Episodes
Henk van Os illustreert in de tentoonstelling Droom van Italië (nog te zien tot en met 18 juni) zijn liefde en die van West-Europese kunstenaars voor Italië. Eeuwenlang was het verre Italië voor veel ‘noorderlingen’ het land van hun dromen. In deze editie van Maagdenhuis op Maandag schetst Henk van Os de kunsthistorische ontwikkelingen in vier eeuwen dromen over Italië.
Published 02/21/13
Ongeveer twintig jaar geleden werd in de natuurkunde met de zogenaamde supersnaartheorie een uitdaging opgepakt die voor Einstein teveel was geweest: een theorie die de eenheid van alle wetten van de kosmos kan demonstreren. Ongeduldige critici menen nu dat miljoenen dollars aan de verkeerde onderzoekers worden gegeven en dat snaartheoretici de hoogste academische posities krijgen, terwijl geen enkel bewijs is gevonden dat men op het goede spoor zit. Een van 's werelds prominente...
Published 02/21/13
Universiteitshoogleraar Henk van Os spreekt over de tentoonstelling Nicolaes Berchem. In het licht van Italië in het Frans Hals Museum. Berchem is volgens Van Os een van de belangrijkste kunstenaars van de 17e eeuw. Waarom weten we dat in Nederland dan niet? Omdat Berchem een italianisant was, aldus Van Os.
Published 02/21/13
In de afgelopen vijftien jaar is het Nederlandse onderzoekslandschap beïnvloed door het fenomeen van onderzoekscholen: nationale of lokale netwerken van onderzoekers met als doelstelling de kwaliteit, de productiviteit en het internationale aanzien van het Nederlandse onderzoek te verhogen. Maar hoe kun je wetenschappelijke kwaliteit eigenlijk meten? Een rondetafelgesprek over dit onderwerp, onder leiding van universiteitshoogleraar prof. dr. Robbert Dijkgraaf en met als gastsprekers...
Published 02/21/13
Universiteitshoogleraar Louise Fresco bespreekt in deze editie van Maagdenhuis op maandag de veranderingen waardoor we nu leven in een wereld van voedselovervloed, na de aanpak van de ondervoeding van de arbeidersklasse en het centraal stellen van voedsel als kwestie van nationale veiligheid in het Europa van na de Tweede Wereldoorlog. Langzamerhand komen we tot het inzicht dat het resultaat daarvan - toenemende obesitas - een nieuwe politiek en een nieuwe moraal vereist.
Published 02/21/13
Zal de nieuwste deeltjesversneller in Genève ons nieuwe inzichten opleveren over de oerknal? Met Ad Lagendijk en Frank Linde. Moderator: Robbert Dijkgraaf. Een reeks gepresenteerd door universiteitshoogleraren van de UvA.
Published 02/21/13
De wetenschap in debat is een reeks waarin door prominente wetenschappers wordt gedebatteerd over relevante, actuele onderwerpen in de discipline. De serie is een initiatief van de de UvA-universiteitshoogleraren Johan van Benthem, Robbert Dijkgraaf en Louise O. Fresco in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, Academisch-cultureel centrum SPUI25 en bureau Communicatie UvA.
Published 02/21/13
Published 09/03/12
Een minicollege door prof. dr. ir. Louise O. Fresco, universiteitshoogleraar Grondslagen van duurzame ontwikkelingen in internationaal perspectief. Dit minicollege is onderdeel van Het Glazen huis van de Wetenschap.
Published 09/03/12
Een minicollege door prof. dr. Alexander Rinnooy Kan, universiteitshoogleraar Economie en bedrijfskunde. Dit minicollege is onderdeel van Het Glazen huis van de Wetenschap.
Published 09/03/12