musik i en af landets forladte, forfaldne kirker. Det blev til albummet In The Beginning. Hør om det fascinerende projekt, om et undertrykt lands sjæl og om nogle af de bøger, som har spillet en særlig rolle før og efter. Produceret af Anya Mathide Poulsen, Roskilde Bibliotekerne.
Published 11/07/17
I september 2016 udgav Nick Cave & The Bad Seeds albummet Skeleton Tree. En følelsesladet rockplade, hvis produktion er stærkt påvirket af Nick Caves personlige tragedie: Den 15-årige søn Arthur Caves fald fra en klippe med døden til følge. Denne podcast giver dig en let tilgængelig introduktion til albummet.  Produceret af "Det Regnede" for Roskilde Bibliotekerne.
Published 10/20/17
BEAT:LITT er artist talks om litteratur med aktuelle musikere. Bisse har en helt særlig kærlighed til Kaj Munks erindringer, til den portugisiske digter Fernando Pessoa og til den vrede østriger Thomas Bernhard, som har givet navn til sangen 'Udslettelse'. Hør også om det gensidige fanforhold til norske Tomas Espedal og om musikbibliotekets subversive indflydelse. Produceret af Anya Mathilde Poulsen, Roskilde Bibliotekerne.
Published 08/22/17
PJ Harvey udgav et af 2016's bedste albums med 'The Hope Six Demolition Project'. Hør om pladen som brutalt konfronterer os med verdens værste brændpunkter og om hendes stærke musik fra debut'en 'Dry' til nu.
Published 03/09/17
PJ Harveys nye album er en rystende rejse til verdens konfliktzoner. Få en intro til 'The Hope Six Demolition Project' og hendes andre skelsættende værker.
Published 03/08/17
International berømmelse, højskolesange og klingende bas. Vi giver dig historien om en af jazzens største bassister, der tilfældigvis kom fra Danmark, Niels-Henning Ørsted Pedersen, NHØP.
Published 01/07/17
Niels-Henning Ørsted Pedersen var en af dansk jazz' allerstørste bassister. I denne podcast får du en kompakt introduktion til hans musik.
Published 01/03/17
Den 21. april 2016 døde Prince Rogers Nelson uventet og kun 57 år gammel. Vi hylder hans enorme betydning for popmusikken og fortæller historien om den excentriske ener.
Published 10/21/16