Episodes
Selvbiografiske romaner har gennem de seneste år været en voksende tendens. Hvad gør tendensen ved vores opfattelse af hvad romaner og fiktion er? Og influerer de også på vores virkelighedsopfattelse? Lektor ved Det Informationsvidenskabelige Akademi Lisbeth Worsøe-Schmidt fortæller om, hvordan grænsen mellem fiktion og virkelighed bliver udfordret. Tilrettelæggelse: Connie W. Aagaard. www.dr.dk/akademi (Sendt første gang 1. februar 2013).
Published 05/19/19
Selvbiografiske romaner har gennem de seneste år været en voksende tendens. Hvad gør tendensen ved vores opfattelse af hvad romaner og fiktion er? Og influerer de også på vores virkelighedsopfattelse? Lektor ved Det Informationsvidenskabelige Akademi Lisbeth Worsøe-Schmidt fortæller om, hvordan grænsen mellem fiktion og virkelighed bliver udfordret. Tilrettelæggelse: Connie W. Aagaard. www.dr.dk/akademi (Sendt første gang 31. januar 2013).
Published 05/18/19
Selvbiografiske romaner har gennem de seneste år været en voksende tendens. Hvad gør tendensen ved vores opfattelse af hvad romaner og fiktion er? Og influerer de også på vores virkelighedsopfattelse? Lektor ved Det Informationsvidenskabelige Akademi Lisbeth Worsøe-Schmidt fortæller om, hvordan grænsen mellem fiktion og virkelighed bliver udfordret. Tilrettelæggelse: Connie W. Aagaard. www.dr.dk/akademi (Sendt første gang 30. januar 2013).
Published 05/17/19
Sørøveri er et af de absolut ældste erhverv i verden. Helt tilbage til de gamle grækere er der beretninger om blodtørstige pirater, der hærgede store havområder, og igennem historien har også mange statsmagter været dybt involveret i denne lukrative pengemaskine. Danskernes Akademi på P1 ser i denne uge på pirateri. Professor Bjørn Møller fra Aalborg Universitet er ugens gæst. Tilrettelæggelse: Dorthe Gærup Nielsen. (Sendt første gang 18. januar 2013).
Published 04/22/19
Sørøveri er et af de absolut ældste erhverv i verden. Helt tilbage til de gamle grækere er der beretninger om blodtørstige pirater, der hærgede store havområder, og igennem historien har også mange statsmagter været dybt involveret i denne lukrative pengemaskine. Danskernes Akademi på P1 ser i denne uge på pirateri. Professor Bjørn Møller fra Aalborg Universitet er ugens gæst. Tilrettelæggelse: Dorthe Gærup Nielsen. (Sendt første gang 17. januar 2013).
Published 04/21/19
Sørøveri er et af de absolut ældste erhverv i verden. Helt tilbage til de gamle grækere er der beretninger om blodtørstige pirater, der hærgede store havområder, og igennem historien har også mange statsmagter været dybt involveret i denne lukrative pengemaskine. Danskernes Akademi på P1 ser i denne uge på pirateri. Professor Bjørn Møller fra Aalborg Universitet er ugens gæst. Tilrettelæggelse: Dorthe Gærup Nielsen. (Sendt første gang 16. januar 2013).
Published 04/20/19
Published 04/20/19
Sørøveri er et af de absolut ældste erhverv i verden. Helt tilbage til de gamle grækere er der beretninger om blodtørstige pirater, der hærgede store havområder, og igennem historien har også mange statsmagter været dybt involveret i denne lukrative pengemaskine. Danskernes Akademi på P1 ser i denne uge på pirateri. Professor Bjørn Møller fra Aalborg Universitet er ugens gæst. Tilrettelæggelse: Dorthe Gærup Nielsen. (Sendt første gang 15. januar 2013).
Published 04/19/19
Sørøveri er et af de absolut ældste erhverv i verden. Helt tilbage til de gamle grækere er der beretninger om blodtørstige pirater, der hærgede store havområder, og igennem historien har også mange statsmagter været dybt involveret i denne lukrative pengemaskine. Danskernes Akademi på P1 ser i denne uge på pirateri. Professor Bjørn Møller fra Aalborg Universitet er ugens gæst. Tilrettelæggelse: Dorthe Gærup Nielsen. (Sendt første gang 14. januar 2013).
Published 04/18/19
Hvad døde Tycho Brahe egentlig af, og hvor gammelt er meteorkrateret på den estiske ø Sareema? Danskernes Akademi på P1 handler i denne uge om arkæometri, som er brugen af fysiske og kemiske målinger på arkæologiske genstande, og ugens gæst er Kaare Lund Rasmussen der er lektor på Syddansk Universitet. Tilrettelæggelse: Dorthe Gærup Nielsen. (Sendt første gang 9. januar 2013).
Published 04/07/19
Hvad døde Tycho Brahe egentlig af, og hvor gammelt er meteorkrateret på den estiske ø Sareema? Danskernes Akademi på P1 handler i denne uge om arkæometri, som er brugen af fysiske og kemiske målinger på arkæologiske genstande, og ugens gæst er Kaare Lund Rasmussen der er lektor på Syddansk Universitet. Tilrettelæggelse: Dorthe Gærup Nielsen. (Sendt første gang 8. januar 2013).
Published 04/06/19
Hvad døde Tycho Brahe egentlig af, og hvor gammelt er meteorkrateret på den estiske ø Sareema? Danskernes Akademi på P1 handler i denne uge om arkæometri, som er brugen af fysiske og kemiske målinger på arkæologiske genstande, og ugens gæst er Kaare Lund Rasmussen der er lektor på Syddansk Universitet. Tilrettelæggelse: Dorthe Gærup Nielsen. (Sendt første gang 7. januar 2013).
Published 03/31/19
Henrik Jensen / Tidsånden. Tidsånden er et flagrende begreb, som man tit først kan få øje på når den er overstået. Det er de store, skelsættende begivenheder som verdenskrige og terrorhandlinger, der får tidsånden til at ændre sig. Lektor og historieforsker Henrik Jensen fra RUC udlægger den danske tidsånd og dens udvikling. Sammendrag: Anne Kjær. (Sendt første gang 26. oktober 2013).
Published 09/10/16
Tem Frank Andersen / De sociale medier og os. Mennesket er mere og mere online. Vi kan simpelthen ikke holde til ikke at være på og kunne holde sig opdateret hele tiden. Danskernes Akademi på P1 ser denne lørdag nærmere på de følelsesmæssige konsekvenser af især unge mænds trang til at bruge sociale medier: De mister kontrollen over deres ageren overfor deres omgivelser, begynder at lyve om deres adfærd og finder i stigende grad deres online-liv mere interessant, end deres hverdag. Det...
Published 09/04/16
Ingrid Leth / Børn og angst. Angst er et naturligt instinkt i mennesket, som vi har helt tilbage fra urtiden, hvor mørket automatisk rummede fare. Den angst lærer mennesket igennem livet til en hvis grad at kontrollere. Men børn er mere i kontakt med disse følelser. Men hos børn kan angst også blive irrationel i et omfang, hvor selv forholdsvis harmløse eller ufarlige hverdagsting, bliver gjort til genstand for ængstelse. Og så påvirker det omgivelserne og barnets opvækst, fordi det bliver...
Published 09/03/16
Skønhedsidealer/Verner Møller Vores krop er med os hele tiden til glæde og besvær, og den er i al fald vores. Eller er den? "Vi er vores krop. Men alligevel er den ikke vores krop", siger professor i idræt ved Aarhus Universitet, Verner Møller. Hvordan vi bruger vores krop, viser den frem eller ikke viser den frem, er nemlig bestemt af de kulturelle og sociale normer. Tradition, kultur og tiden bestemmer over vores kroppe. Og dermed også over kroppens sammenhæng med identitet, opfattelsen af...
Published 08/28/16
Lisbeth Worsøe-Andersen / Fiktion og virkelighed. Fiktion adskiller sig fra virkeligheden ved at være en styret fortælling, som er almengyldig, modsat virkeligheden, som ofte er personlig. Men de senere år er flere forfattere begyndt at benytte sig af fiktionens redskaber, når de skriver dybt personlige fortællinger. Det skyldes øget opmærksomhed på, at fiktionens redskaber og virkemidler kan genfortælle virkeligheden på en måde, så vi mennesker forstår den. Men kan fiktionen så hjælpe os med...
Published 08/27/16
Anne Marie Pahuus/Kærlighed. Kærlighed kan både give de største glæder og de største sorger. I gamle dage havde kærlighed en praktisk betydning i forhold til slægtens beståen og familiefællesskaber. Men hvorfor har moderne mennesker brug for kærlighed og hvor finder vi den? Det fortæller filosof og prodekan Anne Marie Pahuus fra Aarhus Universitet om i Danskernes Akademi på P1. Sammendrag: Martin Lennard Eriksen.
Published 08/21/16
Inge Bryderup/Unge kriminelle. Selv med en fuld mor og en voldelig far, ser unge kriminelle ikke nogen sammenhæng mellem den barndom, de har haft, og det liv de har nu. Men forskningen viser at børn og unge, der havner i kriminalitet, typisk kommer fra hjem med problemer. Professor Inge Bryderup, fra DPU ved Aarhus Universitet, fortæller om sin forskning. Sammendrag: Martin Lennard Eriksen. (Sendt første gang 23. november 2013).
Published 08/20/16
Ole G. Mouritsen/Tang på middagsbordet. E401 lyder som et af de numre man bliver mistroisk overfor på varedeklarationen, men det er en uskyldig tang-ekstrakt, der må bruges i økologiske fødevarer. Ole G. Mouritsen er professor i biofysik ved Syddansk Universitet, og passioneret fortaler for alger på middagsbordet. Han fortæller om E-numre, vitaminer og et skatkammer af nye smage. Sammendrag: Anne Kjær. (Sendt første gang 16. november 2013).
Published 08/14/16
Poul Duedahl / Racismens historie. Op gennem historien har mennesker brugt biologien til at sætte hinanden i bås. Danskernes Akademi handler om hvordan det biologiske menneskesyn opstod - med andre ord; racismens historie. Poul Duedahl lektor på historie ved Aalborg Universitet fortæller hvordan det startede med kranieskaller og hovedform. Sammendrag: Anne Kjær. (Sendt første gang 9. november 2013).
Published 08/13/16