Episodes
Hanna Hellquist och Jenny Jägerfeld borrar sig ner i skrivandet. Har alla en bok inom sig? Måste man ha inspiration för att kunna skriva? Och går det verkligen att skriva sig själv hel? Det sägs att var tredje svensk vill skriva sin egen bok och att skrivandet kan läka våra trauman. Men vad krävs det egentligen för att kunna just skriva och vem kan eller ska kallas sig författare? Allt det här tar den väldigt skrivande programledarduon reda på tillsammans med Patrik Hadenius, före detta...
Published 04/26/24
Published 04/26/24
Hanna Hellquist och Jenny Jägerfeld synar tatueringen. Blir tatueringar vanligare och vanligare? Och är det sant att det förr i tiden bara var sjömän och kriminella som tatuerade sig? Nu för tiden verkar tatueringar finnas på var och varannan. Men hur länge har det varit så? Kan en tatuering vara farlig för hälsan och hur länge har människan tatuerat sig? Det tar programledarna reda på tillsammans med Helena Meyer, journalist, författare och tatueringshistoriker.
Published 04/19/24
Hanna Hellquist och Jenny Jägerfeld djupdyker i otroheten. Ska man någonsin förlåta en otrogen partner? Otrohet är ett lika förbjudet som mytomspunnet fenomen. Redan i de tio budorden står det att vi inte ska ha lust för den andres partner. Och även ifall de flesta av oss tycker att otrohet är fel så fortsätter vi att vara otrogna. Varför är det så? Och har synen på otrohet förändrats? Vi går till botten med det här med hjälp av Kalle Norwald, sexolog, terapeut och författare.
Published 04/12/24
Hanna Hellquist och Jenny Jägerfeld gräver ner sig i brödet. Är bröd onyttigt, blir man svullen i magen av bröd och är brödbrytning verkligen en fredshandling? Bröd är kanske ett av våra vanligaste födoämnen, men samtidigt har det under de senaste åren nästan blivit något syndigt att smälla i sig en svällande ljus limpa eller baguette. Våra programledare går till botten med myter kring brödet. Till sin hjälp har de Rikard Landberg som är professor i livsmedelsvetenskap vid Chalmers.
Published 04/05/24
Jenny Jägerfeld och Hanna Hellquist tar sig an skrattet. Förlänger ett gott skratt livet, smittar ett leende och är det verkligen bara människan som kan skratta? Allt det här tar programledarna reda på tillsammans med Henrik Widegren, öron näsa hals läkare samt revyartist. Hanna driver också frågan om vad ett skratt faktiskt är, samt varför vi ibland skrattar när vi verkligen inte borde.
Published 03/29/24
I sociala medier ser vi perfekt kurerade dagar med vita klänningar, ljuva buketter och väldukade bord. I populärkulturen dyker de upp hela tiden - löften, brudtärnor, tårfyllda tal. Men hur är det egentligen? Blir vi lyckligare av att gifta oss och varför slutar hälften av alla äktenskap i skilsmässa? Det här tar våra programledare Hanna Hellquist och Jenny Jägerfeld reda på. Till sin hjälp har de Karin Jarnkvist, universitetslektor, fil. dr i religionsvetenskap samt docent i sociologi.
Published 03/22/24
Hanna Hellquist och Jenny Jägerfeld bokstavligen djupdyker in i näsan. Kan man bli beroende av nässprej, är det farligt att peta i näsan och hur dåligt är det egentligen att bara andas med munnen? Mitt i ansiktet har vi näsan, en kroppsdel som gör att vi kan lukta på vår mat, partner eller försommarblommor. Den kan också rinna konstant när vi är förkylda och producerar snorkråkor.
Published 03/01/24
Det sägs ibland att vi lever i en narcissistisk tid med selfies, konstant delande av åsikter, känslor och upplevelser, och stort fokus på oss själva. Men är det sant och vad är en narcissist? Är det en person som saknar empati, som aldrig kan be om ursäkt eller som bara kan se sig själv? Och kan en narcissist i så fall förändras? Jenny Jägerfeld och Hanna Hellquist tar reda på det tillsammans med överläkaren och psykiatrikern Peder Björling.
Published 02/23/24
Makt är en hörnsten i våra liv. Både makten över oss själva och den makt som andra utövar. Men vad är det som gör att vi får makt och varför är vi så rädda för att förlora den? Det och mycket mer tar Jenny Jägerfeld och Hanna Hellquist reda på tillsammans med psykologen, författaren och poddaren Björn Hedensjö. Vi får också veta om det är sant eller falskt att pennan är mäktigare än svärdet och på vilket sätt makt handlar om pengar, kunskap, sex eller skog.
Published 02/16/24
Var, med vem, när och hur är frågor vi ständigt återkommer till. Oskulden är som en lumparhistoria vi inte blir av med oavsett om vi vill eller inte. Men vad är egentligen sant och falskt? Vad definierar att "bli av" med den? Finns det verkligen en mödomshinna? Är det dåligt att ha sex för tidigt? Och ska vi ens kalla det för oskuld? Detta djupdyker psykologen Jenny Jägerfeld i tillsammans med sin nya programledarkollega Hanna Hellquist. Till sin hjälp har de sexologen, terapeuten och...
Published 02/09/24
Lilla döden, klimax, utlösning, att komma - kärt barn har många namn. Jenny Jägerfeldt och Jonatan Unge djupdyker i temat den mytiska orgasmen. Måste riktigt bra sex sluta i en orgasm? Har kvinnor svårare att komma än män? Och hur bra är egentligen orgasmen för vår hälsa? Detta och mycket mer diskuterar programledarna tillsammans med Malena Ivarsson, klinisk sexolog, författare och poddare.
Published 11/24/23
Att svenska språket är hotat av lånord, engelskan eller emojis är en rädsla som titt som tätt verkar blossa upp för att sen falna. Jenny och Jonatan reder tillsammans med lingvistikforskaren Mikael Parkvall ut hur det egentligen ligger till med svenska språket. Är svenskan verkligen ett ordfattigt språk? Och hur ligger det till med ordet lagom, är vi ensamma i världen med det begreppet?
Published 11/17/23
Redan som barn får vi lära oss att det är fult att ljuga. Samtidigt vet vi också att en lögn om någons nya jacka, frisyr eller partner ibland är nödvändig och kanske till och med förväntad. Så vad är egentligen sant eller falskt när det kommer till lögner? Kan man se om någon ljuger, börjar vi tro på en lögn om den upprepas tillräckligt många gånger och hur ful är egentligen lögnen? Jenny Jägerfeld och Jonatan Unge tar reda på det tillsammans med psykologen Björn Hedensjö.
Published 11/10/23
De senaste åren och man pratar mer och mer om pausens vikt för återhämtning. Men vad är egentligen sant och falskt när det kommer till pauser? Är det verkligen när vi pausar som de bästa idéerna kommer? Måste en powernap vara 20 min för att fungera och blir all inlärning bättre med en paus? Allt detta djupdyker Jenny Jägerfeld och Jonatan Unge i tillsammans med författaren, förlagschefen och journalisten Patrik Hadenius.
Published 11/03/23
Vilken plats vi har i syskonskaran lyfts ofta fram som en viktig faktor i hur vi är och vilka vi blir i livet. Allt ifrån de bortskämda småsyskonen, de medlande mellanbarnen och den ordentliga äldsta. Men vad är egentligen sant och falskt när det kommer till betydelsen av syskonordningen? Det tar Jenny Jägerfeld och Jonatan Unge reda på tillsammans med Björn Öckert, adjungerad professor vid Uppsala universitet som forskat i syskonordning.
Published 10/27/23
Diagnosen adhd har diskuterats flitigt de senaste åren. Det finns de som hävdar att adhd ger dem oväntade förmågor och de som menar att det är vårt skolsystem som ligger bakom de ökande diagnoserna. Men vad är egentligen sant eller falskt när det kommer till adhd? Jenny Jägerfelt och Jonatan Unge går till botten med myterna runt sin gemensamma diagnos tillsammans med överläkaren Lotta Borg Skoglund. De kollar närmare på påståenden som “Adhd är en superkraft” och “Det råder inflation bland...
Published 10/20/23
Att ekonomiska kriser är förödande, farliga eller ett hot mot vår existens och vår vardag är något som det rapporteras om ständigt. Men vad definierar egentligen en ekonomisk kris, och är det bara dåligt med lågkonjunkturer? Det diskuterar Jenny Jägerfeld och Jonatan Unge tillsammans med ekonomiprofessor Micael Dahlen. De tar också reda på om våra kjolar blir kortare i dåliga tider samt ifall färgen på våra läppar eller våra kalsonger förändras när ekonomin svänger.
Published 10/13/23
Katten är kanske ett av våra mest mytomspunna djur. Allt ifrån deras nio liv, deras fallenhet att alltid gå sin egen väg och såklart den svarta kattens förmåga att bringa olycka. Men vad är egentligen sant och falskt när det kommer till just katter? Landar de alltid på fötterna, är de verkligen antisociala och finns det några skillnader mellan så kallade katt och hundmänniskor? Det och mycket mer tar våra programledare Jonatan Unge och Jenny Jägerfeld reda på, tillsammans med antrozoologen...
Published 10/06/23
Många slänger sig med termen psykopat, både i kvällspress, populärpsykologi och runt middagsbordet. Det tillskrivs alltifrån mördare, ex och chefer. Men är det verkligen sant att psykopater är överrepresenterade bland chefer? Är alla psykopater kriminella? Och går det egentligen att bota en psykopat? Tillsammans med forskaren i klinisk neurovetenskap Karolina Sörman tar sig Jenny Jägerfeld och Jonatan Unge an myterna om den mytomspunna psykopaten.
Published 09/29/23
Att vårt liv, vår omvärld eller vår garderob är ett enda kaos tolkas av många som ett tecken på att allt inte står rätt till. Är kaos alltid något dåligt som vi måste ordna upp? Tillsammans med Julia Ravanis, idéhistoriker och civilingenjör i teknisk fysik, försöker Jenny Jägerfeld och Jonatan Unge ta reda på hur det egentligen står till med påståenden som “Ur kaos föds kreativitet” och “Kaos är granne med Gud”. De tittar också närmare på kvantfysikens relation till universums kaos.
Published 09/22/23
Vad är egentligen lycka? Programledarduon Jenny Jägerfeld och Jonatan Unge ger sig in i den för vår samtid så viktiga och omdiskuterade frågan om lycka. Tillsammans med professor Micael Dahlén tar de sig an frågor som: Bor lyckan i de små tingen? Kan man köpa lycka för pengar? Och hur ligger det egentligen till med det olyckliga geniet - skapas all stor konst ur olycka?
Published 09/15/23
Det finns nog få fenomen som det skrivits så många låtar om som att göra slut. Och de flesta av oss har nog vår egen version av att sitta hemma och sörja en sprucken relation. Få saker har också så många myter kring sig. Tar det till exempel hälften av tiden relationen varade för att komma över någon? Stämmer det att det inte finns någon rätt tidpunkt att göra slut? Psykologen Jenny Jägerfeld och komikern Jonatan Unge reder ut begreppen med psykologen, journalisten och poddaren Björn Hedensjö.
Published 09/08/23
Att människor, djur och växter behöver solljus för att leva har blivit en etablerad kunskap. Samtidigt så varnas vi för solljusets skadliga påverkan på oss. Så vad är sant, falskt och mittemellan när det kommer till farorna med solen? Forskaren i klinisk epidemiologi Pelle Lindquist vrider och vänder på myterna om solning tillsammans med programledarna författaren och psykologen Jenny Jägerfeld och komikern Jonatan Unge.
Published 09/01/23
Få saker kittlar så mycket som hämnd. Men i verkligheten är hämnden som fenomen tvetydig, och ofta framställs den som faktiskt väljer att hämnas som en rätt dålig person. Jenny Jägerfeld och Jonatan Unge tar tempen på hämnd. Är hämnden verkligen ljuv och ska hämnden helst serveras kall? Är män mer benägna att hämnas än kvinnor? Med i studion för att reda ut hämndens olika sidor är psykologen Björn Hedensjö.
Published 08/25/23