Episodes
Olaf Koens las De Jaren van Annie Ernaux en stomtoevallig koos Stefan de Vries een boek van een van haar generatiegenoten, namelijk Kees van Kooten.
Published 10/28/21
Published 10/28/21
Drie journalisten zijn besmet met Het Leesvirus.
Published 08/30/21
Ronit Palache verslond “Metselaar van de wereld", de biografie over Andreas Burnier door Elisabeth Lockhorn. Olaf las nieuwe boeken van twee generatiegenoten: Jeroen Pen en Malou Holshuijsen. Stefan tenslotte dompelde zich onder in de misère van het leven Edouard Louis van wie net zijn nieuwe boek “Strijd en metamorfose van een vrouw"
Published 07/13/21
In deze aflevering reizen we aan de hand van vier auteurs naar Venetië, Caïro en New York. Stefan de Vries las Joseph Brodsky's "Watermark" en Javier Marias' “Venice, an Interior“; Olaf Koens nam “De automobielclub van Caïro” van Alaa al Aswani tot zich en Ronit Palache las "De Stem", de nieuwe roman van Jessica Durlacher.
Published 04/12/21
De drie lezende vrienden zijn weer terug voor een nieuw seizoen van Het Leesvirus. Olaf Koens las een boek van Vladimir Nabokov dat hij nog niet kende: Laughter in the Dark. Stefan de Vries moest erg lachen om het boek The Apologist van Jay Rayner en biedt daarvoor zijn excuses aan. En Ronit Palache dook in het kersverse nieuwe boek van Arnon Grunberg, Slachters en Psychiaters.
Published 03/25/21
Wie is er niet opgegroeid met de versjes van Annie M.G. Schmidt? Zal ooit iemand haar grote schoenen vullen? Olaf Koens denkt van niet. Hoe kan het dat twee zussen, opgegroeid onder dezelfde omstandigheden, toch heel verschillend in het leven staan? Dat las Ronit deze week in ‘Moeders van Anderen‘, de debuutroman van Mirthe van Doornik. Stefan verdiepte zich in 'Sex Power Money'. In dit hilarische en erudite boek onderzoekt stand-up comedian Sara Pascoe de vooroordelen over mannen en vrouwen.
Published 05/31/20
Dat Willem Frederik Hermans en Renate Rubinstein elkaar dertig jaar na dato nog eens zouden treffen in een podcast, hadden de aartsvijanden vast niet kunnen bevroeden. Toch staan hun boeken ‘Au Pair’ en ‘Mijn beter ik‘ centraal in de alweer negende aflevering van Het Leesvirus. Gelukkig is Olaf Koens er voor de exotischere noot met dit keer een moderne Irakese korte verhalenbundel: 'Lijkententoonstelling’.
Published 05/18/20
Hoewel we langzaam uit de lockdown komen in Nederland, is de ramp in het Algerijnse Oran nog in volle gang. De Pest van Albert Camus werd de afgelopen maanden niet voor niets een bestseller en wordt ook door een lid van het Leesvirus besproken. Jeanette Winterson en Ian Buruma tonen in totaal verschillende boeken aan hoe ergens niet bij horen voor grote literatuur en boeiende memoires kan zorgen.
Published 05/11/20
Mei is de maand om te herdenken, en dat kan op vele manieren. Door het oeuvre van Judith Herzberg te lezen bijvoorbeeld. En over herinneren gesproken: wie kent nog het land Neutraal-Moresnet, waarover David van Reybrouck prachtig schreef. Daarnaast bespreken we het hele oeuvre van de dichter Gerrit Achterberg. We staan in deze aflevering ook stil bij het overlijden van de grootse schrijver Alexander Münninghof.
Published 05/01/20
Het is Wereldboekendag! En omdat Het Leesvirus-trio het uitsluitend virtuele contact een beetje zat was, besloten Olaf, Ronit en Stefan elkaar in levenden lijve tegemoet te treden in die grote, boze, en bovenal besmette, buitenwereld. Voor het eerst sinds het begin van de podcast zien ze elkaar in het echt, op een prachtige lokatie in de Soester Duinen. En daar blijkt dat ze zelfs op meer dan anderhalve meter afstand elkaar nog kunnen aansteken met het leesvirus. In deze aflevering: - 'De...
Published 04/23/20
Over de vaak onderbelichte genres korte verhalen en gedichten, en hoe het personnage van een kind kleine en grote mensen kan beroeren. Dit keer praten Olaf, Ronit en Stefan over: - Bij mij op de maan, Russische kindergedichten - Drie Slechte Schaatsers van Tim Krabbé - The Safety of Objects van A.M. Homes
Published 04/19/20
In deze aflevering gaat het over jazz in Bretagne, over een perenveld in Georgië en over de emotionele overeenkomsten tussen mensen en dieren. En vice versa. Ronit Palache, Olaf Koens en Stefan de Vries bespreken: - 'De Nacht' van Christian Gailly, over de passie voor muziek, de verleidingen van de drank en de magie van de liefde - 'Mama's laatste omhelzing' van primatoloog Frans de Waal, over het rijke emotionele leven van dieren - ‘Het Perenveld' van Nana Ekvtimishvili is een...
Published 04/14/20
Olaf, Ronit en Stefan bespreken vier boeken en vragen zich terloops af of het bakken van een taart een teken van liefde is. In deze aflevering: - 'Aan het einde van de nacht' van Nir Baram - 'De Uren' van Michael Cunningham - ‘De Geheugenlozen' van Géraldine Schwarz - ‘De Stamhouder‘ van Alexander Münninghoff
Published 04/10/20
In deze aflevering praten we over vriendschap en liefde met Olaf en Ronit. Zij kozen de boeken ‘Aantekeningen bij het verplaatsen van obelisken’ van Arjen van Veelen en ‘Het Jachtgeweer’ van Yasushi Inoue. En Stefan breekt een lans voor stripboeken met de reeks Blake & Mortimer.
Published 04/04/20
In de eerste aflevering bespreken we drie boeken waarbij ontsnappingen en omzwervingen centraal staan. Dat is een beetje een toeval, maar misschien dat we onbewust toch uit de lockdown willen, weer willen reizen en nieuwe werelden ontdekken. Allemaal dingen die door de quarantaine voorlopig onmogelijk zijn. - Reis naar het einde van de nacht, van Louis-Ferdinand Céline - Onorthodox van Deborah Feldman - De monnik van Mokka van Dave Eggers
Published 03/30/20