Episodes
Scott Cunninghams elfte mål för en häxa uppmanar oss att hålla kroppen i form. Vi kommer ut som träningshatare, och frågar oss vad som är rimligt och överdrivet i dagens träningshets. Vi pratar skolgymnastik och skogspromenader, och om det verkligen är viktigt för just en häxa att motionera?
Published 03/01/24
Vi pratar om något så tabu som att göra ingenting. Om varför vi behöver vila på vintern, om varandet som en del av livet och om värdet i att bara finnas till.
Published 02/20/24
Kan andas verkligen vara ett mål för en häxa, och vad innebär det att äta på rätt sätt? Vi diskuterar Scott Cunninghams tionde mål för en häxa, och funderar på i vilken utsträckning våra kroppar påverkar vår häxkonst.
Published 01/12/24
Vi utforskar Lokes många skepnader, och i vanlig ordning hittar vi paralleller till väktaränglar, psykopomper, och en hel drös mytologiska figurer och berättelser. Vi diskuterar unverified personal gnosis och frågar oss vad som är viktigt inom häxkonsten, fakta och bevis eller intuition? För vem har egentligen rätt att avgöra vad som är sant och påhittat när det kommer till mytologi?
Published 12/08/23
På Cunninghams lista över häxans mål är vi nu framme vid nummer nio: Att leva i samklang med naturens cykler. Att följa årshjulet, månen, och våra egna kroppar är vad häxkonst betyder för oss, och att följa naturens cykler känns helt grundläggande. Men samhället håller inte riktigt med. Vi pratar om det trösterika i att få börja om, längtar efter semester i oktober, och drömmer oss bort till en tillvaro där vi får följa ljuset och sova fjorton timmar i december.
Published 11/25/23
SVT har sänt dokumentären ”Andarnas rike” i fyra delar, om nyandlighetens uppsving i Sverige. Vi har åsikter! Hur hanterar vi egentligen frågan om andlighet i Sverige? Hur ska vi bemöta ungdomar med existensiella funderingar? Varför är det mer okej att renovera sitt fullt fungerande kök än att köpa kristaller? Och tjänar man egentligen storkovan på att sälja tarotläsningar och healing? Vi har både ris och ros, men blir också heligt förbannade på ett ställe.
Published 11/11/23
Vi blir filosofiska och funderar på vad liv och livskraft är. Vad innebär det egentligen att hylla livet? Är det en inställning till tillvaron eller något mer praktiskt som att äta tårta när det är nymåne? Och borde vi egentligen planera mindre och klappa fler träd? Vi pratar om animism, energier, lycka och medveten närvaro.
Published 10/12/23
I det här avsnittet tar vi oss an ämnet magi. Vad är egentligen magi och varför tror vi på det? Vi diskuterar makrokosmos och mikrokosmos, energi och intention. Vi pratar om strängteori, andliga skikt och frekvenser, och om känslan av att befinna sig i det magiska tillståndet mellan den fysiska verkligheten och den andliga.
Published 06/09/23
Håll ordning på dina tankar - vad betyder det? Att tänka positivt, affirmera, och visulisera? Eller att stoppa tankesnurror och skapa medveten närvaro? Sofia och Jessica har olika åsikter om vad tankar är, men lyckas ändå mötas i vad som hade kunnat bli ett laddat ämne.
Published 05/19/23
Kroppslig hälsa och välmående har de flesta koll på, men hur många vet vad andlig hälsa är? I det här avsnittet pratar vi om s.k. ”spiritual hygiene” eller ”psychic hygiene”. Är andlig hälsa nödvändigt eller mest nåt för proffshäxorna? Vi pratar om olika sätt att rensa auran, om meditation och mer avancerade ritualer, och om vad vi själva brukar göra till vardags. Det blir också boktips och TV-tips.
Published 05/01/23
Ord har betydelse, särskilt för en häxa. Men behöver vi verkligen väga varje ord på guldvåg? Vi pratar om talets och tystnadens kraft, om det offentliga och privata, och om skillnaden mellan orden i cirkeln och samtalet över en kopp te med häxbästisen.
Published 03/17/23
”Omne trium perfectum”: allt som är tre är perfekt. Vi diskuterar nornor, månfaser och trollformlar, och frågar oss vad det är som gör talet tre så magiskt? Är det bara våra hjärnor som söker rytm, eller bär tretalet spår av nåt uråldrigt som vi för länge sen glömt bort? Och vad har egentligen talet fyra med patriarkatet att göra?
Published 03/03/23
Alkemi, vågskålar eller dygd? Vi diskuterar Cunninghams femte mål för en häxa: uppnå balans. Handlar det om att vara lagom eller att följa med i livets vågrörelser? Måste Jessica börja dricka kaffe och Sofia klä sig i mer ljusa kläder för att vara balanserade häxor? Och vad har egentligen skeppssättningar och demoner med saken att göra?
Published 02/03/23
I januari tillbringar vi mycket tid inomhus, så i det här avsnittet är ämnet det magiska hemmet. Vi pratar om rening, beskydd, goda energier, och inredning. Hur får man den där häxiga känslan i en vanlig lägenhet? Vi funderar över hemmets själ, spinnrockar och kvastar. Dessutom diskuterar vi häxrutiner, dagboksskrivande, samt ord som inte finns men absolut borde det göra det.
Published 01/17/23
Vad är det för skillnad mellan kunskap och visdom? Vi diskuterar Cunninghams fjärde mål för en häxa, och blir kanske onödigt filosofiska. Kan ett barn vara vist, eller kommer visdomen med erfarenhet? Hur anpassar vi det vi lär oss efter våra egna liv? Och är det häxigt att vara den som ifrågasätter normer?
Published 12/02/22
Den här gången tar vi oss an trippelgudinnan och begreppen maiden, mother, crone. Var kommer de ifrån och hur gamla är de egentligen? Fyller de en funktion eller är de bara ytterligare ett sätt att försöka pressa in kvinnor och gudinnor i en mall? Vi pratar spöken, kryddteer och humoralpatologi. Jessica ondgör sig över bilden av Freja som krigsgudinna och Sofia konstaterar att hundvalpar är ett omodernt offer till Hekate.
Published 11/18/22
Häxans tredje mål är enligt Scott Cunningham att aldrig sluta lära sig. Vad innebär det och finns det olika sätt att lära sig på? Vi diskuterar praktiskt och teoretiskt, skriftligt och muntligt, högt och lågt. Dessutom pratar vi om växande bokhögar, ogjorda läxor, och att lära sig genom att praktisera.
Published 10/08/22
Är häxkonsten feministisk? Kanske rent av särartsfeministisk? Och vad betyder det? Är det för mycket fokus på gudinnan? Och hur väl har den egentligen åldrats sen Gardners tid? I det här avsnittet funderar vi på hur häxkonsten förhåller sig till kvinnligt och manligt. Dessutom pratar vi om altare, månmagi, och ”glamor magick”.
Published 09/16/22
Vad menas egentligen med ”know your craft”, att känna sin häxkonst? I andra avsnittet om häxans tretton mål ger vi oss ikast med ytterligare en knivig formulering. Vi diskuterar roliga häxtest på internet, att hitta och följa sin egen väg, samt tryggheten som kommer med erfarenhet. Vi pratar också om att reflektera över det vi tar in, och om hur man ibland måste gå tillbaka till början, till det som först drog en till häxkonsten.
Published 08/19/22
I det här avsnittet pratar vi om en av de mest magiska och mytomspunna platser som finns: korsvägar. Vi diskuterar korsvägarnas historia och symbolism, och vad de har för betydelse inom magin. Vi pratar om Hekate, Elen of the Ways, och The Man in Black. Svensk folktro och demoner. Och frågan är: kan Sofia ha tittat för mycket på Supernatural?
Published 07/29/22
Vi tar oss an Scott Cunninghams ”Häxans tretton mål” och inleder med: ”Känn dig själv”. Är det relevant för en häxa med skuggarbete och reflektion? Blir häxkonsten starkare av att vi känner oss själva eller är det överflödigt?
Published 07/08/22
Att vara häxa är ett livslångt lärande, så den här gången pratar vi om vilka häxkurser vi har gått. Vi pratar också om böcker vi har köpt, om häxrepresentation i media, och om diverse örter. Sommaren är ju här, och snart är det dags att fylla på burkarna i örtskåpet.
Published 06/17/22
Måste en häxa ägna sig åt magi, eller räcker det med att klä sig som en häxa och göra egna salvor? I det här avsnittet pratar vi om vad som definierar en häxa. Vi pratar om skillnaden mellan häxkonst och hedendom, om utanförskap och häxestetik, och om vad det egentligen är som gör att ett vitt ljus skiljer sig från ett lila.
Published 05/20/22
Vi har rökelseprovning på en glasveranda i Stockholms skärgård. Mysigt och praktiskt tycker vi. Sådär tycker ljudredigeringsprogrammet. Vi testar att bränna fikonträ, tall, gråbo och malört. Vi diskuterar dofterna från lavendel, kungsljus, lagerblad och kanel, pratar om deras olika egenskaper och blir lite snurriga av all rök.
Published 12/05/21