Episodes
ד"ר נעמי גרשוני מאוניברסיטת בן גוריון חוקרת כלכלת עבודה עם דגש על עבודה בצוותים והשפעות עמיתים. כך הפכה למומחית בעל כורחה בכדורגל. מסתבר שאפשר מספורט ללמוד הרבה דברים על כלכלת עבודה - עושר נתונים, לחץ חברתי, הגדרות תפוקה ברורות, החצנות בין קולגות ועוד. דיברנו גם על מה זה בכלל כלכלת עבודה, עבודה מהבית, דחיינות ועוד (אולי מחר נפרט יותר).     הוקלט ב-6.9.2023   מקורות:   Danny Cohen-Zada, Itay Dayag, Naomi Gershoni (2023). Effort Peer Effects in Team Production: Evidence from Professional...
Published 03/02/24
Published 03/02/24
איל השקס סבור שהכלכלה הפכה לגורם מעצב ומשפיע במזרח התיכון, ושהיא פותחת הזדמנויות חדשות לקשרים בין ישראל למדינות שעד כה נמנעו מקשרים ישירים איתה. גז, תיירות, כדורגל, פיסטוקים, התנגדות ציבורית ודיקטטורים: האם בסופו של דבר הכל מתנקז לאינטרסים כלכליים?  אחרי שבנה גשרים עם שכנותינו, השקס בוחן את אשר הולך מסביב לגשר המיתרים בירושלים והמיקרוקוסמוס הישראלי שהעיר מייצגת. האם ואיך היא יכולה לשגשג, למרות או בזכות הציבור הערבי והחרדי?   הוקלט בתאריך 3.8.2023 מקורות: גשרי הכלכלה: הזדמנויות חדשות במזרח...
Published 08/10/23
יקיר הפודקאסט ד”ר דרור גולדברג חוזר לפרק נוסף לרגל יציאת ספרו החדש, שעוסק בהמצאת הכסף המודרני על ידי פיוריטנים אמריקנים, אי שם במאה ה-17. דיברנו על פרוות בונה, על תירס ועל טבק, על מה קורה לאוכלוסיות שתקועות בסוף העולם בלי אמצעי תשלום ונאלצות לאלתר, על תשלום חובות באמצעות כדורי רובה, על מערכה צבאית שהכזיבה ועל טריק אחד מוזר שגורם לשטרות נייר להתקבל בכסף גם אם לא חייבים בחוק. קינחנו (איך לא) בקריפטו ובאינפלציה הנוכחית. האם בנק ישראל צריך להיות נחוש, או מבין?
Published 03/06/23
הכלכלנית מאיה הרן רוזן מבנק ישראל התארחה אצלנו כדי לדבר על אוריינות פיננסית, הכלה פיננסית ועל המחקר שלה בתחום. כיצד הידע הפיננסי של האוכלוסייה משפיע על ההחלטות הכלכליות שהיא מקבלת, או על עצם היכולת לקבל החלטה?  מה חשוב יותר, רמת האוריינות האובייקטיבית או התפיסה הסובייקטיבית? מהו ההבדל המפתיע בין גברים ונשים? בחלק השני שוחחנו על הנגשה של שירותים פיננסיים לקבוצות מיעוטים באוכלוסייה, על העלויות למערכת, ועל מדוע לחלק ניכר מהציבור הערבי אין חשבון בנק.
Published 10/23/22
רן אברימצקי מתארח בפודקאסט לרגל תרגום ספרו ”תעלומת הקיבוץ”. אריאל ואיתי מבררים על ההומוגניות בקיבוץ, על מערכות התמריצים שחברי הקיבוץ יצרו כדי למנוע את בריחת המוחות ואת בעיית הטרמפיסט, על מדוע קיבוצניקים לא למדו משפטים אלא אגרונומיה, ועל הירידה בתמיכה בשוויון לאחר ההפרטה.
Published 08/29/22
אריאל ואורי מראיינים את פרופ’ איתי אטר על ארגון תעשייתי, שקיפות מחירים, מי אחראי על התחרות, מחירי מזון ונדל”ן ועד כמה מהר המשלוח יגיע אליכם הביתה. בונוס: שיחת טלפון מפתיעה ממישהו שלצערנו לא נותן חסות לפודקאסט…
Published 08/02/22
בעקבות הצעות להעלאת שכר המינימום במשק, דוקטור אורן דניאלי נקרא לשיחה צפופה עם אורי ואיתי. האם שכר מינימום פוגע בתעסוקה? מעלה מחירים? ראוי לתשומת הלב הציבורית שהוא נהנה ממנו? בנוסף, אורן מספר על המחקר בתחום האי שוויון ומדוע הוא חשוב.
Published 07/03/22
איתי ואריאל מראיינים את ד”ר איתמר כספי מחטיבת המחקר בבנק ישראל. מאיפה פתאום חזרה האינפלציה לחיינו? מה זה בכלל אינפלציה? האם המענקים שאריאל קיבל ייקרו את חיינו? בנוסף שוחחנו על הקשר בין למידת מכונה ודאטה סיינס לכלכלה ועוד.
Published 06/16/22
בפרק זה אורי ואיתי ראיינו את מיכל הלפרין, לשעבר הממונה על התחרות. בשיחה היא מספרת מדוע נמנעה מלהכריז על מונופולים, כיצד מלחמתה בקרטלים שיפרה את חיי האזרחים, על האתגרים בעבודה פנימה - מול הממשלה והכנסת - במניעת חקיקה שפוגעת בתחרות, על כניסתן של חברות טכנולוגיה גלובליות למדינה, דעתה על מכון התקנים הישראלי, וגם מי מקטר יותר: משפטנים או כלכלנים.
Published 02/10/22
אורי ואריאל מראיינים את ד”ר יונתן ברמן מקינגס קולג’ לונדון. מהי מוביליות? מה הקשר בין מוביליות לאי שוויון? איך נראת המוביליות על פני זמן בעולם המפותח? מה הם סוגי המוביליות השונים, האם מוביליות מושפעת ממדיניות כלכלית? ועוד.
Published 12/26/21
אורי ואריאל מראיינים את ד”ר לב דרוקר ממשרד האוצר. מהן ההשפעות של שכר מינימום? מי נושא בנטל העליה בשכר? עד כמה מרכזי ההייטק במשק הישראלי? מה הייתה השפעת הקורונה? איך עובד הדרג המקצועי במשרד האוצר מול הפוליטיקאים, ועוד.
Published 12/02/21
אורי מראיין את פרופ‘ דן בן-דוד, ראש מוסד שורש למחקר כלכלי-חברתי. מה צופה לנו הדמוגרפיה? מה צריך לעשות בתחום החינוך? איך מקדמים צמיחה כלכלית? מהו יוקר המחיה בישראל? ועוד.
Published 11/08/21
היום אירחנו את פרופ' יהונתן גבעתי מהפקולטה למשפטים באונ' העברית. דיברנו על הקשר בין כלכלה ומשפטים, על התמריצים שפועלים על המשטרה ומערכת בתי המשפט, איך ייצוג ורפורמות ארגוניות משפיעות על פשיעה, איך אפשר ללמוד מה שופטים מעדיפים ומה הקשר בין רגולציה של שפה ושיטות כלכליות.
Published 07/25/21
בפרק היום אירחנו את פרופ' צבי אקשטיין, דיקן ביה"ס טיומקין לכלכלה במרכז הבינתחומי הרצליה ומנהל מכון אהרן למדיניות כלכלית, לשיחה בת שני חלקים. בחלק הראשון התמקדנו במחקר של אקשטיין על מקורות ההון האנושי של העם היהודי, ועל כיצד הלימוד שהפך לנדבך מרכזי בדת הוביל לתור הזהב של העם היהודי בגולה. בחלק השני התמקדנו בהמלצות מדיניות כלכלית עכשווית, ודיברנו בין היתר על שוק הדיור, על הפיריון במשק הישראלי, ועל המלצתו של אקשטיין לנצל את הריבית הנמוכה כדי להשקיע בפרויקטים ארוכי טווח.
Published 07/06/21
לד"ר אסף רום יש הוכחה שלמודלים במיקרו כלכלה קיים שימוש במציאות. הוא משתמש בהם כדי לתקן שווקים דו צדדים שלא עובדים טוב באמצעות מערכות שיבוץ ממוחשבות. בפרק זה איתי ואריאל שומעים על האתגרים בבניית מערכת שיבוץ חדשה עבור לימודי תואר שני לפסיכולוגיה ועל האומנות של עיצוב שווקים.  הוקלט בתאריך: 20/05/2021. מקורות: האתר האישי של ד"ר אסף רום. הרצאת וידאו של אל רות' על שווקי שיבוץ באונ' העברית: Economists as Engineers: Game Theory and Market Design. Hassidim, A., Romm, A. and Shorrer, R.I., 2017....
Published 05/25/21
אריאל ואורי מראיינים את ד"ר ייני שפיצר על הסטוריה כלכלית והגירה. מה יהודים עשו במזרח אירופה? מדוע הם היגרו משם? איזה יעד הגירה היה הדבר החם הבא, אך אכזב? ובנוסף - אנשים או מספרים? כלכלה נגד פכ"מ (פילוסופיה-כלכלה-ומדע המדינה).
Published 05/02/21
ד"ר אסף צימרינג התעורר מוקדם באמריקה הרחוקה כדי לדבר עם אורי ואיתי על הכתיבה הכלכלית שלו לציבור הרחב בבלוג, ועל הכתיבה הכלכלית שלו לבית המשפט בנושא מיזוגים, רכישות והגבלים עסקיים. השיחה עסקה בהאם פעילות ההגבלים העסקיים להצר את כוחם של מונופולים תמיד מיטיבה עם הציבור, על המהלך המתגבש נגד ענקיות האינטרנט, וגם על תיאוריות כלכליות חדשות שרואות באחזקות צולבות על חברות כאיום על התחרות.
Published 04/11/21
אריאל קרלינסקי הואיל בטובו להתארח בפודקאסט של עצמו כדי לשוחח על המחקר האחרון שלו בנוגע להשתלבות (או חוסר השתלבות) של גברים חרדים בהשכלה, בתעסוקה ובכלכלה הישראלית המודרנית. למה חשוב בכלל לחקור את הנושא? מדוע קשה לחקור אותו? האם החרדים מצליחים באקדמיה למרות שלא למדו לימודי ליבה? האם הם נוהרים להייטק? ומה אפשר ללמוד מכל זה לגבי 12 שנות לימוד חובה באופן כללי? כל זאת ועוד בדיון של שלושה גברים חילוניים.
Published 03/22/21
פרופסור אריאל רובינשטיין, מבכירי הכלכלנים בישראל, לא חוסך ביקורת על מדע הכלכלה. בפרק החדש אורי ואיתי דיברו איתו על היישומיות של מודלים כלכליים בעולם האמיתי, על נאדג' וכלכלה התנהגותית, וגם על החיבה של רובינשטיין לבתי קפה (אבל לא לקפה עצמו).
Published 03/06/21
פרופסור דניאל לוי אוהב את קוקה קולה. באמת. במשך עשרות שנים הוא חוקר את החברה האייקונית, מנהליה ואת ההחלטות שקיבלה לאורך השנים. בפרק החדש אריאל ואיתי מראיינים את דניאל על מדוע המחיר של קוקה קולה לא השתנה במשך 70 שנה, על ההחלטה הגרועה לזנוח את הטעם הקלאסי לטובת טעם חדש, ועל החוזים הלא כתובים בין חברות ובין צרכנים.
Published 02/16/21
חבר הפודקאסט אריאל קרלינסקי שיחרר מחקר ומאגר נתונים שחורכים את הרשת, והחלטנו לנצל את המונופול שלנו עליו לשיחת עומק - למה צריך בכלל מאגר כזה? מה זו תמותה עודפת? ומה אפשר ללמוד מזה על מגפת הקורונה?
Published 02/01/21
אורי ואיתי מראיינים את ד"ר מיכאל שראל, ראש פורום קהלת לכלכלה ולשעבר הכלכלן הראשי באוצר. כיצד משפיעים על המדיניות הכלכלית בישראל? איך בוחנים את התמודדות הממשלה עם משבר קורונה? את גודל הגירעון בתקציב? ואיך (לא) בונים רכבת תחתית.
Published 01/17/21
אריאל ואורי מראיינים את ד"ר אנליה שלוסר על מהפכת הסיבתיות ועל המחקר שלה בתחום כלכלת חינוך.
Published 01/03/21
איתי ואריאל מראיינים את הכלכלנית הדס פוקס על תעסוקה ושכר של נשים. מהו פער השכר המגדרי וממה הוא נובע? איך חוקרים את הנושא, ואיך לא? איך זה מתבטא אח"כ בפנסיה, ומה ההשפעות של משבר קורונה?בונוס: טיפים להגדלת הפנסיה לרווקים ורווקות!
Published 12/09/20