Episodes
Afazia a devenit un termen general, care este asociat cu o varietate de deficiențe în exprimarea, înțelegerea sau comunicarea limbajului scris și vorbit. Însă, indiferent de manifestarea acestei tulburări, afazia apare ca urmare a deteriorării creierului. Cea mai frecventă cauză a afaziei este accidentul vascular cerebral. Dar mai sunt și alte cauze, începând de la leziunile cerebrale ca urmare a traumatismelor capului sau a crizelor epileptice și până la demență. Care sunt zonele creierului...
Published 03/14/22
Published 03/14/22
Care este legătura dintre neocortex și abilitatea de a vorbi cu noi înșine? Cine este vocea din capul tău, când a luat naștere și cum a ajuns acolo? Cine este cel care vorbește? Dar cel care ascultă? Suntem o persoană? Suntem două? Sau poate mai multe?
Published 10/28/21
Dimensiunea suprafeței necesare pentru a menține cu succes întreaga populație a lumii devenit, în prezent, de aproape două ori mai mare decât dimensiunea planetei. Viața noastră se desfășoară în prezent pe creditul generațiilor viitoare.
Published 05/15/21
Este conștiința umană generată de către creier sau este doar un procesator al acesteia? Ce se întâmplă atunci când celulele creierului încetează să mai funcționeze? Se oprește și viața? Cum explică neuroștiința viața de după moarte?
Published 01/31/21
Cum se folosește, industria de publicitate, de cele mai adânci temeri ale noastre pentru a-și vinde produsele? Cât suntem de expuși și cum au ajuns datele personale cel mai scump produs la momentul actual? Cum procesează creierul nostru frica?
Published 12/26/20
Care sunt mecanismele inconștiente ale creierului, care ne pot influența deciziile și viața? Cum am putea folosi toate aceste informații în beneficiul nostru? În ce măsură ar putea conștientizarea acestor mecanisme să genereze schimbări pozitive în viața noastră?
Published 12/26/20
Ce este dragostea și cum a evoluat acest sentiment de-a lungul istoriei noastre? Există magie și mister atunci când ne îndrăgostim sau este doar un simplu mecanism de împerechere și de reproducere al speciei? Ce se întâmplă în creier atunci când ne îndrăgostim și ce ne spun oamenii de știință despre asta? Play and enjoy!
Published 09/20/20
Ce este dragostea și de ce exercită atâta putere asupra noastră? Ce rol joacă genele în atracția fizică, în manifestarea dorinței și a poftelor, în infidelitate și în legăturile care se stabilesc între doi oameni, pe termen lung? Cât de mult deținem controlul asupra alegerii persoanei de care să ne îndrăgostim și cât sunt de vină, substanțele chimice ale creierului, în manifestarea acestor alegeri?
Published 08/09/20
Cum sunt procesate visele, în funcție de diferitele părți ale creierului? Cât este de important să visăm? De ce, în unele dimineți ne trezim mai voioși și mai plini de energie, în timp ce alteori ne trezim mai obosiți, mai triști sau supărați?
Published 08/03/20
Care este diferența dintre riscul global la care suntem expuși și riscul individual? De ce sunt unii oameni mai îngrijorați decât alții și cât de mult ne pot influența prejudecățile în evaluarea unui risc?
Published 04/09/20
Mindfulness înseamnă mult mai mult decât o simplă meditație. Dincolo de latura sa spirituală, este un demers foarte bogat psihologic, o șansă rară de a ști cum e să fii pe deplin viu într-un corp omenesc, aici și acum. Meditația cu mindfulness ne poate aduce aproape toată gama de experiențe profunde ale ființei umane, pe care le putem observa și explora pur și simplu, într-un mod relaxat și iubitor.
Published 04/09/20
Cât este de importantă experimentarea noului în propria viață și ce ne spune știința care se află în spatele acestui comportament?
Published 02/24/20
Ce situații specifice sistemului de urgențe cauzează suprasolicitarea angajaților? Cât sunt de expuși lucrătorii acestui sistem, și ce pot face pentru a preveni apariția epuizării fizice și psihice?
Published 02/03/20
Cum ne putem adapta creșterea, fără a ne frustra copiii, fără a cere prea mult și, uneori prea devreme, anumite lucruri de la ei? De ce primii doi ani de creștere sunt atât de epuizanți pentru părinți?
Published 02/03/20