Episodes
Published 04/22/23
Published 03/19/23
Published 02/26/23
Published 01/20/23
De gemeente met de grootste gemeenschap Molukkers is: Amsterdam. In tegenstelling tot andere gemeentes, leven Molukkers hier verspreid over de vele wijken. Daardoor dreigt het gemeenschapsgevoel een beetje verloren te gaan. Verschillende initiatieven proberen Molukse Amsterdammers bij elkaar te brengen. Verslaggever Guido Spring praat met Annet Sabandar, initiatiefneemster van "Maluku Amsterdam" en Terry Maipauw, coördinator van "Meesterwerk Muziek" over verschillende initiatieven om het...
Published 10/29/21
Published 10/29/21
De Molukse wijk Bovensmilde werd vooral bekend door de gijzeling van kinderen en leerkrachten van de lagere school. Dagenlang bezetten vier Molukse jongeren in 1977 de school. Het werd wereldnieuws. 44 Jaar na dato is die actie nog steeds actueel en een gevoelig gespreksonderwerp. Toch zijn Molukkers en Nederlanders met elkaar in gesprek en hebben een gezamenlijk herinneringsmonument opgericht dat ze samen onderhouden. In deze aflevering gaat verslaggever Sam Jones op bezoek bij Mietji...
Published 10/25/21
Een belangrijke gedenkplek voor mensen van de Molukse wijk Assen is het monument voor de Molukse Helden. De helden die worden herdacht zijn de zes omgekomen treinkapers bij de Punt, vlakbij Assen. Verslaggever Sam Jones wandelt met Emerson Terinathe en tante Nell Haurissa de weg die 44 jaar geleden ook werd gemaakt; van de wijk in Assen helemaal naar begraafplaats de Boskamp. Onderweg praten ze over de grootste wijk van Nederland in Assen en over het leven op kamp Schattenberg (voormalig kamp...
Published 10/17/21
Wie Assen zegt, zegt 'treinkaping De Punt’ en 'gijzeling Bovensmilde’. Veel jongeren die in 1977 betrokken waren bij de acties, komen uit Assen. In deze aflevering loopt Sam Jones met Nell Haurissa - die de acties heeft meegemaakt - en Emerson Terinathe - die toen nog niet geboren was - door de wijk, zij praten met verschillende inwoners: Waar komen ze vandaan? Welke impact heeft de roerige geschiedenis op het leven van nu? Zouden ze in de wijk willen blijven wonen? 
Published 10/09/21
Yannah Umarella vertelt over het opgroeien in Ridderkerk tussen moslims en christenen. We bezoeken het graf van haar vader op de Islamitische begraafplaats. Onlangs een straat in Ridderkerk vernoemd naar Coosje Ayal. Zij vocht als tienermeisje mee in het verzet tegen de Japanners tijdensWO II. Zo overleefde het als één van de weinigen. Haar kleinzoon Dylan van Goor vertelt over zijn in 2015 overleden Molukse oma.
Published 08/16/21
In Ridderkerk, onder de rook van Rotterdam, wonen islamitische Molukkers. Hier in Nederland een kleine minderheid binnen de Molukse gemeenschap, maar op de Molukken vormen zij de helft van de bevolking. Sinds 1984 staat er een Molukse moskee in Ridderkerk. We ontmoeten moskeebestuurder Djannah Ollong die vertelt over de belangrijke rol van vrouwen in de gemeenschap. En Ghani van den Bergh brengt de geschiedenis van de moslim-Molukkers in kaart vanaf de aankomst in Nederland in 1951.
Published 08/05/21
Vlakbij het Brabantse Oss ligt het dorp Nistelrode waar Zuidoost Molukkers al sinds de jaren vijftig wonen. De Zuidoost Molukkers hebben een eigen geschiedenis en wonen in eigen wijken. Bewoner Pascal Amukwaman neemt verslaggever Guido Spring mee de wijk in. Ook gaan ze naar de Molukse tennisclub in Cuijk waar Molukkers uit Nistelrode en andere Brabantse Molukse wijken elke zondag samen komen spelen. Op de tennisbaan wordt veel gelachen maar ook serieuze zaken worden soms besproken. 
Published 07/15/21
Niet ver van het Brabantse Oss ligt het dorp Nistelrode. Sinds de jaren vijftig wonen hier Molukkers afkomstig van de Zuidoostelijke eilanden. Zij hebben een eigen geschiedenis en wonen in eigen wijken. Bewoner Pascal Amukwaman neemt verslaggever Guido Spring mee de wijk in. Ze ontmoeten onder meer Jos Leftungun die vertelt hoe er werd neergekeken op Zuidoost Molukkers en over de vroegere vechtpartijen met andere wijken. Maar Jos maakt ook muziek met zijn kleindochter. 
Published 07/01/21
Grenzend aan Rotterdam ligt Capelle aan den IJssel. Eén van de bekendste inwoners van de Molukse wijk in Capelle is Frieda Tomasoa, ofwel tante Frieda. Met hart en ziel strijd zij voor de erkenning van het onrecht wat de generatie van haar ouders is aangedaan. Van jongs af aan was ze betrokken bij acties en commissies om de Molukse stem te laten horen. Nog steeds weet ze de rake woorden te vinden en weet ze haarfijn uit te leggen waar het aan schort. Maar hoe dan ook: Capelle blijft bestaan!
Published 06/17/21
Grenzend aan Rotterdam ligt Capelle aan den IJssel. Capelle kent een grote Molukse wijk waar de eerste Molukse acties die internationale bekendheid kreeg werd beraamd. Roy weet nog hoe zijn vader Paul Thenu elk weekend druk was met voorbereidingen van 'actie Wassenaar'. Later werd hij opgepakt "Het was onwerkelijk, pas later besef je wat er allemaal aan de hand was". Momenteel is het voortbestaan van de wijk een hot issue. Heeft de Molukse wijk nog bestaansrecht in de toekomst?
Published 05/24/21
In Brabant, vlak onder Den Bosch ligt woonoord Lunetten, ook bekend als Kamp Vught. Vroeger werden de Molukkers hier in barakken opgevangen, nu is het een geliefd buurtje waar nieuwe generaties (Nederlandse-)Molukkers opgroeien. Guido Spring spreekt met Louise Parihala, Ietje Tuapattinaya die hier per boot aankwamen en Rosa Kiriwenno die er is geboren en is opgegroeid. Nu woont ze er met haar man en kinderen, hoe sterk leven de Molukken nog voor haar? 
Published 05/01/21
In Brabant, vlak onder Den Bosch ligt woonoord Lunetten, ook bekend als Kamp Vught. Tijdens WOII diende het als concentratiekamp, na de oorlog werden de barakken gebruikt als opvang voor de Molukkers. Tegenwoordig is het een geliefd buurtje waar nieuwe generaties (Nederlandse-)Molukkers opgroeien. Louise Parihala, gids van het museum Kamp Vught, neemt verslaggever Guido Spring mee de wijk in. We maken kennis de bewoners; Ietje Tuapattinaya, Rosa Kiriwenno en haar man Gerson Tentua.
Published 04/17/21
In het hoge noorden van Nederland, in Appingedam neemt Mingus Samu Samu verslaggever Sam Jones mee naar de semi-permanente Molukse kerk die nog altijd een belangrijke functie heeft voor de saamhorigheid van de Molukse Appingedammers. Onderweg komen Sam en Mingus mensen tegen die iets vertellen over de wijk en de geschiedenis. In de kerk zorgt de ooit razend populaire Molukse band, genaamd Impuls voor een zoete muzikale herinnering.
Published 03/29/21
In het hoge noorden van Nederland, in het plaatsje Appingedam ligt de Adamistraat, de oudste Molukse wijk van Nederland. Het is onlangs opgeknapt, dus oogt nu weer nieuw. Mingus Samu Samu, geboren in het "Ambonese bosje", kwam al snel in de wijk wonen, nadat hij was aangelegd.  Hij groeide er op en nu ruim zestig jaar later woont hij er nog. Hij neemt verslaggever Sam Jones mee op een wandeling door de wijk.
Published 03/20/21