Episodes
Ligt er te veel druk op onze jaarlijkse vakantie? We moeten ontspannen, genieten, reizen, festivals bezoeken, quality time hebben... En de tijd is beperkt. Help! Vakantiestress. Evy Gruyaert praat erover met psychologe Nina Mouton: “Veel mensen vallen ziek op dag 1 van de vakantie. Dat is echt een signaal dat het veel te veel is geweest.” En met podcastvriend Joris Hessels: “Ik doe soms de kinderen naar de opvang als ik thuis ben.”
Published 06/25/24
Published 06/25/24
Een rimpelloze aflevering! Ouder worden en de natuur een handje helpen met botox en fillers, waarom zou je dat wel of niet doen? Evy Gruyaert praat erover met podcastvriendin Ann Reymen: “Alles zakt! Ik merk ook dat mijn huid minder kneedbaar geworden is.” En met dr. Tessa Vansant, die zich specialiseerde in medisch esthetische behandelingen: “Mijn patiënten willen er vooral gezond uitzien. Vitaler. Je kunt ook kiezen om niets te doen en dat is prima.”
Published 06/18/24
Evy Gruyaert praat met podcastvriend Joris Hessels en klinisch psycholoog Marie-Anne Vanderhasselt over pleasen. Joris Hessels vindt zichzelf een echte ‘people pleaser’: “Soms zeg ik ja op dingen waarvan ik op dat moment al weet: ik ga hier spijt van krijgen. En toch hoor ik mezelf zeggen: ja, dat is goed.” Marie-Anne legt uit: “Er is een angst dat anderen je niet meer leuk gaan vinden, schrik voor afwijzing.”
Published 06/11/24
Een glaasje hoort bij gezelligheid, vinden velen, maar wat als alcohol vernietigend wordt? Actrice Cathérine Kools getuigt over de gevolgen van zwaar alcoholmisbruik: “Mijn mama was zo goed als altijd beschonken. Ze heeft wel geprobeerd om te stoppen, maar dat lukte haar niet.” En professor Filip Lardon vertelt over de negatieve gevolgen van alcohol op de gezondheid, en wat het doet met je brein: “Het is in feite wel een drug want het bedriegt je zenuwstelsel.”
Published 06/04/24
Vlaanderen telt één miljoen alleenstaanden, maar hoe is het om als single te leven? Welke voor- en nadelen ondervinden zij? Evy praat erover met podcastvriend Johan Terryn: “Ik voel me soms wel fundamenteel alleen. En dan denk ik: wat als er nu iets met mij gebeurt? Soms is dat iets beangstigend.” En met Raf Van Bedts, die het boek ‘De (un)happy single’ schreef: “Mensen aanvaarden soms niet dat je niemand hebt. Ze denken: wat is er mis met die mens?”
Published 05/28/24
Aan elk leven komt ooit een einde, maar hoe beleef je die laatste periode? Wat is palliatieve zorg? En wat is het verschil tussen palliatieve sedatie en euthanasie? Dat bespreekt Evy met haar podcastvriendin Ann Reymen: “Wij zijn nog gezond, maar we gaan er ooit voorstaan. Ik kan dat nu nog niet vatten, ik kan me dat niet voorstellen.” Experte An Raes is klinisch psychologe in een palliatief zorgteam: “Je mag er als patiënt altijd naar vragen. Er zal iemand zijn die voor je zorgt, als je dat we
Published 05/21/24
Liefdesverdriet kan hard en intens zijn, en een enorme impact hebben op je leven. Leen Dendievel schreef er een boek over: “Er wordt soms lacherig over liefdesverdriet gedaan: ‘Er zijn nog visjes in de zee’, maar het is juist heel zwaar”. Margriet Hermans maakte het verschillende keren mee: “Het was zo heftig. Ik had een doktersbriefje moeten gaan halen”. Ze vertelt ook hoe eten een coping mechanisme werd: "Dat gaf mij een heerlijk gevoel, een goed alternatief. Ik at een heel pak koekjes."
Published 05/14/24
1 op 8 Belgen leeft met een inkomen onder de armoededrempel, maar hoe is het om op te groeien in armoede? Evy praat erover met sociaal werker Fatih De Vos en ervaringsdeskundige Robin Staldeur. Fatih: “Armoede is een veel ruimer probleem dan puur het materiële. Er zijn vaak veel andere issues.” En Robin vertelt ook: “Geld is niet per se het antwoord om armoede op te lossen.”
Published 05/07/24
Het imposter syndroom is geen officiële diagnose, maar je hoort wel alsmaar vaker dat mensen twijfelen aan hun kwaliteiten. Psycholoog Bram Vervliet: “Het verwijst naar het gevoel dat mensen denken een bedrieger te zijn, meestal in de werkcontext. Je hebt een job met veel verwachtingen en denkt dat je niet zo geschikt bent. En dan kan je angstig zijn om door de mand te vallen.” Radio2-presentator Xavier Taveirne: “Ik heb er heel lang veel last van gehad, maar ik ben erin gegroeid.”
Published 04/30/24
Wat als je het nieuws krijgt dat niemand wil horen? Kanker. Wat gaat er door je heen en welke impact heeft dat op jou tijdens en na de behandeling? Liesbeth Van Impe kan er jammer genoeg van meespreken. Zelfs 2 keer. “De behandeling bij de 2de keer was minder zwaar hoewel ik ‘n dubbele borstamputatie onderging. De impact op m’n dagelijkse leven was minder ingrijpend, maar m’n gevoel van veiligheid kreeg ‘n serieuze knauw.” Psychologe Sofie Moens: “Je lichaam terug vertrouwen is moeilijk.”
Published 04/23/24
De een staat het liefst om 7 uur ’s ochtends al in de gym terwijl de ander ‘s nachts floreert. Waarom ben je een ochtend- of een avondmens? En hoe rijm je het met je professionele en sociale leven? Karolien Debecker is een avondmens: “Ik heb ooit 1 jaar een ochtendprogramma gepresenteerd waarvoor ik om 4u moest opstaan. Dat liep mis, alles wrong tegen.” Neurologe Inge Declercq: “We zouden allemaal zoveel gelukkiger, alerter en gezonder zijn als we meer in harmonie leven met ons eigen bioritme.”
Published 04/16/24
Minder werken zonder loonverlies en een betere balans tussen werk en privé. Haalbaar of niet? Franne Mullens van de VUB doet onderzoek naar de verkorte werkweek. “De jonge generatie waakt al beter over haar leven buiten de betaalde arbeid.” Sporza-collega Maarten Vangramberen werkt graag én veel. En is voorlopig niet van plan om te minderen. “Het is al gebeurd dat ik 76 dagen op rij heb gewerkt. Ik kom na een week in een focus waarin ik comfort vind om dat te doen maar het is te veel.”
Published 04/09/24
Liefde op latere leeftijd. Hoe gaat dat? Is dat intenser dan kalverliefde? Heb je dan nog seks en zo ja, hoe goed is die dan nog? Linda en Jean-Marie werden dolverliefd op elkaar dankzij Hotel Romantiek. Linda: “In het begin was ik bang om me open te stellen, ook voor het seksuele. Ik heb maar 1 andere partner gehad in mijn leven.” Gerontoloog Els Messelis: “Er zijn veel vooroordelen, alsof liefdesverlangen verdwijnt op oudere leeftijd. Niets is minder waar. Maar durf er ook over te praten.”
Published 04/02/24
Zijn de fameuze powernaps echt zo gezond als ze beweerd worden? Neurologe Inge Declercq: “Powernaps kunnen nuttig zijn. Maar ze mogen niet langer dan 20 minuten duren anders kom je in een diepe slaap. En doe het ten laatste 8 uur voor je aan je nacht begint. We mogen powernaps niet verheerlijken, een goede nachtrust blijft de basis!” Christel Van Dyck is verknocht aan haar dutjes: “Ik deed het al als kind. Op woensdagnamiddag na het warme eten, gezellig met het hele gezin liggen snurken”.
Published 03/26/24
Als zwanger worden niet lukt op de natuurlijke manier zijn er heel wat vruchtbaarheidsbehandelingen mogelijk. Hoe zwaar weegt zo’n traject? Hoe ver ga je? En wat als het niets wordt? Radio2 collega Nele Ameloot maakte de podcast ‘Project Baby’ n.a.v. haar eigen ervaringen. “Het moeilijkste is dat je niet weet hoelang het gaat duren en hoeveel pogingen er nodig zijn.” Fertiliteitscounselor Saskia van der Laak: “Luister eens om je heen, er zitten meer mensen in zo’n verhaal dan je zou denken.”
Published 03/19/24
Iedereen is wel eens verlegen maar wanneer is het 'n probleem? En past verlegenheid in 'n wereld waarin ‘tafelspringen’ de norm lijkt. Herman Brusselmans: “Ik was 'n bang en verlegen jongetje. Later volgden angststoornissen. Ik verborg me achter m’n lange haren.” Psychologe Marie-Anne Vanderhasselt: “Verlegenheid is niet hetzelfde als introversie. Het is een ongemak dat leidt tot stress. Verlegenheid kan ook positief zijn. Verlegen vrienden zijn goede vrienden die sterke banden aangaan.”
Published 03/12/24
Zelfzorg is luisteren naar je lijf en je hoofd. En zo meer rust en veerkracht bereiken. Klinkt als een goed idee maar hoe doe je dat in hemelsnaam? Nina Mouton schreef het boek ‘Zelfzorg is het begin van alles’. “De 2 grote misverstanden zijn dat zelfzorg egoïstisch zou zijn en dat het me-time is. Me-time ís heel belangrijk. Maar zelfzorg gaat over psychologische zelfkennis. Goed weten wie je bent en welke patronen je hebt opgebouwd tijdens je opgroeien. En daarin dan bewuste keuzes maken.”
Published 03/05/24
Blijven of vertrekken? Zo eenvoudig is de keuze natuurlijk niet als je in ‘n relatie zit. Zeker niet als je samen kinderen, een huis, een zaak of andere gedeelde projecten hebt. Wat doe je als je twijfelt of zeker bent maar de stap niet durft te zetten? Seksuologe Chloé De Bie ziet dagelijks koppels die hiermee worstelen. “Ik confronteer beiden met de vraag: wat is jouw aandeel waarom het moeilijk gaat? De kunst van een lange relatie is om samen met de ander te blijven evolueren en groeien.”
Published 02/27/24
Hoe ga je om met iemand met alzheimer? Hoe zorg je ervoor dat je tijd samen kwalitatief en fijn is. Ook al is er veel weggevallen en is niets meer zoals het was. Johan Terryn z’n mama heeft al 8 jaar alzheimer maar de ziekte evolueert gelukkig traag. “In het begin irriteerde het me dat ik alles moest herhalen. Nu niet meer. Zolang we in het hier en nu goed kunnen babbelen en plezier maken, is het niet zo erg dat ze dat straks weer vergeten is. Ik ben graag bij haar en ik krijg écht iets terug.”
Published 02/20/24
Hoe hou je je relatie en je seksleven interessant. Na x-aantal jaren in een vaste relatie sowieso misschien niet evident. Maar met kleine kinderen of kinderen tout court in huis, een extra uitdaging. Joris Hessels: “Mijn vriendin werkt ‘s nachts, een bijkomend obstakel.” Seksuologe Chloé De Bie: “Kinderen veranderen de dynamiek in je relatie én zorgen voor vermoeidheid. Zet als jonge ouder, als de seksualiteit wat minder is, voldoende in op intimiteit.”
Published 02/13/24
De sandwichgeneratie is de generatie die voor haar opgroeiende kinderen zorgt, maar ook al instaat voor ouders die extra zorg nodig hebben. Christel Van Dyck is een ‘supersandwich’. Ze heeft nog een studerende zoon in huis, ze zorgt voor haar papa die in een rusthuis verblijft en op woensdag is ze er voor haar kleinzoon. “Ik zorg graag, maar ik moet me vaak ontdubbelen.” Gerontoloog Veerle Baert: “Geef op tijd je grenzen aan, ‘zorgen voor’ kan heel belastend zijn.”
Published 02/06/24
Aanvaard je tegenslagen als ‘n deel van het leven? Of veeg je negatieve gevoelens en moeilijkheden meteen onder de mat? Niet plooien en doorgaan! Johan Terryn heeft zich verdiept in het belang van ‘n positieve mindset en toxische positiviteit. “Toxische positiviteit is geforceerde positiviteit. We willen het leven ‘liken’ en daar zit een dwang achter die niet zo positief is. Erken dat er putjes in de weg zijn.” Joris Hessels: “Ik ben niet altijd vrolijk maar ik wil er mensen niet mee belasten.”
Published 01/30/24
Wat als de dag die in de boekjes wordt omschreven als ‘de mooiste van je leven’, helemaal anders verloopt dan je dacht? En je achterblijft met een leeg en ongelukkig gevoel, terwijl je wél pas mama bent van een prachtige baby. Evy Gruyaert beviel van haar eerste kind, totaal onverwacht met een spoedkeizersnede. “Ik voelde me ‘n verpakking waar het cadeautje was uitgehaald”. Noëmi Willemen: “Je moet genoeg in contact blijven met je omgeving, uitleg krijgen en je gedragen voelen.”
Published 01/23/24
Evy Gruyaert had op haar 6de haar 1ste migraineaanval en is vandaag nog altijd op zoek naar een oplossing. “Ik heb 15 tot 20 aanvallen per maand. Dat is een grote, onzichtbare handicap. Ik voel me dan heel erg alleen en wil weg uit mijn eigen hoofd en lijf. Maar er is niemand die iets in mijn plaats kan doen.” Neurologe Adinda De Pauw: “Mensen met migraine hebben een ongelofelijk hoge pijngrens en moeten zich vooral niet schuldig voelen. Zorg dat je altijd aanvalsmedicatie bij de hand hebt.“
Published 01/16/24