Episodes
Hur tänker Putin när han går i anfallskrig mot en europeisk demokrati? Vad bör vi tänka när Putin riktar sin krigsmak mot Europa? Jag står bland ryska och ukrainska vänner vid ett demokratins vägskäl. Dagens avsitt ägnas åt Ukraina, Putins gymnasieuppsats, Masha Gessen, och våra drabbade europeiska vänner.
Published 03/01/22
Published 03/01/22
Med svenskar på besök i Georgien. Om att göra upp eld, filmer och satelliter med namnet Sputnik, Lydia Tjukovskaja och hennes systrar. Ett ständigt glatt resesällskap.
Published 01/23/22
Till Sighnaghi i östra Georgien med elaka hästar, postsovjetiska bussar, tysk geograf och Dmitrij Gluchovskij.
Published 05/24/21
Ett miniavsnitt till Olga Ladyzhenskayas ära, en mångsidig och särskilt rysk matematiker och multi-intellektuell. 
Published 03/07/21
Om Rosa Luxemburg och Vladimir Nabokov i de rysktalandes Berlingrad på höstresa med konstutställning och rysktyska skärningspunkter.
Published 02/19/21
Ett nytt liv börjar i Tblisi. Genom Svetlana Aleksijevitjs vitryska berättande följer vi den röda människan under den omstörtande tiden kring Sovjetunionens fall där lilla Estland gick i förtruppen när Gorbatjovs öppenhet slog över i både demokrati och retro-kommunistiska statskupper.
Published 12/06/20
Om Ivan Bunins icke-vän Maxim Gorkij och det kaotiska bildandet av Sovjetunionen under krig och svält. Resan går till Östra Georgians klosterprydda slätter i sommarhettan. Även tillbakablickar till punkaren Turgjenev och den ryska 1800-talets nihilism. Pajekhali!
Published 09/21/20
Till georgiska Gori med Anton Tjeckov över steppen, georgiskt vin och tankar om Stalins eftermäle på Stalinmuséet i den georgiskfödde massmördarens födelsestad.
Published 07/31/20
Inget verkligt avnitt. Istället ett frågeavsnitt.    - Hur länge har jag läst ryska / rest i Ryssland?  - Hur görs podcasten?  - Är du på resande fot just nu?  - Vilket är ditt favoritland i den ryskspråkiga världen?   Rättelser och svar på inskickade frågor. Den verkliga resan fortsätter snart.
Published 07/27/20
I avlägsna Svaneti i Georgiens nordväst bland Europas mäktigaste berg. Här medeltiden inte långt borta i de små befästa byarna. Ett avsnitt på fotvandring med belgare, höjdmetrar, inflationsdrivande turism och Alexander Kazbegi.
Published 05/23/20
Över gränsen ner till det magiska och i grunden förändrade Georgien med silverräven Eduard Shevardnadze, belgaren Brieuc, postsovjetiska gränsövergångar, 500-tals-klostret David Garedji och hoppande ormar.
Published 05/18/20
Från södra Ryssland i Vladikavkaz med ossetiska bokförsäljare, armenska smugglare och rysk propaganda från nu och förr, men också ett känslosamt avsked från underbara Ryssland innan avfärd med ny stor ryggsäck mot georgiska gränsen.
Published 05/10/20
Perspektiv på fascinationen för sovjetismen från retrolandet och utbrytarrepubliken Pridnestrovje eller Transdnestrien där sultanen slängde ut Karl XII under Kalabalıken i Bender och där kungafortet nu blivit museum.
Published 05/02/20
Resan går till Moldavien, med stalovki-käk, tankar om Pushkin och till sist hamnar podcasten på den moldaviska statstelivisionen. Moldaviens huvudstad är det tvåspråkiga Chișinău / Kishinov. Det här är nämligen den del av Rumänien som var sovjetrepublik.
Published 04/25/20
Ett filosoferande avsnitt om att verkligen resa i tid och rum, genom texten med youtubern Gogol, och till kärnkraftskatastrofens Tjernobyl, men främst till pampiga Odessa med ukrainsk mat och Sergej Eisensteins Potemkintrappa.
Published 04/17/20
Idag från Lviv till Brody: författaren Josef Roths födelsestad och en djupdykning i Östeuropas judiska historia och det fantastiska ashkenasiska språket jiddisch.   Det blir intervju med Tomas Woodsky från SVT:s Woodskys värld, klipp och musik från kultur på jiddisch, judisk upplysning och historia från de ryska och habsburgska imperiernas gränstrakter.
Published 04/07/20
Idag en djupdykning i Ukraina och den västukrainska staden Lviv, eller Lvov som den heter på ryska i detta tvåspråkiga land, även om man mest pratar ukrainska i västra Ukraina. Jag ankommer sliten direkt från en hel natts festligheter, men repar mig snabbt i den ukrainska höstsolen och pratar sedan om tvåspråkighet, Kravchuk och självständiga moderna Ukraina, men också om Euromajdan och den komplexa relationen med Ryssland, det sovjetiska arvet och och den nye cykelpresidenten...
Published 01/20/20
Till Kabardino-Balkarien och Nordossetien med Prakudin-Gorskij som tog färgbilder av det ryska imperiet, Tolstojs Hadji Murad som dramatiserar en kaukasisk rebell. 1944 fördrev Stalin Balkarerna från Naltjik. Kaukasus är de många fördrivna folkens bergstrakter. I dag håller den ryska ordningsmakten medeltidens kreatur i schack i bergen. Det gör det komplicerat att resa här både ur praktisk och moralisk synvinkel.
Published 10/27/19
Idag till spastäderna i Ryska Kaukasus med Lermontov, Pushkin och tågbolaget RZD. I Pjatogorsk (Femberget) ligger Lermontovs museum och i Kislovodsk (Survattnet) står kurorternas mysighet i bjärt kontrast till 1800-talets hjältepoeters osympatiska griskultingar till narcissistiska anti-hjältar.
Published 08/29/19
Från Sibiriens nya huvudstad Novosibirsk till de vilda Altajbergen med Roerich och Rudi Retires. Jag byter mitt resebibliotek mot tält och sovsäck och beger mig upp i bergen där jag träffar vilda hästar och äter soppa med altajare. Här är det glest med turister. Ryska Altajrepubliken ligger halvvägs till Japan och två dagars resa söder om transsibiriska järnvägen.
Published 07/19/19
En återblick från regniga Tobolsk till det storartade Centralasien dit jag rest två gånger tidigare under totalt 4 månader. Inregnad mittemot Tobolsks Kreml som konstruerades med hjälp av svenska krigsfångar från Poltava drömmer jag mig tillbaka till de länder som slutar på stan och som utgör en mycket fascinerande del av den ryskspråkiga kultursfärens utkanter. I enorma Kazakhstan gick jag i berg, och i fattiga grannen Kyrgizstan diskuterade jag hästar med nomaderna. Absurda turkmenistan...
Published 07/06/19
Till Jekaterinburg, med Bulgakov, Jeltsin, och det bländande vackra ryska språket. Var Jeltsin verkligen en frihetshjälte eller mest bara ett fyllo? Stjupa i Bulgakovs roman dricker sig redlös, och råkar skriva kontrakt med djävulen före han teleporteras till Jalta, och jag lämnar de böcker jag redan läst på en ge-och-ta-hylla.
Published 05/05/19
Till Uralbergens industridistrikt med Nikolaj Lesjkov, Valentin Katajev och John Scott. Här industrialiserade Ryssland och Sovjetunionen och historien går att läsa i de ihopbyggda väggarna till dammar och fabriker på industri-museet i Nizhnij-Tagil - en av resans absoluta höjdpunkter.
Published 04/21/19
Till skogs bland Sovjetunionens lägersystem: GULAG. Utanför Perm ligger det enda av Rysslands gamla GULAG-läger som gjorts om till museum. Resan går tillsammans med Mandelstam, Aleksijevitj, Solzjenitsyn, och tiotals miljoner till. "Stalins mirakel" kallade Osip Mandelstams fru det straff som poeten fick för sin dikt 'Bergsbon i Kreml': bara några år. Men då hade inte terrorn börjat på allvar. Om lägren skrev sedan Solzjenitsyn, som liksom tiotals miljoner andra, slussades genom...
Published 03/24/19