Episodes
Poptalk-vieraana on muusikko-tuottaja Riku Mattila, joka aloittaa vuoden 2011 alusta maineikkaan Johanna-yhtiön taiteellisena johtajana. Onko taiteelliselle kunnianhimolle sijaa monikansallisessa bisnesympäristössä, jonne Love records -perintö on siirtynyt? Kannattaako musiikkibisneksen tulevaisuutta etsiä musiikin ytimestä, lauluista vaihtuvien digitaalisten formaattien sijaan?
Published 12/01/10
Mitä musiikkiteollisuutta ravisteleva digimurros on oikeasti muuttanut? Miltä musiikin kuluttamisen ja tuottamisen mullistukset näyttävät osana pitempää historiallista jatkumoa? Poptalk-vieraana Jari Muikku Digital Media Finlandista.
Published 11/15/10
Pop-Talkin vieraana on juuri 50-vuotta täyttänyt tuotantopäällikkö Ilkka Vainio. Hän on tuottanut viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana noin 200 kulta- ja platinalevyä, muun muassa Kari Tapiolle, Paula Koivuniemelle ja Matti Nykäselle. Ilkan oman uran lisäksi jutustelu sivuaa Juha ?Watt? Vainiota, sillä hänen kuolemasta on tullut kuluneeksi 20 vuotta. Ilkka Vainion lisäksi äänessä ovat Pop-Talkin vakiojäsenet Jukka Haarma, Pekka Laine ja Heikki Hilamaa.
Published 10/29/10
PopTalkin vieraana on laulaja-lauluntekijä Esa Eloranta. Eloranta on tehnyt pitkän päivätyön musiikkityöläisenä Garbo-yhtyeen kanssa ja yksin sooloartistina. Pop-Talkin vakiojäsenet Jukka Haarma ja Heikki Hilamaa käyvät läpi miehen uran nuoresta Hurriganes fanista iskelmänikkariksi.
Published 10/19/10
Markus Keränen on tutkinut nuorten median käyttöä ja musiikkiteollisuuden muutoksia. Hän oikoo yleisempiä harhaluuloja ja kertoo uudenlaisen kulttuurin ilmenemismuodosta. Pekka Laine ja Jukka Haarma johtavat Pop-Talkin puhetta.
Published 03/23/10
Pop-Talkissa on vieraana musiikkitoimittaja Mikko Aaltonen. Aaltonen on koonnut suomalaisen rockabillyn historian yksiin kansiin. Levylaatikko on alan ensimmäinen äänihistoriikki. Poptalkin Pekka Laine, Jukka Haarma ja Heikki Hilamaa ottivat selvää viriilistä alakulttuurista.
Published 03/10/10
Poptalk tutustuu tällä kertaa suomalaisen musiikkibisneksen ainakin pääkaupungissa yleensä vähälle huomiolle jäävään osaan, tanssimusiikkiin. Miten menee lavoilla ja tanssiravintoloilla, vieläkö riittää töitä uusille tanssiyhtyeille? Entä vieläkö ravintola-dj on stara? Jukka Haarman, Pekka Laineen ja Kimmo Sahramäen vieraana on alan asiantuntija Pentti Teräväinen.
Published 11/27/09
Viimeisten vuosien aikana suomalainen jazz on astunut viriiliin kehitysvaiheeseen. Nuoremman polven soittajat niittävät kiitosta kansainvälisesti, ja improvisoidulle rytmimusiikille on siunaantunut myös uutta yleisöä. Saksofonisti Timo Lassy kuuluu 2000-luvun jazzboomin tärkeisiin soittajiin. Lassy on ollut sekä suositun Five Corners Quintetin jäsenenä että solistina tuomassa tuoretta energiaa suomijazziin ryppyotsaisuuden rinnalle.
Published 11/06/09
Äänitteiden vähittäiskauppa on muutaman vuoden ajan kieppunut armottomassa ristiaallokossa. Marketeissa ja tavarataloissa musiikkikauppa sukeltaa äänitealan yleisen ahdingon tahtiin. Samaan aikaan valtavirtahittejä huomattavasti laajemmalla valikoimalla operoivat erikoisliikkeet pärjäävät hyvinkin kohtuullisesti. Musiikki ja media -tapahtumassa kolmantena perättäisenä vuonna vuoden levykaupaksi valitun levykauppa ÄX:n myymälävastaava Petri Pirtilä pohdiskelee POPTALK-istunnossa, mistä...
Published 11/04/09
Mun koti ei oo täällä nosti laulaja-lauluntekijä Chisun hittiartistiksi. Mutta välttämättä hitinkaltainen musa ei ollut sitä, mitä Chisu halusi tehdä. Eikä uusi levy enää samalta kuulostakaan. Mistä Chisun musiikillinen maailma koostuu, sitä selvittelevät Jukka Haarma, Kimmo Sahramäki ja Pekka Laine.
Published 10/16/09
Pian jo puolen vuosisadan ajan on maan suosituin nuortenlehti ollut Suosikki. Lehti leimautui vuosikausiksi pitkäaikaisen päätoimittajansa Jyrki Hämäläisen näköiseksi. Poptalk ottaa selvää, miten instituutio aikoo pärjätä uusien kilpailijoiden, lähinnä netin puristuksessa ja mikä on musiikin merkitys lehdelle. Jukka Haarman, Pekka Laineen ja Kimmo Sahramäen vieraana on Suosikin päätoimittaja Ville Kormilainen.
Published 10/08/09
Poptalkissa isot miehet puhuvat lastenmusiikista. Kannattaako lastenmusiikin laatuun satsata? Tehdäänkö sitä itse asiassa lasten vanhemmille? Vieraana on mainostoimistojohtaja ja suuri musiikin ystävä Alex Nieminen, joka pari vuotta sitten lähti mukaan kehittämään parempaa lastenmusiikkia Ipanapa-nimellä. Isäntinä Jukka Haarma, Pekka Laine ja Kimmo Sahramäki, jotka ihmettelevät ainakin Niemisen bisnesvainua, vai olisiko lastenmusainnostukseen jokin muu syy?
Published 09/24/09
Poptalkin vieraana on Anssi Kela, yksi viime vuosien menestyksekkäimmistä lauluntekijöistämme. Nummela teki vuosituhannen alussa Kelasta koko kansan Anssin, joka on ollut lehtien otsikoissa muistakin kuin musiikillisista syistä. Syksyllä ilmestyi Kelan neljäs levy, ei ihan tavallinen sellainen. Poptalkissa äänessä myös Jukka Haarma, Pekka Laine ja Kimmo Sahramäki.
Published 09/22/09
Mikä tekee lähes 40 vuotta sitten hajonneesta yhtyeestä yhä merkittävän? Ja miksi yhtye saa edelleen myös uusia faneja? Tätä pohditaan Pop-Talkissa. Vieraina kokenut musiikkitoimittaja Jake Nyman sekä Jukka Haarma, Pekka Laine ja Kimmo Sahramäki.
Published 09/11/09
Suomessa laulun sanoilla on suuri merkitys, ne kuunnellaan todella tarkkaan, kertovat laulujen tekijät. Mutta onko sanoissa enää mitään kuunneltavaa? Pop-talkissa keskustellaan suomalaisen laululyriikan tasosta. Vieraana on lauluntekijä Pekka Ruuska, myös Maija Vilkkumaan ja Samuli Putron tekstien esilukija. Äänessä myös Jukka Haarma, Kimmo Sahramäki ja Pekka Laine.
Published 09/11/09
Viimeisten vuosien aikana jazz-musiikki on levinnyt perinteisen, hieman elitistisen elämänpiirinsä ulkopuolelle. Uudenlainen urbaani jazz-yleisö nauttii musiikista klubeissa ja konserteissa,joissa on rock-keikoilta tuttua intensiteettiä. Uusi, vanhasta perinteestä ammentava jazz on tanssittavaa, hauskaa ja siihen perinteiseen apurahajazziin verrattuna erittäin mediaseksikästä. Tiskijukka ja levy-yhtiö-pomo Antti Eerikäinen on ollut aktiivisesti mukana luomassa uutta suomalaista...
Published 07/23/09
Laulaja-lauluntekijä Markus Nordenstreng ei koskaan ole halunnut tehdä perisuomalaista musiikkia. Miehen tärkeimmät inspiraation kohteet ovat aina löytyneet amerikkalaisesta maanläheisen rockin perinteestä. Pienistä pitäen maailmalla matkannut muusikko löysi jo nuorena Pohjois-Amerikan musiikkiperinteestä oman musiikillisen maailmansa. Viimeisinä vuosina Nordenstreng on viettänyt paljon aikaa Yhdysvalloissa, musiikkia tehden ja maan viihdeteollisuuden ilmiöistä raportoiden....
Published 07/16/09
Bluesin ilosanomaa yli neljävuosikymmentä- vieraana Blues News-lehden päätoimittaja Pete Hoppula. Vuonna 1968 perustettu Blues News -lehti on suomalaisen musiikkilehdistön pippurinen pikkuklassikko. Lehti on levittänyt bluesin ja muun afro-amerikkalaisen juurimusiikin ilosanomaa sitkeästi asiaansa uskoen, rakkaudesta musiikkiin, ilman taloudellisia tavoitteita. Viihteellistyvän musiikkimedian keskellä Blues News on vanhan liiton diggari-julkaisu, jossa fanaattisuus ei ole pahe ja jossa...
Published 07/09/09
Mainonnan ja musiikin veteraani jos kuka tietää, että musiikki on luonnonvoima, jota ei koskaan voi täydellisesti hallita tai edes ymmärtää. Säveltäjä-toimitusjohtaja Kim Kuusi on suomalaisen musiikkikentän monitoimimies, ex-euroviisuedustaja,ex-idols tuomari, pienen levy-yhtiön pamppu ja lauluntekijä. Kuusi on myös suomalaisen mainosmusiikin veteraani, jonka tekemiset ovat 1970-luvulta asti vaikuttaneet kotimaisen mainonnan äänimaisemaan. Mainonnan ja musiikin veteraani jos kuka tietää, että...
Published 07/02/09
Onko pieni levy-yhtiö aina monikansallista jättiläistä parempi? Lyökö lama pikkuyhtiöt kyykkyyn vai pärjäävätkö ne jopa isoja paremmin ketteryytensä takia? Pop-talkissa pohditaan indie-kentän eri puolia, vieraana Fullsteam-levy-yhtiöstä tuotantopäällikkö Niko Kangas.
Published 06/25/09
Mistä Youngin myytti koostuu? Rockin maailmaan kuuluvat artistit, jotka on kohotettu likimain jumalan asemaan: Bob Dylan ja John Lennon ovat huipulla, mutta samalle tasolle on kohotettu myös Neil Young. Poptalkissa mietitään, mistä Youngin myytti koostuu? Keskustelijoina Jukka Haarma, Pekka Laine, Kimmo Sahramäki ja vieras, toimittaja Mikael Wiik.
Published 06/18/09
Kannattaako elokuvaan katsellessa sulkea silmänsä ja keskittyä musiikkiin? Poptalk tekee selkoa siitä, miksi toiset filmit soivat paremmin kuin toiset. Vieraana Susanna Välimäki.
Published 06/11/09
Freud Marx Engels & Jung täyttää tänä vuonna (2009) 25 vuotta. Pop-talkin vieraana siis luonnollisesti Arto Pajukallio. Freud Marx Engels & Jung eli kansan kielellä "froikkarit" on levittänyt hirtehis-kapinallinen pitkätukkakantrin ilosanomaa Suomeen jo neljännesvuosisadan ajan. Matkaan on mahtunut maili poikineen, keikkoja useampi tuhat ja levyjäkin on myyty yli 100.000 kappaletta. Perustajajäsen Arto Pajukallio kertoo elinkautistuomiostaan suomalaisen kantrirockin instituution...
Published 06/04/09
Miksi Norja oli niin hyvä? Poptalk palaa Moskovan Euroviisufinaalin 2009 tunnelmiin. Voiko finaalista tehdä vielä suuremman spektaakkelin? Miksi Norja oli niin hyvä? Ja kuinka hyvä Suomi loppujen lopuksi olikaan? Keskustelemassa Ylen viisuasiantuntija Asko Murtomäki, viisufani Anna Muurinen, asiantuntijaraadin jäsen Jukka Haarma, sekä Kimmo Sahramäki.
Published 05/23/09
Kirjailija Juha Itkoselle musiikki ja kirjallisuus ovat nuoresta asti olleet kaksi rinnakkaista ja kiehtovalla tavalla keskenään seurustelevaa maailmaa. Rockin soittamisesta ei tullut Itkoselle työtä, mutta kirjoittamisesta tuli. Pop-musiikki on seurannut matkassa innoittajana ja kirjoitusten-jopa kokonaisen romaanin- aiheena. Pop-talkissa keskustellaan Juha Itkosen kanssa popin ja kirjallisuuden leikkauspinnoista. Miten kirjailija kuulee musiikin?
Published 05/14/09