Episodes
Bu bölümde öz şefkat  konusuna devam ediyoruz. Bu sefer kendimize nasıl şefkat gösterebileceğimize, içimizdeki çocuğu nasıl kapsayabileceğimize değiniyoruz. Bu konuya dair birkaç yöntemi ve kendimizdeki kaynakları keşfediyoruz. Keyifli dinlemeler olsun.
Published 03/29/24
Published 03/29/24
Psikolojik Meseleler: Online Deneyimsel Grup Buluşmaları başlıyor! Programın içeriği, Gestalt bakış açısının ana prensiplerini kapsayacak ve her oturumda belirli bir konuya odaklanacaktır. Teori anlatımları ve deneyimsel çalışmalarla desteklenecek bu oturumlar, katılımcıların kendi yaşam deneyimlerini paylaşmalarına, grup içinde etkileşimde bulunmalarına ve derin bir öğrenme süreci yaşamalarına olanak sağlayacaktır.  Tarihler: 8 ve 29 Mayıs, 26 Haziran, 24 Temmuz, 21 Ağustos, 11 Eylül, 2...
Published 03/22/24
Bu bölümde kendi içimizdeki o kıymetli çocuğa şefkat göstermek, onu olduğu haliyle kabul edebilmek üzerine konuşuyoruz. Bu hayatta hepimizin birçok tamamlanmamış meselesi var ve bir şekilde bunlarla başa çıkabilen çok güçlü bir çocuk var. O çocuğu olduğu gibi bağrımıza basabilmek belki de yaşamda yeni bir kıvılcım yaratır. Keyifli dinlemeler.
Published 03/09/24
Değerli hocam Hanna Nita Scherler ile birlikte Taoizm'in Gestalt bakış açısındaki etkilerini, döngüleri, kendimizi tanımladığımız yerlerin içine ölmeyi ve büyümeyi konuşuyoruz. Bol bol felsefi içerikleri gündelik örneklerle harmanladığımız, konuştukça zenginleşip dönüştüğümüz bir bölüm oldu. Keyifli dinlemeler olsun. --- Bu bölümde şu kavramları bulabilirsiniz: Taoizm ve döngülerİçine ölmekVerimli Boşluk (Fertile Void)Çoktaki BirFenomenolojik metodolojiWu Wei
Published 02/05/24
Otantiklik konusunun ikinci bölümünde Heidegger'in yaklaşımını ele alıyoruz. Özellikle "Dasein" ve "Fırlatılmışlık" kavramları ekseninde otantikliğin hayatımızdaki boyutlarını inceliyoruz. Hem felsefi bir düzlemde hem de çeşitli örneklerle konuyu Gestalt Terapi perspektifiyle birlikte konuşuyoruz. Keyifli dinlemeler olsun.
Published 01/30/24
Yılın son bölümünde 'Otantiklik' kavramına giriş yapıyor ve aynı zamanda 2023 yılını değerlendiriyoruz. Otantiklik konusunun devamına, felsefi kısımlara ve Heidegger ile ilişkili yerlere bir sonraki bölümden ulaşabilirsiniz. Keyifli dinlemeler olsun. Sevgiyle kalın.
Published 12/31/23
Bu bölümde Taoizm'e ve onun önemli kavramlarından olan Şahit Konumu'na doğru bir yolculuğa çıkıyoruz. İki tane hikaye barındıran bu bölümde hem Taoizm'in kökenlerine değiniyor hem de Gestalt bakış açısından kendi yaşamımıza şahit olmanın önemine değiniyoruz. Keyifli dinlemeler.
Published 12/24/23
Bu bölümde çok garip bir konuğum var: ChatGPT! Bölümün isminin geldiği bir diğer yer ise Mary Ainsworth'ün 'Yabancı Durum' (The Strange Situation) isimli deneyi. Kendisi John Bowlby'nin öğrencisi ve Bağlanma Kuramı ile ilişkili çok önemli çalışmalar yapmış bir isim. 'Yabancı Durum' deneyi ise psikoloji literatüründe olduça önemli bir yere sahip. Bu bölümde bu deneye ilişkin hem GPT ile sohbet ettik, hem de ben kendi düşüncelerimin bir kısmını aktardım. Keyifli dinlemeler.
Published 12/11/23
Büyümek ve gelişmek için muhakkak korkuya ihtiyacımız var. Eğer konfor alanından çıktığımızı sanarken korku, gerginlik, çatışma yaşamıyorsak konfor alanımızdan çıkmamışız demektir. Bu bölümde dört alanı barındıran bir modelden ve Lev Vygotsky'den bahsediyoruz. Kendimizin farklı parçalarıyla nasıl tanışabileceğimize ve nasıl büyüyüp genişleyebileceğimizi konuşuyoruz. Bahsi geçen modeldeki dört alan sırasıyla şunlardır: Büyüme Alanı > Öğrenme Alanı > Korku Alanı > Konfor...
Published 12/05/23
Martin Buber Avusturya'da doğmuş, varoluşçuluğa çok önemli katkıları olmuş bir filozof. Bu bölümde onun kilit kavramlarından olan 'I-Thou' ve 'I-It' ilişkilerini Gestalt bakış açısından ele alıyoruz. Tabii ki bunu hayattan bol örnekle ve bizi nasıl etkilediğiyle harmanlayarak yapıyoruz. Bol felsefe ve hayatla ilişkilenme barındıran, narsisizme göndermeler yapan bu bölümde kendinize dair bir şeyler bulmanız dileğiyle. Keyifli dinlemeler.
Published 11/27/23
Nevrotik bölünmüştür ve bu bölünmüşlük bazen yaşamın tamamıymış gibi hissettirebilir. Eğer bütünde neler olduğuna şahit olabilirsek bu deneyimle birlikte büyüyebilir ve gelişebiliriz. Bu bölümde Otto Rank, Freud, Perls gibi üstadlardan bahsederken aynı zamanda da biraz felsefi bir yerden nevrotik olma halimizi ele alıyoruz. Keyifli dinlemeler.
Published 10/31/23
Bundan yaklaşık 15 sene önce bir televizyon programında ortaya çıkan oldukça komik bir sahne vardı. İngiliz sunucunun yaptığı yoruma sinirlenen İtalyan şef, canlı yayında oldukça ciddi bir şekilde "nine-bisiklet" yorumunu yapıyordu. Bu bölümde buradan yola çıkarak hayatımızda bir şeylerle teması nasıl kaçırdığımızı, ötelediğimizi veya cesaret edemediğimizi konuşuyoruz. Olanla temas ederek yaşamımıza nasıl etkiler edebileceğimizin de girizgahını yapıyoruz. Keyifli dinlemeler...
Published 09/30/23
Bu bölümde, fiziken orada olup duygusal olarak ulaşılamayan ebeveynleri konuşuyoruz. Bir vaka örneği ile bu tip bir ailede büyüyen gerçek bir kişinin hikayesini ele alarak yetişkinlikte karşımıza çıkabilecek durumları değerlendiriyoruz. Tabii ki böyle bir durumda neler yapabileceğimizi Gestalt bakış açısından inceliyoruz. Keyifli dinlemeler. --- Patreon'dan bize destek olmak isterseniz şuradan ulaşabilirsiniz: https://www.patreon.com/PsikolojikMeseleler
Published 08/29/23
Hiç kimsenin bizi anlamayacağı gerçeğinin dayanılmaz hafifliğini tanıyor musunuz? Bu bölümfe Kurt Lewin'in 'Alan Teorisi'nden bahsediyoruz. Bu teorinin hayatımızı nasıl değiştirebileceği ve bizim kendimizle tanışmamız için nasıl fırsatlar barındırabileceğine değiniyoruz. Kimsenin sizi anlamamasının keyfini çıkarmanız dileğiyle. Keyifli dinlemeler olsun.
Published 08/07/23
Psikolojik Meseleler'in en uzun isimli bölümüne hoşgeldiniz! Bu bölümde biraz sohbet tadında, biraz felsefe içeriğiyle hayattan bahsediyoruz. Bol bol Taoizm'e değindiğimiz, çocukluğumuzdaki meseleleri yetişkinlikte nasıl ele alabileceğimize kısaca değindiğimiz bu bölümde yaşamdaki paradokslara da bakıyoruz. Bölüm içerisinde ismi geçen bazı kavram ve isimler şunlardır: Taoizm'de geçen kavram: Wu WeiDeğişimin Paradoksal Teorisi: Arnold BeisserAkış Teorisi: Mihaly Csikszentmihalyi Keyifli...
Published 07/16/23
Bu bölümde J.P. Sartre'ın "biz özgürlüğe mahkum edildik" sözünden yola çıkarak biraz felsefe konuşuyoruz. Her yaptığımız seçimin aslında özgür bir seçim olduğunu ve hayatımızı sürekli yeniden yarattığımızı anlatan bu felsefi bölümde siz kendi hayatınızdan neler bulacaksınız bakalım. Keyifli dinlemeler.
Published 06/25/23
Bu bölümde sevgisizlik çeken ve ilişkilerde başarısız olduğuna inanan bir danışanın hikayesini konuşuyoruz. Bayram boyunca her güne bir hikaye olacak şekilde üç tane vaka paylaşımı yapacağım. Bu vakaların özü gerçek hikayelere dayanmaktadır ama bütünü bir kurgu ile oluşturulmuştur. Psikolojik boşluk yaşayan ve kurtarılmayı bekleyen 30'larındaki "Serpil"in hikayesinde keyifli dinlemeler dilerim. --- ÖNEMLİ NOT: Hikayenin sahibi danışanlardan burada vaka paylaşımı yapmak için açıkça izin...
Published 04/23/23
Bu bölümde sürekli izlendiğini sanıp bir türlü görülemeyen adamın hikayesini ve bu yüzden ilişkilerini nasıl sabote ettiğini konuşuyoruz. Bayram boyunca her güne bir hikaye olacak şekilde üç tane vaka paylaşımı yapacağım. Bu vakaların özü gerçek hikayelere dayanmaktadır ama bütünü bir kurgu ile oluşturulmuştur. Belirgin bir tamamlanmamış meselesi olan 30'larının başındaki "Ersin"'in hikayesinde keyifli dinlemeler dilerim. --- ÖNEMLİ NOT: Hikayenin sahibi danışanlardan burada vaka paylaşımı...
Published 04/22/23
Bu bölümde ekmeği elinden alınan ve böylece hayatı değişen danışanın hikayesini konuşuyoruz. Bayram boyunca her güne bir hikaye olacak şekilde üç tane vaka paylaşımı yapacağım. Bu vakaların özü gerçek hikayelere dayanmaktadır ama bütünü bir kurgu ile oluşturulmuştur. Duygusal yeme ile ilgili sıkıntılar yaşayan 20'li yaşlarının sonundaki "Tülin"in hikayesinde keyifli dinlemeler dilerim. --- ÖNEMLİ NOT: Hikayenin sahibi danışanlardan burada vaka paylaşımı yapmak için açıkça izin alınmıştır.
Published 04/21/23
Bir önceki bölümde Otto Rank'in "Re-enactment" yani "Yeniden Sahneleme" kavramından bahsetmiştik. Bununla ilgili olarak da "Yaratıcı İrade" ile nasıl yeni bir şeyler yaratabileceğimize değinmiştik. Bu bölümde 'Yaratıcı İrade' kavramını biraz daha açıp örneklerle detaylandırıyoruz. Keyifli dinlemeler.
Published 04/13/23
Bu bölümde Otto Rank'in psikoloji dünyasına kattığı 're-enactment' yani ”yeniden sahneleme” kavramını ve bununla birlikte neler şimdi ve burada neler yapabileceğimizi Gestalt ve psikanalitik bakış açısıyla değerlendiriyoruz. Freud'un öğrencisi olan Rank, ”doğum travması” kavramını ortaya attıktan sonra adeta Freud tarafından aforoz ediliyor ve kendi yolunu çizmeye başlıyor. Buradan ilerleyen sürecinde de geçmişteki deneyimleri nevrotik olarak çözemeyeceğimizi, fakat yeniden sahneledikten...
Published 03/21/23
6 Şubat Kahramanmaraş depremi için hepimize geçmiş olsun. Özellikle de bu süreci içinden deneyimleyen depremzedelere sabırlar ve şifalar dilerim. Bu süreçle ilgili birkaç noktaya değinmeye çalıştım. Sürecin travmatik etkilerinin birazcık bilincinde olmanın önemli olduğuna inanıyorum. Çok büyük geçmiş olsun, daha güzel ve sağlıklı günlerde buluşmak dileğiyle.
Published 02/09/23
İçimizdeki çocuk hangi şekillerde bize ne anlatmak istiyor olabilir? Peki biz onu nasıl duyup ihtiyacını karşılamaya doğru ilerleyebiliriz? Bu bölümde 'şekil-zemin ilişkisi' ve 'tamamlanmamış meseleler' üzerinden ilerleyerek içimizdeki çocuğun bize neler anlatmak istediğini ve onu nasıl kapsayıp gelişebileceğimizi konuşuyoruz. Keyifli dinlemeler.
Published 01/29/23