Episodes
Vi var egentlig færdige med Shakespeare. Efter ti samtaler om ti forskellige stykker med ti forskellige eksperter var det sidste punktum efter planen sat for Informations store sommerserie, Shakespeare er lige her. Men så var vi alligevel ikke helt færdige. Tanken var fra start, at samtalerne om Shakespeares stykker skulle være en slags studiekreds. En anledning til at reflektere over de egenskaber, tilbøjeligheder og brister, som gør mennesket til et helt utroligt interessant og...
Published 11/05/21
Published 11/05/21
Elisa Kragerup mener at Shakespeare tager os ud i grænselandet af, hvad det vil sige at være menneske. Der er eventyr, poesi, vanvittigt begær og overvældende afsløringer af, hvor dumme menneskene er, når vi fører os frem som små guder i vores egen verden i ’En skærsommernatsdrøm’. Det forklarer hun om i den sidste sommersamtale om Shakespeare.
Published 09/03/21
Det kan være sundt og godt at gå ind i den mørkerus og svovlpøl, som det ifølge skuespilleren Jens Jørn Spottag er at spille den dæmoniske Iago fra Othello. Men man skal lære sig selv at tale højt i store rum, når man skal spille Shakespeare.
Published 08/27/21
Shakespeareforsker og professor ved Oxford University Emma Smith fortæller i denne samtale om onde og gode kvinder og mænd i Macbeth. Og hvorfor fjendebillederne falder fra hinanden, når vi kommer tættere på, fordi alle etiske kategorier bliver sat på spil.
Published 08/19/21
Falstaff er blevet kaldt det bedste menneske af alle, den største karakter i teaterhistorien og inkarnationen af britisk vid og humor. Lektor i litteraturvidenskab Christian Dahl fortæller her om Falstaff og stykket Henry IV.
Published 08/13/21
Hvis Informations teaterkritiker skal fortælle, hvem der har lært hende om pligt, lyst, jalousi, magt og blindhed, så peger hun på forskellige stykker af William Shakespeare. Men det største stykke for hende er også den ultimative kærlighedshistorie i den vestlige kultur: ’Romeo og Julie’.
Published 08/06/21
’Hamlet, Prins af Danmark’ er et stykke om hævn, genfærd, krig og kongemord. Men det er ifølge indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad også et stykke om det helt grundlæggende spørgsmål i politik, som stadig i dag hjemsøger ham selv og hans parti.
Published 07/30/21
Birgitte Hjort Sørensen har spillet Shakespeare på den fineste scene i London med de største stjerner. Hun fortæller her om rigdommen i Shakespeares vers, om at finde både musikken og meningen i replikkerne og om tragedien ’Coriolanus’, som iscenesætter en ultimativ konflikt mellem overklassen og folkemasser, den aristokratiske leder og de ordinære borgere.
Published 07/23/21
Den verdensberømte amerikanske Shakespeare-forsker James Shapiro fortæller om ’Julius Cæsar’, og hvorfor Shakespeare er den største dramatiker i USA: »Hans stykker er fulde af vold, race, intolerance, udstødelse og grundlæggelse af fællesskaber ved at holde andre ude – ligesom vores historie de seneste årtier«.
Published 07/16/21
Niels Brunse har de seneste tredive år oversat samtlige Shakespeares 39 stykker til dansk. Han fortæller her om sit liv med Shakespeare og præsenterer stykket ’Stormen’, som ender på en forhåbning: Må alle de ting, vi har gjort mod andre mennesker i kraft af den magt, vi har fået eller tiltaget os … må det blive os tilgivet.
Published 07/09/21
For instruktøren Katrine Wiedemann er der en kæmpe håbefuldhed i at arbejde med en sort tekst som Shakespeares stykke ’Kong Lear’. Tilværelsen er fortvivlende, men i den dybeste fortvivlelse er der også hele tiden sprog. Det vigtige er for hende, at der findes tekster, som sætter ord på det sorteste og det mest barske i livet. Katrine Wiedemann er den første i Informations sommerserie om vejen til Shakespeare
Published 06/30/21
Gennem 10 samtaler med kendere af Shakespeare gør Informations Rune Lykkeberg sig selv og lytterne klogere på den verdenskendte dramatiker og hans teaterstykker Serien begynder i uge 26. Glæd jer! Abonner nu, så dukker afsnittet automatisk op i din podcastapp.
Published 06/15/21