Episodes
Solen skinner fra en skyfri himmel ned på gokartbanen i Albertslund, hvor eleverne fra 7. klasse på en københavnsk skole drøner op ad langsiden. Motorlyden blander sig med de entusiastiske tidtagere på sidelinjen. Det kunne ligne en fridag, men det er en seriøs skoledag med fokus på naturvidenskab, motorer og mekanikeruddannelsen.
Published 11/15/21
Sølvsmed Michael Weihes yndlingsværktøj er en optrækningshammer, som han har arvet efter sin far. I det hele taget er hans værksted fyldt op med hammere – dem kan man ikke få nok af, når man er sølvsmed.
Published 11/15/21
Sølvsmed Michael Weihes yndlingsværktøj er en optrækningshammer, som han har arvet efter sin far. I det hele taget er hans værksted fyldt op med hammere – dem kan man ikke få nok af, når man er sølvsmed.
Published 11/10/21
”Jeg kan sy en brudekjole med de her få stykker værktøj. Faktisk kan jeg godt undvære målebåndet, hvis det er,” starter skræddermester Julie Jespersen, som hovedsageligt syr couture – galla- og brudekjoler – i sit værksted på Frederiksberg. Julie designer og syr også egne kollektioner og accessories.
Published 09/08/21
Det at samle sig i et laug går mange år tilbage. Faktisk helt tilbage til 1275, hvor Skrædderlauget blev godkendt af biskoppen over København. Senere er det kongen, der giver laugene privilegier og godkender deres skrå, det vil sige de bestemmelser, der er rammerne for et laug. Vi har besøgt Københavns Museum, hvor museumsinspektør Jakob Ingemann Parby viser rundt.
Published 09/08/21
Det at samle sig i et laug går mange år tilbage. Faktisk helt tilbage til 1275, hvor Skrædderlauget blev godkendt af biskoppen over København. Senere er det kongen, der giver laugene privilegier og godkender deres skrå, det vil sige de bestemmelser, der er rammerne for et laug.
Published 09/01/21
Godt håndværk gør en forskel og skaber livsglæde hos den enkelte kunde, og værdi i samfundet. Hvad enten det er udskiftning af et toilet, et elegant smykke, godt bagværk eller, som i dette tilfælde, en smukt nymalet dør.
Published 08/09/21
Henrik Nygaard Svensson har fundet værktøjskassen frem, men hans yndlingsværktøj ligger faktisk slet ikke der. Det ligger i stedet trygt og godt i bukselommen, lige ved hånden.
Published 07/01/21
Håndbogbinder Klara Kölqvists yndlingsværktøj er hendes falseben og falsehammer. Falsehammeren bruges til at banke fals på bogen, og falsebenet bruges efterfølgende til at forme bogens fals og kapitæler.
Published 06/30/21
Det var romerne (de er skøre, de romere), der for mere end 2.000 år siden begyndte at bruge glasruder i deres huse og andre bygninger. Fra 1200-tallet og frem vandt glasruder – og dermed glarmesterens arbejde - udbredelse i Danmark og resten af verden. Først i kirkerne; fra omkring 1500-tallet også i private huse og frem til i dag, hvor glas indgår som facadeelementer i såvel bolig- som erhvervsbyggeri. De første vinduesglas var mundblæste, men i takt med industrialiseringen i sidste del af...
Published 06/11/21
Når Det Kongelige Teater slår dørene op for forestillingen ’Hobbitten’ i Ulvedalene til maj, bliver det med et spektakulært setup med op mod 175 dukker, som skuespillerne i forestillingen selv skal styre. Her kan du møde Helene Holst Echwald og Karin Ørum, der har bygget dukkerne.
Published 05/17/21
I Frederiksberg Have ligger Fasangården. Et hus, der oprindeligt blev bygget til kongens fasanmester, som sørgede for, at kongen havde noget at jage. Siden hen blev det bopæl for kongens privatsekretær og Adam Oehlenschläger. Over de sidste to år har en række dygtige håndværkere været i gang med at sætte bygningen i stand, så den bliver bragt tilbage til sit udtryk i 1828.
Published 05/06/21
Det er knapt 70 år siden, at gavl- og murmaleriet kom til Danmark. Først kom de københavnske mælkegavle i starten af 1950’erne, men det var i den lille provinsby Brande i Midtjylland, at gavlmaleriet som selvstændig kunstform for alvor blev et dansk fænomen. Siden da har gavlmalerierne bredt sig til hele landet, og efter et år med corona og lukkede museer og gallerier er gavlmalerier mere relevant som kunstværk end nogensinde.
Published 04/14/21
Den teknologiske udvikling har indflydelse på alle dele af samfundet. Og ikke mindst håndværksfagene, hvor teknologien er uundværlig, uanset om man arbejder med biler, metal eller mursten, og derfor stiller nye krav til nutidens og fremtidens håndværkere.
Published 04/14/21
Håndværkerforeningen havde i mere end 65 år domicil i Kronprinsensgade 7. Nu skal ejendommen restaureres og transformeres til kontorlejemål. Derfor har MESTER fundet foreningens historiebøger frem og besøgt ejendommen for at kigge efter spor af Håndværkerforeningen.
Published 03/31/21
Har du nogensinde tænkt på, hvordan en bronzeskulptur eller for den sags skyld et værk som Dronningens gravmæle er blevet til? Bag hvert kunstværk ligger der ikke bare den enkelte kunstners ideer, men en lang proces, hvor kunstneren arbejder tæt sammen med håndværkere.
Published 03/29/21
Læser man i den store danske ordbog, er en opfindelse defineret som ’det at nogen finder på noget nyt’. Og det er noget, som håndværkere altid har været gode til.
Published 03/11/21
Langt oppe over kirkens hvælvinger er det ikke ualmindeligt at finde hilsner og graffiti fra de håndværkere, som gennem tiden har arbejdet i kirken. Men til forskel fra nutidens graffiti, er det ikke meningen at håndværkernes hilsen skal kunne ses af alle og enhver.
Published 02/28/21
Gennem de sidste 12 år har Johnnie Bergmann bygget flere end 400 pladespillere i hånden. Tegningerne til pladespillerens helt særlige luftsystem lå ellers gemt væk i en skrivebordsskuffe i mere end ti år, inden Johnnie, for sjov, lige skulle se om konstruktionen overhovedet virkede.
Published 02/22/21
Efter mere end ét år på værksted er Jens Olsens Verdensur nu blevet samlet og sat op på sin vante plads på Københavns Rådhus.
Published 02/12/21
I Ravnsborggade på Nørrebro åbnede Værksted & Co i juni. Bag Værksted & Co står X-Fond og fire unge håndværkere, som er flyttet ind i en stor gammel tøjbutik med deres værksteder. Målet med Værksted & Co er at skabe et rum for iværksættere inden for små, nyttige nichehåndværksfag.
Published 01/26/21
Håndværk har sat sit præg på byen på andre måder end med smukke bygninger og pladser, samt værksteds og specialbutikker. I det københavnske nordvestkvarter har intet mindre end 43 veje fået navne, som er hentet hos håndværket og andre embeder. MESTER har stukket snuden i de lokalhistoriske arkiver, og her kan du læse om områdets historie.
Published 01/24/21