Episodes
En stor del af de danske landsbyer, som ligger uden for fjernvarmeområderne, vil kunne få lokal fjernvarme. Det mener Høje – Taastrup Fjernvarmes direktør Astrid Birnbaum. Selskabet tilbyder lokal fjernvarme til de 100 husstande i Vridsløsemagle. En fælles vand-til-vand pumpe producerer varmen, og sender den ud til forbrugerne, der hver får deres egen varmepumpe inde i huset. Det hele er ejet og drevet af varmeforsyningen.
Published 04/08/22
Published 04/08/22
Kirsten Gram-Hanssen fra Aalborg Universitet i København er noget så usædvanligt som professor i bæredygtigt hverdagsliv. Det må Tankepodden undersøge, og resultatet får du her.
Published 09/24/21
Ikke i min baghave. Det kvæler 40 pct. af alle projekter med vedvarende energi. Energiforsker Kristian Borch fortæller her om tidlig inddragelse af alle interessenter, som kan føre til projekter, borgerne bakker op om, og som oven i købet skaber værdi i lokalsamfundet
Published 06/21/21
VandCenterSyd har bundet sin strategi op på fem centrale verdensmål, som er styrende for store og små udviklingsprojekter, og som også spiller ind på hverdagen i det store fynske selskab. Direktør Mads Leth fortæller i denne podcast om arbejdet med bæredygtighed, der startede i 1853.
Published 06/20/21
År for år går det tilbage med miljøtilstanden i de indre danske farvande. Der er brug for en fælles, politisk indsats for at vende udviklingen. Udvalgsformand Jørgen Grüner (SF) fra Slagelse Kommune har taget initiativ til en konference, som skal samle alle gode kræfter til at udveksle viden og skubbe havmiljøet opad på den politiske dagsorden.
Published 05/20/21
Samarbejde på tværs af sektorer er vejen mod 70 CO2 reduktion i Thy. Det mener en række aktører, der tilsammen har dannet Klimaalliancen Thy. I denne udgave af Tankepodden fortæller initiativtager Lars Peter Christiansen om Klimaalliancen Thy. Han er adm. direktør for Thy Mors Energi.
Published 03/09/21
Fjernvarmen går fra sort til grøn i Esbjerg, Varde og Fanø i 2023, hvor Ørsteds kulfyr på havnen i Esbjerg slukker. Den nye løsning er grøn og sparer hver husstand for ca. 10 pct. af udgifterne. Og så er den fleksibel og fremtidssikret, fortæller forretningsudviklingschef Claus A. Nielsen fra DIN Forsyning om i denne udgave af Tankepodden.
Published 03/01/21
Kan elnettet følge med, når varmepumper, datacentre og elbiler i løbet af en årrække fordobler elforbruget i Danmark? Ja, lyder det korte svar fra Bjarne Brendstrup, som er områdeleder for systemanalyse i Energinet. Det kommer dog ikke af sig selv, så lyt med her for en lidt længere forklaring.
Published 02/15/21
Projektchef Poul Rask Nielsen fra Energibyen Frederikshavn arbejder ikke kun med klima og grøn omstilling på jobbet. Han er ved at bygge et hus i genbrugsmaterialer og har i et år boet i en ombygget cirkusvogn på 15 kvm. Poul Rask dyrker egne grøntsager og køber meget lidt tøj. I Tankepodden fortæller han om sin egen omstilling og sætter den i relation til sit arbejde.
Published 01/11/21
Hver elbilejer overbeviser tre andre om, at de skal skifte benizin- eller dieselbilen ud med en lydsvag elektrisk model. Det fortæller formanden for 1100 medlemmer i Elbilforeningen FDEL, Anna Hilden i denne udgave af Tankepodden. Hun mener, at kommunerne har en vigtig opgave med at gøre transporten mere grøn.
Published 10/09/20
Siden det sjællandske affaldsselskab ARGO sagde ”Farvel til brændbart” på genbrugspladserne, er mængderne af ikke-genavndeligt affald faldet med 70%. Borgerne vil gerne sortere mere og bedre, siger ARGOs direktør Trine Holmberg i denne udgave af Tankepodden, hvor vi sætter fokus på den nye klimaaftale om affald – og også taler lidt om importeret affald.
Published 09/10/20
40 megabyer i verden – blandt andet København - har vedtaget en fælles standard for den grønne omstilling, så byerne overholder Parisaftalen. I halvandet år har 20 danske byer arbejdet med at beskrive deres indsats for CO2 begrænsning, klimatilpasning, social retfærdighed og grøn politisk ledelse. Den første godkendte plan kommer fra lille Samsø med knap 4000 indbyggere. Her fortæller forvaltningschef Søren Stensgaard fra Samsø Kommune om grøn transport, landbrug og fossilfri opvarmning på...
Published 08/06/20
Leg og lær dig til at blive mere bæredygtig. Det er idéen bag Danmarks nye store oplevelsescenter Naturkraft i Ringkøbing, som satser på at tiltrække flere end 200.000 gæster om året. De skal gerne gå derfra med idéer til at leve lidt mere bæredygtigt, forklarer Naturkrafts direktør Peter Sand, der selv har arbejdet med projektet i 10 år.
Published 07/03/20
Når det snart bliver forbudt for skibe at skylle parafinrester ud i havet efter at de har renset deres tanke, skyldes det blandt andet en mangeårig indsats fra organisationen KIMO, Kommunernes Internationale Miljø Organisation. KIMOs danske koordinator Ryan Metcalfe er med Tankepodden på Grærup Strand ved Oksbøl for at finde affald og fortælle om organisationens arbejde for havmiljøet.
Published 06/04/20
I fem år har der nu været en dejlig trampesti langs den tidligere landegrænse Kongeåen. Projektet er et smukt eksempel på kommuners gode samarbejde med lokale ildsjæle. Lokale borgerforeninger tog initiativet og vandrede området tyndt for at indgå frivillige aftaler med lodsejere. Kommunen tog sig af planlægning og tilladelser og to fonde spyttede 10 mio. kr. i projektet. Biolog Inge Lise Møller Jensen fra Vejen Kommune har været med hele vejen, og i en shelter ved Frihedsbroen fortæller hun...
Published 05/27/20
Tankepodden var mandag den 18. maj med til pressemøde med miljøminister Lea Wermelin og klimaminister Dan Jørgensen. Her præsenterede de regeringens plan for en grøn affaldssektor, hvor alle sorterer affald i 10 fraktioner, som bliver hentet ved husstanden.
Published 05/18/20
Cykelforum Sønderborg skal smitte folk med cykelglæde. Det er et af formålene med det tre år gamle forum, som samler cykelklubber, cykelhandlere og lokalforeninger bag en fælles sag. Britta Quitzau fra Sønderborg Kommune er sekretær for Cykelforum og her giver hun nogle af erfaringerne videre. Nummer ét er: Ting tager tid 😊
Published 04/29/20
Deponi hører vi ikke så meget om i affaldsverdenen. Tankepodden besøger et af Danmarks største deponeringsanlæg hos Reno Djurs på Jyllands næsetip. Her fortæller direktør Morten Therkildsen om miljørigtig behandling af de ca. 100.000 ton affald til deponi, som selskabet modtager hvert år.
Published 04/19/20
Mikroplast sniger sig ind alle vegne, og det findes også i renset spildevand – men hvor meget, og kan det renses? Det undersøger Teknologisk sammen med Ringkøbing – Skjern Forsyning, Novafos og Mariagerfjord Vand. Her fortæller direktør Søren Erikstrup fra Mariagerfjord Vand om projektet – og om det syv år gamle renseanlæg ved Hadsund, der står for at skulle tredoble sin kapacitet.
Published 04/08/20
AffaldGenbrug i Vejle har afskaffet småt og stort brændbart på genbrugspladsen. Det har betydet 48 pct. mindre brændbart. Midlet er nudging, skilte og vejledning til kunderne, der har taget godt imod nyskabelsen. Affaldskoordinator Karin Storkholm deler erfaringerne med Tankepoddens lyttere.
Published 03/10/20
Reno Nords direktør Thomas Lyngholm fortæller om sorteringsanlægget, som bliver bedre og bedre til at skille plasttyperne ad. Og så er der en løsning på vej med blød plast, som hidtil er blevet lagt på lager
Published 02/13/20
Kommuner, forsyningsselskaber og universiteter i Ørestadsregionen har i tre et halvt år arbejdet sammen om at udvikle løsninger med energieffektivitet i byerne i et projekt, der hedder Smart Cities Accelerator. Resultaterne blev fremlagt på en konference i BLOX i København den 4. februar 2020. Her fortæller projektleder Anne Marie Damgaard fra DTU Compute om projektet og dets resultater.
Published 02/05/20
Middelfart Kommune holder klimatopmøde den 27. - 29. august. Borgmester Johannes Lundsfryd Jensen (S) fortæller om baggrunden og indholdet.
Published 01/23/20