Episodes
Sinä käytät tällä hetkellä internetiä. Tämän saman tietoverkon rakenteissa toimii niin kutsuttu pimeä verkko eli dark web. Se on varjoisa osa internetiä, jossa rikolliset mielellään operoivat. Siellä toimi myös Silk Road -niminen huumeiden verkkokauppa, jonka perusti puhtoinen nuori kirjakauppias, joka uskoi totaaliseen vapauteen. Toimittaja: Henry Tikkanen Äänisuunnittelija: Tuomas Vauhkonen Vastaava tuottaja: Ville Alijoki
Published 11/29/21
Published 11/22/21
Raamatussa kerrotaan Sodoman ja Gomorran kaupungeista, jotka Jumala tuhosi tulella ja tulikivellä. Tutkijat uskovat nyt löytäneensä tuon tarujen paikan Lähi-Idässä – noin 3600 vuotta sitten asteroidi tuhosi alueen suurimman kaupungin. Sellaisen kosmisen kiven uskotaan iskeneen myös Siperian erämaahan vuonna 1908 ja se tunnetaan nimellä Tunguskan tapahtuma. Lähitulevaisuudessa asteroidien törmäyksiä voidaan ehkä estää.
Published 11/22/21
Milgramin tottelevaisuuskoe on sosiaalipsykologian klassikko, jonka on sanottu osoittavan, että sopivissa olosuhteissa jokaisesta ihmisestä voi tulla käskyjä totteleva kiduttaja. Uskotko, että koe ei toimisi sinuun? Toimittaja: Henry Tikkanen Äänisuunnittelija: Anders Johansson Vastaava tuottaja: Ville Alijoki
Published 11/15/21
Kylmän sodan aikana Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välinen asevarustelu eteni vainoharhaiselle tasolle. Ydinsodan pelko oli pesiytynyt valtioiden korkeimpaan johtoon, ja suuruudenhullut hankkeet saivat rahoitusta. Yhdysvallat päätti kokeilla satojen ydinohjusten sijoittamista Grönlannin jäätikön alle.
Published 11/08/21
Kun maailmankuulu fyysikko Albert Einstein kuoli vuonna 1955, hänen ruumiinsa tuhkattiin, mutta sitkeiden huhujen mukaan myyttisen neron aivot oli otettu talteen. Aivojen sanottiin olleen niin poikkeukselliset, että ne säilöttiin syväjäädytettynä salaiseen holviin. Vuonna 1978 nuori toimittaja Steven Levy sai käskyn selvittää, mitä Einsteinin aivoille oli todella tapahtunut.
Published 11/01/21
Kanadan ja Yhdysvaltojen länsirannikolla sijaitsevan Salishinmeren rannoilta on löytynyt poikkeuksellinen määrä ihmisten irtonaisia jalkoja 2010-luvulla. Onko syyllinen sarjamurhaaja, salassa pidetty suuronnettomuus, murhakultti vai tieteen avulla selitettävissä oleva tapahtumien sarja?
Published 10/25/21
Maraton on juoksumatka, jota pidetään urheiluhistoriallisena perintönä antiikin Kreikasta. Todennäköisesti kyseessä on kuitenkin vain hyvä tarina. Menneinä aikoina silti todistettavasti juostiin valtavia matkoja. Onko ihminen syntynyt juoksemaan, kuten usein sanotaan? Toimittaja: Henry Tikkanen Äänisuunnittelija: Tuomas Vauhkonen Vastaava tuottaja: Ville Alijoki
Published 10/18/21
Iso-Britanniassa tapahtui 1980-luvun puolivälissä kaksi nuoren tytön murhaa, jotka ratkaistiin laboratoriossa uudenlaisella teknologialla. Kyseessä oli ensimmäinen tapaus, jossa murhaaja saatiin tuomiolle dna-tunnistamisen perusteella. Toimittaja: Henry Tikkanen Äänisuunnittelija: Anders Johansson Vastaava tuottaja: Ville Alijoki
Published 10/11/21
Jos olet kohdannut erittäin taitavan huijarin, et todennäköisesti saa tietää sitä ennen kuin on liian myöhäistä. Tämä on tarina kansainvälisestä rosvosta ja huijarista, jonka pokka ei koskaan pettänyt. Hän petkutti etsiviä, oikeusistuimia ja jopa vanginvartijoita Las Vegasista Lontooseen pelkän karisman ja manipuloinnin taidon avulla. Toimittaja: Henry Tikkanen Äänisuunnittelija: Tuomas Vauhkonen Vastaava tuottaja: Ville Alijoki
Published 10/04/21
Bitcoin on raha, joka on syntynyt internetissä ja on olemassa vain internetissä. Se on vallankumouksellinen idea virtuaalisesta valuutasta, jonka käyttöön ei pääse käsiksi yksikään viranomainen tai pankki. Bitcoinin luojan henkilöllisyys on kuitenkin yksi nykyajan suurimmista mysteereistä. Tiedetrippi-podcastin on toimittanut Henry Tikkanen. Äänisuunnittelun on tehnyt Tuomas Vauhkonen.
Published 04/12/21
Noin 500 vuotta ennen kirjoitetun suomen kielen kehittämistä Japanissa perustettiin riisikakkuja myyvä perheyritys, joka on yhä olemassa ja saman suvun hallussa. Japanissa on lukuisia ikivanhoja yrityksiä. Mikä on niiden pitkäikäisyyden salaisuus? Tiedetrippi-podcastin on toimittanut Henry Tikkanen. Äänisuunnittelun on tehnyt Tuomas Vauhkonen.
Published 04/05/21
Yhdysvaltalainen antiikki- ja taidekauppias sulloi miljoonien arvosta omaisuuttaan arkkuun ja piilotti sen erämaahan. Hän julkaisi vihjeeksi salaperäisen runon, jonka avulla joku tarmokas ja onnekas voisi löytää rikkaudet. Kymmenet tuhannet ihmiset lähtivät seikkailuun etsimään Forrest Fennin aarretta. Ainakin viisi heistä kuoli. Tiedetrippi-podcastin on toimittanut Henry Tikkanen. Äänisuunnittelun on tehnyt Tuomas Vauhkonen.
Published 03/29/21
Köyhä afroamerikkalainen nainen sairastui vakavasti ja kuoli 70 vuotta sitten, mutta hänen solunsa ovat yhä elossa. Henrietta Lacksin soluista tuli lääketieteen tärkein työkalu puoleksi vuosisadaksi. Soluteknologian kehityksen myötä lähitulevaisuudessa siintää ruoan tuotannon vallankumous. Tiedetrippi-podcastin on toimittanut Henry Tikkanen. Äänisuunnittelun on tehnyt Tuomas Vauhkonen.
Published 03/22/21
Kuka päättää, mitä ihmiskunta lähettää avaruuteen? Suomalainen Risto Pellinen työskenteli aurinkokunnan työryhmän puheenjohtajana Euroopan avaruusjärjestö ESA:n hulluna vuotena 1996. Hyppää avaruusbyrokraatin kuukenkiin ja kurkista avaruusjärjestön kulisseihin, jossa kymmenien miljoonien arvoinen projekti voi kirjaimellisesti räjähtää hetkessä taivaan tuuliin. Tiedetrippi-podcastin on toimittanut Henry Tikkanen. Äänisuunnittelun on tehnyt Tuomas Vauhkonen.
Published 03/15/21
Ennen vanhaan vampyyrit olivat ihmisille todellisia pahoja henkiä. Niiden ilmaantuminen tarkoitti kauheita asioita. Lähes jokaisesta kulttuurista löytyy vampyyritarinoita ja vanhimmat niistä ovat vuosituhansia vanhoja. Nykyvampyyrien aikakausi alkoi kuitenkin kreivi Draculasta, jonka etäinen esikuva oli myyttinen romanialainen ruhtinas Vlad Seivästäjä. Tiedetrippi-podcastin on toimittanut Henry Tikkanen. Äänisuunnittelun on tehnyt Tuomas Vauhkonen.
Published 03/08/21
NASA lähetti jälleen suomalaista teknologiaa Marsiin, mutta tiesitkö, että Suomella on myös oma Mars-luotain? Suomi on pieni avaruusvaltio, mutta avaruussään tutkimuksen suurvalta. Kaikki alkoi kosmonauttien torjunnasta. Tiedetrippi-podcastin on toimittanut Henry Tikkanen. Äänisuunnittelun on tehnyt Tuomas Vauhkonen.
Published 03/01/21
Vuonna 1961 neuvostoliittolainen lääkäri Leonid Rogozov oli tiukassa paikassa: hänen umpilisäkkeensä oli pahasti tulehtunut, hän oli Etelämantereella ja hän oli ainoa lääkäri paikalla. Rogozov päätti leikata itsensä. Legendan mukaan eräs sotilas teki saman ja vieläpä viidakossa, ilman välineitä ja sissisodan tiimellyksessä. Kuuntele kapteeni McLarenin uskomaton tarina. Tiedetrippi-podcastin on toimittanut Henry Tikkanen. Äänisuunnittelun on tehnyt Tuomas Vauhkonen.
Published 02/22/21
Miten uskonnot syntyvät? Entä jumalat? Tyynellä valtamerellä sijaitsevalla Tanna-saarella palvotaan jumalaa nimeltä John Frum. Tarinan mukaan hän ilmestyi saarelle toisen maailmansodan aikana ja lupasi asukkaiden toiveiden toteutuvan, mikäli he omaksuvat perinteiset tapansa uudelleen. Tapahtumista on kulunut 80 vuotta, mutta John Frumin mysteeri on yhä ratkaisematta. Tiedetrippi-podcastin on toimittanut Henry Tikkanen. Äänisuunnittelun on tehnyt Tuomas Vauhkonen.
Published 02/15/21
Elämme maailmassa, jossa kaiken arvo mitataan rahassa. Se johtaa ajatteluun, että yhteiskunnan rikkaimmat ovat myös kyvykkäimpiä ihmisiä. Joidenkin tutkimusten mukaan rikkaimmat eivät kuitenkaan ole kyvykkäimpiä vaan kaikista onnekkaimpia. Onko rikastumisen tiedettä olemassa? Toimittaja Henry Tikkanen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen.
Published 11/30/20
Y2K – Mörkö, joka jäi sängyn alle Vuosituhannen vaihteessa pelättiin maailman tietokoneiden sekoavan, mutta mitään ei tapahtunut. Vai tapahtuiko sittenkin? Pelättyä ilmiötä kutsuttiin Y2K:ksi. Paniikille naureskeltiin jälkikäteen, mutta naurajat eivät ymmärtäneet, että katastrofilta vältyttiin, koska sen estämiseksi tehtiin paljon työtä. Toimittaja Henry Tikkanen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen.
Published 11/23/20
Rahapaja (La Casa de Papel) on valtavan suosittu Netflix-sarja ovelasta ryöstöstä. Kymmenen vuotta aiemmin Argentiinassa tehtiin hämmentävän samankaltainen rikos, josta tuli myös populaarikulttuurin ilmiö. Miten rikollisesta tulee kansan silmissä suosittu hahmo ja jopa sankari? Toimittaja Henry Tikkanen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen.
Published 11/16/20
Maailman kovin ääni kuultiin vuonna 1883, kun tulivuori nimeltä Krakatau räjähti. Pamauksen paineaalto kiersi maapallon useita kertoja. Purkaus nostatti hurjan tsunamin, jolle ei ole nähty vertoja. Erään höyrylaivan kapteeni päätti kohdata luonnonmullistuksen silmästä silmään. Toimittaja Henry Tikkanen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen.
Published 11/09/20
Frankensteinia pidetään maailman ensimmäisenä sci-fi teoksena. Sen kirjoitti parikymppinen Mary Shelley vuonna 1818. Silloin elettiin brutaalien tieteellisten kokeilujen aikaa ja tosielämän frankensteinit yrittivät oikeasti päihittää kuoleman – aivan kuten Shelleyn romaanissa. Toimittaja Henry Tikkanen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen.
Published 11/02/20
Miten ottaa kiinni komeetta, joka kiitää halki avaruuden kymmenien tuhansien kilometrien tuntinopeudella? Onnistumisen reseptiin kuuluu kymmenen vuotta rakentamista, planeettapingistä ja myös onnea. Ja suomalaisillakin oli näppinsä pelissä historiallisessa Rosetta-missiossa. Toimittaja Henry Tikkanen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen.
Published 10/26/20