Episodes
Hypnoosilla on median luoma hieman huono maine. Työelämäprofessori ja psykiatrisen vankisairaalan asiantuntijaylilääkäri Hannu Lauerma soimaa neljännen kauden viimeisessä Podiatri -jaksossa surutta viihdeteollisuuden luomia mielikuvia hypnoosista. Oikein ja vastuullisesti käytettynä hypnoosi voi tutkitusti tehostaa vastetta ja tarjota mielenkiintoisia keinoja mielen tutkimiseen.
Published 06/21/22
Published 06/21/22
Väitetään, että päivystäminen vanhentaa ja lihottaa. Vuorotyö voi olla kuolemaksi! Tässä Podiatri -jaksossa puhutaan unesta ja vuorokausirytmistä. Miten ihminen tahdistuu ja milloin unihäiriö on sairaus ja miten näihin tulisi suhtautua? Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Mikko Härmä kertoo myös kuinka päivystämisen yhteydessä tulisi unirytmin näkökulmasta toimia. Ehkä saamme vastauksen myös siihen, että kuittaako kuolema univelat?
Published 06/14/22
Kliinikosta keksijäksi. Miten akateemisesta innovaattorista tulee startup -yrittäjä? Mielenkiintoisten yhteensattumien avustamana kardiologi ja Precordior Oy:n toimitusjohtaja Juuso Blomster huomasi mobiiliteknologian mahdollistavan täysin uudenlaisia lääketieteellisiä hyödyntämismahdollisuuksia.
Published 06/07/22
Onko terveydenhuollossa yritys ja organisaatiokulttuuria. Jos on niin mitä se on, millaista se voisi olla? Oletko koskaan esimerkiksi miettinyt, että esimies edetessään alkaa apinoimaan aiempia esimiehiä? Tällöin voi käydä niin, että huono johtaminen ruokkii itse itseään. Tässä Podiatri -jaksossa tuodaan intohimoa työelämään ja räjäytetään hierarkioita yrityskulttuurimuotoilija Panu Luukan johdolla.
Published 05/31/22
Miten ratkaistaan terveydenhuollon hoitajavaje? Ovatko ideologiset esteet resurssihaasteiden ratkaisun tiellä? Psykiatrian ja etiikan dosentti, SOTE-johtaja sekä kehittäjä Samuli Saarni vie meidät terveydenhuollon etiikan ja priorisoinnin kautta vaikeiden kysymysten äärelle: Millä mallilla lääkäripulaa voisi vähentää ja onko hoitajapula edes ratkaistavissa?
Published 05/24/22
Mitä tapahtuu kun mieli luo tilanteesta vaarallisemman kuin se onkaan. Miten päästä irti pelosta? Ovatko toiminnalliset häiriöt – säätelyn häiriöitä? Ehkä kehon hardware toimii, mutta software sakkaa. Neljännen kauden kolmannessa Podiatri -jaksossa neurologian erikoislääkäri ja dosentti sekä toiminnallisten häiriöiden poliklinikan ylilääkäri Markku Sainio nostaa esille kenties hieman epäortodoksisen kysymyksen: Voisiko long covid olla - korvien välissä?
Published 05/17/22
Sote: Nytkö kaikki saadaan toimimaan?! Kun vuoden 2023 alusta uudet hyvinvointialueet aloittavat toimintansa, kaikki muuttuu. Vai muuttuuko? Saako kaikki jatkossa esimerkiksi psykiatriassa hyvää palkkaa? Podiatrin neljännen kauden toisessa jaksossa vieraana on Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen valmistelujohtaja ja Espoon kaupungin terveyspalveluiden johtaja Markus Paananen, joka avaa soten - kerrankin - kivuttomasti ja selkokielellä. Toisaalta, jaksossa voidaan lipsahtaa myös sotemasokismin...
Published 05/10/22
UUSI KAUSI! Kun yksi ovi sulkeutuu, toinen avautuu. Entinen Terveystalon johtava ylilääkäri sekä HUS:in toimitusjohtaja professori Juha Tuominen kertoo tässä Podiatri -jaksossa kuinka rajoitukset tuovat mukanaan myös mahdollisuuksia. Kuinka tartutaan rohkeasti asioihin, jotka kiinnostavat, ja jotka luovat uusia – mielenkiintoisia – polkuja elämään. Ja mitä jos kaikkea ei voikaan saada?
Published 05/03/22
Tämä jakso voi loukata herkimpiä kuuntelijoita. Voi nimittäin olla, että tekemäsi työ on ollut turhaa, ainakin joidenkin tutkimusten mukaan. Vahvasta ilmaisustaan tunnettu Tampereen yliopiston professori, ortopedi ja luuseppä Teppo Järvinen pohtii, onko mikään hoito vaikuttavaa ja toteaa, että nykyään on aina paremmin kuin ennen.
Published 04/14/21
Lääkärin tärkeimmät työkalut ovat puukko, pillerit ja puhuminen – ja ennen kaikkea kuunteleminen. Puhekouluttaja ja kirjailija Juhana Torkki avaa tämänkertaisessa jaksossa, onko potilaita pakko kuunnella, kun haluaisit vain heittää potilasta saikkulapulla? Entä kuinka vaikeaa on pitää suu kiinni oikealla hetkellä?
Published 04/06/21
Maria Kratz on FinnHEMSin helikopterissa ja myrkytystietokeskuksessa toimiva erikoislääkäri. Hän on myös auttanut myös lääkäriaiheisen tv-sarjan käsikirjoittajia. Kratz korostaa, että sankarilääkärikään ei pärjää ilman hyvää tiimiä ja että sankarilääkärikin tarvitsee vapaapäivän. Mutta miten hätätilanne kohdataan?
Published 03/30/21
Moni lääkäri unohtaa, että tehokkuus paranee, kun ei jatkuvasti tee pelkästään työtä. Miten omassa työssä voi estää loppuunpalamisen? Olisiko hyvä hieman löysätä ruuvia ja mitä hyötyä työtahdin hidastamisesta on työntekijälle ja ennen kaikkea työnantajalle? Tämänkertaisen jakson vieraana on valmentajalääkäri Lari Karjula.
Published 03/24/21
Johtajalääkäri toimii sotilaan tavoin etulinjassa ja esimerkin voimalla. Mikä sai lääkärin valitsemaan uran johtajana ja miksi Mikkeli on nuoren johtajan uran kannalta parempi kuin Lontoo? Nämä selviävät tämän kertaisessa jaksossa, jonka vieraana on Essoten terveyspalveluiden johtaja Santeri Seppälä. Hän on vasta reilu kolmekymppinen, mutta on ehtinyt astua jo useamman rappusen johtoportaissa.
Published 03/17/21
Miten lääkäri voi muuttua hissukasta hissipuhujaksi? Toimittajia ei kannata pelätä, he haluavat vain tehdä hyvän jutun. Mutta miten toimia, jos ei tiedä vastausta? Median kanssa toimimiseen, luontevaan läsnäoloon ja hyvään hissipuheeseen antaa näkemyksensä esiintymisvalmentaja Marjo Hellman.
Published 03/10/21
Saatko sinä olla oma itsesi työpaikallasi? Entä kenties joku kollega on hieman liikaa oma itsensä ja samalla myrkyttää koko työyhteisön. Vaikka avoin raivostuminen voi olla pelottavaakin, psykologi Jan-Henry Stenbergin mukaan pahempaa on jatkuva kyräily ja niskojen nakkelu. Miksi kotona kiukuttelu on aikuinen tapa kohdata ongelma ja miksi kaikki muu on hyväksyttävää paitsi muutosvastarinta?
Published 03/03/21
Miten seksuaalisuus ja seksi tulisi ottaa puheeksi vastaanotolla? Älä oleta, vaan kysy potilaaltakin, panettaako. Lääkärin on hyvä tuntea myös oma seksuaalisuutensa. Tämänkertaisen jakson vieraana on erityistason seksuaaliterapeutti, Puhu Muru Oy:n toimitusjohtaja Marja Kihlström.
Published 02/24/21
Millaista on työskennellä tutkijana yhdessä maailman parhaista sairaaloista? Toni Seppälä otti ja päätti lähteä perheensä kanssa Johns Hopkins -sairaalaan, joka on maailman kärkikastia syöpätutkimuksessa. Miten amerikkalainen ja suomalainen lääkäri- ja tutkijakoulutus eroavat toisistaan? Mistä rahoitus jos haluaa lähteä Atlantin taa tutkijaksi ja minkälainen prosessi se on? Ja miksi lähteä ulkomaille tutkijaksi, kun on erikoislääkärin virka Suomessa?
Published 09/29/20
Mitä mekanismeja aivoissa tarvitaan, että voimme tajuta toisiamme? Tässä jaksossa tutkija Katri Saarikivi Helsingin yliopiston kognitiivisen aivotutkimuksen yksiköstä kertoo muun muassa siitä kuinka chatti-botti voidaan muokata empaattikseksi. Ohjelmassa innovaoidaan myös tulevaa, jolloin kenties ihmisten aivorytmitoiminta saadaan synkronoitua. Kenties...
Published 09/22/20
Tässä jaksossa Laura Räty kertoo olevansa perusluonteeltaan laiska. Siitä huolimatta hän on ehtinyt lääkärinä erikoistumaan anestesiaan, johtamaan Helsingin kaupungin terveydenhuoltoa, sosiaalipalveluita ja varhaiskasvatusta sekä toimimaan ministerinä. Nykyään Räty on liiketoimintajohtaja. Mitä lääkärit voisivat oppia politiikasta ja mikä on lääkärin rooli politiikassa?
Published 09/15/20
Vielä muutama vuosikymmen sitten lääkäreitä saatettiin lennättää konferensseihin hyvinkin eksoottisiin kohteisiin, mutta tänä päivänä jopa lounastapaamisen hinta ja lokaatio on säädelty. Miten tähän on tultu ja kuinka toiminnan läpinäkyvyyttä säädellään? Ennin ja Lassin vieraana on Lääketeollisuus ry:n erityisasiantuntija Jaakko Laurila.
Published 09/08/20
Yksi virhe voi muuttaa koko uran. Mutta muutos voi olla voimavara. Tässä jaksossa Ennin ja Lassin vieraana on itseään virheentekijäksi tituleeraava, Kantahämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri, Sally Järvinen jonka tekemä virhe miltei katkaisi hänen uransa. Kuinka virheistä tulisi oppia niin yksilö- kuin organisaatiotasolla ja miten second victim -protokolla tässä auttaa?
Published 09/02/20
Sosiaalisessa mediassa törmää usein “asiantuntijoihin”, jotka auliisti tarjoavat ohjeitaan vaivaan kuin vaivaan. Tässä jaksossa Ennin ja Lassin vieraiksi saapuvat suositun Tiedenaiset -yhteisön Anni Saukkola ja Jenni Puoliväli, he pyrkivät omalta osaltaan kitkemään nykyajan ‘somepuoskarointia’. Mutta saako somessa lääkäröidä ja mikä on lääkärin vastuu?
Published 08/26/20
Professori Pekka Louhialan laillinen puoliso on lääketiede ja hänen rakastajattarensa on filosofia. Tässä jaksossa uidaan syvissä vesissä ja pohditaan muun muassa eutanasiaa, raskaudenkeskeytystä sekä ihmisen koskemattomuutta.
Published 08/19/20
Podiatrin toinen tuotantokausi alkaa mahdollisimman arvovaltaisella vieraalla. Arkkiatri Risto Pelkonen on kuitenkin omien sanojensa mukaan ihan tavallinen kundi. Mitä arkkiatri tekee ja miksi arkkiatreja voi olla kuin yksi? Jaksossa pohditaan myös miten lääkäriys on muuttunut viime vuosina sekä kuinka moraali ja eettisyys liittyvät viisauteen.
Published 08/12/20