Episodes
Published 06/03/22
In de laatste aflevering van de tweetalige podcast PLAN B maken Ivan De Vadder (VRT NWS) en Alain Gerlache (RTBF) de balans op van drie jaar podcasten. Hoe is het idee ontstaan? Wat hebben de twee politieke journalisten van elkaar geleerd? En blijft België bestaan?
Published 06/03/22
PLAN B aflevering #67: DE STEMMING 2022, het onderzoek naar de standpunten van de Vlamingen over politiek en maatschappij (in het Frans). VRT NWS peilt De Stemming, en in 2022 heeft dat onderzoek een aantal opmerkelijke resultaten opgeleverd. Alain Gerlache (RTBF) heeft als politiek journalist het meeste interesse in de kiesintenties, en dus gaat Ivan De Vadder (VRT NWS) dieper in op de slechte score van de CD&V en de politieke gevolgen van die lage score.
Published 05/13/22
De eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen hebben geleid tot een herhaling van de verkiezingsstrijd van vijf jaar geleden: een duel tussen Emmanuel Macron en Marine Le Pen. En toch zijn er duidelijke verschillen: Macron (LREM) is nu de uittredende president, terwijl Marine Le Pen (Rassemblement National) de ervaring van haar vorige campagne goed heeft verwerkt. Wat ios de inzet van deze verkiezingsstrijd? Wie schrijft er geschiedenis? Dat vraagt Ivan De Vadder aan Alain Gerlache.
Published 04/22/22
De eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen hebben geleid tot een herhaling van de verkiezingsstrijd van vijf jaar geleden: een duel tussen Emmanuel Macron en Marine Le Pen. En toch zijn er duidelijke verschillen: Macron (LREM) is nu de uittredende president, terwijl Marine Le Pen (Rassemblement National) de ervaring van haar vorige campagne goed heeft verwerkt. Wat is de inzet van deze verkiezingsstrijd? Wie schrijft er geschiedenis? Dat vraagt Ivan De Vadder aan Alain Gerlache.
Published 04/22/22
De dood van een baby in een Gentse crèche heeft een heleboel mankementen blootgelegd in het functioneren van de controle van Kind en Gezin op de kinderopvang. Op vraag van de oppositie heeft het Vlaams Parlement beslist, voor de tweede keer deze legislatuur, een parlementaire onderzoekscommissie op te richten. Die moet de tekortkomingen in de controle over de kinderopvang onderzoeken, een bevoegdheid van CD&V-minister van Welzijn, Wouter Beke, die daardoor onder vuur komt te liggen.
Published 03/18/22
Nu de aanpak van de coronacrisis minder en minder het nieuws beheerst, probeert de samenleving naar het 'normale' terug te keren. Ook de politieke partijen worden opnieuw wakker, en proberen zich opnieuw op de kaart te zetten. Congressen en andere activiteitein moeten de ideologie weer aanscherpen en militanten opnieuw aanmoedigen. Het ultieme doel is de kiezer opnieuw aan zich te binden. Ivan De Vadder vroeg Alain Gerlache (RTBF) het politieke landschap aan Franstalige zijde te overlopen.
Published 02/18/22
De Vlaamse regering, onder leiding van minister-president Jan Jambon (N-VA), zoekt haar tweede adem. Tijdens de coronacrisis moest ze zich vaak noodgedwongen neerleggen bij de beslissingen van het Overlegcomité. Nu die crisis stilaan een andere wending neemt -voorlopig toch-, wil de Vlaamse regering een doorstart nemen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Op vraag van Alain Gerlache (RTBF), legt Ivan De Vadder (VRT NWS) de belangrijkste pijnpunten bloot.
Published 02/04/22
De Vlaamse regering, onder leiding van minister-president Jan Jambon (N-VA), zoekt haar tweede adem. Tijdens de coronacrisis moest ze zich vaak noodgedwongen neerleggen bij de beslissingen van het Overlegcomité. Nu die crisis stilaan een andere wending neemt -voorlopig toch-, wil de Vlaamse regering een doorstart nemen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Op vraag van Alain Gerlache (RTBF), legt Ivan De Vadder (VRT NWS) de belangrijkste pijnpunten bloot.
Published 02/04/22
De voorzitter van de MR, Georges-Louis Bouchez, zegt onomwonden dat zijn partij een 'rechtse' partij is. In het verleden weigerden de liberalen steevast de keuze te maken tussen 'links' en 'rechts'. Het antwoord luidde steevast: " De MR is een liberale partij". Maar nu zegt de voorzitter, onder meer na het conflict met de Waalse minister Jean-Luc Crucke, dat de MR staat voor een partij die in Franstalig België het spectrum van 'centrumrechts tot rechts' afdekt.
Published 01/21/22
In Nederland hebben de onderhandelaars van 4 partijen (2 liberale partijen, de christendemocraten en de Christen Unie) na ruim 270 dagen een akkoord bereikt over een nieuw regeerakkoord. De nieuwe regering wordt opnieuw geleid door Mark Rutte, en zijn belangrijkste opdracht wordt het milderen van het wantrouwen tegenover de politiek. Hoe kijkt de Vlaming intussen naar zijn noorderburen? Is de fascinatie van de Vlaming voor Nederland even groot als die van de Franstalige Belgen voor Frankrijk?
Published 12/17/21
In Franstalig België is er altijd een heel sterke klemtoon geweest op het nieuws uit Frankrijk. De fascinatie voor de Franse taal en cultuur zijn natuurlijk vanzelfsprekend. Maar bij sommige Franstalige kranten staat ook het politieke nieuws uit Frankrijk, na het politieke nieuws uit eigen land, op de eerste plaats, voor het nieuws uit de rest van de wereld. En dat is opvallend. Waar komt die fascinatie vandaan?
Published 12/03/21
Een nieuw gemeentedecreet én de inefficiëntie van de Belgische staatsstructuur, dat zijn de twee elementen die voor politieke nervositeit zorgen in de Vlaamse politiek. Het betekent dat de verkiezingen van 2024 heel belangrijk worden, vooral omdat in dat jaar álle verkiezingen plaatsvinden: federale, regionale en Europese in het voorjaar; gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen in het najaar. Het gevolg is dat het jaar 2024 nu al zijn schaduw vooruit werpt, een erg lange schaduw.
Published 11/19/21
Bij de voorstelling van het nieuwe boek van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi (CD&V),met als titel “Van Hol naar Vol”, bleek dat de twee christendemocratische partijen in ons land nauwelijks nog een politieke familie vormen. Ze gaan daarbij in tegen de trend waarbij het fenomeen van de "politieke families" geregeld wordt ingezet. Zo wonen PS en Vooruit weer samen, net als de Groene partijen; en de liberalen hebben net samen hun 175ste verjaardag gevierd.
Published 10/29/21
Op 11 oktober 1978, 43 jaar geleden, neemt eerste minister Leo Tindemans ontslag. Daardoor komt er ook een einde aan het Egmontpact. Dat was een heel ambitieuze poging -besproken in het Egmontpaleis - om het land in één keer in zijn federale plooi te leggen. Verschillende ideeën uit het Egmontpact zullen uiteindelijk pas na zes staatshervormingen gerealiseerd worden. Alain Gerlache (RTBF) vraagt aan Ivan De Vadder (VRT NWS) naar de oorzaken van het protest tegen het pact in Vlaanderen.
Published 10/14/21
Deze week verscheen er een boek van de ondervoorzitter van de PVDA/PTB, David Pestiau, met als titel: "We are one. Manifest voor de eenheid van België". Het boek houdt een pleidooi voor de eenheid van ons land, met het behoud van de federale structuur. In de krant De Morgen zegt de auteur dat “het opmerkelijk is hoeveel we nog gemeen hebben na decennia Vlaams-nationalistische agitatie: onze keuken, strips, sport…" Maar is dat alles wat ons nog bindt? En welke politieke strategie zit er...
Published 10/01/21
De N-VA startte tijdens de gezinsdag in Plopsaland de festiviteiten op naar aanleiding van haar 20e verjaardag. Op 15 september 2001 – en dat is deze week exact 20 jaar geleden – hield de Volksunie een referendum bij 9.000 leden over de toekomst van haar partij. Drie groepen boden zich aan: de groep “Niet Splitsen” met Johan Sauwens, “de Toekomstgroep”, met onder anderen de Vlaamse ministers van de Volksunie Bert Anciaux en Paul Van Grembergen, én de groep “Vlaams Nationaal”, onder leiding...
Published 09/17/21
In Franstalig België woedt een hoofddoekendebat. De aanleiding is een dame met een hoofddoek die solliciteerde bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. Ze werd niet aanvaard op basis van het neutraliteitsbeginsel in het arbeidsreglement van de MIVB, dat dus geen levensbeschouwelijke symbolen aanvaardt. De dame in kwestie stapt naar de rechtbank, krijgt gelijk, en tot verwondering van een aantal politieke partijen legt de MIVB zich neer bij die beslissing. De vervoersmaatschappij gaat dus...
Published 06/11/21
VRT NWS en De Standaard hebben de afgelopen week de conclusies gebracht van de tweede editie van "De Stemming". Net als verleden jaar wilden we weten wat de politieke thema's zijn waarvan de Vlaming wakker ligt. Wat de problemen zijn waarmee ons land wordt geconfronteerd. En of de Vlaming tevreden is over de wijze waarop de politiek die problemen goed aanpakt en in welke politici die Vlaming al dan niet vertrouwen heeft. In opdracht van VRT NWS en DS hebben twee politicologen, Stefaan...
Published 05/28/21
De discussie over de loonnorm, die naar een hoogtepunt ging bij de toespraken ter gelegenheid van het Feest van de Arbeid, heeft aangetoond dat in Franstalig België de PTB (Parti du Travail de Belgique) de belangrijkste uitdager is geworden voor de PS, de socialistische partij. In vergelijking met de vorige legilatuur, is die PS drie zetels verloren (van 23 naar 20), terwijl de PTB haar fractie fors kon uitbreiden. De twee (uitsluitend Franstalige) parlementsleden zijn er 8 geworden, en daar...
Published 05/07/21
De perikelen van het liberale parlementslid Sihame El Kaouakibi houden de Vlaamse politieke wereld nu al enkele weken bezig. Lets Go Urban (LGU), haar organisatie die via danslessen kansarme jongeren promotiekansen wou bieden, staat in het oog van een mediatieke storm. Intussen blijkt dat LGU de voorbije jaren rijkelijke subsidies kreeg van zowat alle politieke niveaus: de stad Antwerpen, het district Antwerpen, de provincie Antwerpen, de politie van Antwerpen, het Vlaamse gewest en de...
Published 04/23/21
Een 50ste aflevering van deze podcast is volgens Alain Gerlache en Ivan De Vadder een goede gelegenheid om eens een extra stem uit te nodigen. En wie beter dan Bart Van Loo, de auteur van de bestseller De Bourgondiërs. Aartsvaders van de Lage Landen, zo dachten Gerlache en De Vadder, zou hen kunnen helpen bij hun boeiende zoektocht: hoe beïnvloedt het verleden het heden, en waarom verklaart dat verleden vaak waarom het heden aan de ene kant van de taalgrens anders wordt aangevoeld dan aan de...
Published 03/26/21
Het klinkt een beetje merkwaardig, maar in de Belgische context van een nakende staatshervorming is 2+2 nooit gelijk aan 4. Het idee van 4 gelijkwaardige gewesten (Vlaanderen, Wallonië, Brussel en Oost-België) die allemaal ook gemeenschapsbevoegdheden zouden hebben, is niet nieuw, maar werd onlangs opnieuw gelanceerd door PS-voorzitter Paul Magnette. Aan Vlaamse zijde liet de CD&V-minister voor Institutionele Hervormingen, Annelies Verlinden, in een college voor studenten het woord "2+2"...
Published 03/12/21
Het 'cordon sanitaire" is een Belgische 'uitvinding' waarbij het idee was een schutkring te bouwen rond een politieke partij, in dit geval Vlaams Blok (later Vlaams Belang) in Vlaanderen. In Franstalig België wordt dat cordon geroemd en bejubeld omdat het volgens veel waarnemers de opkomst van een extreemrechtse partij in Franstalig België heeft verhinderd. Maar is dat wel zo? En hoe kijken politici (en media) tegen dat cordon aan, aan de twee kanten van de taalgrens?
Published 02/26/21
In februari 1971 werd in Ottignies de eerste steen gelegd van de universiteit die later de naam Louvain-La-Neuve zou krijgen. Dat was het deel van de Leuvense universiteit dat na door de splitsing ("Walen Buiten!") zou verhuizen. De nieuwe universiteit heeft Wallonië geen windeieren gelegd: de universiteit is een groeipool en in de schaduw daarvan vestigen zich ook start ups en andere kleine ondernemingen. De universiteit van Louvain-La-Neuve past ook perfect in het beeld van de welvarende...
Published 02/12/21