Episodes
Met nog tien dagen op de teller blijft Brexit een inspiratiebron voor onze taal. De Franse minister van Europese Zaken besloot haar kat Brexit te noemen: hij miauwt hinderlijk bij de deur, maar als het erop aankomt, wil hij niet naar buiten. BNRs taalwatcher neemt in de rubriek Alles is Taal enkele Brexit-metaforen onder de loep: de scheiding, het kopje thee en de blinddoek.
Published 03/19/19
Published 03/19/19
In discussies over diversiteit op het werk komt een oude bekende weer om de hoek kijken: het woord tokenism. Op de sociale media komt het voorbij in de soms felle discussies over discriminatie. Een woord met een scherpe rand.
Published 03/05/19
Via een nieuwe plugin voor de browser Chrome, Learning Languages with Netflix, zou een taal leren makkelijker moeten worden als je je favoriete serie of film kijkt. Althans, dat is het idee. De praktijk blijkt weerbarstiger. Gea Dreschler, universitair docent Engelse taalkunde aan de VU, legt uit of het zin heeft.
Published 02/19/19
Wie heeft er niet zitten zwoegen op een goede sollicitatiebrief? Dat hoeft voortaan niet meer, want de sollicitatiebrief verdwijnt naar de achtergrond. Er zijn zelfs bedrijven die helemaal geen brief meer vragen, vertelt sollicitatie-expert Aaltje Vincent aan BNRs taalwatcher Maria Punch.
Published 02/05/19
Alles is Taal! Vergeet de woorden blokkeerfries, yogasnuiver of vliegschaamte. In deze laatste taalrubriek van 2018 maken we de balans op aan de hand van magneetwoorden. 'Dat zijn woorden die het gewenste gedrag helpen aantrekken in plaats van afstoten', vertelt taalexpert bij gedragsverandering Jeanine Mies aan BNRs taalwatcher Maria Punch. 'Je kunt een organisatie stichting Zwerfafval noemen, maar Nederland Schoon (een magneetwoord), werkt beter.'
Published 12/11/18
Met alle trade deals die de Britten nog moeten sluiten, is kennis van moderne talen hard nodig. Labour-parlementslid Stephen Kinnock pleit in een opiniestuk voor een Nationaal Coördinator Taal. Volgens Kinnock is dit hét moment om te investeren in 'intercultural skills' en daar hoort talenkennis bij.
Published 11/27/18
Het is goed mogelijk dat je niets hebt gehoord van de overheidscampagne 'direct duidelijk'. Dat komt doordat die gericht is op ambtenaren en niet op het publiek. De ambitie van het ministerie van BZK en partner de Taalunie is groot: álle ambtenaren in Nederland moeten duidelijker schrijven.
Published 11/13/18
Met nog 150 dagen te gaan tot de Brexit kiezen steeds meer Europeanen in het Verenigd Koninkrijk voor de Britse nationaliteit. Maar die krijg je niet zomaar. Lia van Bekhoven, correspondent voor BNR, praat erover mee in Alles is Taal. Ze heeft het proces van inburgering doorlopen omdat ze straks geen tweederangsburger wil zijn in het land waar ze al zo lang woont en werkt. Makkelijk was het niet, eerder ontmoedigend. 'Tussen de regels door lees je: 'f**k off'.'
Published 10/30/18
Taal, timing en techniek komen bij elkaar in audiodescriptie, een aparte tak van sport. Een stem vertaalt in woorden wat op het scherm te zien is. Door slimme technologie wordt een bioscoopbezoek met vrienden ook weer interessant voor blinden en slechtzienden.
Published 10/16/18
Vloeken is van alle tijden, alle landen en alle generaties. Dat valt te lezen in het nieuwe Groot Nederlands Vloekboek. De vier makers van dit dikke boek noemen het een vrolijke verkenning langs allerlei aspecten van vloeken en schelden.
Published 10/02/18
De troonrede bevat dit jaar een duidelijke 'key message', hoorde taalwatcher Maria Punch. Het woord 'sterk' kwam opvallend vaak voorbij en de koning zette algemeenheden om in concreetheden. Er is dit jaar ook meer gelet op inclusief taalgebruik. In 2014 werd nog gesproken van 'bevallingsverlof voor mannen', nu was dat 'geboorteverlof voor partners'.
Published 09/18/18
De Amsterdamse politiek bemoeit zich met de woordkeuze van musea in de stad. Elk woord is een keuze, staat boven een artikel over deze kwestie in het Parool. Woensdag wordt op verzoek van DENK en GroenLinks gepraat over de lijst Words Matter. De fracties willen dat musea die door de gemeente Amsterdam worden gefinancierd, verplicht met de taalgids gaan werken. Kan de politiek woorden opleggen? En wie bepaalt wat gevoelige woorden zijn? Taalwatcher Maria Punch bespreekt het in haar rubriek...
Published 09/04/18
Roepen dat de Nederlandse taal verloedert is lekker makkelijk, en gebeurt ook vaak. Het is echter de vraag of hier wel sprake van is, want taal verloedering is nog nooit gemeten. Taalwatcher Maria Punch bespreekt het in haar rubriek Alles is Taal.
Published 08/21/18
Alles is taal, maar niet alles is voor iedereen te verstaan. Plat Twents bijvoorbeeld, of oud-Gronings. In Utrecht brengen ze een ode aan het dialect dat langzaam uit de stad verdwijnt, door een verkiezing te houden voor het ultieme Utrechtse woord.
Published 08/07/18
'Huidskleur bestaat niet. Huidskleuren wel'. Deze slogan hoort bij een doosje pleisters in zes verschillende huidskleuren. De initiatiefnemers kozen bewust voor een wat harde, directe tekst met als doel ons aan het denken te zetten. Taalwatcher Maria Punch bespreekt de pleisters met een boodschap in haar rubriek Alles is Taal.
Published 07/24/18
Het zijn woorden van deze tijd: upskirting en downblousing. Daarmee wordt het stiekem fotograferen onder kleding en het verspreiden van die fotos bedoeld. In Groot-Brittannië ligt een wetsvoorstel klaar om dit gedrag strafbaar te stellen.
Published 07/10/18
Bij Etos hebben ze een creatieve taalvondst gedaan om met klanten te communiceren over een pijnlijk onderwerp: stelen. Met een liefdevolle wake-up call vertelt Etos wat de gevolgen zijn als je een mascara in je tas laat glijden zonder af te rekenen. Knap om een harde tekst toch sympathiek te laten klinken. Maar hoe effectief is zon schapkaart met een knipoog? Taalwatcher Maria Punch roept de hulp in van Jeanine Mies,tekstschrijver gespecialiseerd in taal en gedragsverandering.
Published 06/26/18
Fris en fruitig, kruidig, vrolijk in het glas. De teksten op het etiket van een wijnfles worden lang niet altijd door kenners geschreven. En soms zijn ze opzettelijk vaag. Met wijnschrijver Harold Hamersma navigeert taalwatcher Maria Punch langs confectiewijnen en ook het wat duurdere werk. Lees de proefnotities van een kenner of bestook de sommelier met vragen, drukt Hamersma ons op het hart. Want op basis van het etiket alleen ga je geheid nat met een pruilprosecco.
Published 05/29/18
Een emoji in een zakelijke mail is oppassen geblazen. Als je iemand nog nooit hebt ontmoet, kan diegene je mail met lachebekjes en zonnetjes afdoen als ongepast en jou als afzender bestempelen als incompetent.
Published 05/15/18