Episodes
Tässä CBRNE-sarjan R/N-osassa puhutaan ionisoivasta säteilystä ja sen vaikutuksista ihmiseen sille altistuessa. Käydään läpi mitä mahdollisia säteilylähteitä yhteiskunnastamme löytyykään ja pohditaan mikä voisi aiheuttaa säteilyonnettomuuden tai muun säteilylle altistavan tilanteen.
Published 09/09/20
CBRNE-sarjan toisessa osassa keskustellaan Pietari Heleniuksen kanssa kemiallisista aineista.
Published 07/15/20
Ensimmäisessä jaksossa paneudutaan aluksi hieman CBRNE-termin taustoihin; mistä aiheessa onkaan kyse ja milloin käsissämme on CBRNE-tilanne? Puhutaan tehtävien luonteesta, miniviranomaistyöstä ja vastuista; kuka tilanteita johtaa, miten viranomaisvastuut jakautuvat tehtävillä - ja toisaalta varautumisen ja valvonnan suhteen. Kuullaan myös Pietarin näkemys siitä, mitä todennäköisiä CBRNE-uhkia saattaisimme kohdata Suomessa - ja mitä CBRNE-tilanteita maailmalla on tapahtunut, joista ottaa...
Published 06/17/20
Tässä jaksossa Maria keskustelee Myrkytystietokeskuksen viimeisimmän ylilääkärin, anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkärin, dosentti Leena Soinisen kanssa suun kautta otettujen aineiden akuuttien myrkytysten imeytymisen estämisen keinoista.
Published 04/30/20
COVID-19. Kysymyksiä ja vastauksia ensi- ja akuuttihoidon näkökulmasta.
Published 04/12/20
Published 04/12/20
Tässä jaksossa puidaan ns. akuutin vatsan syitä ja hoitoja HUS vatsakeskuksen päivystyskirurgian yksikön gastrokirurgi Matti Tolosen kanssa. Matti kertoo, mitä termillä "akuutti vatsa" tarkoitetaan, ja miten vatsakipuinen potilas tutkitaan: miten mahaa pitää painaa ja mitä laboratoriokokeet sekä kuvantaminen kertovat?
Published 03/25/20
RADplus Ihmiset -osion vieraana on tällä viikolla yleisön toiveesta anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri, kokeellisen ensihoitolääketieteen dosentti Jouni Nurmi. Jounin kanssa puhutaan ensihoitajien koulutuksen laadusta, ammattillisen osaamisen ylläpidon haasteista ja miten voimme sitä kehittää. Pohditaan ensihoitajien urakehitystä, ja kuullaan samalla mikä Jounin oma polku alalle olikaan, kun Jouni kertoo kokemuksistaan uran eri vaiheista - ensihoidon joka tasolta.
Published 03/11/20
Maria ja Jukka puhuvat synteettisesti valmistetuista kannabinoideista, joiden käyttö Suomessa on toistaiseksi ollut maltillista.
Published 02/19/20
Koronavirukset aiheuttavat yleensä lieviä hengitystie-infektiota, ja harvemmin keuhkokuumeen, joka hauraille ja sairaille voi olla kohtalokaskin. Viimeisen 20 vuoden aikana tunnetaan kolme eläinsyntyistä koronainfektiota, SARS, MERS ja nyt Wuhanilainen ...
Published 02/10/20
Neurologisen potilaan tutkiminen ensi- ja akuuttihoidossa.
Published 02/06/20
Tavallisimmat myrkytystilanteet Suomessa ja Myrkytystietokeskuksen rooli niiden hoidossa.
Published 01/21/20
Lapista Helsinkiin muuttanut ensihoitaja Jenna Peteri kertoo työstään sekä Lapin ja pääkaupunkiseudun eroista.
Published 12/18/19
Maria ja Jukka keskustelevat opioidimyrkytyspotilaan käytännön hoidosta.
Published 12/04/19
Mitä opiaatit tai opioidit oikeastaan ovat sekä mistä opioidikriisissä vouhkataan – ja miksi?
Published 11/27/19
Anestesiologi ja ensihoitolääkäri Hetti Kirves kertoo ajatuksiaan ensihoidosta alana ja ammattina.
Published 11/27/19
Rintakipuisen potilaan kohtaaminen ja sepelvaltimokohtauksen tunnistaminen.
Published 11/27/19
RADplus -podcast-sarja pähkinänkuoressa. Tätä on luvassa tulevissa jaksoissa.
Published 11/15/19