Episodes
De Grauwe Gans is niet bij iedere vogelaar favoriet. Wel bij Marcel. Hij gaat in gesprek met Berend Voslamber die 40 jaar lang onderzoek deed aan Grauwe Ganzen. Roos gaat ondertussen naar buiten om met Elena Kappers te praten. Zij doet onderzoek naar manieren om de schade te verminderen die grazende ganzen in het veld veroorzaken.
Published 03/29/24
Published 03/29/24
Het is het Jaar van de Huismus en daarom gaan Roos en Marcel op bezoek bij huismussenonderzoeker René Oosterhuis. Hij doet al sinds 2007 onderzoek naar broedsucces, overleving en dispersie van de mussen in zijn eigen achtertuin en de tuinen om hem heen. Ook gaan we op bezoek op het NYMA-terrein in Nijmegen. Op dit oude industrieterrein vertelt Kelvin Klaassen ons over de principes van urban rewilding en wat dit voor de huismus kan betekenen.
Published 03/25/24
Published 01/19/24
Het jaar loopt op zijn eind: tijd voor een terugblik. Wat voor jaar was 2023 voor de vogels? En voor de vogelaars? Marcel en Roos nemen in deze extra eindejaarsaflevering van Vogelverhalen het vogeljaar met je door.
Published 12/21/23
De Gierzwaluw is een Nederlandse zomervogel bij uitstek. In april komen de eerste vogels binnen uit Afrika en in augustus vertrekken ze alweer. In de tussentijd verlevendigen ze 'skriënd' het luchtruim in onze steden en dorpen. Wat weten we eigenlijk over deze sierlijke luchtacrobaat? Marcel praat erover met 'gierzwaluwman' Jochem Kuhnen terwijl Roos op bezoek gaat bij stadsecoloog Remco Daalder.
Published 09/28/23
We vroegen aan onze luisteraars welke vogelsoort zij graag een keer aan bod wilden hebben. De Rode Wouw scoorde hoog en dus gaan we het deze keer hebben over 'de stofzuigers van het landschap'. Marcel praat met kenner Arend van Dijk over historie en toekomst van de soort in Nederland. Roos gaat op pad met Mark Zekhuis in de Achterhoek, de plek om broedende Rode Wouwen te vinden.
Published 07/04/23
De aan zout water gebonden Drieteenstrandloper duikt maar weinig in het binnenland op. Langs de kust is hij een bekende gast op de Noordzeestranden en dus moeten Marcel en Marwa voor deze aflevering van Vogelverhalen naar het strand. Marwa gaat met Hein Verkade op zoek naar de Drieteenstrandloper in Noordwijk, terwijl Marcel met onderzoek Jeroen Reneerkens de feiten rondom deze vogel doorneemt op het strand bij Egmond.
Published 05/01/23
In 2023 is het Jaar van de Scholekster. De Scholekster kan wel wat hulp gebruiken. Waar de vogel ook broedt, overwintert of naar voedsel zoekt: de bedreigingen zijn niet van de lucht. Marwa gaat op pad met Willem Overweg die meedoet met het onderzoek naar de effectiviteit van broedplatforms. Ondertussen praat Marcel in de studio met Bruno Ens over welke bedreigingen de Scholekster allemaal ondervindt. En hoe we de soort beter kunnen helpen. Credits - Vogelgeluid: xeno-canto.org - For Mimi...
Published 03/24/23
De grootste roofvogel van Nederland komt nog helemaal nog niet zo lang voor in ons land. In 2006 broedde het eerste paar in de Oostvaardersplassen, maar sindsdien ging het snel. Inmiddels kent ons land meer dan 20 broedparen. Marcel praat met Zeearend-deskundige Dirk van Straalen over de opmars van deze imposante roofvogel. Marwa gaat ondertussen op pad met Nienke Beintema. Lukt het hun een Zeearend te spotten?
Published 12/09/22
De Kleine Mantelmeeuw heeft een slechte reputatie, maar het is een ontzettend interessante vogel. Marcel praat met meeuwenkenner Albert de Jong over de komst van deze vogel naar Nederland. En over de uitbreiding van de verspreiding naar de stad. Marwa gaat met Anouk Spelt op pad in Amsterdam, waar ze omringd door Kleine Mantelmeeuwen antwoord geven op de vraag waarom de stad zo aantrekkelijk is voor deze meeuw.
Published 10/06/22
De Kievit is een van de meest kenmerkende vogels van het boerenland. Een prachtige vogel met een parmantige kuif en een roep die thuis lijkt te horen in een computerspel. Lang dachten we dat de Kievit zich thuis kon blijven voelen in het veranderende boerenland, maar helaas; de Kievit brengt onvoldoende jongen groot. Waarom lukt het niet? En wat kunnen we doen om de Kievit te helpen? Credits - Vogelgeluid: xeno-canto.org - For Mimi van Twin Musicom is gelicentieerd onder een Creative...
Published 07/14/22
Waarom ligt de vriezer van onderzoeker Camilla Dreef vol met lepelaarkots? Je hoort het in deze aflevering van Vogelverhalen over de iconische Lepelaar. Deze vogel is op steeds meer plaatsen te zien, tot in de stad aan toe. Sven Prins neemt ons mee naar een broedkolonie aan de Oosterschelde waar hij een populatie Lepelaars nauwlettend in de gaten houdt. Credits - Vogelgeluid: xeno-canto.org (Tristan Guillebot de Nerville). - For Mimi van Twin Musicom is gelicentieerd onder een Creative...
Published 06/03/22
We gaan op zoek naar de iconische aaseter: de Raaf. Marcel praat met ravenkenner Rob Vogel, onder andere over de herintroductie van de soort in Nederland in de jaren zestig van de vorige eeuw. Ondertussen gaat Marwa op bezoek bij Aaldrik Pot in Drenthe. Samen gaan ze op zoek naar ravennesten. Credits - Vogelgeluid: xeno-canto.org (Jens Kirkeby). - For Mimi van Twin Musicom is gelicentieerd onder een Creative Commons Attribution 4.0-licentie. creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Artiest:...
Published 04/28/22
Wie het geluk heeft een Oehoe te zien, staat oog in oog met de grootste uil van Nederland. Zelfs groter dan een Buizerd. In het begin van de twintigste eeuw kwam de Oehoe niet meer voor in Nederland, maar inmiddels nemen de aantallen weer flink toe. Marcel praat met Scipio van Lierop van Oehoewerkgroep Nederland over de oorzaken van deze opmars. Marwa gaat op bezoek bij Marjon Savelsberg in de 'Oehoevallei', op zoek naar de roep van de Oehoe. Credits - For Mimi van Twin Musicom is...
Published 03/07/22
Het is hartje winter en daarmee het ideale moment om het te hebben over de kolgans. Maximaal vertoeven er bijna 900.000 Kolganzen in ons land, meer dan driekwart van de wereldpopulatie. Marcel praat met ganzenkenner Kees Koffijberg over de jaarlijkse ganzentrek. Marwa gaat op bezoek bij Anneke Zeinstra in Friesland, een van de plekken waar de grootste concentraties kolganzen verblijven.
Published 01/13/22
Welkom bij de eerste aflevering van het tweede seizoen Vogelverhalen! We hebben de podcast in een splinternieuw jasje gestoken. Deze aflevering gaat meteen over een hele mysterieuze vogel: de Wespendief. We gaan in gesprek met Willem van Manen over hoe we de stiekemerd kunnen herkennen en spreken we met Jan Brinkgreve over een van zijn bijzondere ervaringen met de roofvogel. Credits - Roep Wespendief Opnemer: P. Venema. https://www.xeno-canto.org/666557 - For Mimi van Twin Musicom is...
Published 12/06/21
Misschien heb je wel eens twee vogelaars met elkaar horen praten waarbij het ging over subsong en plastic song? Het zijn twee begrippen die ik, aan de hand van opnames van de Zwartkop, graag in deze podcast aan je uitleg.
Published 04/19/21
De Zwartkop en Tuinfluiter hebben beiden een type zang dat op het eerste oor sterk op elkaar lijkt. Het is het duo waar de veel vogelaars het langst moeite mee hebben. Toch is het verschil goed te leren.
Published 04/19/21
Soms heb je van die vogels waar je je maar in blijft vergissen. In deze aflevering van Lastige Geluiden: de Zanglijster, Grote Lijster en Merel. Drie lijsterachtigen met overeenkomsten, maar gelukkig ook verschillen, in zang. Geluidenexpert Joost van Bruggen legt je uit waar je op moet letten als je deze vogels in het veld hoort fluiten.
Published 03/31/21
Het is de talrijkste broedvogel van ons land: de Merel. De laatste jaren lopen de aantallen terug en we weten niet goed waarom. In het Jaar van de Merel 2022 doen Sovon Vogelonderzoek en Vogelbescherming Nederland onderzoek naar de Merel. Muziekcredits: Artifact by Kevin McLeod Link: incompetech.filmmusic.io/song/3382-artifact License: https://filmmusic.io/standard-license Clear Air by Kevin McLeod Link: incompetech.filmmusic.io/song/3515-clear-air License:...
Published 03/29/21
Eens in de drie jaar worden de trekvogels langs de hele transatlantische trekroute geteld. Een huzarenstuk. Meer dan 1.500 vrijwilligers in 33 tellen tegelijkertijd de miljoenen strandlopers, grutto's, lepelaars, kanoeten en vele andere soorten. Coördinator Marc van Roomen vertelt over het onderzoek.
Published 04/24/20
Een bijzonder interessante vogel waar we nog opvallend weinig over weten. Waar komen de huiszwaluwen vandaan als ze in mei ineens boven onze dijken, sloten en vooral –dorpen- verschijnen? Hoe gaat het met deze insecteneter en wat is zijn ideale leefwereld? Een gesprek met vogelonderzoekers Loes van den Bremer en Theunis Piersma.
Published 11/05/19
Het paapje staat al lange tijd op de Rode lijst van Nederlandse broedvogels. Er zijn nog ongeveer 300 broedparen in Nederland en de aantallen lopen al jaren terug. De doelstellingen van Natura 2000 om de soort in natuurgebieden in stand te houden, worden slechts in enkele gebieden nog gehaald. Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland willen graag dat de soort behouden blijft als broedvogel in Nederland, met een gezonde populatie. Maar waarom doet het paapje zo slecht? En...
Published 11/25/10