Episodes
Det är lätt att gå bort sig i den enorma och oerhört statistiktunga klimatfrågan. Som tur är ger klimatexperten Johan Kuylenstierna en snabbkurs i vad statistiken säger och inte säger om klimatförändringarna. Dessutom: Johan berättar om varför "det normala" blir något helt annat efter nyår. Programledare är Johannes Cleris.
Published 03/10/20
Published 03/10/20
Programledaren tar er med bakom kulisserna på statistikmyndigheten SCB för att prata med tre experter om statistik kopplad till den senaste tidens hetaste nyhetshändelser: handeln med Kina, arbetskraftsinvandring och namnstatistik. Programledare är Johannes Cleris.
Published 02/11/20
Stjärnkocken Paul Svensson älskar statistik och tänker på matsvinn hela tiden. En mer given gäst finns inte när SCB:s podcast ”På tal om siffror” pratar om all mat vi slänger i Sverige. Dessutom: Paul berättar vad man kan göra med kaffesump. Programledare är Johannes Cleris.
Published 01/27/20
Andelen behöriga lärare sjunker, kostnaderna ökar – men resultaten pekar uppåt. Debatten om den svenska skolan tycks ständigt brännhet, men vad säger egentligen statistiken om hur skolan mår? Journalisten och författaren Emma Leijnse berättar om orsakerna till skoltrenderna. Dessutom: Vilken statistik får rektorer att slå bakut? Programledare är Johannes Cleris.
Published 01/14/20
Programledaren lutar sig tillbaka på bänken när Aftonbladets prisade och prisbelönte fotbollsjournalist Erik Niva samtalar med den mångårige Kalmar FF-profilen och nuvarande Siriustränaren Henrik Rydström om statistikens växande roll inom fotbollen. Dessutom: En av gästerna briljerar i ett överraskningsquiz. Programledare är Johannes Cleris.
Published 12/09/19
Hyser journalister en obesvarad kärlek till statistik? Den prisbelönte DN-journalisten Kristoffer Örstadius och statistikprofessorn Dan Hedlin reder ut några av de vanligaste misstagen som journalister gör när de hanterar statistik – och ger konkreta tips om vad landets nyhetsmedier kan tänka på när de får en företagsbeställd urvalsundersökning i mejlkorgen. Dessutom: "Åh fan"-statistiken är tillbaka. Programledare är Johannes Cleris.
Published 11/26/19
Enorma mängder statistik omger brexit – men hur mycket säger den om vad som faktiskt väntar när Storbritannien lämnat EU? Den Londonbaserade journalisten, författaren och brexitexperten Katrine Marçal hjälper till att reda ut hur det ligger till. Dessutom: Därför blev många britter arga på regeringens brexitinformation. Programledare är Johannes Cleris.
Published 11/11/19
I nästa avsnitt gästas På tal om siffror av journalisten och författaren Katrine Marçal för ett samtal om brexit. Men redan nu kan ni höra henne prata om britters syn på folkbokföring. Dessutom: Hur många svenskar bor det egentligen i Storbritannien?
Published 11/06/19
Journalisten, författaren och landsbygdsdebattören Po Tidholm besöker podden för att prata om klyftan mellan stad och land. Det blir ett samtal om fakta och känslor, gemenskap och identitet – och om vad landsbygden faktiskt är för något. Dessutom: Därför är ett potthål en kränkning i Norrland men inte i Göteborg? Programledare är Johannes Cleris.
Published 10/28/19
I nästa avsnitt gästas På tal om siffror av journalisten och författaren Po Tidholm för ett samtal om klyftan mellan stad och land. Men redan nu kan ni lyssna på vad han sade om det kommunala utjämningssystemet.
Published 10/24/19
Säsongspremiär! I andra säsongens första avsnitt får poddens nye programledare finbesök: den prisade folkbildaren och forskaren Emma Frans. De pratar bland annat om statistiska fallgropar, humor och folkbildning – och om vad det innebär att nå ut till en bred publik. Dessutom: Emma Frans briljerar med sina kunskaper om markanvändningen i Sverige. Programledare är Johannes Cleris.
Published 10/14/19
När vet man att någon är integrerad? Hur definieras vilka som har utländsk bakgrund? Järvaveckans grundare Ahmed Abdirahman gästar podden för att prata om integration tillsammans med Karin Lundström, som jobbar med integrationsstatistik på SCB. De pratar bland annat om vad statistiken säger om människorna som bor i Sveriges mest utsatta områden.
Published 06/13/19
Henrik Ekengren Oscarsson som leder det svenska valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet och Regina Vilkénas ansvarig för Partisympatiundersökningen på SCB diskuterar demokratistatistik. Nettoflöden i väljarkåren, vilka som är svårast att nå i undersökningen och hur kan man bli utvald att delta är några av de frågor som kommer att besvaras.
Published 06/05/19
Hur fungerar konsumentprisindex och vad är det till för, och varför är inflationsmålet satt till 2 procent? Det är några av de frågor som du kommer att få svar på i detta avsnitt. Cecilia Skingsley, vice riksbankschef, och Peter Nilsson, chef för SCB:s enhet för prisstatistik, kommer att göra livet enklare nästa gång du hör orden ränta och KPIF.
Published 05/22/19
Agenda 2030, vad är det egentligen? Vem är det som har kommit på det och varför? Sara Frankl och Viveka Palm förklarar hur allting hänger ihop, och hur många globala mål och delmål som finns. Vi tipsar också om hur du själv kan bidra till en hållbar utveckling!
Published 05/08/19
Hur tidigt flyttar kvinnor och män hemifrån, vad väljer vi att göra på helgen, internet eller teve och har svenskarna blivit tjockare? Det är några av ämnena som Micael Dahlén, till vardags professor på Handels i Stockholm och Thomas Helgeson statistiker på SCB, pratar om. Allt med utgångspunkt i SCB:s rapport Levnadsförhållanden 1980-2016.
Published 04/24/19
Anna-Karin Nyström från Naturvårdsverket tillsammans med Viveka Palm från SCB förklarar i det sjätte avsnittet av På tal om siffror hur det ligger till med Sveriges utsläpp av luftföroreningar och växthusgaser. Hur mycket ton koldioxid vi släpper ut per person och år och om det faktiskt gör skillnad vad vi äter och hur vi reser.
Published 04/10/19
Poddens femte avsnitt handlar om befolkningen i Sverige. Finns det verkligen midsommarbarn eller är de ett påhitt? Super Bowl-babies i USA, är de den amerikanska varianten? Vilken är den vanligaste dagen att fylla år på, det och mycket mer förklarar Tomas Johansson och Linus Garp som arbetar med befolkningsstatistiken på SCB.
Published 03/28/19
Avsnitt fyra av SCB:s podd På tal om siffror handlar om stad, land, landsbygd och tätort. Vad är vad. Finns det verkligen inte städer i Sverige och varför. Och hur stort och vad är egentligen Stockholm, förmodligen olika stort beroende på vem man talar med.
Published 03/14/19
I avsnitt tre av SCB:s podd På tal om siffror tar vi tag i ämnet jämställdhetsstatistik. Lena Bernhardtz, expert på jämställdhetsstatistik och Jessica Forsman som arbetar på SCB:s internationella enhet förklarar bland annat varför SCB tar fram jämställdhetsstatistik. Dessutom får vi veta hur SCB:s internationella arbete med att bistå andra länder att ta fram jämställdhetsstatistik går till.
Published 02/28/19
Det senaste avsnittet i SCB:s podd På tal om siffror handlar om kärlek, ensamhet, giftermål och skilsmässa. Göran Nordström och Margareta Carlsson från SCB är experterna som reder ut begrepp och siffror. Vilken är den vanligaste dagen är att gifta sig, är det under pingsten, eller är det kanske midsommar? När gjorde skilsmässorna sitt intåg i statistiken och hur vanligt är det att känna sig ensam? Det och mycket annat finns i detta avsnitt.
Published 02/13/19
På tal om siffror är en podcast från Statistikmyndigheten SCB. I detta avsnitt pratar om om namnstatistik och vad som påverkar valet av namn på barn. Får fler barn namn som kända personer har? Påverkar idrottshändelser valet av namn? I detta avsnitt tar vi reda på svaren. På tal om siffror produceras av Statistikmyndigheten SCB tillsammans med Intellecta.
Published 01/28/19