Episodes
De Frans-Iraanse auteur Lila Azam Zanganeh gaat in gesprek met Arnon Grunberg over haar boek De Tovenaar: over Nabokov en het geluk. Welke gelukslessen kunnen wij trekken uit het oeuvre van Vladimir Nabokov?
Published 02/21/13
Naar aanleiding van zijn nieuwste boek Een Nederlander in de wildernis gaat Luc Panhuysen in gesprek met Thomas Rosenboom over de ontberingen en hoogtepunten van de Nederlandse ontdekkingsreiziger Robert Jacob Gordon (1743-1795).
Published 02/21/13
Vanaf de uitvinding van de boekdrukkunst werd er in Nederland controle uitgeoefend op de verspreiding van gedachtegoed dat gevaarlijk geacht werd voor de zeden, de godsdienst of de politiek. Hoe werd er door de eeuwen heen gecensureerd door kerk en overheid, en hoe censureerden auteurs zichzélf? Een avond rondom de verschijning van 'Auteurs onder druk' (red. Marita Mathijsen). Met Marita Mathijsen, Herman Pleij, Hans Renders en Klaus Beekman.
Published 02/21/13
Met Joep Leerssen, Christian Noack en Lindsay Jansen. 1845-52 en 1932-33 waren rampzalige tijden voor respectievelijk Ierland en Oekraïne. Dit kwam door twee verwoestende hongersnoden – de Grote Ierse Hongersnood of Gorta Mór en de Oekraïense Holodomor.
Published 02/21/13
Feestelijk programma rondom de verschijning van de gemoderniseerde vertaling van Mary McCarthy’s wereldberoemde roman De groep: niet alleen de meest succesvolle, maar ook de meest invloedrijke roman die zij zou schrijven. ‘Zonder De groep was er nooit een Sex and the City geweest’, zo stelde The Independent onlangs. Nederlandse auteurs van nu vertellen over hun band met de roman. Met o.a. Joke Hermsen, Sandra Heerma van Voss en Liddie Austin. Moderator is Margot Dijkgraaf.
Published 02/21/13
Tijdens de Beijing International Book Fair 2011 stond Nederland als gastland centraal, maar tegelijkertijd kwamen twee grote Chinese schrijvers naar Nederland als writer in Residence: Su Tong en Mian Mian. Hoe is het om schrijver te zijn in China? Met Su Tong, Mian Mian, Edzard Mik en Mark Leenhouts. Anne Sytske Keijser treedt op als tolk en Margot Dijkgraaf is moderator.
Published 02/21/13
De literaire talkshow van het Nederlands Letterenfonds, waarin directeur Pieter Steinz iedere maand drie auteurs interviewt in SPUI25. Ditmaal: Thomas Rosenboom, Graa Boomsma en Guido Goluke.
Published 02/21/13
SPUI25 beleeft op zondagmiddag 11 november de wereldpremiere van een Literaire Catwalk. De nieuwe collectie van modeontwerpers én schrijvers Teigetje en Woelrat (Willem Bruno van Albada en Hendrik Lambertus van Manen) zal worden getoond door auteurs van De Bezige Bij. De modellen lezen tevens voor uit hun eigen werk. Teigetje en Woelrat zelf zullen passages uit hun recent verschenen boek Ons leven met Reve ten gehore brengen.
Published 02/21/13
Verboden Auteurs zijn in, maar welk boek is ooit verbodener geweest dan het sprankelende werk dat Galilei zijn fameuze proces heeft bezorgd? Dat boek is de Dialoog over de twee voornaamste wereldsystemen. Het verscheen in 1632. Een jaar later werd het door het Vaticaan op de Index van Verboden Auteurs geplaatst, terwijl de auteur onder krachtige verbale pressie bereid bleek zijn eigen overtuiging van een draaiende Aarde te herroepen.
Published 02/21/13
Tijdens deze avond wordt De ziel van Nederland gepresenteerd, een bloemlezing uit Herman Frankes prikkelende cultuurbeschouwingen. Journalist en schrijver Aleid Truijens, schrijver Manon Uphoff en criminoloog Sibo van Ruller zullen ingaan op de reikwijdte van zijn werk en de waarde van zijn essays.
Published 02/21/13
Published 02/21/13